:: |
Autor |
Poruka |
ivajan73 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 30
|
|
NAMAZ OD ŠAMPINJONA
SASTOJCI: 250 grama šampinjona, 100 grama crnog luka, 2 čena belog luka, 40 grama putera ili margarina, 1 kašika kečapa od paradajza, 1 kašika kisele pavlake, 40 grama majoneza, so, biber, 1 kašičica začina C
NAČIN PRIPREME: Šampinjone operite, očistite i sitno naseckajte ili krupnije izmiksajte. Na ugrejanom puteru malo popržite naseckan luk, dodajte usitnjen beli luk, pečurke i začin C (šampinjone možete kratko prokuvati u kipućoj slanoj vodi da biste skratili vreme pripreme). Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva tečnost, pa ohladite. Tako pripremljenim pečurkama dodajte kečap, kiselu pavlaku, majonez i naseckan peršun. Pobiberite, sve dobro izmešajte i po potrebi dosolite. Namaz ohladite u frižideru. Poslužite s crnim hlebom uz kisele krastavce, luk, rotkvice ili paradajz, ili uz tvrdo kuvana jaja.
|
|
|
|
|
|
ivajan73 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 30
|
|
SLANI ROLAT
SASTOJCI: Kora: 7 belanaca, 1 kašičica soli, 3 kašike brašna, 7 žumanaca, 1 čaša pavlake, malo ulja i brašna za oblaganje pleha Premaz: 2 krem-sira ("kremsi"), 1 pavlaka, 100 grama iseckane šunke, 100 grama iseckanih kiselih krastavaca, 1 crvena paprika (sirova ili pečena)
NAČIN PRIPREME: Umutiti 7 belanaca sa 1 kašičicom soli u čvrst sneg, pa dodati 3 kašike brašna i 7 žumanaca, jedno po jedno, uz lagano mešanje, kao i 1 čašu pavlake. Smesu izliti u pleh prethodno namašćen, posut brašnom i obložen papirom za pečenje. Kada se kora ispeče, pažljivo odstraniti papir i uviti je u rolat, pa ostaviti da se ohladi. Pomešati 2 krem-sira ("kremsi") sa 1 pavlakom, lagano mešajući, pa dodati 100 grama iseckane šunke, 100 grama iseckanih kiselih krastavaca i 1 crvenu papriku, sirovu ili pečenu. Ohlađen rolat premazati pripremljenim premazom, pa ga ponovo urolati. Rolat zatim uviti u celofan, a krajeve celofana dobro uvrnuti. Držati 5-7 sati u frižideru da bi se dobro ohladio. Hladan rolat seći na tanke kolutove.
|
|
|
|
|
|
mišić Prijatelj foruma
|
Godine: 36
Datum registracije: 22 Jun 2006 Poruke: 3570 Mesto: zagreb
|
|
sparoge u tijestu
sastojci za 4 osobe:
350 g sparoga
150 g brasna
2 dl mlijeka
2 jaja
2 zlice malinova ulja
ulje za przenje
sol
priprema:
pripremite tijesto s brasnom, prstohvatom soli, zumanjcima, maslinovim uljem i mlijekom, zatim pustite da odstoji barem 1 sat. ocistite sparoge, odstranjujuci im najtvrdi dio, operite ih i izrezite na trakice. pustite da prokljucaju, ocjedite ih i osusite na ubrusu. pazljivo umjesajte u tijesto snijeg od bjelanjaka; u to uronite trakice sparoga i przite ih u puno vruceg ulja nekoliko minuta, pustajuci ih da jednolicno poprime zlatnu boju. ocijedite ih, stavite ih na kuhinjski papir, premjestite na tanjur za posluzivanje i posluzite.
|
|
|
|
|
|
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Brza i laka "fensi" predjela (RECEPTI)
Ako pravite zabavu ili večeru kod kuće, ova jednostavna a različita predjela mogu vašem meniju dodati dozu posebnosti.
Pored običnih grickalica, peciva ili sendviča, utrošite malo više vremena i novca, i napravite neobična, ukusna predjela.
Sastojci su jednostavni, a neki od ovih recepata čak ni ne zahtevaju kuvanje, već samo maštovito aranžiranje i ukrašavanje, ili serviranje na neobičan način.
"Koktel" od račića
U visoku čašu za martini servirajte obarene i prohlađene račiće. Ispod njih možete naređati komade jabuke ili avokada. Garnirajte kriškom limuna, i servirajte sa kupovnim pikantnim sosom.
Urme sa sirom
Napravite ukusni spoj slatkastih urmi i arome dobrog sira. Urme napunite kašikom neutralnog švapskog sira, i na vrh stavite deblji listić tvrdog parmezana.
Zalogaji od zelene salate
Iz glavice zelene salate odvojte listove najbliže srcu, koji su najmanji i uvijeni. Poređajte ih na tacnu za služenje, a zatim ih napunite mešavinom umućenog "buđavog" sira i mlevenih oraha.
Pikantne kuglice od sira
Pomešajte neutralni krem sir sa rendanim tvrđim sirom po želji. Dodajte veoma sitno iseckanu zelenu papriku i pola glavice luka (možete ih staviti i u blender). Začinite solju, limunovim sokom i vuster sosom po ukusu. Od dobijene smese napravite kuglice, koje možete poređati na slane krekere.
(MONDO)
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Torta od pečenih paprika
Ova torta je izuzetno kalorična,od jednog parčeta ste siti,a pritom je veoma ukusna,i nije teška za pripremu.
Sastojci: Količina:
- -pecene paprik - 20(ak) komada
- sitnog sira - 500 gr.
- pavlake - 2
- majoneza - 100 gr.
- sunke - 200 gr.
- kiselih krastavcica - 5 kom
Uputstvo za pripremu:
Pecene paprike oguliti i ispohovati(u smesi kao za palacinke),ispeci i staviti na salvetu da se ocede.
Napraviti fil od nabrojanih sastojaka,krastavcice i sunku iseckati na sto manje kockice
Redjati red paprika,red fila dok se ne utrose sastojci.
Od gore narendati tvrdi sir.Lepo je da se napravi okrugla torta.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Slana torta sa šunkom i kačkavaljem
Fino predjelo za svecane prilike…kao slana torta ili rolat.
Sastojci
Kora
100 g
margarina
100 g
brasna
0,5 dl
mleka
6
jaja
ravna kasicica
soli
Nadev
1. 300 gr.
praske sunke
2. 300 gr.
kackavalja (trapista, gaude i sl.)
3. 2 dl
kiselog vrhnja
4. 200 gr.
majoneza
5. malo
seckanih krastvacica
6. persunovo lisce
Priprema
1. Na otopljenom margarinu proprziti brasno, pa sipati po malo mleka i, stalno mesajuci, kuvati dok se ne zgusne.
2. U ohladjenu smesu dodati jedno po jedno zumance i na kraju cvrst sam od belanaca.
3. Sipati u veliki pleh od pecnice prekriven masnim papirom i peci na 200 C oko 30 minuta.
4. Za nadev sitno iseckati sunku i krastvacice, kackavalj naribati i sve izmesati sa vrhnjem i majonezom.
5. Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom, odgore staviti drugu koru i malo pritisnuti.
6. Odgore premazati jos sa 200 g krem sira (ili kiselog vrhnja, naribati kackavalj i ukrasti po zelji.
7. Cuvati na hladnom pre sluzenja.
Nadev za slanu tortu na slici je napravljen od 1, 5 mere, da bi bilo vise fila, a ako se pravi kao slani rolat, navedeni sastojci su sasvim dovoljni. Ovim filom se mogu puniti i slane korpice .
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
Poslednja prepravka: cezar1071944 datum Uto Jul 30, 2013 11:19 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Slane korpice
Ove korpice se mogu puniti sa raznim slanim nadevima, pripremite ih ranije i posluzite kad vas iznenade gosti.
Sastojci
Za 60-70 korpica
250 g
brasna
1 ravna kasicica
praska za pecivo
1
jaje
120 g
maslaca
1/2 kasicice
soli
na vrh noza
bibera
1/2 kasicice
slatke paprike
mleka po potrebi
naribani kackavalj za dekoraciju
Priprema
Vrijeme pripreme:
60 min
1. Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka.
2. Nekad je potrebno dodati malo mleka da bi se umesilo glatko testo.
3. Ostaviti ga 1 sat na hladnom.
4. Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne modlice (forme).
5. Peci 15 min. na 180 C.
6. Ohladjene korpice puniti nadevom po zelji.
7. Nadev 1. ruska salata
8. Nadev 2. sir sa zacinskim biljem
9. Nadev 3. urnebes salata
10. Na kraju ukrasiti naribanim kackavaljem i listicem persuna.
Posluživanje
Ovo su samo neki od predloga, pustite masti na volju.
Slane korpice mozete pripremiti kad imate vremena a potom ih zamrznuti i koristiti kad vam zatrebaju.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pikantne pogačice
Sastojci:
300 g mekog brašna tip-400
150 g putera
200 g švapskog sira
150 g čajne paštete
1 jaje
30 g susama
3 kašike ulja
so, biber
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, puter, švapski sir i čajnu paštetu, začiniti po ukusu, a potom ručno umesiti.
2. Pripremljeno testo staviti u frižider da odstoji 120 minuta.
3. Testo izvaditi iz frižidera i razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, pa modlom u obliku zvezde vaditi željene oblike.
4. Odgovarajuću tepsiju premazati uljem i poslagati pogačice, te ih premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
5. Pripremljene pogačice peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 200 ºC dok ne porumene.
Prijatno!
Tortice od šunke
Još jedna ideja za hladno predjelo, veoma dekorativno a lako za napraviti.
Osnovni sastojci:
5 kriški šunke,
200 gr. krem sir,
100 gr. sitni sir,
80 gr. putera ili margarina,
1-2 kašike pavlake
mlevena slatka paprika,
kari ako ne volite kari,ne morate ga stavljati
mirođija, peršun,
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u krem. Podelite u 4 dela pa ih bojite. Prvi sa paprikom, drugi sa karijem, treći sa mirodjijom, peršunom a četvrti po želji a i ne morete ništa stavljati.
Stavite prvi list šunke pa premažite prvim filom, a drugi list pa drugim i tako do kraja. Na kraju poklopite petim listom šunke.
Ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Isecite na kocke, probodite čačkalicom maslinu i peršun pa ubodite u svaku kockicu.
Prijatno!
Punjeni baget
Brzo hladno predjelo, ako vam dolaze iznenadni gosti ili nemate puno vremena da spremate neko predjelo za koje treba više vremena. Punjeni baget će zameniti svaki slani rolat. Odličan je čak i za večeru.
Sastojci:
150gr sitno seckane šunke
150gr sira, krem sir ili sitni
50gr rendanog, tvrdog sira
50 gr majoneza
100gr sitno seckane crvene, kisele paprike
malo seckanog peršuna
malo soli i bibera
1 baget
Priprema:
Iz bageta izvaditi sredinu, lakše će vam biti ako ga presečete na pola.
Sve sastojke za nadev pomešajte, da bude tvrdja masa, da bi se baget mogao seći a da ne bi curilo.
Dodavajte postepeno sir i majonez i mešajte.
Napunjene bagete ostavite u frižider da se ohlade pa onda isecite i poslužite.
Prijatno!
Slani rolat
Rolati su od uvek bili odlična ideja kao slano predjelo na bilo kojoj vrsti proslava, takodje i praznicima. Meka kora i punjenje po izboru, po vašoj ili želji gostiju sigurno neće proći ne zapaženo na vašoj trpezi.
Sastojci:
6 jaja
4 kašike brašna
3 kašike pavlake
2 kašike ajvara
Fil:
100g stišnjene šunke
100g kačkavalja,
1 pavlaka i ostatak od prethodne (gde ste uzeli 3 kašike),
po želji staviti seckani peršun, biber itd.
Priprema:
Umutiti šne od belanaca. Posebno umutiti žumanca, dodati brašnp i pavlaku, pa sjediniti sa belancima. Dodati papriku i ajvar. Ispeći u podmazanom plehu ili sa postavljenim pek-papirom – pleh od rerne, 15-20 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru uviti u rolat pomoću mokre kuhinjske krpe.
Nadev unutiti, sve sjediniti pa nafilovati rolat. Odmah staviti u frižider da se hladi i za ukupno sat vremena imate sjajno predjelo.
Odgore možete namazati pavlakom, pa narendati kačkavalj, možete ukrasiti špricem a u njega sipati sir, pavlaku.
Prijatno!
Šareni rolat
Šareni rolat oim što sjajno izgleda lako ga je i napraviti. Idealan je kao predjelo ili večera. Zbog vog dobrog izgleda najviše je zastupljen na slavljima i praznicima. Trobojna kora i punjenje koje volite daju na kraju savršen rezultat na vašoj trpezi.
Naprave se tri smese :
2 kom jaja
2 kasike ulja,
2 kasike kisele pavlake,
2 kasike ravne brašna,
1 pola praska za pecivo
Ovo je glavna smesa u koju ćemo dodavati sir, spanać i ajvar ili sitnu crvenu papriku.
Umutiti penasto jaja pa im dodati ulje, nastaviti mućenje. Dodati pavlaku, brašno i prašak za pecivo pa sve izmešati.
U jednu smesu stavimo 100 gr sitnog sira, u drugu 2 kašike ajvara ili jednu kašiku crvene, mlevene paprike i u treću smesu ide 3 kašike obarenog, ocedjenog i izblendiranog spanaća.
Rernu zagrejati na 200 stepeni pa u veliku tepiju staviti papir za pečenje i naizmenično sipati sve tri smese, šarati.
Kad se biskvit ispekao zaviti ga u mokru krpu.
Punjenje:
300 gr krem sira
200 gr praške šunke isečena u listiće.
so po ukusu
Sir i so pomešati pa premazati preko kore pa preko sira poslagati listove šunke i urolati.
Staviti rolat na tacnu, tako da dole bude kraj biskvita koji urolan.
Ostaviti šareni rolat u frižider sat vremena, da se ohladi.
Šareni rolat iseći i dekorisati sirom koji stavimo u špric pa poslužiti.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Slana torta
Kora:
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašičice soli
375 g jogurta
1,5 praška za pecivo
Fil:
2 kisele pavlake
400 g sira
300 g šunke
3 kuvana jajeta
5-6 krastavčića
2-3 manje šargarepe
100 g graška
200 g majoneza
150 g rendanog kačkavalja
Prijatno!
Priprema
1. Umutiti dobro 2 jajeta, 1 kašičicu soli, 125 g jogurta, 2 pune kašike brašna i 1/2 kesice praška za pecivo. Ispeći jednu koru od ove mase. Još dva puta ovako umutiti jaja sa ostalim sastojcima i ispeći 2 kore. Tako da naša torta sada ima 3 kore.
2. Fil: Skuvati jaja, kao i grašak i šargarepu. Šargarepu, šunku, jaja i krastavčiće iseckati na sitne kockice kao za rusku salatu. Sve sjediniti sa pavlakom, sirom i graškom u jednu homogenu masu.
3. Filovanje: Prvu koru prvo namazati sa 2 kašike majoneza, pa sa jednom trećinom pripremljenog fila, pa tako i drugu i trecu koru. Preko treće nafilovane kore bogato narendati kačkavalj i po želji ukrasiti sa malo majoneza.
Prijatno!
Slana torta sa tostom
Vreme pripreme: 30.minuta ,za 4.osibe
Sastojci:
- pakovanje tosta - 1-2 pakovavanja
- majonez 300 gr.
- kisela pavlaka 2 kom
- parizer 200 gr.
- sir 300 gr.
- bareno jaje 4 komadaada
- kiseli krastavcici 8 komada
- kecap po zelji
Uputstvo za pripremu:
NAPOMENE •Tost hleb se pri pravljenju torte ređa 2 x 3 parčeta u 4 reda •300 gr majoneza i dve pavlake izmešajte i podelite smesu na tri jednaka dela.
Pravite 3 fila tj. u svaki deo smese dodajete različite sastojke
Fil 1: U trećinu smese majoneza i pavlake dodajte rendani sir i sitno seckane kisele krastavce. Dobro izmešajte i začinite po ukusu.
Fil 2: U trećinu smese majoneza i pavlake dodajte 200 gr parizera ili stišnjene šunke(kecapa po zelji ). Dobro izmešajte i začinite po ukusu.
Fil 3: U preostalu trećinu smese majoneza i pavlake dodajte sitno seckana jaja i 5 sitno seckanih kiselih krastavaca.
Dobro izmešajte i začinite po ukusu. Priprema torte: Na tacnu poređajte 2x3 tosta I premažite filom
1. Odgore ponovo ređate tost, pa zatim fil
2. Isti je postupak I sa filom #3. Prekrijte tortu još jednim slojem tosta, a zatim je možete premazati pavlakom ukrasiti po želji (preporučujemo da to uradite uz pomoć rendanog sira i/ili krastavaca i jaja). Preporučljivo je da pre služenja tortu ostavite u frižideru minimum 24 sata, kako bi tost u potpunosti omekšao.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
Poslednja prepravka: cezar1071944 datum Uto Avg 06, 2013 12:35 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Slana torta sa oblatnama
Sastojci:
-1 Pakovanje oblatni
- mladog sira - 400g
- kuvanih jaja - 6
- majoneza - 100g
- Sitno seckana šunka po potrebi
- susama 1 kasicica
- milerama 1 pakovanje
Uputstvo za pripremu:
Priprema: Izrendati barena jaja i sjediniti ih sa mladim sirom, majonezom, šunkom i mileramom. Od toga napraviti fil kojim ćemo premazati oblatne. Postaviti prvu oblatnu na tacnu za tortu, a zatim je premazati filom.
Preko nje postaviti sledeću i ponavljati postupak sve do poslednje oblatne. Poslednju oblatnu ne mazati već je poklopiti sa nečim što će vršiti lagan pritisak na tortu, recimo tacnom.
Poželjno je tortu odložiti u frižider preko noći kako bi kore omekšale. Ujutru i poslednju koru premazati sa malo milerama ili pavlake i posuti susamom.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Punjena palenta
* * * Sastojci * * *
3 dl mleka
2 kašike putera
200 g palente
4 kašike ulja
1 praziluk
150 g listova barene slanine
100 g mocarele
5 čeri paradajza
so, biber
* * * Priprema * * *
1. U dublju šerpu sipati mleko, dodati puter i malo soli, pa ostaviti da provri. Zatim postepeno uz stalno mešanje dodavati palentu kako bi se masa zgusnula. Kuvanu palentu ostaviti da se ohladi.
2. Od ohlađene palente ručno oblikovati kuglice prečnika 5 cm, te na njima napraviti udubljenje.
3. Praziluk sitno iseckati, pa ga propržiti na ulju, a zatim začiniti po ukusu. Mocarelu iseći na kockice.
4. U svaku kuglicu palente staviti malo prženog luka, mocarele i jedan list slanine. Ovako punjene kuglice od palente poređati u podmazanu tepsiju i staviti u rernu da se zapeku.
Prijatno!
Namaz od pečuraka i badema
* * * Sastojci: * * *
400 g šampinjona
100 g badema
50 g putera
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 dl belog vina
2 kašike neutralne pavlake
1 kašičica seckanog peršuna
dvopek, so
150 g listova mesnate slanine
* * * Priprema: * * *
1. Pečurke iseći na listove, crni luk na kockice, a beli luk izrendati na sitno rende.
2. Na malo ulja u teflonskom tiganju propržiti crni i beli luk. Potom dodati šampinjone te i njih kratko propržiti.
3. Zatim sipati belo vino, dodati začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Bademe samleti u blenderu i dodati u ohlađenu smesu od pečuraka. Sipati i 2 kašike pavlake te sve zajedno izmiksati da se dobije fina kremasta smesa. Ostaviti u frižideru da se stegne.
5. Pripremljenu paštetu premazati preko dvopeka i dekorisati listovima slanine.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Punjeni fišeci od parmezana
* * * Sastojci:* * *
200 gr. parmezana u komadu
120 gr. salame
220 gr. švapskog sira
mešavina začina
kalupi u obliku fišeka
* * * Priprema:* * *
1. Pleh obložiti papirom za pečenje, a zatim na njemu iscrtati krugove prečnika 9 cm.
2. Parmezan izrendati na sitno rende pa ga rasporediti unutar iscrtanih krugova, tako da se površina kruga potpuno prekrije sirom. Oblikovane krugove staviti u zagrejanu rernu na 150 ºC i peći nekoliko minuta dok se sir ne istopi. Potom pleh izvaditi iz rerne i malo sačekati da se sir ohladi. Jedan kraj sira 1 cm presaviti ka sredini te dobijeni polukrug saviti oko fišeka i krajeve slepiti. Ostaviti na kalupu da se sir stegne kako bi se formirao oblik fišeka.
3. Švapski sir začiniti mešavinom začina po ukusu. Začinjenim sirom napuniti poslastičarski džak te pomoću njega popuniti fišeke od parmezana.
4. Zimsku salamu iseći na tanke kolutove, a potom svaki kolut saviti u fišek i po jedan utisnuti u sredinu fila od sira.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|