www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Užas, hrkanje!
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 23, 2010 3:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hrčete? Otkrijte uzrok i potražite spas

Ljudi se često šale na račun hrkanja, ali ono može da bude ozbiljan problem. Osim što zbog njega mnogi parovi ne spavaju u istoj sobi, hrkanje postepeno slabi organizam i dovodi do bolesti. Zato, koliko god da vam ovaj problem izgleda bezazlen, nemojte ga ignorisati. Pogledajte koji su mogući uzroci hrkanja i primenite predložena rešenja. U svakom slučaju posavetujte se s lekarom.

PIĆE
Alkohol je sedativ i opušta i mišiće nepca, što ima za posledicu njegovo prilično bučno vibriranje. Za večerom se ograničite na dve čaše vina i izbegavajte žestoka pića najmanje tri sata pre spavanja.

DUVAN
Cigarete iritiraju sluzokožu i izazivaju respiratorne probleme. Ako ne možete da bacite cigarete, poslednju zapalite najmanje dva sata pre spavanj.

PREHLADA
Kašljete i zapušen vam je nos? Ako hrčete, kriv je virus. Poslednji put ubrizgajte kapi u nos pred san.

JASTUK
Dešava vam se da noću odbacite jastuk? Onda hrčete zato što vam je glava prenisko. Uzdignite taj deo dušeka.

TABLETE
I tablete za spavanje i smirenje mogu da budu uzrok hrkanja. Iskreno odgovorite: da li se ujutru zaista osećate odmorno posle pilula? Ako je odgovor ne, verovatno ste imali noćne apnee. Vreme je za ORL pregled.

KILOGRAMI
Ne možete da zakopčate košulju? To je siguran znak da imate višak kilograma, čime može da se objasni hrkanje. Za početak smanjite porcije za 10-15 odsto, a večeru prepolovit.

KRATAK JEZIK
To može da ustanovi samo lekar (nema svrhe da se plazite pred ogledalom). Ako je razmak između korena jezika i ždrela premali, može biti uzrok hrkanja i apnea. Hirurška intervencija obavlja se u totalnoj anesteziji, a oporavak traje nekoliko dan.

ZEVANJE
Spavate sa otvorenim ustima? To je pouzdan znak da imate opstrukciju nosa. Zakažite ORL pregled da biste utvrdili pravu prirodu problema

SPORT
Uveče se bavite sportom? Pošto odlazite umorni na spavanje, normalno je što hrčete. Dakle, promenite termin u teretani ili se opredelite za lake vežbe. S druge strane, nema nikakvih ograničenja kad je reč o seksu, pošto je on idealno sredstvo za opuštanje.

PROVERITE DA LI IMATE APNEU

Hrkanje samo po sebi ne predstavlja zdravstveni problem, ali kod mnogih osoba ono može da preraste u ozbiljan poremećaj koji se naziva opstruktivna apnea. U tim slučajevima tokom sna dolazi do povremenih, kratkotrajnih zastoja u disanju, a posledica toga je drastičan pad količine kiseonika u krvi. Vremenom apnea može da izazove visok krvni pritisak, skok pritiska u krvnim sudovima pluća, neujednačen puls, depresiju, umor i smanjenje umnih sposobnosti.

Da biste izbegli ove tegobe, proverite da li imate simptome opstruktivne apnee. Lekaru treba da se obratite ako hrčete i ako potvrdno odgovorite makar na jedno od sledećih pitanja.
- Da li se često noću budite?
- Da li se prevrćete po krevetu i imate osećaj da ne možete normalno da dišete?
- Da li se ujutru budite s glavoboljom?
- Da li ste razdražljivi i umorni, čak i ako ste prespavali celu noć?
- Da li osećate zamor preko dana?
- Da li vam se desi da danju neočekivano zadremate (na poslovnom sastanku, dok razgovarate telefonom ili čak za volanom)?
- Da li se teško koncentrišete na posao i ne možete normalno da ga obavljate?

Gordana Golubović/Blic

Makro
Sudbina Pravi Greske
<b>Sudbina Pravi Greske</b>

Datum registracije: 01 Jul 2005
Mesto: P!zd!land

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 02, 2010 1:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam licno prestao da hrcem (zena se ne buni vise), a i mnogi ostali kojima sam davao par kapi il' preporucio ovaj sjajni preparat.

Vise o njemu OVDE

Neverovatno kakvo brzo dejstvo ima.

"Ko Crkvi Daje, Bogu Pozajmljuje, A Bog Nikom Duzan Ne Ostaje!"

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 12, 2011 6:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hrkanje nije uvek bezazleno

Hrkanje može biti znak opstruktivne apneje spavača - poremećaja disanja s mogućim ozbiljnim zdravstvenim posledicama.

"Samo hrkanje nije ozbiljan medicinski problem. Ali, apneja (prekid disanja) spavača može biti opasna po život", kaže dr Stanlej Ćia iz Bolničkog centra Vašington.

Četrdeset pet odsto čovečanstva hrče povremeno, a 25 posto redovno, preneo je Glas Amerike. Najčešće se smatra da je hrkanje prouzrokovano vibracijom uvule, resice na mekom nepcu, ili samim mekim nepcem o zadnji zid ždrela, ali su najverovatnije uzroci višestruki, kaže ovaj doktor, stručnjak za hirurške zahvate u vezi sa hrkanjem.

Svojim pacijentima on preporučuje ugradnju učvršćivača mekog nepca od isprepletenih hirurških vlakana.

"Tokom tri do pet nedelje od zahvata, vlaknene potpore izazovu upalu okolnog tkiva. To, potom, izazove stvrdnuće mekog nepca tako da ono manje leprša, a hrkanje se smanji", kaže dr Ćia.

Još nekoliko vrsta hirurških postupaka može ublažiti hrkanje, ali dr Ćia kaže da ni jedan ne pruža potpuno izlečenje i upravo zato se u njegovoj bolnici vrši relativno malo hirurških zahvata za lečenje hrkanja.

Lekari naime ne smatraju samo hrkanje ozbiljnim problemom, već kažu da apneja spavača može biti opasna po život.

Dr Ćia govori o opstruktivnoj apneji spavača koja često ometa san zbog redovnih i učestalih momenata prekida disanja.

"Radi se o zatvaranju gornjih disajnih puteva tokom spavanja. Kod osobe koja danju normalno diše, kad zaspi, mišići se potpuno opuste i, umesto otvorenog puta za disanje, prolaz se zatvori. To se može dogoditi i po 60 do 100 puta na sat", objašnjava dr David Gros, direktor Centra za proučavanje spavanja, pri Nacionalnoj bolnici za rehabilitaciju, u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, to je loše za srce, a i nivo kiseonika može postati vrlo nizak.

"Sve to čini osobu koja pati od takve apneje umornom, malaksalom, bez energije i loše koncentracije tokom dana. No, to može izazvati i moždani udar, srčani infarkt, visoki krvni pritisak i druge ozbiljne zdravstvene probleme", kaže dr Gros.

A kakva je veza između hrkanja i apneje spavača?

Većina onih koji hrču ne pati od apneje, ali oni koji pate od apneje spavača uvek hrču i to uglavnom jako glasno, kaže dr Gros.

Za dijagnozu apneje spavača neophodna je evaluacija kakvoće sna, koja se sprovodi u odgovarajućim centrima, poput onoga doktora Grosa. Kad je jednom dijagnostikovana, apneja spavača se najčešće leči spravicom koja održava povišeni pritisak vazduha u nosu, ustima i ždrelu.

Pritisak je kalibriran individualno za svakog pacijenta tako da održava otvorenim njegove gornje disajne puteve.

Dr Gros kaže da je prekomerna telesna težina jedan od glavnih uzroka apneje spavača, tako da svuda u svetu gde se povećava epidemija debljine među stanovništvom dolazi i do povećanja učestalosti apneje spavača.

(Tanjug)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 22, 2011 1:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja vala spavam tiho kao ribica... Laughing nemam problema sa tim hrkanjem...Rolling Eyes
Jednom sam spavao kod jednog prijatelja, i neki levat je cijelu noć hrkao Rolling Eyes
Ja sam bio izludio, htio sam ga udaviti... Evil or Very Mad
Ne znam kako neko to može trpiti..
Moja vještica da hrče, ja ne znam šta bi...ubio bi se... Rolling Eyes

love is all you need
......

1kvota1
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 17 Jul 2010

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 11, 2011 9:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dobro je posetiti otorinolaringologa često su problem polipi ili krivine u nosu problem s krajnicima ili nešto slično što utiče na hrkanje

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Užas, hrkanje! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Strana 4 od 4

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon