:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Jagnjetina u mlijeku
1,5 kg jagnjeceg mesa od plecke ili bubrežnjaka, 1,5 litar mlijeka, 3 mrkve, 2 lovorova lista, 5 - 6 zrna bibera, 1 kg krompira, peršun, so
Meso oprati, staviti u lonac i preliti mlijekom, dodati cijelu mrkvu, lovor, biber i so po ukusu. U drugom loncu skuvati oljušten cijeli krompir. Kada je meso kuvano izvaditi ga iz lonca, isjeci, staviti u dublju posudu i dodati cijeli kuvani krompir i mrkvu. Preliti procijedenim mlijekom u kome se kuvalo meso i ukrasiti peršunom
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Punjeni jagnjeci but
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
" 1 jagnjeci but
" 500 g spanaca
" 300 g sira
" 2 cena belog luka
" 3 jaja
" 2 kašike brašna
" 1 kašika pavlake
" 2 kašike ulja
" so, biber
" jaci konac za šivenje
Priprema
Operite i obrišite jagnjeci but, zatim oštrim nožem pažljivo izvucite butnu kost iz sredine, ostavljajuci onaj deo koji se vidi spolja. Pomocu noža formirajte "džep" u sredini buta i dobro usolite meso.
Obarite spanac u slanoj vodi, dobro ga ocedite i sitno iseckajte. Usitnite sir, dodajte jaja, brašno i pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte zdrobljen beli luk, pomešajte sa spanacem i ovom masom nadenite meso. Otvor zašijte jacim koncem, posolite meso spolja, namastite ga i stavite da se pece u namašcenom plehu. U toku pecenja pomalo zalivajte meso sokom koji je pustilo.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Jagnjece pecenje
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
" pola jagnjeta
" masnoca za mazanje
" malo svetlog piva
" so
Priprema
Jagnjetinu ocistiti, oprati i obrisati cistom platnenom salvetom, dobro posoliti i ostaviti oko 1-2 sata da odstoji. Pre pecenja, dobro namazati meso masnocom (može i ulje), preliti ga sa malo svetlog piva, staviti u podmazan pleh i peci u zagrejanoj rerni. Posle jednog sata smanjiti temperaturu i peci još oko dva sata, dok meso ne porumeni. U toku pecenja svakih 15 minuta prelivati jagnjetinu sopstvenim sokom. Najbolje bi bilo kada bi mogli da spremite ovo pecenje ispod saca, jer je to najlepši nacin pripreme, ali u kucnim uslovima, poslužice i rerna.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Spikovana jagnjeca ledja
Ledja jagnjeta, koje je bilo tesko 6-7 kilograma, odvojiti od ostalih delova, tako da ostanu sama, s rebrima na obe strane u dužini 6-7 santimetara. Sto grama slanine za spikovanje iseci na rezance koji mogu da udju u iglu za spikovanje. Oprati jagnjeca ledja, obrisati ih salvetom i staviti na kraj stola. U iglu za spikovanje stavljati komad po komad slanine i iglom je provlaciti kroz meso, prvo s jedne strane jagnjecih ledja, u razmaku 2-3 santimetra, zatim s druge strane. Posoliti ledja i staviti ih u namazan pleh za pecenje. Preko ledja preliti 100 grama maslaca, pa staviti meso u pecnicu da se pece. Za vreme dok se ledja peku, treba ih nekoliko puta prelivati sokom, a kada su pola pecena, pored njih, u isti pleh, staviti 1 kilogram ociscenog mladog krompira, pa peci sve dalje. Kada su jagnjeca ledja, kao i krompir peceni, treba meso izvaditi iz pecnice i iz pleha i staviti na dasku za pecenje. Iseci meso na jednake komade, poredjati ih na toplu zdelu, a oko mesa staviti peceni krompir. Sve preliti sokom u kome su se ledja pekla. Ako je sok suvise mastan, može se doliti malo vode.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ovcji but s krompirom
Ocistiti ovcji but od loja i kožice, preliti ga kljucalom vodom, poklopiti i ostaviti dok se voda ne rashladi. Zatim uzeti but, ko voli može ga nadenuti i belim lukom ali ne mora, i posoliti ga. U veci sud metnuti 3 pune kasike masti. Ocistiti 5-6 glavica luka i sitno ga iseci, pa ga spustiti u zagrejanu mast i dobro propržiti. Oljustiti 3/4 kilograma krompira i iseci na tanke koturove, spustiti krompir i luk i ostaviti da se sa lukom malo proprži. Spustiti meso na krompir i preliti ga zagrejanom mascu. Pre toga meso treba prethodno peci 1 sat, pa kad je vec upola mekano, metnuti ga na krompir i sa krompirom staviti u pecnicu da se dopece.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ovcija kolenica na pekarski nacin
Posoliti i pobiberiti 1kg ovcije kolenice. Dva cešnja belog luka iseci na duguljaste komadice i špikovati meso. Kašiku margarina zagrejati u vatrostalnoj ciniji u pecnici na 220 stepeni, spustiti meso i peci dok ne dobije mrku boju. Peci još 30 minuta. Izvaditi ovcetinu i u slojevima redati isecen 1kg krompira i 3 glavice crnog luka. Posoliti, pobiberiti, dodati muškat, malo majcine dušice, lorber i preliti šoljom kljucale vode pa odgore staviti peceno meso. Peci još 50 minuta.
Kolenica se servira uz crno vino, a ko ne voli ovcetinu nek jede krompir i luk.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci stek na žaru
Za stek je potrebno uzeti jagnjeci but, pa izvaditi iz njega kosti, tako da meso cini jednu celinu. Zatim meso iseci na debele snicle, malo ih poravnati tuckom, posoliti i dodati vrlo malo sitnog bibera. Pomazati meso uljem ili mascu, pa ga metnuti na rostilj da se pece kao svaka culbastija. Kad je meso gotovo, metnuti ga na toplu zdelu i služiti sa varivom od spanaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci but u umaku od razne zeleni
Zadnji but sasvim mladog jagnjeta oprati, osoliti i spikovati suvom slaninom. Staviti ga u djuvec i preliti vrlo vrelom mascu. Dodati u djuvec sitno iseckane razne zeleni, i to: mrkve, celera, cvetace, kelja i nekoliko oljustenih svežih pecuraka. Sve zajedno pirjaniti dok meso ne bude mekano. Kad je mekano, dodati mu 1 decilitar gustog pirea od paradajza, pa ostaviti meso da se i sa paradajzom pirjani. Kad je gotovo, izvaditi meso iz soka, iseci ga na komade i složiti na zdelu. Zdelu metnuti na toplo mesto da se meso ne ohladi. U onaj djuvec, u kome se meso pirjanilo i u kome je ostala razna zelen, usuti 1 decilitar kisele pavlake, sve prokuvati, propasirati i izruciti preko jagnjeceg mesa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci but sa rezancima
Jagnjeci but oprati, posoliti i na vise mesta spikovati sa po jednim cesnjom belog luka. Ovako spremljen but premazati mascu i staviti u mascu namazan sud od emajla, pa ga peci. Nadgledati meso i sto cesce ga prelivati. Kad je meso upola peceno, izvaditi ga i pažljivo uviti u jagnjecu maramicu, narocito u ovu srvhu nabavljenu. Zatim ga opet vratiti u pecnicu da se i dalje pece. Za sve vreme prelivati sokom u kome se pece, da maramica ne bi otvrdnula i osusila se. Jagnjeci but iseci na komade, složiti na zdelu za pecenje i služiti sa rezancima.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeća kapama
Jagnjeća kapama
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
1 kg jagnjećeg mesa
1 kg spanaća
2 glavice crnog luka, seckanog
2 veze mladog crnog luka, seckanog
2 kašike brašna
so i biber
malo mleka
Priprema
Oprati i iseći na kocke jagnjetinu. Obariti spanać. U šerpi, na zagrejanom ulju, izdinstati crni luk i mladi crni luk, dodati meso i propržiti da meso bude mekano. Zatim dodati dve kašike brašna, pa i njega malo propržiti. Dodati obaren spanać, malo mlevenog bibera, soli po ukusu i naliti mlekom, vodeći racuna da ne bude ni gusto ni retko. Ostaviti da krčka još 5-6 minuta. Služiti sa kiselim mlekom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjeni jagnjeći but
Punjeni jagnjeći but
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
1 jagnjeći but
500 g spanaća
300 g sira
2 čena belog luka
3 jaja
2 kašike brašna
1 kašika pavlake
2 kašike ulja
so, biber
jači konac za šivenje
Priprema
Operite i obrišite jagnjeći but, zatim oštrim nožem pažljivo izvucite butnu kost iz sredine, ostavljajući onaj deo koji se vidi spolja. Pomoću noža formirajte "džep" u sredini buta i dobro usolite meso.
Obarite spanać u slanoj vodi, dobro ga ocedite i sitno iseckajte. Usitnite sir, dodajte jaja, brašno i pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte zdrobljen beli luk, pomešajte sa spanaćem i ovom masom nadenite meso. Otvor zašijte jačim koncem, posolite meso spolja, namastite ga i stavite da se peče u namašćenom plehu. U toku pečenja pomalo zalivajte meso sokom koji je pustilo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeća rebra na australijski način
Jagnjeća rebra na australijski način
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
1 kašika pirea od paradajza
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka, zdrobljena sa malo soli
sveže mleveni crni biber
4x4 jagnjeća rebra sa mesom
Za krompire
3 neoljuštena krompira
4 čena belog luka
malo soli
1 kašika soka od limuna
3/4 šolje maslinovog ulja
šolje mleka
Za salatu
2 glavice luka srebrenca, isečene na polumesece
1 kašičica soli
šolje peršuna
šolje lista nane
1 kašika maslinovog ulja
Priprema
Napravite marinadu tako što ćete u činiji pomešati paradajz pire, ulje, beli luk i biber. Položite rebra u plitku posudu i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Zagrejte na ringli posudu za pečenje i stavite unutra rebra tako da leže na masnijoj strani. Ostavite 2 minuta na ringli. Zatim okrenite rebra tako da masna strana bude odozgo i stavite u rernu na 10 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi još 10 minuta.
Razdvojte rebra i služite ih sa krompirom i salatom.
Krompire skuvajte, a zatim oljuštite i isecite na krupne komade. Stavite krompire, beli luk, so i sok od limuna u blender i počnite da mešate. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje. Polako dodajte mleko i nastavite da mešate dok se masa ne sjedini. Služite na sobnoj temperaturi.
Za salatu stavite u činiju luk i so i izmešajte. Ostavite 5 minuta. Isperite i osušite luk i pomešajte ga sa peršunom i nanom. Prelijte sa malo maslinovog ulja i odmah služite.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|