:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Knedle sa šljivama
Šljive su rodile "kao lude" u Srbiji. Šta uraditi sa njima. Naravno, možete da pečete rakiju, ali i da napravite knedle sa šljivama, koji je mnogima omiljeni dezert.
* * * Sastojci:* * *
- 1 litar mleka
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 800 grama brašna
- 2 jaja
- Oko 20 šljiva
- Oko 200 grama prezle
- šećer
* * * Priprema:* * *
Kada mleko provri, dodati mu ulje i so. Skloniti s vatre i dodati brašno.
Mutiti mikserom uz dodavanje jaja. Kada se smeša ujednači obložiti
oprane, suve šljive. Knedle spuštati u vrelu vodu i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu.
* * * Knedle uvaljati u prezle propržene na ulju, po ukusu dodati šećer.* * *
Prijatno!
Šnenokle
* * * Sastojci:* * *
2,5 l mleka,
26 kašika šećera,
6 jaja,
2 pudinga od vanile
* * * Priprema:* * *
U 2 l mleka staviti 20 kašika šećera i mešati dok ne prokuva.
Odvojiti belanca i čvrsto ih ulupati. Žumanca razmutiti u pola litre mleka sa pudingom i 6 kašika šećera.
Kada mleko prokuva, kašikom odvajati belanca, praviti nokle i staviti ih na nekoliko minuta u vrelo mleko. Vaditi i po dve-tri stavljati u manje činije.
U preostalo mleko dodati umućeni puding, a kada se masa zgusne, prelivati njome nokle u činijama.
* * * Ohlađene u frižideru šnenokle su hladno osveženje. Možete ih preliti uprženim šećerom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Parfe od čokolade i mandarina
Preukusan slatkiš!
* * * Sastojci:* * *
50 gr. čokolade za kuvanje,
1 konzerva mandarina,
1 kesica vanilin šećera,
3 kašike šećera,
2 žumanceta,
1 pomorandža,
2 kašike likera od pomorandže,
400 ml slatke pavlake,
15 piškota
* * * Za dekoraciju:* * *
mandarine,
čokoladne ljuspice,
menta.
* * * Priprema:* * *
Čokoladu rastopiti na tihoj vatri.
Mandarine iz konzerve (180 gr. bez soka) ocediti.
Na pari kremasto umutiti žumanaca sa 2 kašike šećera, vanilin šećerom i sokom od pomorandže.
Dodati liker od pomorandže.
Smesu mešati u hladnoj vodi dok se ne ohladi.
Čvrsto ulupati pavlaku sa preostalim šećerom.
Nekoliko kriški mandarina odvojiti a ostatak zajedno sa ulupanom pavlakom umešati u krem od žumanaca.
Okruglu posudu ravnih zidova (zapremine oko 1 l) obložiti aluminijumskom folijom.
Sipati malo krema. Uz zidove posude poređati piškote.
Sipati u slojevima naizmenično krem i otopljenu čokoladu dok ima materijala.
Posudu poklopiti i ostaviti da se hladi u zamrzivaču oko 12 časova.
Nakon toga, posudu kratko potopiti u vrelu vodu.
* * * Parfe pažljivo izručiti na odgovarajući tanjir. Dekorisati mandarinama, čokoladnim ljuspicama i svežom mentom. * * *
Prijatno!
Susam rolat
Ako volite susam uživaćete u ovoj poslastici.
* * * Sastojci:* * *
2 jaja
150 gr. prah šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike meda
100 gr. maslaca
100 gr. mlevenog keksa
100 gr. mlevenih oraha ili badema
200 gr. susama
* * * Priprema:* * *
Najpre ispržiti, na suvoj tavi, susam do lepe žute boje.
Ostaviti da se ohladi.
Zatim umutiti jaja sa šećerom, pa ih skuvati na pari.
Kad se ohladi, dodati kakao, med, maslac, keks, orahe/bademe i propržen susam.
Sve promešati i oblikovati kao rolat.
Ostaviti da se stegne i seći na parčiće.
* * * Napomene: Ko želi, može masi dodati i malo ruma. Ostaviti rolat par sati do posluženja u frižider da se bolje stegne pa poslužiti. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Tart sa banana-kremom
Ovaj tart pravi se lako i brzo, kao što se i jede kada se lepo ohladi u frižideru.
* * * Sastojci:* * *
Za rastresito testo
230 gr. brašna
125 gr. ohlađenog putera
2 žumanca
kašičica vanilin šećera
prstohvat soli
60 gr. šećera u prahu
i malo vode
Za krem
5 dl mleka
3 žumanca
100 gr. šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
35 gr. gustina
30 gr. putera
tri-četiri banane
200 gr. šlaga
* * * Priprema:* * *
U veću posudu stavite brašno, so i šećer, dodajte komadiće putera i mesite da dobijete rastresitu masu.
Zatim dodajte žumanca i malo-pomalo vode i nastavite da mesite dok ne dobijete kompaktno testo.
Formirajte loptu, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.
Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 4 mm i njime obložite podmazan, plitak, okrugli pleh.
Prekrijte papirom za pečenje, odozgo sipajte šaku-dve pasulja i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pečeno testo sasvim ohladite, pa celu površinu prekrijte kolutićima banana.
Odozgo rasporedite krem i ostavite da odstoji u frižideru minimum 60 minuta.
* * * Pre serviranja preko ohlađenog krema nanesite šlag i ukrasite kolutićima banana.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Sutlijaš sa bananama
* * * Sastojci:* * *
200 g pirinča
4 kašike šećera
5 dl mleka
2 banane
50 g čokolade
* * * Priprema:* * *
U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer i staviti da se kuva dok ne proključa.
U ključalo mleko dodati opran pirinač te nastaviti sa kuvanjem, uz povremeno mešanje, dok se pirinač ne obari.
Obaren pirinač ostaviti još malo da odstoji u mleku kako bi nabubrio i upio ostatak mleka.
* * * Banane očistiti, iseći na kolutove, te sjediniti sa pripremljenim sutlijašem.
Čokoladu izrendati na krupno rende pa je posuti po sutlijašu. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Banana šnite
* * * Sastojci * * *
Biskvit
5 jaja
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaoa
prašak za pecivo
* * * Krema * * *
0,7 l mlijeka
2 praška za puding od vanilije
6 žlica šećera
100 g margarina
* * * Biskvit * * *
Pećnicu uključite na 200°C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Posebno izmiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom,pa dodajte brašno,prašak za pecivo, kakao i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Lim za pečenje obložite masnim papirom i rasporedite biskvit.
Biskvit pecite 15 min na 200°C. Ohlađeni biskvit razrežite na 3 jednaka djela.
Skuhajte puding i ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding umiksajte margarin.
Banane ogulite i prerežite uzdužno na pola.
Na dno stavite biskvit, pa gore kremu, na to banane i opet kremu.
Na posljednji biskvit stavite samo kremu i gore naribanu čokoladu.
( biskvit - krema - banane - krema - biskvit - krema - banane - krema - bisvit - krema - čokolada )
* * * Posluživanje . Poslužite dobro ohlađeno * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|