:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
POHOVANI SKEMBICI
Potrebno je:
1 kg govedjih skembica
- 2 jajeta
- 3 cena belog luka
- 1 veza zeleni
- 1 list lorbera
- malo mrvica (prezli)
- brasno
- 5 zrba bibera
- so
Ociscene skembice oprati u nekoliko voda, posoliti,
dodati vezu zeleni, 5 zrna bibera, 3 cena belog luka i 1 list lorbera,
pa staviti u pretis-lonac i kuvati oko pola sata
od momenta kada pocne da sisti.
U obicnom loncu treba kuvati oko 5 sati na tihoj vatri.
Potom lonac skinuti sa sporeta, a kada se ohladi, otvoriti i izvaditi skembice.
Ocediti ih od vode, ohladiti, iseci na cetvrtaste komade,
svako parce najpre uvaljati u brasno, zatim u razmucena jaja
i na kraju u mrvice (prezle).
Prziti ih na vreloj masti ili ulju s obe strane da porumene.
Sluziti tople.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
KUVANI SKEMBICI
Potrebno je:
- 1 kg skembica
- 4 glavice crnog luka
- 4 cena belog luka
- 4 zrna bibera
- 2 dcl ulja
- 1 sargarepa
- 1 kasika brasna
- 1 kasika paradajz pirea
- 1 kasicica aleve paprike
- 1 kasicica seckanog persuna
- 1 list lorbera
- malo sirceta
- so
Skembice ocistiti, oprati, skuvati i iseci na rezance.
Na zagrejanom ulju proprziti sitno iseckani crni i beli luk,
dodati skembice, biber u zrnu, list lorbera, paradajz,
sargarepu isecenu na kolutove i so.
Naliti mlakom vodom i kuvati dok skembici ne budu mekani.
Potom napraviti zaprsku od ulja, brasna i aleve paprike, sipati je u jelo,
malo prokuvati i skinuti sa vatre.
Dodati persunov list i zakiseliti sircetom ili sokom od limuna.
|
|
|
|
|
|
Roberto-NS Žderonja
|
Datum registracije: 28 Jul 2004 Poruke: 2519
|
|
Joj skembe moje drage.....jeo sam na vikendici bas pre par dana iz kotlica skembe i bile su MMMMMMMMMMMMMM !!!!
Obozavam ih!!!
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bubrezi sa jabukovačom
sastojci: Za broj osoba: 4
4 teleća bubrega
3 dag maslaca
2 dl jabukovače (vino)
1 glavica luka
2 jabuke
2 žlice vrhnja
sol, papar
priprava:
Bubrege očistite , tanko narežite i ispržite. Zalijte vinom i lagano zagrijavajte da provri. Izvadite ih, posolite i popaprite i držite na toplom.
U masnoći od prženja ispržite usitnjeni luk i jabuke narezane na male ploškice.
Kratko ih pržite pazeći da ostanu cijele.
Luk složite po bubrezima i okružite jabukama.
U sok od prženja umiješajte vrhnje i miješajte dok se otopi karamelizirani sloj na dnu. Zalijte jabuke.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jezik u umaku
sastojci: Za broj osoba: 4
1 očišćeni teleći jezik
1 poriluk
1 mrkva
1 glavica luka
krupna sol, papar u zrnu
Umak:
1 mrkva
1 glavica luka
1 žlica pekmeza od rajčice
3 dl kokošje juhe (kocka)
0,5 dl prošeka
3 dl vinskog octa
5 dag maslaca
5 dag brašna
sol, papar, začinsko bilje (prema ukusu)
5 dag kocki šećera
priprava:
Jezik operite četkicom pod mlazom vode. Pristavite ga u 2 dl hladne vode. Kad provri kuhajte 10 minuta.
U međuvremenu očistite poriluk, mrkvu i luk. Povrće stavite u veliki lonac sa 3 l vode i 10 zrna papra. Posolite i stavite kuhati teleći jezik. Čim provri, smanjite temperaturu i redovno skidajte pjenu što se stvara na površini. Kuhajte 2 sata.
Umak:
Očistite luk i mrkvu i pržite na maslacu. Primješajte brašno i juhu u kojoj ste razrijedili pekmez od rajčica.
Kad provri poklopite i pirjajte 25 minuta na niskoj temperaturi.
U posudicu stavite kocke šećera i zalijte sa dvije žlice vode. Miješajte na niskoj temperaturi da dobijete svjetli karamel. Maknite sa vatre i zalijte vinskim octom.
Umak procjedite u posudicu a povrće pritiskajte o cjedilo da ga protisnete. Dodajte prošek i ostavite na toplom.
Skuhani jezik ogulite dok je još vruć i narežite na ploške. Malo umaka prelijte preko jezika a ostalo poslužite u posebnoj posudici.
Uz jezik ponudite na pari kuhan krumpir i pirjano povrće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Gusja jetra sa šampinjonima
sastojci: Za broj osoba: 4
90 dag gusje jetre
30 dag šampinjona
1,2 dcl bijelog vina
maslac, sol, papar
priprava:
Jetru očistite i obrišite. Narežite na tanke ploškice koje posolite i popaprite.
Šampinjone narežite na listiće, ispržite na maslacu, posolite i popaprite.
U vatrostalnu posudu slažite red jetre i red šampinjona tako da na vrhu bude jetra. Zalijte vinom, poklopite i u vodenoj kupelji kuhajte oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva. Poklopac nemojte dizati. Kad se ohladi stavite u hladionik. Izvadite 30 minuta prije posluživanja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jetra s limunom
sastojci: Za broj osoba: 6
35 dag teleće jetre
1 jaje
2 žlice brašna
1/2 žličice šećera
4 žlice mrvica
1 limun
maslac, ulje
papar, sol
priprava:
Jetru tanko narežite i uvaljejte i smjesu brašna i šećera, zatim u tučeno jaje i na kraju u mrvice. Još jednom namočite u jaje, pa u mrvice i ispržite u smjesi ulja i maslaca. Posolite i nakapajte limunovim sokom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tirolska jetra
sastojci: Za broj osoba: 4
3/4 kg teleće jetre
5 dag brašna
10 dag dimljene slanine
1 glavicu luka
1 žličicu kapara
1/2 limuna
2 dl bijelog vina
1 dl slatkog vrhnja
ulje, maslac
sol, papar, vlasac
priprava:
Jetru i slaninu narežite na što tanje ploške, jetru uvaljajte u brašno. Zajedno ispržitena mješavini ulja i maslaca. Izvadite, posolite i popaprite.
Očistite luk, nasjeckajte ga sa kaparima i malo popržite s naribanom limunovom korom. Zalijte vinom i vrhnjem i kratko prokuhajte. Posolite i popaprite, začinite limunovim sokom. Izlijte na topli pladanj, a po umaku naizmjenično slažite jetru i slaninu. Posipajte usitnjenin vlascem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sendviči s bubrezima
sastojci: Za broj osoba: 4
4 teleća bubrega
5 dag maslaca
2 dl prošeka
1 konzervu paštete od jetre
1 uski kruh
papar u zrnu
priprava:
Kratko prokuhajte bubrege, ogulite i pažlivo očistite. Narežite na kockice i ispržite na maslacu. Posolite i popaprite i izvadite na tanjur.
Na tavi bez masnoće prepržite tanke kriške kruha s jedne strane, a s druge navlažite prošekom.
U masnoću od prženja ulijte preostali prošek, dodajte papar u zrnu i kuhajte uz neprekidno miješanje da se otopi sloj na dnu.
Dodajte paštetu da dobijete umak.
Bubrege rasporedite na kruh i prelijte umakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tripice sa gljivama
sastojci: Za broj osoba: 6
25 dag suhih gljiva
90 dag skuhanih tripica (fileka)
2 krumpira
1 dl bijelog vina
1 mrkva
1 kriška celera
1 poriluk
0,5 l juhe (kocka)
naribani tvrdi sir
sol, papar
priprava:
Namočite gljive da nabubre, ocijedite ih i narežite.
Krumpir, mrkvu i celer ogulite i narežite na kocke.
Poriluk nasjeckajte i svo povrće ispržite na malo masnoće.
Umiješajte gljive i tripice narezane na rezance, sol i papar. Zalijte vinom, a kad ispari zalijte vrućom juhom.
Kuhajte da sve omekša i podlijevajte vodom da jelo bude jušno. Umiješajte naribanog sira prema ukusu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Maneštra od tripica
sastojci: Za broj osoba: 6
80 dag kuhanih tripica
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
6 žlice maslinovog ulja
1 dl suhog bijelog vina
1 kriška celerovog korijena
60 dag oguljene rajčice iz konzerve
15 dag sitne tjestenine
naribani tvrdi sir
ružmarin, peršin, kadulja
papar, sol, lovor
priprava:
Na malo ulja popržite začinsko bilje (svezano u svežnjić) s nasjeckanim lukom, češnjakom i naribanim celerom. Umiješajte tripice narezane na rezance i popržite. Zalijte vinom i kad ispari dodajte rajčice i zalijte vodom. Posolite i popaprite, te kuhajte da sve omekša uz dolijevanje vode tako da jelo bude jušno.
Izvadite začinsko bilje i ukuhajte tjesteninu. Začinit prema ukusu i poslužite sa ribanim sirom da si svatko doda po želji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Svinjska jetra s kiselim vrhnjem
sastojci: Za broj osoba: 4
40 dag jetre
2 dl kiselog vrhnja
2 glavice luka
1 režanj češnjaka
1 žlica senfa
1 žlica brašna
1 dl mlijeka
sol, papar
priprava:
Jetru dobro operite i narežite na tanke odreske. Namočite u hladno mlijeko i ostavite sat vremena.
Na zagrijanoj masnoći prepržite nasjeckani luk. Kad postane staklast dodajte mu jetru i pržite oko 15 minuta. Zalijte kiselim vrhnjem u kojem ste razmutili brašno i senf. Posolite i popaprite, dodajte usitnjeni češnjak i kratko pirjajte na laganoj vatri.
Poslužite s kukuruznom palentom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|