:: |
Autor |
Poruka |
Miki@Djuki Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 07 Jun 2005 Poruke: 8
|
|
Da li ste ikada culi za Dvor na Uni, ili mozda bili u njemu???
|
|
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 4471 Mesto: ispod palme na obali mora
|
|
Mala prezentacija Dvora na Uni u slikama :
|
_________________ *Ko zna zasto je to dobro! ! !*Mislicu o tome sutra! ! !*
Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE |
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
|
|
Nastavljamo....
|
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
|
|
Grb Dvora na Uni
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
UNA - JEDNA I JEDINA
Rijeka Una, je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i uvši žubor njenih slapova, uzviknuli UNA što bi prevodu znailo "jedna" ili "jedina". Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u podruju Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca u koju godišnje donese gotovo 8 milijardi kubnih metara vode.
Što zbog plodne zemlje a što zbog izravnog pristupa vodi, neposredno podrušje rijeke privuklo je velik broj stanovnika tako da u teritoriji oko rijeke koja iznosi preko 9368 km2 živi preko 700 000 ljudi. Izvor rijeke se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara i neodoljivo lii na minijaturno jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike vapnenake stijene. Izvor je zaštien kao geografsko geološki spomenik prirode. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i pravi velike virove a ve nakon 20-tak metara od izvora rijeke nalazi se prvi slap. Veliku koliinu vode upotpunjava i nekoliko manjih pritoka od kojih izdvajamo Studeni Potok, Srebrenicu, Sredicu i Lalinovac. Rijeni tok Une se proteže kroz slijedee gradove: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripac, Biha, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu a rijeka utjee u Savu u blizini Jasenovca.
Od veih pritoka izdvajamo Srebrenicu, Unac, Krušnicu, Mljeanicu, Moštanicu, Sanu kao priliv sa desne strane te Klokot i Žirovac sa lijeve strane uz napomenu da se u podruju toka rijeke od izvora do Bihaa u Unu ulijeva i mnošto podzemnih voda i manjih kraških vrela. Rijeci Uni pripada sliv voda između slivova rijeka Kupe i Save na sjeveru, Krke i Zrmanje na jugu, Korane na sjeverozapadu, Vrbasa na istoku te Save na sjeveroistoku. Klima pored Unskog sliva je umjerena kontinentalna planinska klima sa nekih 9.5 C ili približno 12.5 milijardi padavina godišnje. U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci rijeku Unu karakteristiše nizak vodostaj a od novembra do kraja proljeća vodostaj rijeke je prilično visok a rijeka nerijetko zna i da poplavi.
U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martinbroda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Sve do Bihaa Una tee dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skree u pravcu sjeveroistoka i dalje tee duboko usjeenom, širkom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode.
Prvi veliki vodopad njenog rijenog toka se nalazi kod Martinbroda, naselja smještenog na dnu kanjona gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatrau najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otoia te nekoliko veih vodopada od kojih visina najveeg iznosi približno 55 metara.
Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja decenijama na Unu privlai ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traže inspiraciju za svoja djela.
Ve tradicionalno, kod Martinbroda se održava i tradicionalna Unska Regata (meunarodna turistika kajak regata) koja je bila prekinuta poetkom devedestih godina ali je ovih godina ponovo uspostavljena. Martinbrod je poznat širom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestašan tok rijeke Une tako da svake godine privlai velik broj sportaša širom Evrope. U neposrednoj blizini nalaze se i nekoliko spomenika kulture od kojih izdvajamo manastir Rmanj i graevina iz rimskog doba Milaneva Kula koji upotpunjavaju ljepotu rijeke.
Drugi veliki vodopad je Štrbaki Buk koji se nalazi u Republici Hrvatskoj kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj bilizini državne granice Hrvatske sa BiH.
Štrbaki Buk je u stvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini a najvei slap je visok oko 25 metara i velianstvena je slika u kojoj ovjek može da uživa satima.
Naime, rijeka se velikom brzinom zahvaljujuci ogromonom protonom snagom vode, obrušava niz stjenovitu podlogu i tako se razbijajui od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatrau zasigurno oduzima dah.
I ovaj velianstveni dio rijeke je po svojoj, gotovo netaknutoj divljini, privukao rafting sportaše koji svake godine pohode ove predjele uživajui u ljepotama rijeke Une i u njenim nemirnim vodama koje u sportašima izazivaju strahopoštovanje ali i divljenje.
U rijeci Uni, prema podacima ovdašnjih ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine. Pored rijeke raste i gotovo dvije stotine različitih vrsta ljekovitih biljaka a jedna rijetka biljka "Unska Zvončica" je upravo dobila ime po rijeci Uni.
U blizini našeg grada rijeka Una je već poprimila obilježja mirnije nizinsko-panonske rijeke ali takva pitomost ipak ne smanjuje ljepotu rijeke.
UNA (Boško Marjanovi)
Una nije na drugoj planeti!
Otvori oi,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una - jednom viena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!
UNA (Senada Smaji)
Zelene grive
klisurom rasula, Una.
K'o divlja ždrijebica,
u bijesnom galopu,
se pjenila
i njiskala
i vriskala
i bušila
i rušila
i huala
i buala ...
U dolini,
zelenim snom zaspala
Una.
Još se ljube Una i Sana
(Alen Islamovic)
Kao dva pupoljka
tu se ljei od raka
rana duša crna od ugarka
Gdje u bože iz ove kože
noas pijem polako
da mi Sana na prstima doe
da mi Una skoi u oko
Gdje u bože iz ove kože
noas pijem polako
Da me lae snovima nose
da me nose kui daleko
Jos se ljube Une i Sana
a ja trbuhom za kruhom
lutam svijetom ko crna vrana
a srce boli pod pazuhom
Gdje u bože iz ove kože
noas pijem polako
da mi Sana na prstima doe
da mi Una skoi u oko
Gdje cu bože iz ove kože
noas pijem polako
Da me lae snovima nose
da me nose kuci daleko
Gdje se ljube Una i Sana
ovdje je duša tamo je rana !!!!
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
hoho Banovan! Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Mar 2005 Poruke: 1381 Mesto: Ja nisam odavleee
|
|
Nikad nisam cuo za ovaj grad,gdje je on tacnije,kome pripada,BiH ili Hrvatskoj?Simpatican gradic cini se
|
_________________ Krvave oci,krvave noci,krvavi pogled,kroz staklo te gledam,u njemu se topim,u krvi oci sklopim....krvavo srce moje.....
"Pobjeci od svega ustvari je lako,ako zazmuris jako i pusti da te vjetar nosi polako,bas ovako!"
Ja sam,sto nisam!
Pitanje mora biti pitano! |
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
|
|
hoho je napisao/la sledeće: | Nikad nisam cuo za ovaj grad,gdje je on tacnije,kome pripada,BiH ili Hrvatskoj?Simpatican gradic cini se |
Pripada Hrvatskoj , koliko sam ja upucena!
Pozdrav
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Dvor se nalazi u južnom dijelu Banovine nedaleko od ušća rječice Žirovac u Unu. Okolica Dvora obiluje pretpovijesnim nalazištima.
Turski prodori rezultirali su gradnjom utvrda u 15 i 16 st. poput Gvozdanskog i Pedlja koji su pripadali grofovima Zrinski.
Nakon povlačenja Turaka 1718. godine započinje utvrđivanje granice na obali rijeke Une i izgradnja naselja koje se nalazilo na terasi (podovi) pa je stoga dobilo naziv Podovi. Podovi postaju sastavni dio Vojne krajine; nakon što je 1775 godine car Josip II posjetio granicu i prespavao u Podovima, Podovi mijenjaju ime u Dvor. Već 1780 godine osnovana je prva škola a početkom 19.st. uz park se gradi kapela Sv. Petra i Pavla a nešto kasnije i parohijska crkva.
Dvor krajem ovog stoljeća i razvojačenjem Vojne krajine 1881. godine postaje dio Zagrebačke županije.
U to vrijeme upravni kotar Dvor zauzima površinu od 504,88 km2 i ima 19.518 stanovnika. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije mjesto dobiva ime Dvor na Uni. Prvu srednju školu Dvor dobiva 1974. godine.
Za vrijeme Domovinskog rata 1991 - 1995. godine Dvor je bio na privremeno zaposjednutom području (pod zaštitom UN-a)
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
gogi21 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Jun 2004 Poruke: 9
|
|
evo ja iz Kostajnice, a jedno od roditelja iz Dvorske opstine.. gdjste Banijci !!!!!
Dvor daleko, dvor daleko a ja okasnio a ja okasnio
tamo gdje sam naumio, tamo gdje samo naumio...
ili ona
Od Zirovca kad krenes ka Glini
il po danu il po mesecini
svud ljepota podjednako sija 8)
to je moja preljepa Banija.
|
|
|
|
|
|
Dead_Can_Sing Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 05 Jul 2005 Poruke: 35
|
|
Pinkie rekla si da strbacki buk pripada Hrvatskoj, samo da te tu malo ispravim
Strbacki buk pripada BiH, ja sam rodjen porec te rijeke i vjeruj mi znam
|
_________________ Boze, zastiti me od mojih prijatelja da bi mogao brinuti o svojim neprijateljiima |
|
|
|
|
gal62 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 15 Jun 2005 Poruke: 10 Mesto: Ljubljana
|
|
Dvor na Uni je zaista divan grad....
Štrbacki buk pripada prirodi i nema veze u koji je
državi...... Una je ljepotica ( pecanje, kajak....) ....
|
|
|
|
|
|
Kyara - Su Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Jul 2005 Poruke: 74
|
|
Jeste da sam iz SCG, ali sam bila na Uni prosle godine, odusevila me!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|