:: |
Autor |
Poruka |
milan pilan Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 13 Feb 2010 Poruke: 1
|
|
gane2 je napisao/la sledeće: | Nema pomoci dok se uraslo parce nokta ne odsece i izvadi,urastanje gde moze da se podigne nokat i stavi vatica(nepotrebno,idealno za gljivice)i nije urastanje jer kod pravih urastanja ne mozete ni dlaku da gurnete izmedju nokta i mesa.Melemi i razne vodice pomazu do 2mm dubine posle nema nista od melema.Melem i nesto slicno samo omeksa nokat ili meso pa je lakse.Urastanja se ponavljaju i posle operacija samo je razlika od slucaja do slucaja koliko vremena prodje izmedju dva urastanja.Imam i slike slucajeva sa ozbiljnim urastanjima pa ne bi da davim ako vas ne interesuje da vidite sta sve moze da se uradi bez operacije.Pisem na mnogim forumima pa malo potrazite ima slika i diskusija ili slobodno pitajte ja cu da odgovorim sta znam. |
Kako mogu doci do toga gde radite?
Imam slicnih problema
|
|
|
|
|
|
[Miss]Nightmare Iskusni član
|
Godine: 34
Datum registracije: 23 Feb 2010 Poruke: 785
|
|
e ja sam bila u bolnicu da mi to maknu i fino daju oni meni inekciju i nista ne boli ali muka je bila poslije, onaj mi je sasio to i uzasno me boljelo dvije noci nisam mogla da spavam
prodje to kad opet se pojavljuje..ja ziva necu u bolnicu i tata me odvede privatno kod nekog sto dolazi jednom nedeljno i on mi fino to sredi ali ne sasije nego samo stavi gazu neku koja se ne lijepi i poslije nekoliko dana mi skine to i ja nista nisam osjetila kao da nista nisu radili
|
_________________ I found the guy who calls me beautiful, who will lie under the stars and listen to my heartbeat, or will stay awake just to watch me sleep. One who is reminding me of how much he cares and how lucky he is to have me. The one who turns to his friends and says, "That's her". |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Urastanje nokta je prilično neprijatan problem koji se uglavnom dešava odraslima, ali nekada i deci
Pojam uraslog nokta podrazumeva da slobodna ivica nokta, najčešće ugao nokatne ploče koju režemo i njena bočna ivica urastaju u kožu i potkožno tkivo i time stvaraju probleme. Rana, koja je u ovom slučaju izazvana noktom, podložna je bakterijama kojih na tom mestu ima mnogo, pa lako dolazi do infekcije.
Urastao nokat se uglavnom javlja na nožnim prstima, i to na palcu, ali je interesantno da može da se vidi i na rukama. Ass. mr sci med. dr Radoje Simić, pedijatrijski plastični hirurg, načelnik službe za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «Dr Vukan Čupić», u svojoj praksi je imao i slučajeve novorođenčadi kojima je operisao urastao nokat!
- Problem uraslog nokta se najčešće dešava kod starijih ljudi, ali i kod dece i adolescenata. Ne zna se pravi razlog nastanka, mada se misli da postoje određeni faktori kao predisponirajući.
Smatra se, na primer, da nepravilno sečenje noktiju dovodi do ovog problema. Ako se seče izuzetno kratko, to dozvoljava noktu da u rastu potencijalno uraste u kožu, pogotovo ako je predisponiran zakrivljenom nokatnom pločom.
Postoje li još neki uzročnici ove pojave?
- Urastao nokat se događa i kod osoba koje imaju pojačano znojenje, a kod dece se to vezuje za stalno nošenje patika. Tamo gde je znoj, ima i više vlage, što dovodi do razmekšanja kože. Omekšala, vlažna koža je podležna povredi i lakše puca, ranjavi se. Bakterije, kojih ima najviše između prstiju, baš oko noktiju, ukoliko dođe do rane - izazivaju infekciju.
Nisu samo bakterije uzročnici infekcije, to mogu da budu i gljivice. Oni koji su skloni gljivičnim infekcijama, imaju veće izglede da im uraste nokat.
U kom uzrastu počinje da se javlja ovaj problem kod dece?
- Imao sam prilike da viđam bebe koje su još iz porodilišta dolazile sa crvenom kožom pored nokatne ploče. To su deca koja se rađaju sa viškom kože sa bočne strane palca. Pitanje je šta je uzrok u tako ranom uzrastu. Kod te dece je odmah posle rođenja dolazilo do infekcija, jer su pre toga bili u sterilnoj sredini - materici.
Ovaj problem se češće javlja kod dece posle desete godine. Posebno su deca u pubertetu sklonija uraslom noktu, i to više muška. Verovatno je uzrok toga i odnos prema sopstvenom telu, jer devojke više pažnje posvećuju higijeni.
Da li zaobljavanje ivica prilikom sečenja nokta može da dovede do ovog problema?
- Ako se nokat ne seče ravno, već pokušava da se zaobli slobodna ivica ugla nokta - praktično se ostavlja jedan «trn» od nokta, koji kao i svaki trn može da izazove ranicu.
Ukoliko neko ima normalan oblik nokatne ploče, onda takav način sečenja ne smeta. Ali, ako se loše seče nokat, a nokatna ploča je zakrivljena, pa se još napravi povreda makazicama - već je napravljena rana, gde kreće začarani krug razvoja infekcije.
Kako se leči urastao nokat?
- U zavisnosti od stanja pacijenta. Kod nas se tradicionalno preporučuju kupke od hipermangana. Nekada se preporučuju samo tople kupke sa sapunom, jer topla voda omekšava kožu, a sapun je dezinficijens, čisti ranu. Međutim, nekad je potrebno mehaničko odvajanje kože od nokta, pošto se onda dozvoljava noktu da slobodno, a ne zakrivljeno raste. Mogu da se primene i antibiotske masti. Na koži su uglavnom prisutne stafilokoke, pa može da se primeni odgovarajuća mast.
Šta podrazumeva lečenje hirurškim putem?
- Nekada je dovoljno da se odstrani trn ili slobodni izraštaj, očisti granulaciono tkivo i nastavi sa previjanjima dva puta dnevno. Kod ozbiljnih operacija, mora da se odstrani deo nokatne ploče, najčešće onaj savijeni deo, ali i deo korena nokta, da vidljivi deo nokta ne bi ponovo urastao u kožu. Operacijom se odstranjuje i divlje meso, sve zavisno od dugotrajnosti infekcije. Rana se najčešće ušiva, ali nekad se ostavi da sama zarasta, što traje duže.
Koliko dugo traje oporavak nakon intervencije?
- Sedam do deset dana što se tiče zarastanja rane, ali se savetuje da se još nedelju do dve maksimalno primenjuju kupke hipermangana ili tople vode sa sapunom.
Zašto se urasli nokti javljaju i na rukama?
- Na rukama se javljaju po istim mehanizmima. Ali, pošto nemamo cipele - posebno ne špicaste, češće nastaju od deformiteta nokatne ploče, grickanja noktiju i nepravilnog sečenja. Od grickanja zanoktica može da se stvori gnojna infekcija pored korena nokta, koja je jako bolna, zato što se u malom prostoru javlja upala. Ako ne postoji mogućnost da se antibioticima reši upala - što često ne može, napravi se mali rez da bi se evakuisao gnoj, što je u tim situacijama spas za pacijenta.
Šta podrazumeva preventiva?
- Nošenje obuće uz pamučne čarape, kraći boravak u cipelama i patikama, pravilno rezanje noktiju - deo nokta koji raste treba rezati ravno. Kod bilo kakvih pojava crvenila ili bola, treba reagovati odmah - previjanjem ili kupkama. A tek ako ne bude bolje, dolazi u obzir operacija kao poslednja mera.
Kod onih koji često nose patike, poenta je u higijeni i reagovanju na vreme. Čim se pojavi bol i malo crvenilo, treba reagovati ćišćenjem, čime se problem u startu rešava. Ipak, ne treba preterivati sa higijenom, jer na našoj koži žive patogene i saprofitne - «normalne» bakterije, u idealnom jedinstvu.
Hemijska terapija
U našoj zemlji se ne radi hemijsko odstranjivanje korena nokta, kao što se radi na Zapadu. Reč je o metodi tokom koje se koristi fenol ili desetoprocentni natrijum hidroksid - koji svojim hemijskim dejstvom oštećuju koren nokta, odnosno ćelije koje svojim rastom stvaraju nokat. Nedostatak ove metode je što ne možemo da kontrolišemo kako smo uništili koren, kao što znamo kada radimo klasičnim hirurškim putem.
Izbegavati uzane cipele
Urastanje noktiju se češće dešava kod muških osoba. Kod mama, može da se javi u trudnoći, s obzirom da se javljaju otoci na nogama i problemi sa detaljnom higijenom noktiju. Problem se sporadično javlja, a uzroci su opet isti, samo što je kod trudnica taj problem podstaknut otocima stopala.
Uska obuća, posebno ona sa špicastim vrhom - koju žene vole, jeste predisponirajući faktor za urastao nokat. Prsti su skupljeni, pa je nokat prisiljen da rastom udara u okolnu kožu.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
gane2 je napisao/la sledeće: | Nema pomoci dok se uraslo parce nokta ne odsece i izvadi,. |
E ja cu te odmah demantovati za ovo ...isprobano i efikasno i DOKAZANO
Ja sam sve to radila od travara , pedikera , lasera i hirurga i jedino su mi naprijed vec pomenute kapi pomogle.....
JA NIKAD VISE NEMAM PROBLEMA S TIM
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
gane2 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Jan 2010 Poruke: 3 Mesto: Novi Beograd
|
|
Kod "malih" urastanja moguce je resiti problem:raznim mazalicama,podizanjem noktne ploce,pustiti da izraste-izadje noktna ploca,stavljanje ranih vatica i tome slicno.Kod ozbiljnog urastanja nema pomoci dok se uraslo parce nokta ne odsece i izvadi , to ce vam reci svako ko je imao ozbiljan problem.Svakom od nas nas problem je najveci ali sta je stvarno problem to procenjuju profesionalci,bilo je slucajeva u praksi da su ljudi obisli mnoga mesta i nisu im resili problem jer nisu znali ili mogli a intervencija je trajala bukvalno dve sekunde(zbog mnogih koji su sumnjali ili me napadali postoje osobe koje mogu ovaj iskaz da potvrde).U svakoj profesiji postoje majstori i profesionalci i oni koji to nisu(stalno to ponavljam).
|
_________________ Pedikir za probleme sa 14 godina iskustva i ne radim skalpelom |
|
|
|
|
zoko Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 16 Apr 2007 Poruke: 6 Mesto: Novi Sad
|
|
E da vam i ja sad kazem svoje iskustvo. Citao sam forume i sve zive gluposti sto se ticu ovog problema, jer sam ga i ja imao. Problem sa urastanjem nokta sam imao duze, mozda i oko 2 godine. Sve sto sam citao na forumima sam pokusavao: alfa beta melem, cak i sapun i secer, crveni luk, nevenovu mast... ma sve... Jako je smesno, ali poslednja stvar na koju sam pomisljao je bila operacija. Sve sam isprobao. Cak sam i cuo za TOENAIL kapi od SCHOLL-a, nigde nisam mogao da ih nadjem, od celog Novog Sada i okoline, i sestra mi ih posalje iz Austrije. Sve to nekako zakamuflira na odredjeni period, ali onda ponovo krenu bolovi. Krijuci od cele svoje porodice, sam saam sebi 'operisao'... Pinceta, 3% hidrogen i tuci... Kad me moji vide, hteli su da me ubiju. Ali onaj ko nije imao ovaj problem, nije svestan koji su to bolovi. Ja nekada nisam mogao patiku da izdrzim na nozi... A kad smo kod patika, morao sam da kupujem broj veci da me ne bi zuljale. Onda se on upali... Pa prodje i opet iznova. Ja sam kada je u pitanju ovaj problem postao iskompleksiran, nisam isao na letovanje, na bazen, iz razloga da mi niko ne bi video prst... Nakon svega toga, odlucim da idem kod ortopeda na Polikliniku u NS. Mnogo mi je trebalo da se spremim na to, jer iskustva ljudi sto sam procitao na netu, nisu ni malo smesna... uglavnom pricaju o bolovima, koje vode do suza. Ali sam bio spreman, jer nisam mogao da docekam da dodje jesen, kad cu biti u patikama non stop. Zakazao sam kod ortopeda pregled, on je samo pogledao i rekao OPERACIJA. Uke**o sam se Ali 'ajde, preživeću... Sve zarad toga, da više ne pomišljam na njega. Jer mi od 'bapskih' lekova ništa nije pomoglo. Otišao sam i nisam se plašio ničega, samo sam čekao da vidim kakvi će biti bolovi nakon svega toga. Dobio sam anesteziju i prešao za sto. Dok su doktori slusali narodnjake i smejali se, ja kao da sam posao na streljanje... Nisam apsolutno NISTA osetio tokom operacije. Ali s obzirom da je radjeno pod lokalnom anestezijom, nisam smeo da pogledam... Objasnio mi je dalji tok. Rekao je da me nece boleti. Imate na youtube snimke kako to izgleda, pa vidite (nail surgery)... Dosao sam kuci i kad je otpustila anestezija osetio sam samo peckanje, jer je jod ili sta li vec ulazila u ranu, i neko povremeno ziganje. Ali bola nije bilo nigde. Noga mi je bila uglavnom podignuta na tabure, ali sam vec nakon sest sati fenirao drugaricu. Mozete onda zamisliti... Sledeci dan ja sam se sve utripovao da nije sa mnom nesto uredu, jer me nista ne boli. Treci dan sam otisao na previjanje, i pogledao svoj prst, koji je FUJ Naravno da je fuj, kad su ga seckali... Danas sam isao na drugo previjanje, i bas sam pogledao svoj prst, napravili su dva mala reza, jer mi je nokat bio obostrano urastao. I sad cekam da mi sve zaraste... Moram samo redovno ici na previjanja. A nakon svega toga, cu vam pisati kako mi nokat izgleda estetski... Eto, ali samo da znate, hirurgija je ocigledno napredovala i nema vise cupanja celog nokta, jedino ukoliko je nokat ceo oboleo, ali verujte mi ovo moje je meni bilo strasno. Posetite lekara, i nemojte se saliti sa tim, govorim vam iz tog razloga jer su jednoj devojci rekli da postoji mogucnost da je gangrena. Moze to da ode na zlo... Da dobijete i sepsu i sve. Ne cackajte, nego idite kod lekara. Pre operacije sam tri puta dnevno kiselio noge u hipermanganu. Eto to je neko moje iskustvo... Nadam se da ce uticati na neka vasa misljenja... Pozdrav!
|
|
|
|
|
|
gane2 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Jan 2010 Poruke: 3 Mesto: Novi Beograd
|
|
Sve je lepo napisano a na drugim postovima isto to skoro od reci do reci,samo ima jedna zackoljica,svaki nokat je prica za sebe isto kao i problem,za neke koji su operisani bilo je dosta dve sekunde kod medicinskog pedikira(ovo ima ko da potvrdi)a neki su ozbiljni slucajevi i moraju kod hirurga.Sto se tice izgleda nokta posle operacije zavisi od vrste problema i od "majstora"kao i usvakom poslu,znaci ima perfektno odradjenih noktiju a imam i cetiri slucaja gde pravim vestacki nokat jer su ga "majstori" odradili pa jedva da raste ili su tako odradili tkivo da nokat taste iz 2-3 dela iz korena samo toliko
|
_________________ Pedikir za probleme sa 14 godina iskustva i ne radim skalpelom |
|
|
|
|
fb_100000315503886 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 30 Apr 2013 Poruke: 1
|
|
I kod mene je urastao nokat u mesu ( tek je poceo meso je pocelo da deblja na tom mestu gde je nokat usao i prosto se vidi da je nesto u mesu ) jos neman nikakve ozbiljne bolove sta bih bilo najbolje da uradim ( bez doktora i pedikira molim vas najblizi grad od mene je 400 - 450 km
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|