www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Slatko
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od smokava i đumbira

Sastojci
Smokve
Šećer
Đumbir
Limun
Šipka vanile

Priprema
Smokve oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela, pa ih oštrim nožićem što tanje oljuštiti. Šiljastim metalnim predmetom (kao igla za pletenje) svaku smokvu na dva mesta probušiti. Tako pripremljene smokve naređati u lonac i staviti da se kuva. Kada voda proključa (tri- četri ključa) prosuti je i naliti drugu. Naliti vrućom vodom da se postupak ubrza. Ovaj postupak (dolevanja vruće vode) ponoviti 6-7 puta.
U zadnju vodu staviti 6 kašika soka od limuna i oljušten, na kockice iseckan đumbir. Smokve staviti u đevđir, ostaviti ih da se sacede, a đumbir u vodi s limunom (zadnja voda) oko 45 min.
Na 1 kg i 250 g. smokvi i 3 štapića od po 4 cm. dužine đumbira, ide 3 kg. šećera. Staviti šećer u šerpu, preliti ga hladnom vodom (onako samo da se pokrije) i staviti da se špinuje. Šećer špinovati manje nego obično tj. sok ne mora mnogo gust da bude pošto je bolje da se smokve i đumbir što duže kuvaju. Slatko kuvati na jakoj vatri, odnosno brzo, sve dok se ne zgusne. Da bi bili sigurni kada je postignuta željena gustina, izdvojimo na jednu tacnicu malo soka, rashladimo ga i ako sok pada u gustim kapljicama sa kašičice, onda je gotov. Par minuta pre nego što je slatko gotovo, dodati mu limun iseckan na kolutove i šipku vanile.

Skinuti slatko s ringle, pokriti čistom vlažnom salvetom i ostaviti 10 min. da tako pokriveno stoji. Skinuti salvetu i ponovo ga vratiti na ringlu da proključa (4-5 ključa). Skinuti sa šporeta, pokupiti svu penu, poklopiti vlažnom salvetom i ostaviti da prenoći. Sledećeg dana hladno slatko, sipati u tegle i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima. Pažljivo tegle spolja izbrisati i ostaviti na mesto gde ima promaje. Ovo slatko je bolje kada postoji.

P. S. Smokva je voćka koja upija dosta šećera, zato ne treba uzimati manje šećera od date mere. Ako se i javi u slatku više soka, isti će biti potreban kasnije kada smokve počnu da upijaju šećer –sirup i na kraju ostanu u tegli gornji slojevi skoro suvi tj. bez soka.
Ko nema vanilinu šipku, može i bez nje. Isto tako, ko nema strpljenja da čeka da smokve upiju sok, može dodati 2-3 kašike želatiranog šećera ili želatin listića.
Na slici su smokve i đumbir odvojeni, levo smokve, a desno đumbir, bez želatina i želatiranog šećera. U tegle sipati pomešano tj. kako se kuvalo. Slatko je dekorativno i ukusno.



_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od šljiva

Sastojci
šljive
šećer
voda
orah
šipka vanile
limun

Priprema
Šljive oprati, nožem oljuštiti, povaditi koštice (drvcetom) i ostaviti u krečnu vodu pola sata da stoje. Posle toga dobro ih oprati i staviti u cediljku da se ocede. U svaku šljivu staviti po četvrtinu oraha. Ušpinovati šećer (šećer zaliti s malo vode) i u njega spustiti šljive. Dodati šipku vanile isečenu na komade, a u pola kuvanja limun isečen na kolutove. Kada je slatko gotovo, pokupiti penu, ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračem.
Na 1 kg šljiva (bez koštica) stavi se 1,2 kg šećera.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od šumskih jagoda

Sastojci
300 g šumskih jagoda
1 kg šećera
1 kesica limuntusa
1 limun

Priprema
Šumske jagode oprati (istuširati) odstraniti nepotrebne primese i spustiti ih u sud gde smo napravili rastvor limuntusa. Rešetkastom kašikom ih povaditi i staviti u vanglicu. Preliti ih limunovim sokom, protresti vanglicu više puta, kako bi se sve jagode natopile u kiselini.

U šerpu gde će se kuvati ređati red jagoda red šećera. Gornji sloj treba da bude šećer. Pokriti čistom krpom i ostaviti da prenoći. Sutradan ujutru odmah kuvati na jakoj vatri. Za vreme kuvanja ne skidati penu, niti slatko dirati. Zato šerpa treba da bude velika da slatko ne iskipi.

Kada je gotovo, pomeriti ga sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti 20 min. da odstoji. Za to vreme jagode će opustiti vodu, vratiti ih ponovo na štednjak, kuvati da proključa nekoliko puta, pomeriti s ringle, skinuti penu, pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da se ohladi (do narednog dana). Puniti tegle i povezati ih celofanom ili hermetičkim zatvaračima.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
daliborvucko
Upozorenja: 1 od 3

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 46

Datum registracije: 30 Mar 2007
Poruke: 55

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 31, 2007 10:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

očigledno da danas slatko niko ne pravi, ali mozete ga kupiti u svakoj prodavnici. izvinjavam se ne zelim da zvuci kao marketing. kupite i uzivajte.
 
draganafan
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 37

Datum registracije: 26 Avg 2009
Poruke: 392

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 11, 2009 11:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nije tačno,da niko ne pravi slatko,mi svake godine,tj.moja porodica i ja svake godine pravimo slatko od šliva,napravimo džemove,i od sveg vrsta povrća,od kojeg se može napraviti.Domaće voće naravno.

_________________
Još te volim još nisam ničija,još je u meni ljubav ko eksplozija...
 
Kosovce.3
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 64

Datum registracije: 10 Nov 2010
Poruke: 269

norway.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2012 6:02 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od belog grozdja sa orasima


Potrebno:

1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki),
1 kg šećera,
150 ml vode,
3–4 kriške limuna,
150 g oraha

Priprema:
Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta. Pripremite očišćene i osušene tegle. Pre sipanja bilo bi dobro da tegle zagrejete u rerni na oko 100 stepeni. Sipajte slatko u tegle, dobro zatvorite poklopce i ostavite da se hlade.

_________________
LJUBAV NEMA ALTERNATIVU!
 
Kosovce.3
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 64

Datum registracije: 10 Nov 2010
Poruke: 269

norway.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2012 6:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od lubenice


Potrebno je:

nekoliko kriški lubenice,
limun
dvostruka količina šećera.

Priprema:
Spoljnu koru lubenice zasecite oštrim nožem duž cele kriške i odvojte svetlozeleni, odnosno beli deo do crvenog dela. Iseckajte na kockice željene veličine, izmerite i preručite u šerpu.
Prelijte vodom da ogrezne i kuvajte do vrenja. Čim voda počne da ključa, odlijte je, sipajte novu i kuvajte do vrenja.
Ovaj postupak ponovite četiri-pet puta, pa procedite, ponovo prelijte vodom i ostavite da odstoji preko noći, menjajući vodu nekoliko puta. Ujutro komadiće lubenice sipajte u đevđir da se savim ocede, pa izmerite.
Dvostruko veću količinu šećera od one od lubenica sipajte u šerpu, prelijte vodom i skuvajte gust sirup. Dodajte oceđene komadiće lubenice i kuvajte 15 minuta, pa dodajte na tanke kolutiće isečen limun i nastavite da kuvate, povremeno skidajući penu sa površine.
Kada sirup dobije gustinu meda, sklonite s ringle, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se hladi. Ohlađeno slatko sipajte u sterilisane tegle, hermetički ih zatvorite i čuvajte na hladnom, suvom mestu.

_________________
LJUBAV NEMA ALTERNATIVU!
 
Kosovce.3
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 64

Datum registracije: 10 Nov 2010
Poruke: 269

norway.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2012 6:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od dunja


Sastojci:

1,2 kg dunja
1 kg šećera
300 ml vode

Priprema:
U širu šerpu staviti šećer, dodati vodu i pomešati. Ostaviti da se kuva. Kada provri, kuvati još minut. U međuvremenu oljuštiti dunju, brzo izrendati (da ne bi pocrnela) i odmah izručiti u šerpu. Ponoviti postupak i sa ostalim dunjama. Kada ste sve dunje izrendali, nastavite sa kuvanjem slatka uz mešanje. Kuvati dok ne ispari sva voda. Vruće tegle puniti vrućim slatkom i dobro poklopiti vrućim poklopcem. Pokriti i ostaviti da se samo rashladi.

_________________
LJUBAV NEMA ALTERNATIVU!
 
Kosovce.3
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 64

Datum registracije: 10 Nov 2010
Poruke: 269

norway.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2012 6:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od borovnica


Sastojci:

Borovnice
šećer
vanila

Priprema:
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.

_________________
LJUBAV NEMA ALTERNATIVU!
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 07, 2013 3:16 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od kajsija





Potrebno je

2 kg kajsija,

600 g šećera,

50 ml višnjevače


Priprema

Kajsije operite i ostavite da se osuše, izvadite im koštice i poređajte u tegle. Šećer rastopite u litru kipuće vode, zatim dodajte višnjevaču. Količina šećera zavisi od zrelosti voća – što je zrelije, dodajemo mu manje šećera.,

Sterilišite tegle (4 od 750 ml) 20 minuta u rerni na 90 stepeni. Kompot od kajsija dobija jači ukus ako mu dodate seme koje se nalazi u košticama. U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli.



Slatko od kajsija



Potrebno je

1 kg kajsija,

1,5 kg šećera,

sok od jednog limuna,

krečna voda




Kilogram kajsija oljuštite i isecite na polutke, stavite u dubok sud, nalijte bistrom krečnom vodom i ostavite da odstoje jedan sat.

Operite ih u nekoliko hladnih voda, ocedite, pa u šerpu za kuvanje poređajte naizmenično kajsije, šećer i sok od limuna.

Sutradan, kada su kajsije pustile sok, stavite šerpu na tihu vatru, dodajte još pola kilograma šećera i čašu vode. Slatko kuvajte dok ne postane toliko gusto da po dve kapi u isti mah padaju s kašike.

Skinite penu, pokrijte vlažnom krpom i sutradan sipajte u tegle.

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 13, 2013 11:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od dunja



* * * Sastojci * * *

Šećer

Dunje

Voda



* * * Priprema * * *



Dunje očistiti i reckastim nožem iseći na kockice.

Svaku kockicu odmah suštati u hladnu vodu (da se boja ne promeni) i staviti da provri.

Kada voda sa dunjama provri, pustiti 2-3 ključa, a zatim dunje staviti u cediiljku i ocediti tečnost (čuvati).


Tečnost pomešati s šećerom i staviti da se kuva tj. ušpinovati ga.

* * * Dodati dunje i kuvati dok se ne dobije gustina meda. * * *


Prijatno!

Slatko od trešanja




* * * Potrebno je:* * *


1 kg očišćenih trešanja

1,300 kg šećera

1 limun

1 vanila

2 čaše vode




* * * Priprema * * *


Slatko od trešanja je rano slatko.

Može se spremiti početkom juna.

Može se kuvati od belih, ali i od rumenih i crvenih trešanja.

Ako želite da crvene trešnje budu u slatku bele, morate u toku kuvanja staviti u šerpu kašičicu vinobrana.


Inače, plodovi koje birate za slatko treba da budu zdravi, neprezreli i krupni.


Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica.

Ostavite da otkaplju na ćevćiru.



Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.


* * *Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok.* * *


Prijatno!

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Slatko Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon