:: |
Autor |
Poruka |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*
|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija
|
|
Kad sam radio sistematski za posao, radio sam i neke testove za vid...
Percepcija boja, vidnu oštrinu za blizinu i daljinu...idt..
Znam da mi je za blizinu visus bio nešto oko 0,9 sto je jako dobro,
a za daljinu 1,4 sto je više nego dobro...
Na percepciji sam sve brojeve uočavao kao iz šale...
Eto da se malo pohvalim i sa zdravljem ...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Oči svrbe od zagađenog vazduha
Zbog sve većeg atmosferskog zagađenja, poslednjih godina sezonski konjuktivitis je u stalnom porastu. Reč je o neprijatnom, ali ne i opasnom oboljenju, naravno, ukoliko se pravilno leči.
Od svih alergijskih konjuktivitisa, koji su hronični, najmasovniji su sezonski, alergijski konjuktivitisi. Zbog sve većeg atmosferskog zagađenja, poslednjih godina u su stalnom porastu. Počinju od ranog proleća i traju do kasne jeseni, često je kod mlađe populacije. Reč je o neprijatnom, ali ne i opasnom oboljenju, naravno, ukoliko se pravilno leči. Bolest se najčešće javlja kod osoba alergičnih na polen, ali i kao reakcija na kozmetičke preparate - šampone, kreme ili sapune.
"Čim pacijent kaže da ga svrbe oči, to znači da je to alergijski konjuktivitis. Svi ostali, infektivni, virusni, bakterijski, mogu da idu sa sličnim simptomima, ali nemaju svrab", objasnila je Ljiljana Maksić-Matić, oftalmolog Doma zdravlja "Voždovac".
I za konjuktivitis važi isti princip kao i kod svake druge bolesti: što pre započeti terapiju, kod novorođenčadi odmah, kako bi se funkcija oka očuvala.
"Uvek savetujem da pacijent prvo treba da pruži sam sebi prvu pomoć - ispiranje čistom vodom, veštačkim suzama, fiziološkim rastvorom, hladne obloge", naglasila je dr Maksić-Matić.
Kako bismo u letnjem periodu zaštitili oči treba nositi naočare za sunce sa UV filterom. Naočare treba da budu velike da bi zaštitile i od spoljnih negativnih faktora, koji se nalaze u vazduhu, a lekari savetuju da nosimo šešire ili kape sa obodom, koji takođe imaju ulogu u očuvanju suznog filma oka.
|
|
|
|
|
|
Kako spriječiti suhoću očiju?
Suho oko jedna je od najučestalijih poteškoća zbog kojih ljudi traže pomoć liječnika ili farmaceuta. Kod duže izloženosti radu s računalom, vožnji, suhom i onečišćenom zraku, dužeg boravka u klimatiziranim prostorima ili zbog izlaganja dimu cigarete, u očima se javlja osjećaj suhoće, bola i peckanja. Na suhoću očiju utječe i nošenje kontaktnih leća, hormonalne promjene u menopauzi, reuma i dijabetes te korištenje nekih lijekova.
Naše su oči osjetljive, zato za njihovo isušivanje postoji više uzroka. U nastavku navodimo najčešće uzroke:
- Utjecaji okoliša poput ekstremnih temperatura mogu uzrokovati suhoću očiju zbog niske razine vlažnosti;
- nedostatak vlage u zraku zbog centralnog grijanja ili hladnog vremena;
- putovanja vlakom ili zrakoplovom i dugotrajan rad s računalom;
- klimatski uređaji mogu isušiti zrak, a onečišćenost zraka može dodatno pogoršati stanje;
- hormonalne promjene poput menopauze ili trudnoće;
- bolesti poput reume, smetnji u djelovanju štitnjače i šećerna bolest;
- neki lijekovi dokazano uzrokuju suhoću očiju, među njima tablete za kontracepciju i blokatori beta receptora.
Simptomi suhih očiju
Suhe oči mogu uzrokovati neugodu i smetnje, stoga brzim djelovanjem možete spriječiti daljnje komplikacije. Blaži simptomi uključuju osjećaj umora ili pijeska u očima. Mogu se razviti i simptomi bola, uključivo sa svrbežom, žarenjem i upalom. Ponekad su popraćeni snažnim suzenjem, crvenilom očiju i osjetljivošću na svjetlost.
Njega suhih očiju s kapima za oči Bepanthen
Bepanthol kapi za oči intenzivno vlaže suho oko i nadraženom oku pružaju trenutno olakšanje. Bepanthol kapi za oči stvaraju ravnomjeran, stabilan i dugotrajno postojan zaštitni film na rožnici oka, stabiliziraju suzni film i uz dovoljno vlaženja štite površinu oka od štetnih vanjskih podražaja.
Kapi za oči Bepanthol osiguravaju brzo ublažavanje simptoma kod osjetljivih i isušenih očiju i pomažu u olakšavanju boli. Napredna kombinacija dviju aktivnih tvari – hijaluronske kiseline i provitamina B5 – osigurava visoku učinkovitost kapi za oči Bepanthol, pomaže u ublažavanju nadraženosti i obnavlja oštećeno tkivo.
Kapi trenutno pomažu u otklanjanju suhoće, osjećaja peckanja, svrbeža, nadraženosti i osjećaja pijeska u očima. Bepanthol kapi za oči ne sadrže konzervanse i zato su prikladne za korisnike kontaktnih leća i osobe s alergijama na konzervanse. Na raspolaganju su u praktičnom pakiranju sa 20 jednokratnih doza.
Kako spriječiti suhoću očiju?
Naše su oči osjetljive i potrebna im je zaštita od isušivanja. Nošenje naočala ili sunčanih naočala može osigurati zaštitu od uzroka isušivanja očiju, jer štite od sunca i vjetra. Ako se poteškoće javljaju u zatvorenim prostorima, pokušajte osigurati ovlaživanje zraka pomoću ovlaživača ako je to moguće. Jednako tako može pomoći ispijanje tekućine i konzumiranje živežnih namirnica bogatih masnim kiselinama omega 3 i omega 6. Ako koristite šminku, činite to umjereno kako biste spriječili isušivanje područja oko očiju. Prilikom rada na računalu pokušajte gledati u ekran malo prema dolje s udaljenosti od približno 50-80 cm, često trepćite i priuštite si redovito odmaranje očiju. Suhoću očiju ćete spriječiti i redovitim korištenjem kapi za oči Bepanthol.
|
|
|
|
|
|
Kako da zaštitite vaše oči?
Naočari predstavljaju mnoge više od proste mode. One štite vaše oči od brojnih zdravstvenih problema i važno je znati kako da odaberete pravi par.
Pratite ove proste savete prilikom kupovine naočara kako bi sebi obezbedili najbolju moguću zaštitu od štetnih UV zračenja:
UV
Uvek tražite oznaku na kojoj stoji da naočari pružaju 99 ili 100 odsto od UV apsorpcije ili UV 400, što znači da naočari blokiraju talasne dužine koje su kraće od 400 nm. Ukoliko na etiketi piše nešto drugo, poput apsorbuje UV zrake, vratite ih na policu.
Polarizovana stakla
Polarizovana stakla ne znače i dodatnu zaštitu od sunca – polarizovana stakla nemaju nikakvu prednost u apsorpciji UV zraka. Umesto toga, one smanjuju odsjaj sa horizontalnih površina dozvoljavajući vam bolji i jasniji vid kroz stakla, pogotovo dok vozite ili se nalazite na vodi.
Boja stakala
Ne morate da birate naočari sa tamnijim staklima kako biste dobili najbolju zaštitu od sunca. Mnoge nijanse takođe mogu da obavljaju posao zaštite bez većih problema poput sive, zelene, žute, braon ili roze. Pojedine boje mogu vam pomoći pri različitim aktivnostima – zelena je, recimo, dobra za nošenje tokom jutra ili tokom sumraka.
Materijal od kojih su stakla načinjena
Kvalitetne naočari će imati jako malo distorzije kada je vid u pitanju, dok će one lošije, sa staklima od presovane plastike, imati znatno veći uticaj na vaš vid, i distorzija onoga što vidite pred sobom će biti znatno veća.
Ram
Velike naočari nisu samo modni trend. One su dobre za zaštitu očiju. Veliki ramovi pružaju veću zaštitu od UV zračenja i štite i od onih koji možda dolaze sa strane.
(Izvor.B92.)
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|