:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Deset najčešćih grešaka zbog kojih vam jelo ne uspe
Često vam se događa da vam se kuvanjene uspe.
Koristite lonce i tiganje u pravoj veličini
Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može upropastiti ceo obrok. Naime osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, to će jelo ispasti bolje. Zato koristite što veći lonac, najširi tiganj te najveći pleh ili tepsiju za pečenje u rerni.
Ne pripremate se
Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo i pre nego što pročitamo ceo recept do kraja. Međutim neka malo komplikovanija jela ipak zahtevaju pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u kuhinji nastaje haos, a neretko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite strateški plan.
Zaboravljate da kuvate
Dok kuvate sos ili testeninu, pokušavate više stvari da obavite odjednom te u isto vreme usisate, obrišete pod ili pak napunite veš mašinu. Međutim ubrzo nakon toga počinjete da osećate neprijatan miris, a samo jedan pogled prema šporetu otkriće katastrofu. U tom slučaju ili nemojte da radite više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas podsetiti da treba baciti pogled na šporet.
Hrana koja kipi
Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na šporetu, stvarajući haos i prljajući celu kuhinju? Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite šerpu na oku i na vreme smanjite temperaturu kako biste sprečili kipljenje.
Ne probate hranu za vreme kuvanja
Neretko kuvajući, posebno neko uobičajeno jelo, potpuno zaboravljamo da probamo njegov ukus. Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na sto i doživljavajte šok. Kako biste izbegli to neprijatno iznenađenje i na vreme izbegli katastrofu, za vreme kuvanja probajte hranu i tako ćete najbolje znati potreban odnos začina.
Ne mešate testeninu
Ako testeninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u cediljku, na ivici ste prave katastrofe. Naime testeninu je potrebno promešati. Ukoliko preskočite mešanje, vaš obrok bi mogao da se pretvori u čudnu, lepljivu smesu.
Pečete hladno meso
Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi bar deset do dvadeset minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka lako može dovesti do neravnomerno pečenog ili pak nedovoljno pečenog mesa.
Jedete meso čim ga izvadite iz rerne
Pečena piletina ili pak šnicle pečene u rerni stvarno izgledaju primamljivo, ali ne bi ih trebalo odmah servirati. Naime sečenje odmah nakon vađenja iz rerne isušiće meso jer će iscuriti svi njegovi sokovi. Zato nakon pečenja i pre posluživanja ostavite meso da odstoji nekoliko minuta.
Neravnomerno naseckano povrće
Ako ste nasekli povrće u desetak različitih veličina, ono neće moći ravnomerno da se kuva ni peče. Zato odlučite želite li da seckate povrće na veće ili manje parčiće te ga naseckajte ravnomerno, na kockice, kružiće ili pak trougliće. Pored toga, samo jelo će znatno bolje izgledati.
Sve kuvate na najvećoj temperaturi
Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjače temperatura se koristi samo u posebnim slučajevima. Zbog toga koristite najveću temperaturu samo kada želite nešto dobro i kratko da propržite.
Uštedite: Naučite da filetirate piletinu!
Piletina s kostima uvek je jeftinija od one koja je očišćena i isfiletirana. Pileći filei su izvrsni za svaku vrstu pripreme, a svi ih vole s obzirom da je to čisto meso bez kostiju.
Naučire da isečete file i odstranite meso s kostiju. Nije teško!
Pileći filei su izvrsni za svaku vrstu pripreme, a svi ih vole s obzirom da je to čisto meso bez kostiju
Pileći file seče se s pilećih prsiju koja oblikom podsećaju na srce. Sa svake strane nalazi se veliki duguljasti komad mesa koji se može iseći u nekoliko filea.
Meso stavite na dasku za sečenje. Jednim dlanom pritisnite prvu polovinu, a zatim oštrim nožem odsecite donji deo koji je vezan za kosti. Dok sečete, možete polako podizati meso kao da otvarate knjigu kako biste nožem došli što bliže kostima i dobro iskoristili pileća prsa.
Kada ste skinuli obe polovine, preostaje vam samo da meso isečete na komade koji mogu da budu debeli i dugački po želji.
Za pohovanje ili pečenje su lepši tanki parčići, a za soseve možete seckati trakice ili kockice.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|