www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Sosovi ... marinade...umaci
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 23, 2010 11:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Umak od gljiva


Vrijeme pripreme (min.): 60 min
Broj kalorija: 0 cal

Masnoće: 0 g
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 0 g


Sastojci (Broj osoba: 4)

1 kg svježih gljiva - isjeckanih na listiće
do 2 mala vrhnja za kuhanje
2 srednje kapule
pola glavice luka
stručak peršin
1 dcl bijelog vina
3 žilčice senfa
sol, papar, vegeta, origano - po želji


Postupak pripreme

na bijelom ulju popržiti kapulu, kad umre dodati gljive. dinstati par minuta te dodati isjeckani luk i peršin. dodati začine: papar, sol, vegeta, origano, senf. dinstati poklopljeno da gljive puste vodu i da se u njoj kuhaju uz povremeno mješanje. nakon 10-ak minuta dodati bijelo vino. poklopiti. kad su gljive skoro gotove uliti vrhnje za kuhanje, poklopiti dok ne provrije, te dalje kuhati poluotklopljeno. kad su gljive gotove otklopiti te putiti da vrhnje ispari koliko želimo.




Umak od 4 vrste sira


Vrijeme pripreme (min.): 20 min
Broj kalorija: 0 cal

Masnoće: 0 g
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 0 g


Sastojci (Broj osoba: 6)

5 dcl vrhnja za kuhanje
30 dkg gorgonzole
2 trokutića topljenog sira
vrećica parmezana
10 dkg mliječnog namaza
malo vlasca ili peršina
vegeta
papar i sol po želji

Postupak pripreme

Vrhnje za kuhanje izmiješati sa gorgonzolom i topljenim sirom narezanima na komadiće pa lagano kuhati uz stalno miješanje, dok se sav sir ne rastopi. Dodati malo vlasca ili sušenog peršina i Vegete te maknuti sa vatre. Potom dodati parmezan i mliječni namaz. Sve dobro izmiješati da se svi sastojci lijepo povežu. Poslužiti uz meso, povrće, ali i kao osnovni umak uz kuhane njoke ili tjesteninu.




Umak sa špinatom i artičokama


Vrijeme pripreme (min.): 30 min
Broj kalorija: 100 cal

Masnoće: 9 g
Ugljikohidrati: 3 g
Bjelančevine: 3 g



Sastojci za 4 osobe

200 g majoneze
200 g parmezana
1 limenka artičoka, ocijeđenih i narezanih na manje komadiće
250 g smrznutog špinata, odmrznutog i ocijeđenog
1 crvena paprika, sitno nasjeckana
50 g mozzarelle

Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

2. Pomiješajte majonezu i parmezan. Dodajte artičoke, špinat i papriku.

3. Prebacite mješavinu u keramičku zdjelu za pećnicu. Posipajte sa mozzarellom.

4. Pecite u pećnici 20 minuta.

Napomena:
Umak možete koristiti kao namaz za baguete ili krekere.



_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 26, 2010 9:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Umak od gorgonzole s pinjolima


Sastojci:

• 300 g gorgonzole
• 1 glavica luka
• 2 režnja češnjaka
• 1 žličica brašna
• 125 ml bijelog vina
• 375 ml vrhnja za kuhanje
• 30 g pinjola
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• sol i bijeli papar




Opis:

Iako se tjesteninu često promatra kao svojevrstan fast food, ovim ćemo Vam receptom otvoriti sasvim nove vidike. Sofisicirana kombinacija gorgonzole i pinjola izmamit će uzdah i kod najvećih sladokusaca i postati obrok koji se pamti.

Priprema:

U tavi ugrijemo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, malo posolimo i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. Zatim na luk dodamo brašno i sve zajedno pržimo, povremeno miješajući, na srednje jakoj vatri, odnosno, dok brašno ne dobije svjetlo smeđu boju. Potom ulijemo bijelo vino, po potrebi sve zajedno izmiješamo pjenjačom, umiješamo na kockice narezanu gorgonzolu, ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo pinjole, začinimo solju i bijelim paprom, te sve zajedno kuhamo na laganoj vatri 3-4 minute, odnosno, dok se gorgonzola sasvim ne rastopi i ne dobijemo jednoličan kremasti umak. Umak možemo poslužiti s pečenim mesom ili kuhanom tjesteninom.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Maj 25, 2010 12:27 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Umak od peršuna


Sastojci:

3 stručka peršunovog lista
1 šalica ulja
1 žlica soli
2 žlice soka od limuna

Priprema:

Umak od peršuna upotrebljava se kao preljev za salate i kao dodatak uz razne vrste mesa. Dodaje se u manjim količinama, slično kao i ribani hren. Promiješajte dobro limunov sok sa soli, pa dodajte sitno nasjeckani peršun. Ulje dolijevajte postupno miješajući neprekidno umak drvenom kuhačom. Možete udvostručiti mjere koje smo naznačili i tako dobiti veću količinu umaka koji je dosta trajan, pa se u zatvorenoj posudi u hladnjaku može sačuvati i po nekoliko dana.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Jun 21, 2010 7:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Američki umak (umak),


Sastojci:
2 kg ljuštura od jastoga, skampa i kozica
1 korijen celera
150 g mrkve
200 g luka
150 g maslaca
2 dl maslinova ulja
2 lista lovora
1 žličica papra
0,5 dl konjaka
2 žlice koncentrata od rajčica
1/2 l bijelog vina
peršin
2 žlice brašna
tabasco umak ili ljuta papričica
sol


Opis:
Naribajte celer, mrkvu i luk. U posudu stavite polovicu maslaca i ulja, dodajte ribano povrće i lovor. Posolite. Pržite dok ne počne žutjeti, dodajte zatim isitnjene ljušture rakova i pirjajte 15-20 minuta. Nakon toga ulijte konjak i odmah zapalite. Umiješajte koncentrat od rajčica, dolijte vino, vodu ili riblju juhu tako da ljušture prekrije tekućina. Pospite paprom i sjeckanim peršinom pa kuhajte dok ne provri. Na drugoj polovici maslaca i ulja popržite brašno tako da dobijete bijelu zapršku.
Zapršku ulijte u posudu s ljušturama rakova i kuhajte još 20 minuta. Protisnite umak kroz rjeđu cjediljku, a nakon toga 3 puta kroz gustu cjediljku ili sito. Nastavite s kuhanjem još 20 minuta. Po želji dodajte malo tabasco umaka ili ljute papričice.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 31, 2013 4:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bešamel sos - tako jednostavan, a problematičan

Bešamel sos jedan je od omiljenih sastojaka mnogih recepata s testeninom. Ipak, on mnogima ne uspeva bez obzira što ima samo tri sastojka



Dobar bešamel sos sastoji se od jedne kašike brašna i maslaca i čaše mleka. Ako želite da napravite ukusan i gladak bešamel sos bez grudvica,



Zagrejte mleko, jer će to pomoći da se brašno lakše rastopi i stopi sa sosom. Ako želite jači ukus u mleko možete dodati začine ili luk.

Mleko zagrejte na srednje jakoj vatri. U posebnu posudu rastopite maslac i zatim dodajte brašno. Mešajte dok se sve ne stopi, pa pomerite s vatre. Polako dodajte toplo mleko i mešajte sve vreme postupka.

Vratite lonac na vatru i mešajte još neko vreme pre nego se sve poveže u glatku smesu bez grudvica.

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 15, 2013 12:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tri pikantna sosa za meso


Koliko puta ste poželeli da i vi sami kod kuće, baš kao u nekom restoranu, napravite sosove koji svakom jelu daju poseban šmek? Mi vam predlažemo tri ukusna i jednostavna recepta u kojima ćete uživati.




* * * Čatni od manga * * *



Skuvajte na kockice isečena 2 manga sa 100 gr. iseckanog kumkvata i 125 ml jabukovog sirćeta.

Dodajte 250 g šećera, kašičicu soli, po ½ kašicice kardamoma i semenki anisa. Kuvajte 50 minuta na tihoj vatri uz mešanje.




* * * Sos od paradajza s jabukom* * *




U šerpu stavite 1 kg krupno isečenog paradajza, po 150 gr. seckanog celera i paprike, 2 nakisele jabuke iseckane na kockice i sitno seckanu ljutu papriku.

Dodajte 25 g šećera, 80 ml sirćeta, kašiku senfa, 2 kašičice soli i 1/2 kašičice karanfilića. Kuvajte 50 minuta.




* * * Sos od krastavca i luka* * *



Očistite krastavac i isecite ga na kockice.

Očistite 300 gr. crvenog luka i iseckajte ga.

Sve pomešajte u šerpi sa 200 gr. šećera.


Dodajte malo soli, 250 ml vinskog sirćeta, kašičicu semenki anisa, 2 kašičice zelenog bibera i 2 kašike senfa.


* * * Stavite na vatru, pa ostavite da krčka 40 minuta na tihom, poklopljeno. Začinite solju i biberom.* * *

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 15, 2013 4:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sos od svežeg krastavca


Krastavac je gotovo idealna letnja namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog ukusa, pruža toliko potrebno letnje osveženje.

Konzumira se svež, uglavnom u letnjim mesecima, ili konzervisan tokom svih godišnjih doba. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost. U značajnijim količinama sadrži dijetna vlakna; minerale, posebno kalijum i magnezijum, te vitamin C.





Vreme pripremanja: 10 min


* * * Sastojci * * *



100 gr. kisele pavlake

250 ml jogurta

100 gr. krastavca

1 čen belog luka

mirođija




* * * Priprema * * *


Narendati krastavac u dublju posudu, dodati kiselu pavlaku i jogurt, naseckani beli luk, iseckanu mirođiju i promešati.

Sipati sos u sosijeru i ostaviti, do služenja, u frižider da se dobro prohladi.


* * * Sos od svežeg krastavca poslužiti uz grilovano povrće i pečeno meso * * *



Prijatno!



Tartar sos



Laki odn. „light“ majonez, ne sadrži jaja a pravi se sa malo ulja (oko 30 %) te ga mogu konzumirati svi koji imaju problema sa visokim vrednostima triglicerida i holesterola u krvi ili imaju alergiju na jaja.




* * * Sastojci * * *



400 gr. majoneza bez jaja

60 ml belog vina

pola kašičice senfa

1 limun


150 gr. kiselih krastavaca

20 gr. kapra

peršunov list





* * * Priprema * * *



U majonez dodati belo vino, senf, limunov sok, sitno narendane kisele krastavce, kapar i iseckan peršunov list.

* * * Lagano sve promešati i servirati u sosijeru. Tartar sos poslužiti uz pohovano meso, ribu ili povrće. * * *

Prijatno!



Sos od paradajza




* * * Potrebno je:* * *


500 gr. paradajza

4 kašike ulja

1 čen belog luka


peršunov list

mleveni biber

so



* * * Priprema * * *


* * * U šerpu na zagrejano ulje spustiti oljušten paradajz isečen na kocke. * * *




Sos od pečuraka





* * * Potrebno je:* * *


250 gr. svežih pečuraka

50 brašna

1 čaša kisele pavlake

1 glavica crnog luka


1 kašika masnoće (ulje. mast)

peršunov list

mleveni biber

so



* * * Priprema * * *



Na zagrejanoj masnoći propržiti sitno isečen crni luk, dodati očišćene, oprane sitno isečene pečurke, bibera i soli po ukusu.


Naliti toplom vodom i dinstati u pokloplenoj šerpi dok pečurke ne omeknu.



Pomešati kiselu pavlaku, sitno iseckan peršunov list i brašno, preliti pečurke i dinstati još 5 minuta.


* * * Služiti uz pečenje.* * *



Prijatno!

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Sosovi ... marinade...umaci Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 od 7

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon