:: |
Autor |
Poruka |
KInder Torta Moj Dobri Anđele...
|
Godine: 36
Datum registracije: 13 Jul 2007 Poruke: 8238 Mesto: U šumi obrasloj sećanjima...
|
|
likeri...mmm Cokoladni je zakon.Obozavam ga, mogu da ga pijem kao vodu
|
_________________ Proslo je sve za tebe ja sam sad stranac u noci,
A, zelim te, i zovem te... |
|
|
|
|
perakojot013 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535
|
|
Od cokoladnih likera je Mozart Chocolate Liqueur zakon.
|
|
|
|
|
|
dambolina • Nepopravljivi romantik •
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Nov 2006 Poruke: 73140 Mesto: •● U tudjoj koži ●•
|
|
Uopsteno volim sve likere,ali or od cokolade mi ubedljivo najvise prija
|
_________________
|
|
|
|
|
Mysty ~abhor~
|
Godine: 35
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514
|
|
mmmmmmmmm cherry najvise volim
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Limonćelo na srpski način
Napitak sa limunom i alkoholom u ''kućnoj režiji'', što da ne?
Sastav:
7 limuna - kora
1 l.voćne rakije
500 gkristal šećera
2,5 dclvode
Priprema:
Limun oprati toplom vodom i tanko oguliti sa nožićem za krompir.
Staviti u veću teglu i preliti sa voćnom rakijom.
Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu 7 dana.
Nakon isteka 7 dana, bocu otvoriti i sadržaj procediti.
Skuvati šećer i vodu oko 10 min. da se šećer rastopi i počinje stvarati
sirup.
Šećerni sirup ohladiti i pomešati sa aromatizovanom rakijom.
Liker staviti u bocu i dobro zatvoriti zapušačem.
Liker se može odmah piti.
Prijatno!
Napravite liker od cimeta i lešnika
Likeri spadaju u aromatična i slatka pića koja često klasifikuju kao ženska pića, jer ih karakteriše blag ukus, miris i kombinacija aroma. Većina likera ima akcenat na aromi, odnosno baznom sastojku od kog su pravljeni kao što su čokolada, kokos i sl. Likere koje pravimo sami u domaćoj radinosti, karakterišu lekovita svojstva i preporučuju se kod određenih tegoba, a imaju i način i vreme konzumiranja.
Domaći likeri se prave potapanjem različitih sastojaka, najčešće koštunjavih plodova i lekovitih biljaka u prirodnu rakiju sa dodavanjem šećera radi slatkog ukusa. Jedan od ređe korišćenih sastojaka za pripremu likera su štapići cimeta koji mogu da se kombinuju sa skoro svim orašastim plodovima i voćem zbog arome.
Liker od cimeta i lešnika ima blag ukus i lep miris, zlatno-smeđe je boje i lepo izgleda pa se može pakovati u dekorativne flaše i nameniti kao poklon. Zbog cimeta i lešnika dobija blagotvorna svojstva i veoma je uspešan u lečenju upale grla, za dezinfekciju usne duplje i preventivno ispiranje usta i grla, blagotvorno deluje na želudac i stomak i koristan je kod anemije.
1 litar prirodne rakije
2 dl vode
150 gr sirovog lešnika
2 cimet štapića
700 gr šećera
4-5 karanfiliića
U veću staklenu teglu sipajte šećer, lešnike, a štapiće cimeta izlomite na sitnije delove i ubacite; potom dodajte karanfilić i tek onda sipajte vodu i rakiju.
Dobro promešajte i otvor tegle prekrijte celofanom i gumicom, tako da dok liker ne odstoji svih šest nedelja ne treba ga otvarati.
Liker je potrebno da odstoji celih šest nedelja uz svakodnevno mešanje, tako što se sadržaj u tegli okreće ukrug, kružnim okretanjem tegle, ali bez otvaranja same tegle.
Nakon što prođe šest nedelja sipa se u staklene flaše. Svi sastojci se ravnomerno rasporede u dve flaše. Ukupno se dobije blizu dve litre gotovog likera. Prilikom korišćenja u čašice se sipa i lešnik koji se može pojesti, jedino se prilikom konzumiranja odbacuju štapići cimeta i karanfilić.
Uživajte!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Liker od jagode
* * * Fantastican miris i ukus * * *
Sastojci:
1 kg jagoda
500 grama secera
750 ml rakije
po zelji mozete dodati cimet, klincic ili koju grancicu sveze nane.
* * * Priprema * * *
Jagode operite i ocistite od peteljki, ako su vece presecite ih na pola. U vecu teglu redjajte red jagoda, red secera dok ne potrosite sve jagode. Nakon toga dodajte rakiju i zatvorite dobro teglu.
Drzite je na suncu 3 nedelje i s vremena na vreme protresite. Procedite kroz gazu, sipajte staklene flase i cuvajte na tamnom i hladnom.
Dekorisati po želj.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Likeri za dame: 5 aroma koje ćete obožavati
Ovo aromatično piće danas najradije piju žene. Međutim, manje je poznato da je prvi liker spravljen za muškarca, i to ne bilo kog, već za francuskog kralja Luja XIV, koji je ostao upamćen po raskošnom i rasipničkom životu. Naime, madam De Mentenon, jedna od kraljevih miljenica, kombinovala je voće i bilje i pravila mu okrepljujuće slatke alkoholne napitke. Očigledno je da su bili mnogo ukusni pošto su vrlo brzo postali veoma popularni. Za vas smo izdvojili pet odličnih recepata.
Mentol liker
* * * Potrebno je * * *
500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente
* * * Priprema * * *
U sud sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.
Kafetino
* * * Potrebno je * * *
150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta
* * * Priprema * * *
Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.
Ajer liker
* * * Potrebno je * * *
8 žumanaca, 400 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml lozovače, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
* * * Priprema * * *
Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte rakiju. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.
Narančino
* * * Potrebno je * * *
1 l alkohola, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode
kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
* * * Priprema * * *
Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.
Liker od vanile
* * * Potrebno je * * *
250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera
* * * Priprema * * *
Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.
Uživajte!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|