:: |
Autor |
Poruka |
biobalans Početnik Domaćeg.de

 |
Datum registracije: 04 Maj 2011 Poruke: 17

|
|
*Mayche* je napisao/la sledeće: | Više vode manji pritisak
Ako pratimo novija naučna saznanja, onda znamo da postoji nekoliko stvari koje nas mogu zaštititi od hipertenzije, a i pomoći nam da je se oslobodimo. Mada ovo mužda na prvi pogled zvuči paradoksalno, unošenje dovoljne količine čiste vode, praćeno svakodnevnom fizičkom aktivnošću (pola sata šetnje npr.) jedan je od faktora koji povoljno utiču na sniženje pritiska.
Izvor: Zdrava Hrana |
Odličan post. Nema ovde paradoksa, odnosno, paradoks je samo u tome što se pritisak povećava sa povećanom količinom vode u organizmu a ne sa unetom količinom vode, a zadržana količina vode ovisi o unosu soli, dakle, nije problem u vodi već u Natrijum kloridu koji se unosi u organizam.
Voda je jedini medijum koji omogućava čišćenje organizma od svih otrova zato, unos dovoljne količine vode je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja a posebno kod čišćenja organizma u slučaju bilo kog zdravstvenog poremećaja. Ovde bi valjalo obratiti pažnju na to kakvu vodu treba da koristimo. Ako postoji problem u organizmu - disbalans minerala, najbolje bi bilo neko vreme koristiti destilovanu (ili demineralizovanu) vodu, jer ona će najbolje uspostaviti balans u organizmu.
|
_________________ RAK JE IZLEČIV - SVEJEIZLJECIVO - B17 u Zavičaju |
|
|
|
 |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Pritisak "skače" i od virusa
Visok krvni pritisak mogao bi da bude posledica delovanja običnog virusa, poručuju kineski stručnjaci iz Kardiološkog centra pekinške bolnice Čaojang.
Reč je o citomegalovirusu (HCMV), sa kojim većina ljudi kad tad u životu dođe u kontakt, ali to najčešće prolazi bez simptoma pa zaraza ostaje neotkrivena, prenosi AFP.
Kineski tim je otkrio moguću vezu između HCMV-a i najčešćeg oblika visokog krvnog pritiska - esencijalne hipertenzije, za koju ne postoje dokazani uzroci, ali se uglavnom dovodila u vezu s genetskim faktorima i nezdravim načinom života.
Kineski tim ističe da bi njegovo otkriće moglo da dovede do stvaranja vakcine za prevenciju ili za kontrolisanje hipertenzije, ali da su nužna dodatna istraživanja na širem krugu ispitanika, jer je u pitanju potpuno nova teorija.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u svetu oko milijarda ljudi pati od povišenog krvnog pritiska, od čega više od 200 miliona Kineza.
Visoki krvni pritisak iima izvesnu ulogu u 2,3 miliona slučajeva smrti zbog kardiovaskularnih uzroka u Kini godišnje. Pri tom js u 1,3 miliona slučajeva radi o "preranoj smrti", odnosno onoj koja je kod muškaraca nastupila pre 72, a kod žena pre 75. godine, što je prosečna očekivana dužina života stanovnika Kine.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
biobalans Početnik Domaćeg.de

 |
Datum registracije: 04 Maj 2011 Poruke: 17

|
|
Ovaj navod iz kineskih izvora pokazuje da seKina sve više uključuje u "Svetske trendove" - vakcina i sl. Problem u Kini je od skorijeg datuma jer, iako su Kinezi veliki (možda najveći i u relativnom smislu) potrošać svinjetine ipak nisu imali mnogo kardiovaskularnih problema, prvenstveno zbog tradicionalnog načina života - mnogo fizičkog rada, puno vežbe i, uglavnom, vožnje biciklima. U poslednjih dvadesetak godina, to se u mnogome izmenilo. Ostale su prehrambene (sada loše) navike a smanjila se mnogo fizička aktivnost.
Ovo se može u mnogome kompenzovati povećanim unosom Natrijum (sodium) askorbata, vitamina C u obliku koji organizam u potpunosti može da apsorbuje (askorbinska kiselina - vitamin C iz apoteka, dobar je samo da se zakiseli neki napitak, jer ga organizam u opšte ne apsorbuje). Askorbinska kiselina - vitamin C je dobar ali samo iz prirodnih izvora (voće i povrće) dok je sintetizovan (iz apoteke) potpuno bezvredan.
Ako nešto znači, Natrijum (sodium) askorbat moguće je nabaviti i u Srbiji.
Više informacija na sajtu link uklonjen ili na mail: zseatovic@gmail.com ili na telefon: +38162773350
[Edit by *Mayche*: Svaka poruka čija je svrha isključivo reklama komercijalnih sadržaja, drugih foruma, drugih sajtova krši Pravilnik i biće cenzurisana.]
|
_________________ RAK JE IZLEČIV - SVEJEIZLJECIVO - B17 u Zavičaju |
|
|
|
 |
maradona1 Početnik Domaćeg.de

 |
Datum registracije: 18 Sep 2011 Poruke: 28

|
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Vitamini C i E snižavaju pritisak
Nasumična, dvostruko-slepa studija sprovedena na 120 ispitanika s hipertenzijom posmatrala je uticaj uzimanja dodataka ishrani u obliku vitamina C i E na sniženje krvnog pritiska.
Istraživanje je trajalo osam nedelja, pri čemu je ustanovljeno da uzimanjem dodataka ishrani dolazi do povećanog nivoa određenih enzima i nivoa polinezasićenih masnih kiselina – važnim faktorima koji utiču na nivo krvnog pritiska.
Rezultati studije potvrdili su da uzimanjem dodataka ishrani u obliku vitamina C i E dolazi do smanjenja krvnog pritiska. Autori studije objašnjavaju smanjeni rizik od hipertenzije uticajem vitamina C i E na slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres.
Studija je objavljena u časopisu “Clinical and Experimental Hypertension”.
(Telegraf.rs / Vitamini.hr)
Kako da izlečite visok pritisak na prirodan način
Visok pritisak je pošast modernog doba. Danas ova bolest pogađa 80 odsto starijeg stanovništva i 40 odsto ljudi starijih od 35 godina.
Ako imate visok pritisak, nemojte ga zanemariti. Visoki pritisak je tihi ubica, jer može dovesti do bolesti srca, infarkta, zastoja bubrega i prerane smrti.
Međutim, ako patite od hipertenzije, ne morate doživotno da pijete tablete. Na sreću, postoje prirodne metode koje će vam pomoći da uspešno kontrolišete, čak i u potpunosti izlečite ovu bolest.
Ishrana
Nije lako promeniti svoje navike, ali to je jedini i najbolji način prevencije i lečenja kardiovaskularnih bolesti, uključujući i visok pritisak.
Vaša israna trebalo bi da sadrži što više svežeg voća i povrća. Po mogućstvu, jedite ga u sirovom obliku.
Unosite samo integralne žitarice i mahunarke. Dodajte u vašu ishranu semenke i orašasto voće.
Izbegavajte rafinirana ulja - koristite samo hladno ceđena ulja, jer ona sadrže "dobre masnoće" korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Alkohol, duvan, masna i slana hrana povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti - izbegavajte ih!
Morate se rešiti i viška kilograma, jer značajno povećava rizik od nastanka hipertenzije.
Vežbanje
Redovno vežbanje sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, uključujući visok pritisak, za 50 odsto.
To ne znači da sada morate požuriti u teretanu - vežbati možete i kod kuće.
Ako već imate povećan krvni pritisak, s vežbanjem započnite polako i postupno povećavajte intenzitet.
Joga je jedan od najboljih načina lečenja i prevencije hipertenzije.
Oslobađanje od stresa
Stres je jedan od skrivenih uzroka mnogih bolesti.
Dugoročna izloženost stresu može dovesti do emocionalnih, psihičkih i fizičkih problema poput visokog krvnog pritiska i bolesti srca.
Oslobodite se stresa uz pomoć meditacije, posebnih tehnika disanja, vežbi, šetnje u prirodi. Više vremena provodite s vašim bližnjima, pišite dnevnik i ne zaboravite da radite ono što volite.
Priuštite sebi dovoljno sna. Nedostatak sna direktno je povezan s povećanim krvnim pritiskom.
Smejte se! Smeh je najbolji lek.
Koenzim Q10
Koenzim Q10 je prirodna materija koja se nalazi u našem telu i pomaže pretvaranju hrane u energiju.
Od trenutka svog otkrića, uspešno se koristi kao dodatak lečenju mnogih kardiovaskularnih bolesti, poput aritmije, angine pektoris i visokog krvnog pritiska.
Koenzim Q10 povećava elastičnost vena i sprečava oksidaciju lošeg holesterola, koja uzrokuje nakupljanje plaka na zidovima vena i njihovu nepropustljivost.
Znanje o uticaju koenzima Q10 na srce aktivno primenjuju Japanci. U Japanu milioni ljudi koriste koenzim Q10 kao osnovni lek za lečenje bolesti srca i krvotoka.
Omega 3
Berlinski istraživač Peter Zinger smatra da su omega-3 masne kiseline glavni lek za hipertenziju.
Naučno je dokazano da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od nastanka koronarne bolesti srca, kongestivnog zastoja srca, infarkta miokarda i moždanog udara.
Američko kardiološko društvo izdalo je preporuku o primeni omega-3 masnih kiselina u prevenciji bolesti srca i vena.
Preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina je 1000-2000 mg.
Beli luk
Brojna istraživanja potvrđuju da beli luk igra važnu ulogu u zdravlju našeg kardiovaskularnog sistema.
Najveća dobrobit belog luka se sastoji u tome da on štiti krvne ćelije i vene od upalnih i oksidativnih procesa. Oštećenje vena visoko reaktivnim molekulima kiseonika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu.
Jedinstveni sastav belog luka štiti nas od oksidativnog stresa i upala.
Magnezijum
Telu je magenzijum, kao i drugi minerali, potreban svakoga dana. Magnezijum učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa u organizmu.
Magnezijum igra važnu ulogu i u regulaciji krvnog pritiska. Dokazano je da redovni unos magnezijuma sprečava hipertenziju, srčane bolesti i dijabetes.
Resveratrol
Resveratrol je prirodni spoj koji se nalazi u ljusci crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju i drugim biljkama.
To je prirodni antioksidans koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i poboljšava prohodnost i fleksibilnost vena, što je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.
Voda
Vaše telo vapi za vodom - tvrde mnogi alternativni doktori. Mnoge bolesti i poremećaji povezuju se upravo s nedovoljnim unosom vode.
Svi znamo koliko je voda neophodna našem organizmu, a zaboravimo da je unosimo u dovoljnim količinama. Nedavno je potvrđena i povezanost smanjenog unosa vode i visokog krvnog pritiska.
Zbog toga, ne zaboravite da pijete dovoljno vode. Svakog jutra na prazan želudac popijte 1-2 čaše mlake vode ili vode s limunom. Ne zaboravite da pijete vodu i tokom celog dana. Najbolje je piti čistu, izvorsku ili pročišćenu vodu.
Vitamin D
Lista povoljnih uticaja vitamina D svakim danom postaje sve veća. Istraživanja su pokazala da vitamin D igra važnu ulogu u prevenciji i lečenju bolesti koštanog i vezivnog tkiva, nekolikih vrsta raka, srčanih tegoba i Parkinsonove bolesti.
Nedostatak vitamina D se povezuje i s povećanim rizikom od nastanka hipertenzije. Vitamin D je bitan faktor u regulaciji metaboličkih procesa i krvnog pritiska. Većini ljudi nedostaje vitamin D, pogotovo u zimskim mesecima.
Redovno se izlažite jutarnjem suncu da biste povećali količinu vitamina D u organizmu. Vitamin D možete unositi i u obliku dodataka ishrani.
Namirnice koje pozitivno utiču na visok pritisak
Ove namirnice imaju pozitivan uticaj na regulaciju krvnog pritiska. Ne zaboravite da ih dodate u vašu ishranu!
beli i crveni luk
smokve
tamna čokolada
cvekla
laneno ulje
maslinovo ulje
jabukovo sirće
krastavac
zob
celer
crveno bobičasto voće
namirnice bogate kalijumom (npr. banane)
Lekovite biljke, čajevi i začini
Ako imate visok pritisak, mogu vam pomoći:
glog
lavanda
crni i zeleni čaj
čaj lista masline
kopriva
valerijana
ginseng
cimet
đumbir
muskatni oraščić
Izvor: alternativa-za-vas
Visok krvni pritisak - lečenje hranom
Ishrana
Visok krvni pritisak (hipertensio arterialis) je bolest savremenog doba, a njegove komplikacije infarkt i šlog su najčešći uzrok smrti na našim prostorima. Visina krvnog pritiska ukazuje na stanje srca. Da bi se sprečile bolesti srca i krvnih sudova pritisak treba da bude ispod 140/90. Postoje mnoge namirnice koje mogu da snize krvni pritisak. Ishrana je najvažniji način borbe protiv visokog krvnog pritiska (hypertension), bilo u kombinaciji sa farmakološkim lekovima ili kao zamena za njih.
U azijskim zemljama se od vajkada koristi celer za snižavanje krvnog pritiska. Dr Vilijam Eliot (William Elliott) sa univerziteta Čikago je izolovao iz celera supstancu koja snižava krvni pritisak, što je potvrdio eksterimentom na pacovima. On smatra da celer snižava krvni pritisak smanjujući hoprmon stresa koji dovodi do sužavanja krvnih sudova i porasta pritiska. Celer je prema tome najefikasniji kod bolesnika kod kojih pritisak raste zbog psihičkog stresa. Uz to celer je u eksperimentu dovodio i do sniženje holesterola, koji je često povišen kod osoba sa esencijalnom hipertenzijom.
Još jedan legendarni narodni lek za visok krvni pritisak i to veoma efikasan, čije je dejstvo naučno potvrđeno, je beli luk (allium sativum, garlic). On je kao lek dosta korišćen u kineskoj narodnoj medicini. Nedavno je u Nemačkoj ispitivano njegovo dejstvo i ustanovljeno je da znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak kod obolelih sa srednje teškom hipertenzijom. Taj efekat se postiže sa nekoliko čenova dnevno. Efekat belog luka je tokom ispitivanja postajao sve veći, što govori o njegovom kumulativnom dejstvu. Beli luk je na sniženje krvnog pritiska delovao najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih sudova, i tako ih proširi. To dejstvo je posledica velikog sadršaja adenozina, koga ima i u crnom luku. I sirov i kuvan beli luk snižavaju pritisak, ali je svež efikasniji.
Berlinski istraživač Peter Zinger smatra da su omega – 3 masne kiseline u ribljem ulju glavni lek za hipertenziju. U lakšim oblicima hipertenzije male doze ribljeg ulja mogu dovesti do normalizacije krvnog pritiska, a kod težih oblika mogu pojačati dejstvo lekova beta blokatora. Da bi se regulisao krvni pritisak, kod većine ljudi, je potrebno najmanje tri obroka masne morske ribe nedeljno (losos, skuša, tunj, sardina i haringa).
Potrebna količina omega – 3 masnih kiselina je 2000mg dnevno što se može obezbediti sa 100g sveže skuše, 120g konzerviranog lososa ili 200g sardina. [U]Mononezasićene masne kiseline maslinovog ulja takođe snižavaju krvni pritisak.
Voće i povrće verovatno snižava krvni pritisak, jer je on kod vegetrarijanaca niži. Primećeno je da prelazak na vegetarijansku ishranu snižava krvni pritisak. Antioksidansi iz voća i povrća na zaobilazan način povećavaju prostaciklin koji širi krvne sudove, dovodeći do pada pritiska. Povoljan efekat ima i vitamin C iz voća i povrća. On deluje preventivno, jer njegov nedostatak vodi ka porastu pritiska. Dr Kristofer Balpit (Christopher Bulpitt) iz bolnice Hamersmit navodi niz podataka o tome da su visok krvni pritisak i moždana kap češći kod ljudi koji unose malo vitamina C.
Kalijum ima znatan uticaj na krvni pritisak. Njegovo nedovoljno unošenje dovodi do porasta krvnog pritiska, a unošenje hrane bogate kalijumom ga snižava. Nedovoljno unošenje kalijuma u organizam dovodi do zadržavanja natrijuma, koji povećava krvni pritisak. Hrana bogata kalijumom je pečen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, šljiva, sok od paradajza, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem.
Kalcijum može, kod osoba osetljivih na so, odnosno osoba kojima raste pritisak pri unosu slane hrane, da dovede do njegovog sniženja. S jedne strane kalcijum povećava izlučivanje natrijuma, koji povećava pritisak, a sa druge strane on smanjuje lučenje parathormona, koji takođe povećava pritisak. Kalcijuma ima dosta u mleku i mlečnim proizvodima, lososu , skuši i sardinama sa kostima, kelju, suvim smokvama, tofuu, soji, lišću repe, brokulima i pasulju.
Kod velikog broja bolesnika (30 – 50%) smanjenje soli u ishrani može znatno da snizi krvni pritisak. Prema istraživanjima Rosa Feldmana (Ross Feldman) sa Univerziteta Ontario manji unos soli omogućuje bolju elastičnost krvnih sudova, što dovodi do pada krvnog pritiska. Sniženje unosa soli može da se ostvari ako se ne konzumira gotova prerađena hrana i suhomesnati proizvodi, jer oni sadrže velike količine soli. Kod 15% osoba sa hipertenzijom znatno sniženje unosa soli nema efekta, a kod nekih može čak i da povisi pritisak. Natrijum iz soli može da ošteti krvne sudove mozga i dovede do moždanog udara bez porasta krvnog pritiska. Neslana ishrana se posebno preporučuje bolesnicima koji osim povišenog pritiska imaju problema sa bubrezima i srcem.
Jedna čaša vina dnevno ili jedno žestoko piće dnevno nemaju uticaja na pritisak, ali ga veće količine progresivno i stalno povećavaju. Kod osoba koje dosta piju prestanak unosa alkohola može da dovede do normalizacije pritiska.
Kafa nije glavni krivac za hronično povišen krvni pritisak. Kofein prolazno povećava pritisak kod osoba koje povremeno piju kafu, čak i kod onih koji je redovno piju, posebno kada su pod stresom. Većini ljudi sa hipertenzijom kafa ne smeta, ali se ne preporučuje onima kojima pritisak znatno raste kada su pod stresom. Takve osobe, kad su pod stresom, imaju preteranu reakciju nadbubrežne žlezde na kofein, što podiže krvni pritisak.
Saveti osobama sa visokim krvnim pritiskom:
Jedite što više voća i povrća, jer su prepuni poznatih i nepoznatih supstanci koje snižavaju pritisak (vitamin C, kalijum, kalcijum...).
Jedite naročito celer i beli luk.
Jedite masnu morsku ribu, kao što je skuša, losos, tunj, sardina ili haringa tri puta nedeljno.
Manje solite jelo. Ne iznosite slanik na sto i ne jedite industrijsku hranu i suhomesnate proizvode.
Ograničite unos alkohola na jedno do dva pića dnevno. Izbegavajte opijanje, koje može znatno da povisi pritisak.
Ako ste gojazni, oslabite. To je siguran način da spustite krvni pritisak.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Zašto so povećava krvni pritisak?
Ljudi koji imaju visok krvni pritisak, trebalo bi da izbegavaju slanu hranu. To se odavno zna. Ali zašto je tako? Lekari tek sada znaju razloge, zahvaljujući putovanju u svemir, od pre dobrih 16 godina.
Nemački astronaut Rajnhold Evald proveo je tokom 1997. godine, tri sedmice u svemiru. Jeste da se tamo bavio istraživanjem, ali je istovremeno bio i pokusni kunić. S obzirom da su Evaldova oblasti medicina i fizika, on je rešio da se podvrgne eksperimentu praćenja metabolizma u bestežinskom stanju. Tokom samog boravka u svemiru i dve nedelje po povratku morao je detaljno da opiše sve što je unosio u organizam:
''Trudio sam se da tokom leta u svemir imam kontrolisan unos hrane i tečnosti, i da sve dokumentujem. Tada smo ustanovili da se nivo soli u mom telu ponaša drugačije od onoga što je opisano na Zemlji, u knjigama koje se bave medicinom'', kaže on.
I uzorci svih telesnih tečnosti ovog astronauta bili su ispitivani. Istraživači su prikupljene podatke upoređivali sa podacima o ishrani. Rezultat: Evald je nagomilao so u svom organizmu tokom boravka u svemiru. I to priličnu količinu, onoliko koliko se kod zdravog čoveka nalazi u šest litara telesnih tečnosti. Zadržavanje soli bilo je pravo iznenađenje za istraživače, piše Dojče vele.
Naime, naučnici koji se bave medicinom, kao što je Rupert Gercer iz nemačkog Centra za vazdušna i svemirska putovanja, do tada su pretpostavljali da se so razlaže u telu. Smatrali da se višak soli izbacuje preko urina. Nakon eksperimenta, postalo je jasno da je ljudsko telo komplikovanije, objašnjava Rupert Gercer.
''U medicinskim udžbenicima do sada je pisalo kako se so i voda kreću paralelno. Stvar je u tome da postoje i uticaji koji nisu opisani, da postoji i nešto novo i potpuno nepoznato'', kaže on.
U nedostatku astronauta, naučnici su odlučili da eksperimentišu na studentima. Istraživači su ih stavili u posebne prostorije i dali im hranu i piće sa mnogo soli. Evald se priseća. ''Jadni studenti fizičkog vaspitanja. Oni su uvek morali da odlaze u karantin, njih uvek istražuju. Ali to je bilo korisno! Ustanovili smo da so nije važna samo za regulisanje telesnih tečnosti i krvni pritisak, već i za imunitet, i stvaranje i razgradnju kostiju''.
Naime, učesnici u eksperimentu prošli su kroz isto što i astronauti. Nagomilali su so i njihov krvni pritisak se povećao. To je toliko fasciniralo tadašnjeg studenta medicine Jensa Ticea, da je počeo da proučava mehanizme delovanja molekula. On je danas profesor na Univerzitetskoj klinici Erlangen.
Tice objašnjava da su za kretanje nagomilane soli u organizmu važni takozvani makrofagi. To su bela krvna zrnca koja mogu da mere sadržaj soli – odnosno natrijuma, ispod kože. ''Postoje bela krvna zrnca koja prate so i kada se nagomila isuviše natrijuma u koži, oni se pobrinu za to da se natrijum dalje transportuje preko limfnih kapilara''.
Makrofagi luče supstancu koja izaziva širenje limfnog sistema. Ali postoje i druge vrste belih krvnih zrnaca koje na so reaguju drugračije. ''To su takozvani T-limfociti. Kada pod istim uslovima primete so, oni napadaju tkivo tela, što je naravno katastrofa – to je autoimuni poremećaj''.
Dakle, previše soli povećava krvni pritisak, ali i opasnost od oboljenja kao što je multipla skleroza. Ima još mesta za istraživanje. Na primer, valja otkriti zašto stariji ljudi gomilaju velike količine soli, čak i kada se hrane normalno. Za sada se zna da previše soli ubrzava razlaganje kostiju, odnosno da podstiče osteoporozu.
Medicinski istraživači sada pokušavaju da pronađu praktične smernice za pacijente, u nadi da bi sprečile šlog ili infarkt usled visokog krvnog pritiska.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|