Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
Pogačice sa spanaćem i pavlakom
Sastojci za 2 porcije
400 g spanaća
350 g šampinjona
so, biber
4 kašike maslaca
pola čena samlevenog belog luka
5 grančica majčine dušice
šolja kisele pavlake
prstohvat muskatnog oraščića
4 prepolovljene pogačice
Priprema
Oprani spanać stavite u veliku šerpu s malo soli. Poklopite i kuvajte na jakoj vatri 8 minuta, procedite i sitno iseckajte.
Iseckane pečurke propržite na rastopljenom maslacu u tiganju zajedno sa belim lukom i majčinom dušicom.
Nakon 4 minuta dodajte spanać i 2/3 šolje kisele pavlake. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Pogačice zasecite, premažite maslacem, zapecite i nakon toga napunite smesom od spanaća, pa ukrasite preostalom pavlakom.
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
Pogačice sa timjanom
Sastojci
½ kg brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
125 g butera
1 kašika timjana (suvog)
250 ml mleka
2 kašike soka od limuna
Ostali materijal:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema
Prosejano brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati so i hladan i izrendisan buter. Buter (rukom) dobro rasporediti u brašno, dodati timjan (promešati), mlako mleko, sok od limuna i zamesiti glatko testo. Razviti koru 0,5 cm debljine i čašom ili modlicama vaditi krugove – pogačice. Ređati u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati umućenim žumancem pomešanim sa hladnim mlekom i staviti da se peče. Peći na 200°C stepeni 15-17 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene pokriti čistom salvetom i ostaviti da se ohlade. Služiti uz kiselo mleko, jogurt itd.
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
Pogačice za roštilj
Sastojci
1 kg brašna
500 ml mlake vode
14 g suvog kvasca (2x7)
1 puna kašičica soli
brašno za posipavanje
Priprema
U jednu vanglicu staviti brašno (oko 900 g) rukom napraviti malo udubljenje, sipati kvasac, so i mlaku vodu. Mikserom za testo mutiti dok ne počne da se odvaja od vanglice. Isključiti mikser i nastaviti još 10 min. rukom mesenje. Onim brašnom što je ostalo (100 g) kvasiti ruke i posipati dasku na kojoj se mesi. Oblikovati kuglu i staviti je u manju vanglicu ili poseban sud za testo.
Na ruku naneti malo ulja i površinu testa premazati, pa ako je obična vanglica pokriti čistom krpom, a ako je specijalan sud poklopiti odgovarajućim poklopcem.
U veću vanglicu naliti vruću, ali ne vrelu vodu i spustiti u nju vanglicu s testom. Ostaviti da testo naraste. Ako je pokriveno krpom paziti da se ne zalepi. Ako je odgovarajućim poklopcem on će sam da se otvori i signalizira da je testo naraslo. Posuti dasku s malo brašna, testo izvaditi iz vanglice, premesiti ga i ponovo vratiti. Vodu u onoj većoj vanglici promeniti tj. nasuti vruću i ponovo ostaviti da testo naraste.
Izvaditi ga na dasku za mesenje posutu brašnom, oblikovati ga u obliku valjka i podeliti na 10 delova. Svaki deo premesiti i ostaviti na površinu posutu brašnom. Kada smo sve delove premesili, oblikovali u kuglu, uzmemo onaj prvi deo – kuglu i oklagijom razvijemo kao koru debljine prsta, a prečnika oko 20 cm. Svaku izvaljanu koru – pogačicu izbodemo viljuškom na par mesta. Kada smo to uradili krenemo sa pečenjem na roštilj ili ringlu, a ko ima šporet na drva još bolje na ploču. Uzimamo prvo onu prvu pogačicu pošto je ona malo narasla dok smo ove druge razvijali. Za prvom druga i tako redom do zadnje. Ako ih odmah ne jedemo, ređati ih u čist stoljnjak i dobro zamotati do služenja.
Ove pogačice su predivne. Kada se stave na roštilj ili šporet, prvo se naduju pri pečenju, a kada ih jedemo prosto se testo odvaja.
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
uskrsa peciva
Sastojci:
15 g kvasca
100 ml kipuće vode
200 ml toplog mlijeka
pola šalice maslaca
pola šalice šećera
1/2 žličice soli
3 veća jaja
1 žlica vanilin šećera
5 šalica brašna
cimet
1 šalica grožđica
Priprema:
U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte kvasac i vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte toplo mlijeko te maslac, šećer, sol jaja i vanilin šećer. Izmiksajte mikserom.
Pomiješajte brašno i cimet, postepeno dodajte u zdjelu sa preostalim sastojcima te izmiksajte. Dodajte grožđice.
Stavite tijesto u namaštenu zdjelu, prekrijte i čekajte 2 sata.
Ponovno zamijesite tijesto, prekrijte te čekajte još 30 minuta da se digne. Prebacite tijesto na radnu površinu prekrivenu brašnom te ga razvaljajte. Izrežite krugove sa okruglim kalupom promjera 5 cm. Krugove prebacite na lim za pečenje koji ste malo namastili. Prekrijte i pričekajte 45 minuta da se malo dignu.
Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu pomiješajte sastojke za glazuru. Na kraju premažite peciva sa glazurom u obliku slova X.
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
Vreme je podešeno za GMT + 1 sat Strana prethodna1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 od 6
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma