:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Najbolje i najgore namirnice za alergiju
Iako se svi raduju proleću, šarenim biljkama i suncu, za neke je ovo doba godine prava noćna mora. Govorimo o ljudima koji pate od alergija, a njih je nažalost svake godine sve više i više. Alergije itekako mogu narušiti kvalitet života, pa ako ovog proleća ne želite da budete zatvoreni u četiri zida, pročitajte koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije.
Najbolja
Jabuke
davno se već zna da je jabuka izuzetno zdravo voće. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, može štititi od alergija i astme, pokazuje nekoliko istraživanja. Osim toga, kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkcionisanje pluća. Slične sastojke sadrže i luk, paradajz, pomorandže i jagode, pa i te biljke mogu pomoći kod problema s alergijama.
Crveno grožđe
Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protivupalne moći koje dokazano blagotvorno deluju na simptome alergija. Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da mediteranska ishrana koja uključuje crveno grožđe, pomorandže i jabuke, ublažava alergijske simptome poput začepljenog nosa i bolnog grla.
Topli napici
Vrlo često alergijski simptomi uključuju iskašljavanje sluzi i peckanje grla. Kod takvih problema mogu pomoći topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je konzumirati topli biljni čaj, ali pomoćiće i vruća supica. Ako ne možete da se naterate da pijete jako tople napitke, probajte da udišete paru od čaja – i to može pomoći.
Najgora
Celer
Određene vrste voća i povrća mogu uzrokovati oralni sindrom alergije, a to se najčešće javlja u proleće. Simptomi se pokazuju kao svrab u ustima i grlu. Vrlo često to može biti od celera, ali i od drugih namirnica koje sadrže slične sastojke poput paradajza, breskve, kivija i dinje. Ako primetite ovakve simptome nakon konzumiranja određenog voća ili povrća, znajte da ste alergični.
Začinjena hrana
Iako mnogi vole da je jedu, začinjena hrana može izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje nosa, suzne oči i neretko i kijanje. Javlja se i bolna naduvenost stomaka. Sve to događa se zbog kapsaicina, inače vrlo zdravog sastojka koja se nalazi u jakim začinima. Iako zdrava, nažalost ova materija kod nekih izaziva alergiju. Jedini lek je izbegavati jako začinjenu hranu.
Alkohol
Jeste li primetili da vam katkada nakon konzumacije alkohola curi krv iz nosa? Ne mora to biti jako, jednostavno se na papirnatim maramicama pojave tragovi krvi. Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, pa tako dolazi do blažeg krvarenja. Proverite i kakvo vam je stanje kože nakon noći ispunjene alkoholom. Nekim ljudima počnu da se perutaju uši, obrve, laktovi, pete… Sve je to znak da ste alergični na alkohol.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Pazite se ambrozije: Svaki dan perite kosu i ne sušite veš napolju
Sezona cvetanja ambrozije, najjačeg alergena, opet je počela, zbog čega je neophodan dodatni oprez i preventivne mere kako vam leto, uz sve tropske dane, ne bi pokvarila i alergijska reakcija. Najvažniji saveti su: svakoga dana perite kosu i izbegavajte da veš sušite napolju.
- Alergične osobe bi trebalo da se već sad obrate lekarima radi korišćenja odgovarajuće medikamentne terapije, pre nego što vrednosti dostignu kritični nivo – kaže koordinator praćenja alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović Josipović.
Ističući da ova agencija redovno detektuje i meri koncentraciju alergenog polena na teritoriji Srbije i da su trenutno aktuelni poleni trava i korova, ona dodaje da poslednji rezultati pokazuju “da je ambrozija imala neznatna prekoračenja od graničnih vrednosti, ali ipak dovoljno da već mogu da se jave simptomi”.
Po preporuci Evropske asocijacije za aerobiologiju, granična vrednost za ambroziju je spuštena na osam polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a u Beogradu se poslednjih dana beleži dvostruko više − 16 zrna po metru kubnom.
- Na osnovu dugogodišnjeg merenja i analiza možemo reći da je koncentracija alergenog polena najveća u prepodnevnim časovima po sunčanom i blago vetrovitom vremenu. Vrednosti se smanjuju u večernjim satima, jer rosa obara koncentracije polena, i naročito posle kiše – kaže Josipovićeva.
Ona zbog toga preporučuje alergičnim osobama da pre podne izbegavaju šetnje u prirodi i da tada zatvore prozore stana i automobila. Šetnja se savetuje posle kiše, a jedna od preventivnih mera je i svakodnevno tuširanje, kao i pranje kose.
Kao važne savete ona pominje i da ne treba sušiti veš u dvorištu i na terasi, jer mokar veš sakuplja polen, te da godišnji odmor treba planirati u skladu s periodom pojave polena u vazduhu na koje je osoba alergična.
Naša sagovornica podseča da su rezultati dugogodišnjih merenja pokazali da je polen ambrozije najprisutniji u drugoj polovini avgusta, a da su najveće dnevne vrednosti i prekoračenja početkom septembra.
(Telegraf.rs / Tanjug)
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|