www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ako vam Francuz zakuca na vrata...
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 29, 2010 2:58 pm    Naslov poruke: Ako vam Francuz zakuca na vrata... Na vrh strane Na dno strane

... U pitanju je Metju Godlevski koji je ovih dana gost Beograda na svom 3.500 kilometara dugom putu od Pariza do Istanbula koji, verovali ili ne, prelazi peške.

Od prtljaga nosi ranac od sedam kilograma, u rukama dugačak štap, a prenoćište često nalazi tako što ljudima zakuca na vrata i zamoli ih za krov nad glavom.

Među mapama koje nosi nalaze se i karte za gradski prevoz po Beogradu jer, kako nalažu Metjuova pravila, kad skine ranac, može da koristi i drugi prevoz sem sopstvenih nogu, pišu "24 sata".

"Kada sam ušao u vašu zemlju, mada se to događalo i u drugim zemljama, vozači automobila su zaustavljali vozila i nudili da me povezu. U Srbiji su hteli da me voze i traktorom, ali je pravilo da idem peške", kaže Metju za "24 sata".

Kao i avantura, neobičan je i način na koji nalazi prenoćište.

"Osim hostela i manjih hotela, koje retko koristim, često ljudima zakucam na vrata. Kad otvore, pitam da li govore engleski i, ako je odgovor potvrdan, kažem 'Zdravo, ja sam Metju' i objasnim svoju priču. Događalo se da me i odbiju, ali ima i ljudi koji mi predlože da spavam u njihovoj kući, garaži, ili dvorištu. Svi me ponude kafom i daju mi da jedem", kaže Metju.

O ljudima u Srbiji ima samo reči hvale. U Beogradu je odseo kod sestre svog prijatelja, a za Beograđane kaže da su gostoljubivi.

"Kada sam prve večeri došao u Beograd, žena kod koje sam odseo deset puta me je pitala da li sam dovoljno jeo i da li sam gladan", priča francuski avanturista.

Na pitanje zašto je krenuo na put od četiri meseca, kaže da je to jedan od načina da upozna zemlje o kojima ništa nije znao.

"Želim da radim jednostavne stvari - da hodam, jedem, pijem, spavam, čitam. Često su ljudi zbog obaveza na poslu, prinuđeni da kratko budu na odmoru i uglavnom ga provedu u trci, a mnogo toga zavisi i od novca. Zato ja ne putujem kao običan turista, jer kad iznajmite sobu u hotelu, viđate samo ljude koji u njemu rade, a ovako morate da pričate sa običnim ljudima kako biste kupili hranu i našli smeštaj", kaže Metju.

Metju je u Ljubljani, gde je boravio nekoliko dana, dobio zanimljiv savet.

"U glavnom gradu Slovenije pitali su me koja je sledeća zemlja u koju idem. Rekao sam da ću posetiti Zagreb i Beograd. Kad su to čuli, neki ljudi u Ljubljani su mi rekli da se u Hrvatskoj čuvam, ali da su građani Srbije baš dobri", kaže Metju za "24 sata".

(MONDO)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Ako vam Francuz zakuca na vrata... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon