:: |
Autor |
Poruka |
Uniqa Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Okt 2006 Poruke: 159
|
|
ja volim krompirusu i naravno pire kromipir 8)
|
|
|
|
|
|
keva2 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 13 Jan 2009 Poruke: 502
|
|
Volim krompir i često ga priprema, u zadnje vreme ovako:
Isečem krompir na tanje kolutove, stavim red u pouljenu tepsiju, preko nanenesem kolutove crnog luka, ribu isečenu na komade (skuša ili oslić), pospem začinima i peršunovim listom, ope red krompira i začina. Nalijem sa 2 dl belog vina, pokrijem folijom, ubacim u rernu i pečem oko pola sata pa otkrijem da se blago zapeče.
|
|
|
|
|
|
Kriss3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 66
Datum registracije: 25 Maj 2009 Poruke: 39 Mesto: Pariz
|
|
sanjica_021 je napisao/la sledeće: | Moj recept
-1/2 kg krompira
-2 pavlake
-glavica crnog luka
-4 cesnja belog luka
-zacini,so,biber,vegeta,aleva paprika,persunov list
-1/2 kg pecuraka
-200 gr tvrdog sira trapista
Oljustiti krompir i obariti,iseci ga na kolutove,iseckati luk na kolutove i pecurke na kriske pa na malo ulja prodinstati,beli luk iseci na kockice,dodati pavlaku i zacine,sve to smesati sa krompirom i staviti u tepsiju,odgore narendati sir i staviti u rernu na 180 stepeni pola sata. |
Lako i dobro.. Hvala za recept, javicu kad probam.
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Zelje na dalmatinski način
Sastojci:
1/2kg zelja, 2 veća krompira, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašičice soli, 1 kašičica bibera, ½ kašičice belog luka u prahu, sok od pola limuna
Priprema:
Krompir operemo i obarimo u ljusci. Za to vreme očistimo i operemo zelje i obarimo ga u malo vode. Pirjamo na srednjoj vatri dok se ulje ne upije, vodeći pri tom računa da se krompir ne raspadne. Na kraju dodamo sok od limuna, začinimo i serviramo.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Devet načina da spremite krompir
Svaki dan razmišljate šta ćete da kuvate i već vam ponestaje ideja? Možda ćete odlučiti da spremite krompir, pa vam zato ovde nudimo čak devet načina kako ga pripremiti. Krompir je gotovo nezamenljiva namirnica, jer se slaže s mnogim jelima.
1. Pečeni krompir
Kod ovakve pripreme je najvažnije da ima dovoljno mesta u tepsiji jer inače neće moći da se zapeče sa svih strana pa nećete dobiti onaj fini hrskavi ukus. Takođe pazite da krompir bude iste veličine kako bi se ravnomerno ispekao.
2. Prženi krompir
Pržite li krompir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje. Jedino je važno da koristite pravo ulje. Maslinovo ulje, na primer, nije dobar izbor jer se inače ne sme zagrevati na visokim temperaturama za prženje.
3. Kuvani krompir
Najbolje je da ga kuvate u kori, a da li je gotov, možete proveriti viljuškom. Krompir probijte do sredine da biste proverili da li je kuvan. Vodu nemojte previše da zasolite jer krompir odlično upija slanoću. Od kuvanog krompira uvek na brzinu možete da napravite krompir salatu.
4. Zapečeni krompir
Ovaj tip krompira je uvek fin jer je kremast zbog dodatka maslaca i sira ili pavlake. Krompir možete naseći na tanke kriške jer će biti sočniji ili ga celog sa korom zapeći u rerni.
5. Krofna krompir
Ko bi rekao da krompir može da izgleda kao krofna. Prave se od slatkog krompira, koji se iseče u obliku krofni, izbode viljuškom i kuva deset minuta u mikrotalasnoj pećnici na najjačoj temperaturi.
6. Narendani krompir
Od narendanog krompira možete da pravite uštipke koji su idealni za zimske dane – topli i hrskavi, a možete i da ga dodate u omlet.
7. Gulaš
Krompir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme jedino pripazite da ga ne prekuvate jer će se raspadati.
8. Pomfrit
Ovo je mnogima najukusniji, ali i najnezdraviji oblik pripreme krompira. Ako sami pripremate krompir, pre sečenja na štapiće neka odstoji pola sata u vodi da otpusti višak skroba, pa ga zatim iseckanog prosušite na krpi. Nakon prženja ga stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja.
9. Pire krompir
Pire krompir je lako napraviti, a postoji puno varijanti pripreme. Možete, na primer, prepržiti kolute luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršuna ili samo umešati malo mleka i maslaca.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Musaka od patlidžana
Ručak ćete spremiti lako, možete kombinovati širok spektar namirnica, a svi će obožavati Vašu kuhinju, ako se odlučite za musaku.Evi tri nesvakidašnja recepta za ovo ukusno jelo koje su pravile još Vaše bake.
* * * Potrebno je * * *
2 veća patlidžana
4 krompira
5 jaja
2 glavice crnog luka
500 g mlevenog mesa
kašika suvog biljnog začina
biber, so
5 dl mleka
1 dl ulja
200 g brašna
* * * Priprema * * *
Ogulite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje.
Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite.
Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan.
Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
Prijatno!
Musaka sa kačkavaljem
* * * Potrebno je * * *
800 g krompira
1 kg propasiranog paradajza
500 g sira
50 g rendanog kačkavalja
glavica crnog luka
čen belog luka
maslinovo ulje
bosiljak, so, biber
* * * Priprema * * *
Ogulite patlidžan, isecite ga na što tanje kolutove i posolite da pusti gorčinu.
Na ulju propržite iseckan crni i beli luk, dodajte bosiljak i seckanu ljutu papriku. Ubacite propasiran paradajz i ostavite da stoji 20 minuta.
Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.
U pleh stavite tanak sloj propasiranog paradajza, po njemu rasporedite plavi patlidžan, pospite kašikom pomešanih sireva, posolite, pobiberite, poprskajte uljem i odozgo poređajte krompir.
Preko njega rasporedite paradajz i slažite tim redom dok ne potrošite sastojke.
Pospite odozgo rendanim sirom, prekrijte pleh alu-folijom i pecite sat vremena na 200 stepeni.
Prijatno!
Musaka od pohovanih paprika
* * * Potrebno je * * *
12 dugačkih crvenih paprika
3 jaja
3 kašike brašna
3 kašike prezli
500 g mlevenog mešanog mesa
glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo peršunovog lista
2 dl kisele pavlake
so, biber, začini po ukusu
* * * Priprema * * *
U rerni ispecite paprike, vruće ih stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade.
Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite.
Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u dva umućena i posoljena jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte ih.
Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list.
Odvojte dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo poređajte ostale paprike.
Prelijte mešavinom jajeta i pavlake i zapecite oko pola sata na 200 stepeni.
* * * Pre služenja odozgo poslažite dve pohovane paprike isečene na rezanca. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Musaka od spiralica, povrća i pršute
Pasta sa slanom i hrskavom pršutom uz lagano povrće? Dobitna kombinacija!
* * * Sastojci * * *
325 g spiralica
250 gr. brokolija
1 veća tikvica
100 gr. kukuruza
100 gr. pršute (ili šunke isečene na tanke listiće)
4 jajeta
50 gr. brašna
muskatni oraščić
80 gr. sira ribanca
vezica peršuna
so, biber
* * * Priprema * * *
Testeninu skuvajte u dosta slane vode da bude al dente, isperite je i ocedite. Rernu zagrejte na 180° C.
Tikvice narendajte, brokoli isitnite na cvetiće, a pršutu isecite na tračice. Jaja razmutite s brašnom pa smesu začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
Izmešajte testeninu, brokoli, tikvicu, kukuruz, pršutu i smesu od jaja i brašna, sve istresite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25-35 minuta.
Nakon 15 minuta pečenja pospite jelo sirom pa vratite u rernu.
* * * Listiće peršuna krupnije naseckajte, pospite po musaki i poslužite.* * *
Prijatno!
Grčka musaka
Vreme pripreme - 90 minuta
* * * Sastojci * * *
1 - srednji plavi patlidžan
500 gr. - krompira
300 gr - mlevenog mesa
po ukusu biljni začin (koristit možete mešavinu grčkih začina)
malo maslinovog ulja
po ukusu i potrebi soli
2 dl - paradajz soka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
Besamel sos
malo ulja
1 kašika brašna
250 ml mleka
50 g dimljenog kačkavalja
* * * Priprema * * *
1. Plavi patlidžan dobro operite i isećite na kolutove, posolite i ostavite ga 15. min.
2. Ocediti ga od tečnosti koju je pustio i ispeći ga u plehu obloženom aluminjumskom . folijom i podmazanom maslinovim uljem. Peći ga 15 min. na 200°.
3. Na ulju prodinstati luk, beli luk i meso. Dodati 2 dl kuvanog paradajz soka, začina po ukusu i želji.
4. Krompir očistiti i iseći na kolutove kao za musaku od krompira.
5. Pripremiti besamel
6. Brašno do zlatne boje, naliti mlekom, i uz mešanje i kuvanje na tihoj vatri, skuvati besamel. Po želji možete u besamel stavi neki tvrdi topivi sir. Ja sam stavila dimljeni kačkavalj.
7. Vatrostalnu posudu podmazati uljem, po dnu poredjati jedan sloj krompira, prekriti kolutovima plavog patlidžana i staviti meso. Sve prekriti preostalim krompirom i plavim patlidžanom.
Musaku preliti sa malo vode, tek da ima tečnosti u njoj, preliti besamelom i peći oko 60 min. na 200°.
* * * Vi možete koristiti meso po svom ukusu, ali sa junetinom je sasvim dobar ukus. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Punjeni krompir sa slaninom i keljom
Ukusni krompiri punjeni keljom i slaninom.
* * * Sastojci * * *
12 krompira srednje veličine
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika maslaca
4 naseckane kriške slanine
1/2 naseckane glavice crvenog luka
2 naseckana češnja belog luka
2 šolje naseckanog kelja
1 naseckani mladi luk
so
* * * Priprema * * *
Zagrejte rernu na 200°C. Operite krompir i izdubite ga po želji. Na pleh stavite papir za pečenje i poslažite krompir. Spoljašnji deo krompira premažite maslinovim uljem i malo ih posolite.
U srednje velikoj šerpi zagrejte maslac. Dodajte slaninu, crvenog luk i beli luk. Iseckajte ostatke krompira i stavite u šerpu. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok slanina i luk ne omekšaju.
Dodajte kelj i kuvajte na srednje jakoj vatri oko tri minuta, dok kelj ne omekša.
* * * Kašikom napunite krompire i stavite ih rernu. Pecite oko 20 minuta, izvadite i poslužite. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Rolat od krompira i praziluka
* * * Sastojci:* * *
500 g tankih kora za gibanicu
3 praziluka
6 kuvanih krompira
3 dl kisele pavlake
4 jajeta
0,5 dl ulja
50 g putera
začin C, biber
* * * Priprema:* * *
Praziluk iseći na kolutove, a bareni krompir izrendati na krupno rende.
U teflonskom tiganju otopiti puter, te dodati praziluk i pržiti ga dok ne omekša.
Tiganj sa prženim prazilukom izmaći sa ringle, dodati rendani krompir, pavlaku i jaja, pa polako promešati i začiniti po ukusu.
Prve dve kore poprskati uljem, složiti jednu na drugu, te ih premazati sa malo pripremljenog fila, odgore preklopiti trećom korom, a zatim opet naneti fil. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
* * * Filovane kore pažljivo urolovati, pa ih staviti u podmazanu tepsiju.
Rolat peći u vreloj rerni 45 minuta na 220 °C. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|