:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Australija, najveći otok na svijetu, multikulturalna je zemlja. Njezina je kuhinja spoj autohtonih jela Praaustralaca i imigranata iz svih krajeva svijeta, a njezin jedinstveni okus možemo zahvaliti spoju zapadnjačkih i istočnjačih kuhinja.
Ukratko: "Place where East meet West."
Janjetina na australski način
6 janjećih potkoljenica ili janjeći but (oko 2 kg)
1 veća glavica luka
2 veća krumpira
2 mrkve
2 stabljike celera
4-6 češanja češnjaka
400 g Pelata
400 g konzerviranog bijelog graha
1 šalica suhog bijelog vina
2 žlice Vegete
1 žlica suhog origana
1 žlica slatke mljevene paprike
malo vode
Postupak
1. Popecite janjetinu na malo maslinova ulja dok ne dobije lijepu boju.
2. U sredinu velike, duboke tepsije složite janjetinu, a oko nje narezano povrće. Završite s rajčicama i grahom, popaprite ili pospite čilijem. Nakon toga dodajte vino, koje ste prethodno zagrijali i pomiješali s Vegetom, origanom i mljevenom paprikom. Po potrebi dodajte malo vode tako da tekućine bude do polovice tepsije. Sve pospite ružmarinom i listićima kadulje.
3. Meso s povrćem prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180C najmanje 2 sata.
Posluživanje
Pečenu janjetinu poslužite s popečenim kruhom.
Savjet
Po želji, možete napraviti mješavinu fino naribane limunove korice, češnjaka i peršina u malo maslinova ulja i poslužiti uz ovo jelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Piletina s medom
600 g pilećeg filea
300 g špageta
100 g mrkve
50 g celerova korijena
50 g stabljike celera
20 g Cvjetnog meda
1 žlica Senfa estragon
1/2 žličice kajenskog papra
2 žlice ulja
2-3 žlice sojina umaka
malo soli
2 žlice nasjeckanog peršina
3 žličice Vegete
Postupak
1. Piletinu narežite na kockice te pospite s 2 žličice Vegete i kajenskim paprom.
2. Senf i med dobro promiješajte i njima premažite piletinu. Neka se meso marinira najmanje dva sata.
3. Preostalu Vegetu kuhajte približno 5 minuta u 300 ml kipuće vode.
4. Mariniranu piletinu popecite na vrućem ulju. Dodajte na kocke narezano povrće i prelijte sa 150 ml vode, u kojoj se kuhala Vegeta. Nastavite pirjati na blagoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju.
5. Umiješajte kuhane špagete, dodajte preostalu tekućinu s Vegetom i sojin umak pa još jednom sve dobro prokuhajte.
6. Na kraju jelo pospite nasjeckanim peršinom.
Posluživanje
Piletinu s medom poslužite uz salatu od rajčice.
Savjet
Piletinu s medom možete pripremiti i u pećnici.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
File steak na povrću
Sastojci za 4 osobe
800 g goveđeg filea
3 do 4 žlice maslinova ulja
1 crvena paprika
1 poriluk, samo bijeli dio
4 krumpira srednje veličine
sol
papar
2 žličice Vegete
Za garniranje:
mješavina maslaca, češnjaka i peršina
Postupak
1. Papriku očistite, prerežite napola, odstranite joj žilice te je narežite na tanke rezance.
2. Poriluk također dobro operite i narežite na rezance. Tako pripremljeno povrće stavite na zagrijano ulje u tavu s debelim dnom i kratko popržite, a tijekom pečenja dodajte papar i Vegetu.
3. Krumpir krupno naribajte i malo posolite. U teflonskoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa stavite peći krumpir, ali ga rasporedite na četiri dijela. Krumpir lopaticom pritisnite da se bolje zapeče.
4. Po površini krumpira rasporedite pečenu papriku i poriluk, koje ste također razdijelili na četiri dijela. Povrh toga stavite ponovno naribani krumpir i također pritisnite lopaticom. Sve zajedno okrenite kako bi se krumpir zapekao i s druge strane. Nakon toga pogačice od povrća prenesite na nauljeni pleh i stavite u pećnicu zagrijanu na 180C. Pecite oko 10 minuta.
5. Dok se povrće peče u pećnici, priredite odreske. Goveđi file narežite na četiri odreska i istucite. Premažite ih uljem, posolite i popaprite grubo mljevenim paprom pa stavite peći na ugrijanu tavu ili na ploču za roštilj. Odreske pecite sa svake strane 2 do 3 minute, ovisno o tome želite li jače ili slabije pečene.
Posluživanje
Pogačice od krumpira s povrćem složite na ugrijani tanjur i na njih stavite pečene odreske. Na svaki odrezak stavite maslac koji ste prije toga izmiješali s nasjeckanim peršinom, češnjakom, malo soli i paprom.
Savjet
Nemate li dovoljno veliku tavu, krumpir s povrćem možete peći u manjoj teflonskoj tavi za svaki odrezak posebno.
Mala tajna
Meso se prvo peče na ulju, a zatim mu aromatični maslac daje potrebnu mekoću i aromu.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bijela čokoladna krema s jagodama i kivijem
Index
Vrijeme pripreme: 20 min. Sastojci:
250 ml tučenog vrhnja
60 ml limunovog soka
1 žličica naribane limunove korice
80 g naribane bijele čokolade
3 jušne žlice šećera
310 g narezanih jagoda
3 sitno narezana kivija
Jagode:
25 velikih svježih jagoda
120 g naribane bijele čokolade
1 jušna žlica otopljenog maslaca
Priprema:
Ugrijati 60 ml vrhnja, limunov sok i korice. Smanjiti temperaturu, dodati čokoladu i sve miješati u jednoličnu smjesu. Uliti u manju posudu i staviti u hladnjak.
Preostalo vrhnje izmiksati sa šećerom i prekriti čokoladom.
Narezano voće staviti u 6 čaša i prekriti šlagom.
Prije posluživanja ohladiti 4 sata u frižideru.
Jagode:
Jagode operite i osušite. Čokoladu otopite i dodajte joj maslac. Jagode uranjajte u čokoladui slažite ih na foliju da se čokolada stvrdne. Ne stavljati u frižider.
Svaku čašu sa šlagom i voćem ukrasite jednom jagodom, a ostale poslužite kao prilog.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Njoki s gljivama u umaku od currya
jimmy
Vrijeme pripreme: 75 min. Sastojci:
gljive
1/2 kapule
peršin
curry
2-3 žlice ulja
njoke
žlica rajčice (pasirana u tubi)
vegeta
Priprema:
Zagrijete ulje u višoj posudi, ubacite kapulu i pržite dok ne postane smeđa (oko pola sata min, stalno dolijevati po malo vode da ne zagori & mijesati), dodate gljive & rajčicu & peršin & curry & vegetu, dolijete vode da prekrije sve to, kuhate na laganoj vatri (oko 35-40 min), povremeno promiješate.
Dok se to kuha uzmete njoke (gotove, npr. Ledove) i stavite ih u vruću vodu 10-15 min. Kad isplivaju izvadite ih i to je to. U slast!
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Oh, wonders of Australian cuisine, yeah mate:
Gum Smoked Crocodile
Ingredients:
1 crocodile steak per person
freshly ground peppercorns
lemon aspen or lime juice
gum or tea tree branches
Method:
Over a bed of hot coals, place grill or pan over gum or tea tree branches.
Rub crocodile steaks with aspen or juice and sprinkle with pepper.
Put on grill or in pan and turn a couple of times until the steaks are medium rare.
Serve with salad so you can savor the wonderful flavor of the crocodile.
http://www.frogandtoad.com.au/home/food2.html
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|