:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Slasna salata za doručak
Doručak je, kako kažu nutricionisti, najvažniji obrok, a poslednja istraživanja su pokazala da bi zapravo trebalo da bude i najobilniji.
Evo jednog jednostavnog recepta za ukusnu i jednostavnu, a pritom i hranljivu, salatu koja će vam dati dovoljno energije da izdržite ceo dan na poslu bez problema.
Sastojci:
3 jaja
2 paradajza
1 manja konzerva pasulja
1 manja konzerva kukuruza šećerca
2 do 3 mlada luka (može i jedna glavica crvenog luka)
začini, biber, sirće, ulje
Priprema:
Skuvajte jaja, a dok se jaja kuvaju narežite luk i paradajz na kriške. Pasulj ocedite i dodajte paradajz i luku, pa na kraju dodajte i kukuruz.
Skuvana jaja isecite na kriške i dodajte u salatu te sve dobro promešajte, začinite po svom ukusu.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Zelena salata sa rotkvicama i mladim sirom
Zelena salata i rotkvice su konačno stigli na pijačne tezge, pa nema ništa lepše ovih dana nego osetiti kako vitamini iz svežeg zeleniša ponovo struje kroz organizam. Zato vam preporučujemo recept za ovu salatu koja je idealna za pretprolećno vreme - kombinacija svežeg povrća i mladog sira.
Sastojci
veća glavica karfiola,
1 krastavac
veza peršuna i rotkvica
100 g praške šunke
1 belo pileće meso
250 g mladog sira
1 čaša kisele pavlake
2 čena belog luka
10 crnih maslina
veza mladog luka
1 zelena salata
so, biber
Priprema
Izdinstati belo meso, odvojiti od kostiju i kože i iseći na kockice. Šunku takođe iseći na kockice. Karfiol dobro oprati i očistiti, pa skuvati u slanoj vodi sa dodatkom malo mleka. SkuvanI karfiol rashladiti i odvojiti na manje "cvetiće".
Meso, šunku i karfiol staviti u činiju, dodati krastavac isečen sa ljuskom na tanke kolutove, rotkvice isečene na polutke i sitno seckan peršun.
Napraviti sos od sira kome se doda kisela pavlaka, sitno seckan luk, so i sveže mleven biber. Mutiti ručno ili mikserom sve dok se sos ne ujednači. Sos preliti preko salate i izmešati.
Listove zelene salate dobro oprati, prosušiti pa obložiti zidove činije. Izručiti salatu na listove zelene salate i garnirati polutkama crnih maslina.
Prijatno!
Cezar salata sa tunjevinom
Cezar salata je više od salate! Cezar salata je odmor za oči i melem za nepce. To je obrok vredan truda! Glavna tajna leži u dresing-u ili prelivu. Ovog puta vam otkrivamo tajnu u pripremi ovog jela.
Sastojci:
1 glavica zelene salate
100 ml maslinovog ulja
40 ml vinskog sirćeta
1 kašika Vorčester sosa
¼ kašičice soli
½ kašičice senfa
2 čena belog luka
sok od pola limuna
2 kašike majoneza
4 kriške tost hleba
4 čena belog luka
3 kašike otopljenog margarina
parmezan za posipanje
1 konzerva tunjevine
Priprema:
Pre nego što krenemo da pravimo dressing za cezar salatu pripremićemo krutone. Kriške tost hleba iseći na kockice, a zatim ih prebaciti u pleh za pečenje. Četiri čena belog luka ispasirati ili baš sitno iseckati i pomešati ga sa otopljenim margarinom.
Malo po malo ovu smesu sipati preko kockica hleba i rukom mešati kako bi svaka kockica poprimila preliv.
Ovako pripremljeni hleb stavite da se zapeče, da porumeni, a najbolja opcija bi bila ako biste mogli da uključite samo gornje grejače rerne. U toku pečenja krutone nekoliko puta promešati. U suštini je najvažnije da se oni lepo prosuše.
Dok se krutoni peku pripremamo dressing ili preliv za cezar salatu.
U odgovarajuću posudu sipati maslinovo ulje, a zatim mu dodati vinsko sirće, so, senf, 2 ispasirana čena belog luka, Vorčester sos, sok od pola limuna i majonez. Kašikom dobro umešati sve sastojke dok se ne dobije glatka masa.
Kada se sve lepo sjedini dodati tunjevinu koja se prethodno malo ocedi od ulja. Opet sve lepo promešati. Ostalo je samo još da sve lepo spojimo u savršeni obrok.
Zelenu salatu dobro oprati i još bolje prosušiti. Odgovarajuću činiju ili tanjir obložiti sa par listova zelene salate, a zatim, preko njih, iseckati ili jednostavno iskidati ostale listove na manje komade.
Preko salate rasporediti pečene krutone sa belim lukom, a zatim, kašiku po kašiku preko salate i krutona sipati dressing sa tunjevinom. Na kraju posuti parmezanom i uživati u neverovatnim ukusima.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Letnja šarena salata
Da iskoritimo toplo vreme, ovog leta,dok ima raznog povrća,i napravimo ovu lepu i ukusnu salatu.
* * * Potreban materijal * * *
2 kuvana jaja
1 manji crveni luk
1 srednji paradajz
1 srednji krastavac
150 gr "penne" testenine (kosi makaroni)
pola vezice sveže mirođije
3 kašičice kapra iz slanog rastvora
200 gr. niskomasnog mladog sira sa 10%mm
mleveni biber
maslinovo ulje
so
sok od pola limuna
* * * Priprema * * *
Testeninu skuvati uobičajeno.
Kuvano ohladiti pod mlazom hladne vode i staviti u činiju, pa malo posoliti. Jaja, paradajz i mladi sir iseckati na male kockice.
Krastavac iseckati na tanke kolutove. Luk iseckati na tanke kriškice.
Povrće dodati u sud. Kapar ocediti od tečnosti i dodati u sud sa testeninom i seckanim povrćem.
Mirođiju sitno naseckati. Preliti salatu sa malo maslinovog ulja i pobiberiti po ukusu. Dodati sir i mirođiju.
Iscediti sok iz limuna i preliti preko.
Lagano promešati i ostaviti da se malo ohladi u frižideru pre serviranja.
Prijatno!
Salata od povrća sa tunjevinom
* * * Potreban materijal * * *
250 gr. paradajza
200 gr. crvene paprike
manja glavica crnog luka
2 kuvana jaja
1 krastavac
170g tunjevine u komadu
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika soka od limuna
zelena salata
so
* * * Priprema * * *
Paradajz iseći na četvrtine, papriku na trakice, luk na listiće i na kraju krastavac na kolutove.
Staviti u činiju i malo posoliti.
Tunjevinu procediti, dodati u činiju i lagano sve izmešati. Izmešati zajedno maslinovo ulje i sok od limuna, pa preliti salatu.
* * * Dekorisati po želji * * *
Poslužiti.
Prijatno!
Vitaminska salata
Priprema 20 minuta
* * * Potreban materijal * * *
Listići bosiljka,
veza mirođije,
500 g paradajza,
500 g krastavaca,
crne masline,
zelena salata,
liska kelja za serviranje,
150 g feta sira,
maslinovo ulje,
sirće, so, biber.
* * * Priprema * * *
Krastavac operite i nasecite na kolutove.
Mirođiju, zelenu salatu i bosiljak iscepkajte rukom, a paradajz isecite na kriške. Povrće stavite u činiju i prelijte mešavinom ulja i sirćeta, pobiberite i posolite.
Dobro promešajte i prespite na veliki list kelja koji ste prethodno pripremili.
Pospite fetom,dekorišite i poslužite.
Prijatno!
Aromatična salata
Priprema 15 minuta
* * * Potrebno je * * *
250 g rukole,
70 g šunke,
100 g dimljenog sira,
veza rotkvica,
listovi bosiljka,
300 g čeri paradajza,
ulje,
limunov sok,
so i biber.
* * * Priprema * * *
Šunku i sir isecite na komadiće, a rotkvice narežite na kriške.
U posudu stavite rukolu i bosiljak. Ukoliko su listovi veliki, iskidajte ih rukama.
Dodajte ostale sastojke i začinite.Dekoršite po željii poslužite.
Prijatno!
Ukusna letnja salata sa tunjevinom,koja može zameniti obrok
Iskoristite sezonu svežeg povrća i ono što sigurno imate u frižideru za pripremu laganih salata koje mogu zameniti kompletan obrok.
Priprema 30 minuta
* * * Potrebno je * * *
200 g čeri paradajza,
200 g sitnijih krompira,
70 g crnih maslina,
zelena salata,
2 jajeta,
50 g mlade boranije,
konzerva tunjevine,
2 kašike majoneza,
kašika limunovog soka,
biber i so.
* * * Priprema * * *
Krompire i boraniju operite i obarite u posoljenoj vodi.
Paradajz isecite na polovine, a salatu iscepkajte prstima. Jaja isecite na kriške. Tunjevinu ocedite od suvišnog ulja.
Majonez pomešajte sa limunovim sokom, posolite i pobiberite. U činiju stavite krompiriće isečene na kolutove, boraniju, salatu i paradajz i pomešajte s majonezom.
Tunjevinu i jaja stavite odozgo.
Prijatno!
3 salate koje mogu da zamene glavni obrok
Posle napornog radnog dana uživajte u laganim osvežavajućim salatama. Brzo se pripremaju, a po hranljivoj vrednosti mogu da zamene čitav obrok.
Urnebes miks
* * * Potrebno je * * *
glavica zelene salate,
300 gr. paradajza,
100 gr. feta sira,
100 gr. krem sira,
kašičica tucane ljute paprike,
kašičica kečapa,
kašika majoneza,
so, biber,
maslinovo ulje,
limunov sok
* * * Priprema * * *
Krem sir pomešajte sa majonezom i kečapom, dodajte tucanu papriku, so i biber.
Mešajte da se sastojci dobro sjedine.
Paradajz isecite na kriške, a salatu iscepkajte. U činiju stavite salatu i paradajz, pomešajte sa urnebes masom i sve pospite narendanom fetom.
Prijatno!
MEDITERANEO salata
* * * Potrebno je * * *
500 g makarona,
500 g spanaća,
dve crvene paprike,
200 g sušenog paradajza,
150 g parmezana,
so, biber,
maslinovo ulje
* * * Priprema * * *
Skuvajte makarone.
Spanać operite, kratko propržite na maslinovom ulju, dodajte mu papriku i sušeni paradajz isečen na štapiće, pa sve pomešajte s makaronama.
Salatu posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem, pospite rendanim parmezanom i dobro izmešajte.
Prijatno!
VITAMINSKA bomba salata
* * * Potrebno je * * *
300 g mladih krompira,
veza rotkvica,
veza mladog luka,
matovilac ili neka duga zelena salata,
so, biber, maslinovo ulje
* * * Priprema * * *
Krompir skuvajte u slanoj vodi, isecite na tanje kriške, pa mu dodajte seckani mladi luk, rotkvice i zelenu salatu.
Posolite, pobiberite, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Osvežavajuće i hranljive salate s feta sirom
Posle napornog radnog dana uživajte u laganim osvežavajućim salatama od fete i povrća, sa različitim začinima. Brzo se pripremaju, a po hranljivoj vrednosti mogu da zamene čitav obrok.
Grčka salata sa pirinčem
* * * Potreban materijal * * *
1,5 šolja pirinča,
250 g fete, crvena,
žuta i zelena paprika,
180 g iseckanih maslina,
4 mlada luka iseckana na tanke režnjeve,
30 gr. kapra
* * * za preliv * * *
sok od 2 limuna i izrendana kora limuna,
kašika belog vinskog sirćeta,
kašika sitno iseckanog belog luka,
1,5 kašičica origana,
kašičica senfa,
kašičica mlevenog kima,
100 ml maslinovog ulja,
3 kašike prženih pinjola
* * * Priprema * * *
Kuvajte pirinač u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim ga ocedite i isperite u hladnoj vodi, stavite u veliku činiju i prelijte s malo maslinovog ulja.
Dodajte iseckane paprike, masline, luk, kapar i fetu iseckanu na kockice.
Za preliv u maloj posudi žicom za šlag umešajte sok i izrendanu koru limuna, sirće, beli luk, origano, senf i kim.
Postepeno dodajte preostalo maslinovo ulje i po ukusu dodajte so i biber.
* * * Prelijte preko salate, lagano izmešajte i ukrasite prženim pinjolama. * * *
Prijatno!
MEKSIKANA salata
* * * Potrebno je * * *
450 gr. pilećeg mesa,
250 gr. fete,
150 ml jogurta,
kašičica čilija,
kašičica aleve paprike,
biber,
1/2 kašike paradajz pirea,
kašika majoneza,
kašika maslinovog ulja,
kašika seckanog crnog luka,
iseckana crvena i zelena paprika,
175 gr. kukuruza,
175 gr. kuvanog pirinča
* * * Priprema * * *
Pileće meso isecite na rezance, prodinstajte na vodi i maslinovom ulju, iscedite i stavite u posudu za salatu.
U drugom sudu pomešajte majonez, jogurt, začine, paradajz pire i luk, pa prelijte preko piletine.
Dodajte paprike i kukuruz pa polako mešajte dok preliv ne prekrije sve sastojke.
* * * Skuvani pirinač stavite na tanjir, a mešavinu piletine složite u sredinu, preko svega dodajte fetu isečenu na kockice i poslužite uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom i prelivom od ulja pomešanim sa začinskim biljem. * * *
Prijatno!
Salata od bosiljka i badema
* * * Potrebno je * * *
crvena paprika,
4 kašičice maslinovog ulja,
100 gr. badema,
200 gr. bosiljka,
250 gr. fete,
300 gr. špargle isečene na komade,
125 gr. crnih maslina, lepinja
Za preliv
125 ml maslinovog ulja,
4 kašike soka od limuna,
2 kašike meda,
2 kašičice origana,
biber
* * * Priprema * * *
Zagrejte roštilj ili teflonski tiganj.
Pecite papriku isečenu na četvrtine dok gornja strana ne potamni.
Isecite je na trake i ostavite na stranu.
Sve sastojke za preliv stavite u malu posudu i dobro protresite. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja, dodajte bademe i pržite dok ne potamne.
Sve sastojke stavite u činiju za salatu, prelijte i služite uz lepinju.
* * * Umesto bosiljka možete upotrebiti svež spanać, brokoli ili zelenu salatu. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Pileća salata sa prelivom od plavog sira
Septembar je na pragu, a temperature su i dalje iste. Šta jesti? Evo jednog predloga: kombinacija mesa i povrća sa sirom. Lako je za pravljenje, lako za varenje. Obavezno probajte!
* * * Sastojci:* * *
2 pileća filea, svaki od po 200 gr.
2 kašike senfa
3 kašike ulja
150 gr. sira s plavim plesnima
150 ml pavlake za kuvanje
50 ml mleka
1gl ajsberg salate
1 šargarepa,
2 paradajza, isečena na kriškice
pola glavice crvenog luka
20 gr. badema
20 gr oraha
20 gr. suvih brusnica
1 zelena jabuka ili kruška
1 kašika jabukovog sirćeta
so i biber
* * * Priprema:* * *
Izmešajte 2 kašike senfa,1 kašiku ulja, so i biber i utrljajte ih u pileće grudi. Stavite grudi u pleh i pecite na 180C oko 15 min.
Prekrijte ih aluminijumskom folijom nakon pečenja kako bi ostale tople. Ukoliko ne želite da koristite rernu, piletinu možete da pržite u tiganju na 1 kašiki ulja.
* * * Priprema preliva:* * *
U jednoj posudi žicom pomešajte 150 g izgnječenog plavog sira sa 150 ml pavlake za kuvanje, 50 ml mleka, solju i biberom.
* * * Priprema salate:* * *
Glavicu salate isecite na 4 dela, a zatim svaki deo na trake.
Stavite salatu u posudu i dodajte šargarepu isečenu na tračice, paradajz isečen na četvrtine, seckani luk, tanko sečenu jabuku, ulje, jabukovo sirće, so i biber.
Pospite orasima, bademima i brusnicama.
* * * Pileće grudi isecite na trake i stavite ih preko salate, prelijte sve sosom od plavog sira i preko pospite orasima, bademima i brusnicama.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Salata od lignji s povrćem
* * * Sastojci:* * *
500 gr. lignji
500 gr. krompira
4 čena belog luka
1 vezica rotkvica
2 kašike seckanog peršuna
300 gr. špargli iz konzerve
100 gr. zelenih maslina
1/2 veze mladog luka
0,5 dl maslinovog ulja
2 limuna
3 jajeta
začin C, biber
* * * Priprema:* * *
Lignje obariti, pa telo iseći na kolutove a repove na manje komade.
Krompir i jaja skuvati i ostaviti da se ohlade pa ih oljuštiti i iseći na kolutove, špargle iseći na manje komade, mladi luk, beli luk, rotkvice i masline iseckati na kolutove a limun iscediti.
* * * U odgovarajućoj posudi sjediniti sve pripremljene sastojke pa dodati sok od limuna, maslinovo ulje i peršun, promešati i začiniti po ukusu. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Ruska salata
Ovo je dobro poznato predjelo,prilog i zaseban obrok.Verujem da ste je svi bar jednom u zivotu pravili,a ako ne onda bar probali.
* * * Sastojci * * *
Povrce i voce
250 gr.mrkve
250 gr.krompira
250 gr.graska
250 gr.kiselih krastavaca
1 (250 gr.)kisela jabuka
4 komada jaja
250 gr. kupovne majoneze
* * * Priprema * * *
Sveze povrce skuvati i nakon kuvanja iseci na sto sitnije kockice
Takodje iseci i jaja , krastavce i jabuku
Sve zajedno pomesati i dodati majonezu te promesati
Posluživanje
* * * Ovo je dosta jako tako da je dobro jesti je u malim kolicinama ili uz hleb. * * *
Prijatno!
Moja Ruska salata
Super osvjezavajuca Ruska Salata. Jela sam ih razlicitih al’ ovo je za mene najbolji recept.
* * * Sastojci * * *
500 gr.krompira
500 gr.mrkve
3 jaja
300 gr.graska
300 gr.kiselih krastavaca
300 gr. kuvane piletine (batkovi), ali moze i bijelo meso
600 ml. majoneze (jedna tegla)
1 kasikica vegete
1 kasikica senfa
malo persuna
so
* * * Priprema * * *
Krompir skuvati u slanoj vodi i pustiti da se ohladi (nece se raspadati kada ga budete rezali).
Skuhati i mrkvu i jaja.
Grasak dobro oprati u mlakoj vodi i pustiti da se dobro ocijedi.
Na kockice sitno isjeckati (ne presitno) kuhanu piletinu prethodno ociscenu od kostiju.
Ja uvijek koristim batakove jer je meso socnije ali ako zelite mozete koristiti i bijelo meso.
Dodati grasak, krompir, mrkvu, kisele krastavce i jaja koji su isto isjeckani na kockice.
Dodati majonezu, senf, vegetu, soli i sitno sjeckanog persuna.
Dobro izmijesati i ostaviti u frizider da se dobro ohladi i da se ukusi povezu.
Posluživanje
* * * Ko zeli moze koristiti manje majoneze ali ja lično volim kad je ima vise. Krompir isecem malo krupnije u odnosu na ostale namirnice. * * *
Prijatno!
Francuska salata
* * * Sastojci: * * *
♦ 450 gr. zamrznute mešavine povrća za francusku ili rusku salatu
♦ 50 gr. kiselih krastavaca
♦ 90 gr. majoneza
♦ 1 kašičica senfa
♦ 100 ml kiselog mleka
♦ so, biber
* * * Priprema: * * *
Zamrznutu mešavinu povrća stavite u posoljenu kipuću vodu i kuvajte 10 minuta.
Kad se skuva, povrće ocedite i ohladite.
Majonez pomešajte sa senfom, kiselim mlekom, posolite i pobiberite i dodajte povrću.
Potom dodajte i na kockice iseckane kisele krastavce i sve zajedno promešajte.
Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz pečeno crveno meso.
* * * Po želji možete dodati i kašičicu sveže naseckanog peršuna. * * *
Prijatno!
Salata sa piletinom
Ovo je jedna od najlepših naših salata.Oduševićete se kad je probate.
* * * Sastojci * * *
2-3 (oko 600gr.) pileca bela mesa
10.kiselih krastavaca kornisona
200 ml.kisele pavlake
1 manja teglica majoneze
1 manja kašičica senfa
malo soli, biber
* * * Priprema * * *
Pilece meso skuvajte i iseckajte, krastavce isto iseckajte,sve vrlo sitno pa sve sajedinite, dodajte ostale sastojke, zacinite i uzivajte.
* * * Posluživanje * * *
* * * Za mene je ovo divna salatica, a ja licno obozavam salate sa majonezom, ali ovde spoj je fantastican…probajte…* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Šareni rezanci u sosu od sira
* * * Sastojci * * *
500 gr. mekog brašna tipa-400
1,5 dl vode
100 gr. putera
200 gr. kačkavalja
200 gr. gorgonzole
1 dl biljne pavlake
1 dl kisele pavlake
300 gr. spanaća
crvena prehrambena boja
1 kašičica ulja
so
* * * Priprema * * *
U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, vodu i malo soli, te postepeno dodavati brašno, meseći sve vreme dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
Umešeno testo podeliti na tri dela, oblikovati jufke i ostaviti ih da miruju 20 minuta.
Spanać obariti, procediti i sitno iseckati, te sjediniti sa jednom jufkom i dobro ručno umesiti kako bi se dobilo zeleno testo.
U drugu jufku dodati malo prehrambene boje da se dobije crveno testo, a u poslednju ne dodavati ništa.
Svaku jufku razvući oklagijom na debljinu od 0,5 cm pa razvučeno testo iseći na rezance.
U dublju šerpu sipati vode, dodati malo ulja i ostaviti da provri. Kada voda proključa, spuštati rezance i kuvati ih dok ne omekšaju.
Posebno na pari otopiti puter i gorgonzolu, te dodati biljnu i kiselu pavlaku pa kuvati dok ne proključa.
* * * Zatim izmaći sa ringle, dodati rendani kačkavalj, promešati i začiniti po ukusu.
Kuvane rezance procediti i preliti ih sosom od sira. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Salata od pirinča i šunke
Lepo dekorisanu salatu od pirinča i šunke možete da poslužite i kao predjelo.
* * * Potrebno je: * * *
200 gr. pirinča
kocka za pileću supu
150 gr. mariniranih šampinjona
350 gr. praške šunke
kašičica senfa
2 kašike sirćeta (heart)
3 kašike ulja
3 kesice majoneza
biber, so, glavica crnog luka, pola veze peršuna
* * * Priprema * * *
Pirinač skuvati u vodi kojoj je dodata kocka za supu.
Šampinjone ocediti a šunku iseći na duže rezance.
Sve pripremljene namirnice pomešati.
Prelivu od senfa, sirćeta, ulja, bibera i malo soli dodati sitno iseckan crni luk i peršunov list.
* * * Dobro izmutiti i dodati majonez.Preliti salatu, izmešati je i ohladiti. * * *
Prijatno!
Salata Caprese
Osvežavajuća salata sa paradajzom i mocarelom
* * * Potrebno je:* * *
4 paradajza srednje veličine
4 kašičice maslinovog ulja
8 svežih listova bosiljka
200 gr. mocarele
* * * Priprema * * *
* * * Iseći paradajz i mocarelu na kolutove, preliti maslinovim uljem i posuti listićima bosiljka.* * *
Prijatno!
Pileća salata sa makaronima
Lepa, ukusna i jednostavna salata - obrok!
* * * Potrebno je:* * *
2 bela pileća mesa
malo belog vina
400 gr. makarona
2 zelene paprike
desetak crnih maslinki
3 kesice majoneza
3 kašike ulja
1 limun
nekoliko zrna kapra
so, biber,
ruzmarin
* * * Priprema * * *
Piletinu ispeći na ulju sa dodatkom pola čaše belog vina i malo ruzmarina.
Tokom pečenja meso prelivati sokom od pečenja.
Piletinu iseći na štapiće.
Makarone skuvati u slanoj vodi i ostaviti da se ocede.
Paprike iseći na štapiće.
Staviti u činiju sve namirnice i dodati maslinke bez koštica.
Napraviti preliv od majoneza, sitno iseckanih zrna kapra, soli, bibera i soka od limuna.
* * * Preliv dodavati postepeno, malo po malo, uz mešanje. * * *
Prijatno!
Salata od testenine i šunke
Ukusna salata - ceo obrok.
* * * Potrebno je:* * *
200 gr. majoneza
2 dl kisele pavlake
4 kašike jabukovog sirćeta
glavica crnog luka
300 gr. testenine
300 gr. stišnjene šunke
200 gr. ajdamera
4 kašike ulja
pola veze peršuna,
biber, so
* * * Priprema: * * *
Napraviti preliv od majoneza, pavlake, sirćeta, sitno iseckanog luka, bibera i soli. Ostaviti u frižideru da odstoji.
Skuvati testeninu i ocediti.
Šunku iseći na kraće rezance, ajdamer na tanke štapiće.
* * * Pomešati testeninu sa šunkom, sirom i sitno iseckanim peršunom i preliti uljem. Dodati pripremljeni preliv i sve dobro izmešati. * * *
Prijatno!
Dvobojna salata
Grašak, rotkvice i kuvana jaja s prelivom od majoneza
* * * Potrebno je: * * *
500 gr. graška
2 veze rotkvica
3 tvrdo kuvana jaja
sok od jednog limuna
100 gr. majoneza
so, malo šećera, biber
* * * Priprema * * *
Grašak skuvati u slanoj i malo zaslađenoj vodi.
Ocediti ga i ostaviti da se ohladi.
Rotkvice narendati na krupnije rezance, kao i jaja.
Pomešati ih sa rotkvicama, posoliti, pobiberiti i zakiseliti limunovim sokom.
* * * Grašak pomešati sa majonezom i dodati rotkvicama. * * *
Prijatno!
Balkanska salata
Osvežavajuća salata sa ovčijim sirom i svežim povrćem
* * * Potrebno je: * * *
3 paprike babure
500 gr. paradajza
3 glavice crnog luka
150 gr. ovčijeg sira
čen belog luka
3 kašike sirćeta
kašika limunovog soka
3 kašike ulja
biber,
so, peršun
* * * Priprema * * *
Paprike iseći na štapiće a paradajz i crni luk na režnjeve.
Sir usitniti viljuškom.
Činiju iznutra istrljati prepolovljenim belim lukom.
Pomešati pripremljene namirnice.
Preliti ih marinadom od sirćeta, limunovog soka, ulja, bibera i soli.
* * * Salatu posuti iseckanim peršunom i ostaviti da odstoji oko pola sata. * * *
Prijatno!
Kikiriki salata sa piletinom
Brzo, lako, neobično i ukusno...
* * * Potrebno je:* * *
pileće belo meso
150 gr. pečenog kikirikija
100 gr. susama
200 gr. majoneza
2 čaše kisele pavlake
* * * Priprema * * *
Obariti belo meso i iseckati ga na štapiće.
Kikiriki staviti u čistu krpu i izmrviti ga oklagijom.
Susam propržiti u suvom tiganju da dobije zlatnožutu boju[/color]
* * * Pomešati majonez sa pavlakom. Izmešati sve namirnice. * * *
Prijatno!
Salata od jaja
Salata sa barenim jajima i šunkom može u potpunosti da zameni obrok.
* * * Potrebno je:* * *
8 tvrdo kuvanih jaja
250 gr. stišnjene šunke ili pilećeg parizera
veza rotkvica
pola veze peršuna
2 dl jogurta
kašičica senfa
2 kašike majoneza
sok od 1 limuna
so
* * * Priprema * * *
Tvrdo kuvana jaja iseći na četvrtine, šunku na štapiće a rotkvice na kolutiće.
Izmešati iseckan peršunov list sa jogurtom, senfom, majonezom, limunovim sokom i malo soli.
* * * Poređati na tanjir jaja, šunku i rotkvice pa preliti jogurtom. * * *
Prijatno!
Salata od šargarepe
Recept uz pomoću koga ćete barenu šargarepu pripremiti na neobičan i ukusan način.
* * * Potrebno je:* * *
1 kg šargarepe
150 gr. stišnjene šunke
150 gr. sira gaude
glavica crnog luka
malo peršuna
kašika vinskog sirćeta
3 kašike ulja,
so, biber
* * * Priprema * * *
Obariti šargarepu u slanoj vodi i iseći je na kolutiće. Šunku i sir iseći na kockice.
Napraviti preliv od iseckanog luka, peršunovog lista, sirćeta, ulja, bibera i malo soli.
* * * Pomešati šargarepu, šunku i sir. Salatu začiniti prelivom bar jedan sat pre jela. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|