:: |
Autor |
Poruka |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Neodoljiva italijanska kuhinja: 3 recepta za sočne lazanje
Nije ih teško napraviti pošto uvek možete da improvizujete s namirnicama koje imate u kuhinji. Mi vam predlažemo tri recepta za pripremu popularnog italijanskog specijaliteta.
KLASIČNE LAZANJE
POTREBNO JE
250 g testenina za lazanje, 40 g kačkavalja
ZA BEŠAMEL SOS: 80 g kačkavalja, 500 ml mleka, 100 g brašna, 60 ml ulja, so
ZA BOLONJEZE SOS: 350 g mlevenog mesa, 250 ml paradajz pirea, 250 ml soka od paradajza, po kašičica origana, suvog biljnog začina, majčin dušice, bibera, bosiljka, malo soli
PRIPREMA
Za bešamel sos zagrejte ulje u posudi i, uz stalno mešanje, dodajte brašno. Pržite nekoliko minuta, a kad zaprška bude gotova, lagano dodajte mleko. Posolite po ukusu, dodajte sir i nastavite da mešate dok brašno ne postane žućkasto. Nakon bešamela pripremite bolonjeze sos. Zagrejte u tiganju ulje, dodajte meso i izdinstajte. U meso dodajte sok od paradajza i paradajz pire. Sve prokuvajte, pa dodajte so, biber i ostale začine. Nakon toga kuvajte još desetak minuta.
U vatrostalnu posudu sipajte ulje, pa ređajte testo, bešamel sos, bolonjez sos, pa ponavljate postupak dok ne potrošite materijal. Ako na ambalaži nije naznačeno drugačije, testo za lazanje skuvajte. Lazanje pecite 45 minuta na 220 stepeni. Kad se ispeku, pospite ih sirom.
LAZANJE S MORSKIM PLODOVIMA
POTREBNO JE
2 kašike maslinovog ulja, sitno seckan praziluk, 440 g paradajza iz konzerve, 2 kašike soka od paradajza, 500 g račića, 250 g lignji, 15 listića testa za lazanje, 125 g iseckane mocarele
PRIPREMA
Na malo ulja propržite praziluk, u tiganj dodajte paradajz i kuvajte dok se smesa ne zgusne. Tada spustite račiće i lignje, pa dinstajte na tihoj vatri još pet minuta. U ključaloj vodi kuvajte lazanje dok ne omekšaju. Potom ih stavite u veliku činiju sa hladnom vodom. U vatrostalnu činiju poređajte lazanje i sipajte trećinu sosa s morskim plodovima. Preko stavite drugi red kora, na njega sipajte drugu trećinu sosa i na vrh stavite još jedan red kora. Premažite lazanje preostalom trećinom sosa i narendajte mocarelu. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.
ZELENE LAZANJE
POTREBNO JE
12 listova za lazanje, 400 g obarenog spanaća, 200 g sremskog sira, 50 g parmezana ili nastruganog tvrdog kačkavalja, 2 čena belog luka, so, biber, ulje
ZA SOS 2 kašike brašna, 400 ml mleka, so, beli biber, muskatni oraščić
PRIPREMA
Obareni spanać isecite i izmešajte sa seckanim belim lukom i sremskim sirom. Brašno malo propržite na zagrejanom ulju i lagano sipajte mleko, uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte da dobijete ne previše gust bešamel sos. Posolite, dodajte beli biber i muskatni oraščić. U podmazan sud stavite red listova za lazanje, rasporedite trećinu spanaća, prelijte bešamel sosom, pospite parmezanom ili nastruganim kačkavaljem i tako radite da utrošite sav materijal. Na kraju prelijte bešamel sosom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
pele74 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 25 Okt 2007 Poruke: 3
|
|
Lazanje sa mesom
Priprema
Testo za lazanje može da se kuva, a mogu da se prave i sa suvim korama. Ako kuvate testo za lazanje, pazite da vam se kore ne zalepe. Možete kuvati i jednu po jednu. Dovoljno je 3-5 minuta u ključaloj vodi.
U zagrejan tiganj sa malo ulja, sipajete mleveno govedje meso, seckan beli luk, origano, so i crni biber. Mešajte povremeno da ne zagori. Ovo je vrlo brzo gotovo. Za 15 minuta sklonite i poklopite tiganj.
U jednoj činiji izmešajte jaja i parmezan, a u drugoj činiji izmešajte sos od paradajza, sitno seckan peršun i bosiljak.
U podmazan pleh ili vatrostalnu posudu slažete kore. Na jednu koru rasporedite mlevenu govedinu iz tiganja, na drugu razmućeno jaje sa parmezanom, a na treću sos od paradajza sa bosiljkom. I tako redom u zavisnosti koliko kora imate. Na poslednju koru izrendajte tvrdi sir. Pokrijte alu folijom i pecite 30 min u zagrejanoj rerni.
Sastojci
testo za lazanje
300 gr mlevene govedine
2 jaja
parmezan
paradajz sos
tvrdi sir
beli luk
origano
peršun
bosiljak
biber
so
ulje
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pasta primavera della nonna
* * * Potrebno je * * *
1 šargarepa, očišćena i iseckana na tanke trake (uzdužno) ili komade
srednja tikvica, iseckana na trake ili komade
1/2 manjeg plavog patlidžana, iseckanog
1/2 crvenog luka, isitnjenog
1/2 paprike babure, bilo koje boje, iseckane na trake
3 kašike maslinovog ulja
so i biber
1/2 kašičice bosiljka ili omiljenog bilja
malo Vegete
nekoliko kašika paradajz sosa
200 gr. čeri paradajza iseckanih na pola
400 gr. paste
rendani parmezan po želji.
* * * Priprema * * *
Stavite vodu u veliki lonac, posolite kad provri i dodajte pastu. Dok čekate da voda provri, zagrejte ulje u većem tiganju na srednjoj vatri.
Propržite crni i beli luk, a zatim dodajte povrće i promešajte kako bi se pomešalo sa uljem.
Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući, dok se povrće blago ne skuva. Isključite ringlu ali ostavite tiganj na šporetu.
Dok kuvate povrće, dodajte pastu u vodu prateći uputstva sa pakovanja.
Pasta bi trebalo da bude gotova malo nakon povrća.
Dodajte par kašika paradajz sosa u tiganj sa povrćem zajedno sa malo vode kako biste ga razredili.
Začinite svim začinima sa liste sastojaka. Kada je pasta “al dente” procedite je i stavite direktno u tiganj sa povrćem.
Probajte i začinite ako je potrebno, dodajte još paradajz-sosa ako vam se čini potrebnim.
Polako dodajte čeri paradajz i lagano promešajte.
* * * Servirajte sa sveže izrendanim parmezanom i listovima bosiljka. * * *
Prijatno!
Zapečeni rigatoni
* * * Potrebno je * * *
375gr. skuvane i oceđene paste fetućini
2 ½ kašike maslinovog ulja
125gr. seckane slanine
4 sitno seckana mlada luka
3 velika paradajza, sitno seckana n 200 g rikote
¼ čaše svežeg bosiljka
malo hrskavog hleba za serviranje
* * * Priprema * * *
Skuvajte pastu u velikom loncu u ključaloj, posoljenoj vodi, u skladu sa uputstvima na pakovanju, tj. dok pasta ne omekša i ne bude „al dente“.
Procedite i prebacite u tiganj.
U međuvremenu, zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju i dodajte slaninu.
Dinstajte 3-4 minuta, tj. dok slanina ne porumeni.
Dodajte luk i dinstajte još oko minut da i luk omekša.
Dodajte pasti sos, paradajz i rikotu zajedno sa preostalim uljem.
Mešajte na blagoj temperaturi da se sve sjedini.
Posolite i dodajte biber po ukusu.
* * * Pospite bosiljkom i poslužite uz hrskav hleb. * * *
Prijatno!
Taljatele sa brokolijem
Potrebno je:
Brokoli odvojiti u cvetiće i kuvati 15 minuta. U dubok tiganj propržite na malo ulja luk i papričicu. Skuvani brokoli ocedite od vode i dodajte u luk. U vodi u kojoj se kuvao brokoli skuvajte pastu. Kada je kuvana, dodajte je u tiganj sa brokolijem, začinite po ukusu i pospite sirom.
Ukoliko želite, možete dodati pileći file isečen na trakice.
Prijatno!
Njoke sa dve vrste sira
Potrebno je:
500g njoka
1 ½ čaša paradajz-sosa po izboru
½ čaše rendanog mocarela sira
4 kašike rendanog parmezana
kašika svežeg bosiljka, seckanog ili čupkanog prstima
2 kašike prezli
* * * Priprema * * *
Zagrejte rernu na 250°C.
Skuvajte njoke prema uputstvima na pakovanju (u proključaloj posoljenoj vodi dok sve njoki ne izađu na površinu).
Procedite ih i zatim stavite u tiganj.
Dodajte: sos od paradajza, mocarelu, 3 kašike parmezana i bosiljak.
Mešajte zajedno da se sjedini.
Podmažite pleh i prebacite mešavinu sa njokima u pleh.
Pecite u rerni oko 12-15 minuta.
* * * Pospite prezlama i preostalim parmezanom. * * *
Prijatno!
Fusili sa paradajzom
* * * Potrebno je * * *
100 gr. testenine
2 paradajza nčešanj belog luka
so i biber
maslinovo ulje
sveži bosiljak
kašika rendanog parmezana.
* * * Priprema * * *
Prokuvati testeninu i na kraju dodati kašiku soli.
Na maslinovom ulju peći seckani beli luk, dodati paradajz seckan na kockice, dodati začine.
Dinstati na jakoj vatri.
Čim se testenina skuva, ubacite je direktno u umak.
Kuvajte još dva minuta.
Dodajte kašiku maslinovog ulja i pospite sirom i jelo je gotovo.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Napuljska pica
Svi za sto: Stiže napuljska pica!
Baš kao iz italijanskog restorana, zamirisaće u vašoj kuhinji i okupiti okućane. Recept za picu kakav do sad niste probali.
Ništa kao miris pizze iz vrele rerne
* * * Sastojci * * *
500 gr. brašna
30 gr. svežeg kvasca
500 gr. zrelog paradajza
50 gr. fileta inćuna u ulju
300 gr. kačakavalja
ulje
so i biber
* * * Priprema * * *
Napravite testo za picu – brašno stavite u posudu za mešenje, napravite udubljenje u sredini pa stavite kvasac rastopljen u malo mlake vode, malo soli i 2 kašike ulja.
Sve to zamesite sa mlakom vodom tako da se formira meko testo.
Testo lupkajte varjačom sve dok ne počne samo da se odvaja od zidova posude, izvadite ga na dasku za mešenje, premesite ga i ostavite da narasta najmanje 2 sata.
Kada testo naraste, ponovo ga premesite, rukom ga razvucite do debljine od 5 mm i njime obložite uljem namazano dno posude u kojoj ćete peći picu.
Prekrijte testo oljuštenim paradajzom, inćunima, pospite origanom i biberom i prelijte uljem, pa pospite rendanim kačkavaljem.
* * * Pecite u rerni na 200C oko 25-35 minuta, i servirajte . * * *
Uživajte!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|