:: |
Autor |
Poruka |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Pripremite lubenicu na neobične i zanimljive načine
Ako volite eksperimentirati – isprobajte ove recepte
Lubenica je voće koje je odlično samo po sebi. Vjerojatno ste doživjeli trenutke kada ste na vruć ljetni dan uživali u hladnoj, osvježavajućoj lubenici…Ako ste ljubitelji lubenica možda ste pokušali i malo eksperimentirati s ovim ukusnim voćem. Lubenica je slatka, no ne previše slatka, pa odlično ide i s kiselim i slanim. Ako volite isprobavati nove stvari, mi vam dajemo ideje što napraviti s lubenicom (još dok je ima), a vi pak se bacite na degustiranje…
* Narežite lubenicu na kocke i natopite ih u rum (po želji) i onda zamrznite. Kad ste spremni poslužiti ih, pospite ih s malo soli i smeđim šećerom. Ova slatko slana kombinacija je izvrsna!
* Lubenicu narezanu na kocke (5cm najmanje) marinirajte s malo maslinovog ulja i zatim stavite na roštilj, minutu do dvije na svakoj strani (nemojte upotrijebiti previše zrelu lubenicu jer će se raspasti na vrućini). Nakon roštiljanja pospite je svježom metvicom ili bosiljkom i servirajte zasebno ili uz ribu sa žara.
* Tanka šnita lubenice ići će odlično u sendvič umjesto rajčice! Samo se pobrinite da kruh namažete majonezom ili senfom kako se kruh ne bi razmočio od lubenice.
Tropska salsa od lubenice
1 šalica lubenice, bez koštica, narezana na male kockice
1 šalica manga, narezanog na male kockice
1 šalica krastavca, oguljenog narezanog na kockice
1 ljuta papričica, sitno nasjeckana
4 žlice soka od limete
2 žlice nasjeckanog lišća korijandra
1 žličica nasjeckanog svježeg peršina
Sve izmješajte u posudi, posolite i popaprite. Pokrijte i ostavite da se hladi 30 minuta. Salsu možete jesti uz svježe povrće ili tortilla čips.
Piletina s lubenicom
Cijelo pile posolite, začinite po želji, i stavite peći. Pred kraj pečenja (nekih petnaestak minuta) u pile stavite veće kocke lubenice kak bi ona dala dodatan okus piletini. Druga opcija je da napravie pire od lubenice i mažete ga povremeno po mesu dok se peče.
Salata s lubenicom
Lubenica se može na salatu pripremiti na mnogo načina. Mi ćemo spomenuti samo nekoliko kombinacija: 1. lubenica, ružmarin i feta sir (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem), 2. lubenica, rukola , feta sir i masline ((sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem, te po želji balzamičnim octom), 3. Lubenica, feta sir, crveni ili ljubičasti luk, listići svježe mente (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem).
Umak za roštilj od lubenice
1 šalice soka od lubenice (iscijedite je sokovnikom ili mikserom napravite pire)
1 šalice balzamičnog octa
1 šalice smeđeg šećera
1 šalice soja sosa
2 žlice biljnog ulja
2 žlice senfa
2 sitno nasjeckane glavice češnjaka
2 žlice mljevene crvene paprike
Pomiješajte sok od lubenice, ocat, šećer, soja sos, ulje, senf, češnjak i papriku. Prelijte preko povrća, piletine, svinjetine ili ribe i ostavite nekoliko sati na hladnome da se marinira. Istim umakom prelijevajte za vrijeme pečenja.
Lubenica sa sjemenkama komorača
1 žlica sjemenki komorača
2 žlice krupne soli
12 šnita velike lubenice (ohlađene)
2 limete narezana na šnite
Zagrijte tavu i u njoj prepržite sjemenke komorača dok ne potamne. Izvadite sjemenke iz tave u mužar, dodajte sol i grubo izmeljite. Posipajte po lubenici i poslužite s limetom.
Pohana lubenica
1 lubenica (oko 3kg)
3 šalice ulja za pohanje
pola šalice kukuruznog brašna
2 bjelanjka, umućena
2 žlice vode
3 šalice glatkog brašna
šećer u prahu
Prepolovite lubenicu po dužini, i onda još jednom (ponovo po dužini). trebali biste dobiti 4 dugačka trokutasta komada. Maknite koru, i onda te četvrtine po dužini razrežite na šnite debljine oko 3 cm. i nakon toga svaku šnitu razrežite na još manje trokutiće. U umućene bjelanjke i vodu, umješajte kukuruzno brašno. Komade lubenice prvo uvaljajte u bijelo glatko brašno i onda umočite u smjesu s bjelanjcima i stavite peći u vrelo ulje. Pecite dok ne poprimi zlaćano smečkastu boju. Pohanu lubenicu pospite šećerom u prahu.
Kup s lubenicom
500 g svježeg ricotta sira
100 g krem sira (dukatela, abc sir ili nešto slično)
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
2 žlice ruma
1 žličica naribane kore limuna
pola žličice vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalice vrhnja za šlag
oko 1.5 kg lubenice bez koštica narezana na male kockice
naribana crna čokolada
Izmiksajte sireve, mlijeko, šećer, rum, limunovu koricu, vaniliju i sol mikserom oko jedne minute, dodajte vrhnje za šlag i miksajte još minutu –dvije. Smjesu stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata. Kuglice sladoleda poslužite uz lubenicu i pospite naribanom čokoladom.
Lubenica s limunom i medom na žaru
nekoliko komada lubenice
med za mazanje lubenice
sol od 2 limete
naribana korica od pola limete
3 žlice meda
2 žlice vode
malo cayenne papra
malo soli
Lubenicu narežite na komade debljine oko 3 cm i svaki namažite medom, pa stavite peći na roštilj. Pecite dok lagano ne posmeđi (oko 2 minute na svakoj strani). Stavite na tanjur i polite s malo sirua od limete i meda.
Izvor: zena.hr
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Da vam jagode traju duplo duže
Svi mi koji obožavamo jagode znamo koliko brzo propadaju. Kako da budu duže sveže? Devet dana duže?!
Tamno mesto u frižideru čine da jagode brže trule; prijaju im ultravioletne svetleće diode
Ultraljubičaste svetleće diode slične su sunčevim zracima i jagode čine duže svežim, dok ih tamno mesto u frižideru uništava, pa one brže trule.
Vlažno i tamno mesto u frižideru ubrzava propadanje jagoda, a da bi trajale što duže treba im dovoljno svetla, otkrili su stručnjaci iz Američkog instituta za poljoprivredu. Oni su novom metodom izlaganja jagoda ultraljubičastom svetlu, uspeli voću da udvostruče trajanje. Tako ubrane jagode mogu izdržati do devet dana, piše Daily Mail.
One jagode pod UV svetlom bile su i nakon devet dan sveže, dok su se one u uobičajenom hladnjaku pokvarile.
Posebno svetlo slično je prirodnim zracima sunca koji pozitivno utiču na voće.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|