:: |
Autor |
Poruka |
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Volim lazanje, ali ne kod svakoga i pogotovo ne na nepoznatim mjestima. Jedem ih samo onda kada ih lično sama pravim i to ne sa kupovnim korama. Šta mogu, narcis sam teški što se tiče vlastitiog kuhanja, jer je to najbolje što radim u životu.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Lazanje s povrćem
Najlaganije i najzdravije moguće lazanje!
Ne mogu lazanje biti zdravije od ovoga
* * * Sastojci:* * *
2 luka
2 šargarepe
1 kriška celera
2 paprike
0,5 kg šampinjona
2 režnja belog luka
2 tikvice
500 gr. pelata
Mocarela po želji
50 gr. brašna oštrog
50 gr. maslaca
7 dcl mleka
* * * Priprema:* * *
Narežite povrće na kockice.
Na ulju prodinstajte luk, dodajte celer, šargarepu, šampinjone, papriku i tikvice.
Kad povrće omekša dodajte pelat te posolite i popaprite.
Kad je povrće gotovo, stavite ga na stranu.
Napravite bešamel sos, tako da na vrućem maslacu popržite brašno, zalijete ga mlakim mlekom, posolite, popaprite i kuvate dok se ne zgusne.
U posudu za pečenje stavite najpre bešamel, zatim kore za lazanje, umak od povrća i mocarelu narezanu na krugove.
* * * Na isti način, složite drugi i treći red lazanja. Poslednji, treći red, prelijte ostatkom bešamela i na njega stavite mocarelu ili neki drugi narendani sir pa pecite 30 min. na 220°C. * * *
Prijatno!
Lazanje sa makaronima
Lazanje sa makaronima su slojevita kombinacija izvanrednog ukusa za istinske gurmane! Iznenadite svoje prijatelje ovim italijanskim specijalitetom, koji svojom popularnošću prati poznate špagete.
* * * Sastojci * * *
500 gr. kora za lazanje
150 gr. integralnih makarona
400 gr. mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
3 česna belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 manja tikvica
2 paradajza
100 ml crnog vina
so
biber
4 struka svežeg bosiljka
sveža majčina dušica
1 kašičica origana
* * * Preliv * * *
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika gustina
200 gr. krem sira
100 ml mleka
½ kašičice narendanog muskatnog oraščića
* * * Ostalo * * *
20 gr. parmezana
malo maslaca
* * * Priprema * * *
Iako na pakovanjima piše da kore za lazanje nije potrebno kuvati, jelo će da bude mnogo bolja ako se kore prethodno smekšaju u slanoj kipućoj vodi oko 2 minuta u koju treba staviti nekoliko kapi ulja da se listovi ne slepe.
Skuvati i makarone i posoljenoj vodi i ostavite ih u cediljci da se ocede.
Zagrejati ulje u tiganju pa na njemu izdinstati sitno isečeni crni i beli luk.
Kada luk postane staklast, dodati mu mleveno meso i crno vino.
Dinstati sve dok vino ne ispari.
U međuvremenu oguliti tikvicu i odstraniti unutrašnji deo sa semenkama pa je narendati.
Paradajz staviti u vrelu vodu, odstraniti mu pokožicu, sitno ga iseckati i pomešati s narendanom tikvicom.
Pripremljeno povrće dodati izdinstanom mesu i prokrčkati oko 20 minuta.
Smesu posoliti i začiniti biberom, sitno iseckanim svežim bosiljkom i svežom majčinom dušicom i na kraju origanom.
Za preliv zagrejati maslinovo ulje, pa brzo mešajući u njega dodati gustin, zatim uliti mleko, promešati, dodati krem sir i narendan muskatni oraščić, sve promešati.
U pouljenu vatrostalnu posudu složiti kore lazanje, prekriti smesom mesa, povrća i začina, zaliti prelivom.
Zatim staviti i rasporediti kuvanu testeninu, ponovo prekriti sa smesom mesa i zaliti prelivo.
Potom staviti ledeći red kora i preostalim prelivom potpuno prekriti kore i posuti parmezanom.
Odozgo razbacati komadiće maslaca.
* * * Lazanje sa makaronima peći poklopljene u zagrejanoj rerni na 200-220°C, potom otklopiti i peći na 200°C dok ne dobiju lepu boju.
Gotovo jelo treba da stoji oko 30 minuta pre sečenja i serviranja.* * *
Prijatno!
Lazanje sa šampinjonima
* * * Sastojci * * *
1 pakovanje kora za lazanje
* * * Za sos od pečuraka:* * *
1 kg šampinjona
1 praziluk
3 paradajza
100 gr. mesnate dimljene slanine
100 gr. kačkavalja trapista
origano
biber
so
* * * Za bešamel sos: * * *
60 gr.margarina
60 gr. brašna
750 ml mleka
3 kašičice gotove supe
3 kašike parmezana
1 kašičica senfa
* * * Priprema * * *
Sos od pečuraka:
Sitno iseckanu slaninu ispržiti u tiganju bez masti.
U to dodati sitno iseckane pečurke i praziluk isečen na kolutove i sve dinstati oko 10 minuta.
Dodati paradajz isečen na kockice, so, biber i origano. Sve pržiti još oko 5 minuta.
* * * Bešamel sos* * *
Istopiti margarin, dodati u njega brašno i polako dolivati mleko, neprestano mešajuči.
Začiniti kašičicom senfa, dodati supu, a zatim i parmezan.
Pleh za rernu namazati puterom (ili margarinom), pa slagati red kora za lazanje, red sosa od pešuraka, pa red bešamel sosa.
* * * Preko svega posuti rendani kačkavalj. Rernu zagrejati na 200 °C i peći oko 30 minuta.* * *
Prijatno!
Lazanje na tri načina
Preporučujemo vam tri recepta za pripremanje omiljenog jela. Probajte lazanje sa mesom i pečurkama, sa tikvicama ili sa kobasicom
Lazanje sa mesom i pečurkama
* * * Sastojci * * *
Za 4 osobe:
400 gr. ntegralnog brašna,
200 gr. mlevene svinjetine,
manja glavica luka,
3 jajeta,
200 gr. konzerviranog graška,
30 gr. parmezana,
1,5 dl suncokretovog ulja,
2 kašike maslinovog ulja,
200 gr. mocarele
30 gr. šampinjona,
koren šargarepe,
manji koren celera, so i biber.
* * * Priprema * * *
Umesite glatko, elastično testo od brašna i onoliko vode koliko je potrebno da se ne lepi za prste.
Radnu površinu pospite brašnom, istanjite testo i podelite ga na široke trake i kuvajte ih u ključaloj, slanoj vodi u koju ste sipali kašiku ulja.
Lazanje su kuvane čim isplivaju na površinu vode.
Ocedite i ostavite sa strane.
Meso pomešajte sa struganim parmezanom, dodajte jaje, posolite, pobiberite i dinstajte na vrelom ljulju da meso porumeni.
Pečurke, celer i šargarepu očistite, iseckajte na kolutiće, odnosno kockice i dinstajte na vrelom ulju zajedno sa seckanim lukom.
Dodajte oceđeni grašak iz konzerve, prelijte s dve kašike maslinovog ulja, promešajte i skinite sa ringle.
U vatrostalnu posudu ređajte sloj lazanja, sloj mesa, sloj dinstanog povrća, sloj tvrdo kuvanih jaja isečenih na kolutove.
Po vrhu poređajte tanke kriške mocarele, i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Prijatno!
Lazanje sa tikvicama
* * * Sastojci * * *
Za 4 osobe:
150 gr. gotovog testa za lazanje,
1 kg mladih tikvica,
40 cvetova tikvica,
650 gr. sremskog sira,
60 gr. struganog parmezana,
1,5 dl mleka, veza vlašca,
2 čena belog luka,
60 gr. maslaca,
maslinovo ulje, so i biber.
* * * Priprema * * *
Tikvice isecite na kolutove i dinstajte na 30 g vrelog maslaca zajedno sa seckanim čenom belog luka.
Posolite, pobiberite, promešajte i dinstajte 10 minuta, pa dodajte seckani vlašac.
Cvetovima tikvica uklonite tučkove i drške, tridesetak cvetova iseckajte i pomešajte sa sremskim sirom i mlekom.
Dodajte 40 gr. struganog parmezana, prstohvat soli i bibera.
Testo za lazanje kuvajte u slanoj, ključaloj vodi u koju ste sipali kašiku ulja, ocedite i ređajte na upijajući papir.
Ostatkom maslaca podmažite vatrostalnu posudu i ređajte sloj lazanja, sloj dinstanih tikvica i sloj mešavine od sira.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
Završite slojem mešavine sira, odozgo rasporedite preostale cele cvetove tikvica, pospite ostatkom struganog parmezana, poređajte komadiće preostalog maslaca i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Prijatno!
Lazanje sa kobasicom
Za 4 osobe:
400 gr. gotovog testa za lazanje,
200 gr. svežih kobasica,
glavica luka,
2 šargarepe,
2 manja korena celera,
50 gr. brašna,
0,5 l mleka,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike suncokretovog ulja,
80 gr. maslaca,
so i biber.
* * * Priprema * * *
Luk, šargarepu i celer očistite, iseckajte i dinstajte 15 minuta na vrelom maslinovom ulju.
Kobasici uklonite opnu (crevo) usitnite je i propržite u teflonskom tiganju bez masnoće.
Prženu kobasicu pomešajte sa dinstanim povrćem, posolite, pobiberite i dinstajte još 5 minuta.
Posebno otopite 60 gr. maslaca, dodajte brašno, promešajte i posle 2 minuta dodajte mlako mleko.
Mešajte 5 minuta da se masa zgusne. Pred kraj posolite i pobiberite.
Testo za lazanje kuvajte 2,3 minuta u ključaloj slanoj vodi u koju ste sipali kašiku ulja, ocedite i ređajte na upijajući papir.
U podmazanu, vatrostalnu posudu ređajte sloj lazanja, sloj kobasica i prelijte bešamel sosom.
* * * Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Vodite računa da poslednji sloj budu kobasice. Pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. * * *
Uživajte!
Čokoladne lazanje
Ovo sigurno niste probali! Slatke lazanje, ali ne sa voćem nego sa čokoladom! Uostalom, zašto lazanje pod obavezno moraju da budu slane?!
* * * Sastojci:* * *
200 gr. kore za lazanju
250 gr. maskarone sira
100 gr. čokolade za kuvanje
2 narandže
100 gr. šećera
50 gr. kakaoa
2 kesice vanilin šećera
2 jajeta
50-100 gr. seckanih badema
* * * Priprema * * *
U posoljenoj vodi obarite kore za lazanje prema uputstvu sa pakovanja. Kada kore omekšaju, ocedite ih i osušite.
Mutite jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodajte sir, sok od narandže, izrendanu koru, seckane bademe i izlomljenu čokoladu.
* * * Naizmenično ređajte kore i fil. Poslednji red treba da bude fil. Pospite lazanju kakaom i pecite oko 20 min. na 170 stepeni. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|