:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Karadjordjeva snicla
Potrebno je:
- 500 gr juneceg mesa
- 100 gr kajmaka
- malo prezli
- 2 jajeta
- ulje
Meso iseci na tanke snicle i dobro ih izlupati.
U svaku sniclu staviti malo kajmaka.
Uviti ih kao rolat, dobro pricvrstiti cackalicama,
uvaljati u umucena jaja, zatim prezle i prziti
na vrelom ulju dok ne porumene.
Iz gotovih snicli povaditi cackalice.
Servirati s pire krompirom ili pomfritom.
Radi pikantnijeg ukusa u sniclu se
pored kajmaka moze staviti i sitno rezana praska sunka.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Bosanski lonac
Potrebno je:
- 1 kg mesanog mesa (govedje, ovcije i svinjsko)
- 1 kg svezeg kupusa
- 1/2 litre belog vina
- 250 gr razne zeleni
- 150 gr zrelog paradajza
- 100 gr suve slanine
- 20 gr belog luka
- 5-6 zrna bibera
- 1/2 kg krompira
- 2 paprike
- 1 kasicica aleve paprike
- persunov i celerov list
- malo soli
Meso iseckati na sitnije parcice i proprziti ga malo
na sitno secenoj slanini ili ulju. Manju glavicu kupusa
preseci na 4 dela, krompir iseci na kocke, a zelen (sargarepu, persun,
celer i paskanat), paradajz, papriku, crni i beli luk iseci na tanke kolutove.
U zemljani lonac sloziti red povrca, red mesa i opet red povrca.
Po povrsini staviti kasicicu aleve paprike, so po ukusu, biber u zrnu,
sitno iseckan persunov i celerov list i sloziti rezani paradajz.
Preliti vinom i vodom koliko da se prekrije povrce.
Lonac cvrsto povezati aluminijumskom folijom, staviti na sporet da provri,
a potom u rernu da polagano kuva na umerenoj temperaturi oko 3 sata.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Leskovacke cufte
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
" 400 g junetine, dva puta samlevene
" 50 g suve slanine, seckane
" 100 g kackavalja, seckanog
" 50 g bajatog hleba
" 1 jaje
" malo ulja
" so i biber
" malo kisele vode
Priprema
Umesiti junetinu sa slaninom i kackavaljem. Potopiti u kiselu vodu bajati hleb, ocediti ga i dodati u meso. Zatim dodati jedno jaje, malo ulja, so, biber i dobro zamesiti. Staviti masu u frižider na dva sata da se odmori. Rukama nakvašenim kiselom vodom oblikovati cufteta i pržiti u vrelom tiganju samo namazanim uljem. Služiti sa sitno iseckanim crnim lukom.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Uvijene snicle sa sunkom
Pripremiti 1/2 kilograma snicli od mladog teleceg mesa, a zatim i 1/4 kilograma obarene sunke. Ocistiti meso od kožica i iseci ga ukrug, pa ga izlupati tuckom i posoliti. Na svaku sniclu metnuti iseckanu sunku, saviti sniclu u rolnu i zakaciti je cackalicom. Tako pripremljenu sniclu uvaljati u brasno, zatim u razmuceno jaje i najzad u tucanu zemicku. Metnuti u tiganj 1 kasiku masti, pa kad se mast dobro zagreje, spustati panirane snicle i pržiti ih da budu rumene sa svih strana. Služiti tople, sa raznim varivom.
KOMENTAR:
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
UŽICKI MEDALJONI
Potrebno je: 1 kg teleceg mesa, 300 gr kajmaka, 50 gr brašna,30 gr senfa, 2 dl ulja, 1 glavica belog luka, mleveni biber, peršunov list, so.
Priprema: telece meso od filea iseci na jednake šnicle, izlupati tuckom, posoliti i pobiberiti po ukusu. S druge strane meso uvaljati u brašno. Pržiti u dubokoj masnoci, sve dok meso ne porumeni. Potom svaku šniclu premazati senfom, pomešanim sa sitno ise-ckanim belim lukom, vratiti u šerpu, sipati 1/2 caše mlake vode i ostaviti da se na blagoj vatri još malo prokuva.
Izvaditi medaljone na vecu plitku ciniju, na svaki staviti kuglicu kajmaka i posuti sitno secenim peršunovim lišcem.
Služiti sa povrcem kao sto su: boranija, krompir, grašak, barena šargarepa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Teletina u sosu
700 g teleceg mesa iseci na kocke i staviti na ulje da se prži. Posoliti, pobiberiti, naliti belim vinom i dinstati na tihoj vatri. Poprašiti sa jednom kašikom brašna, dodati 3 izgnjecene sardele, dva žumanceta i sok od limuna.
Recept iz jednog domaceg neobcnog kuvara
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Teleci rolat s graskom
3/4 kilograma teleceg mesa oprati i samleti na masini za meso. Dodati u meso 2 jajeta, soli i bibera. Dasku za meso posuti mrvicama, izruciti meso na dasku, izmesiti ga i razvuci s 2 prsta debljine. Razvuceno meso na dasci nadevati kuvanim graskom u koji treba dodati malo sitno iseckanog persunovog lisca. Najpre meso namazati maslacem, zatim na meso izruciti grasak, u sredinu staviti 3 kuvana jajeta, pa meso pažljivo zaviti u rolnu i uvezati je debelim koncem. Namazati rolat mascu, pa ga peci u pecnici da bude tamnorumene boje. Za vreme pecenja cesce prelivati rolat onim sokom koji je pustio i mascu. Kad je pecen, skinuti sa rolata konac, pa ga iseci na dosta debele kriske. Rolat se može preliti i kiselom pavlakom koju treba razmutiti u soku u kome se pekao, pa je malo prokuvati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Telece pecenje s pomorandžom
But od mladog teleta oprati, staviti u sud, preliti vrelom vodom, zatim izvaditi iz vode, osusiti ga salvetom, posoliti, omastiti, staviti u djuvec i peci. Za vreme pecenja meso cesto prelivati sokom i dodavati pomalo vode. U serpu staviti 1 kasiku maslaca i dodati 1 komad telece džigerice da se isprži. Prženu džigericu iseci na tanke režnjeve, poprskati je kiselom pavlakom, dodati 2 kasike supe, soli, bibera, pa sve to zajedno prokuvati. Na džigericu iscediti sok od 1 pomorandže, dodati istruganu koru od 1 limuna, 1žumance, sve zajedno propasirati i ovim sokom preliti iseceno i na zdeli poredjano pecenje.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tatarski biftek na Bracin nacin
Tatari su bili veliko nomadsko pleme koje je nekada davno osvojilo vise od pola Evrope, da Aziju ne pominjemo. Posto su bili stalno u pokretu, jasuci konje, to su sledovanje dobijali u vidu veceg komada mesa (da im se nadje za dan-dva) koje bi, da smeksa, stavili ispod sedla i tako jahali, jahali, jahali....i onda (bljak!) - jeli! Ovako ide legenda o poreklu svetskog gastronomskog specijaliteta, koji se sluzi samo u najboljim restoranima. Moze se recii tatar-biftek alii tartar-biftek (na francuskom se tatar pise i izgovara tartar (tj. tacnije tahhrrrtahhrr ). Posle lingvistike prelazimo na gastronomiju: za pripremu se koristi govedji(juneci) biftek, koji se u mesari moze kupiti samo ceo, u velicini od 1,5 kg do najvise 2,7 kg. Bez obzira na cenu isplati se kupiti ceo, iseci na 2-4 jednaka komada i staviti u zamrzivac. Treba da odstoji na ledu 2-3 dana. Zatim se uzima koliko vam treba: u principu sve mere u ovom receptu su za 5-6 osoba.Dakle, za ovoliko gostiju uzmite 750 grama bifteka koje se odmrzne, isece na kocke i samelje na masini za meso, na srednji promer noza (neki dva puta samelju). Zatim se samelje jedna srednja glavica crnog luka, doda u samleveno meso a onda zajedno u jednoj posudi dobro promesa ( viljuskom, kao kada se gnjeci bareni krompir u pire )pa ostavi. Na drugoj strani, u drugu posudu (najbolje plasticnu ili porculansku) se stavi : - tri-cetri zumanceta sa kasikom soli, - 1 dcl ulja, - sok od 2 limuna ili dva kasike vinskog sirceta, - 2-3 kasike senfa, - 2 kasike kecapa, ili samleveni paradajz (bez kozice), - mlevenog bibera, po ukusu (ili pola kasike), - aleve paprike, po ukusu (ili pola kasike) - nekoliko kapi Worchester sosa (nije obavezno ali originalni recept predvidja, ima ga i kod nas) - kasika ajvara ili kisela paprika (1-2) samlevena, - 2-3 kisela krastavcica, takodje samlevena na masini, Ovo su osnovni sastojci I mere, a zavisno od ukusa, nesto mozete staviti I vise. Takodje se mogu dodavati I sledeci sastojci: - kima, koliko stane izmedju dva prsta - kasiku kapara (i one se mogu samleti) - pola veze persuna, samleveno ili sitno seckano, - desetak ukiseljenih sampinjona, - 1-2 ljute feferone, samlevene - 1-2 slane sardele/ringlice, samlevene, - desetak maslina (ociscenih od kostica) samlevenih I td. I t sl. Svi navedeni sastojci se u ovoj drugoj posudi dobro sjedine viljuskom a zatim doda-umesa meso sa lukom iz one prve posude. Tek sada treba muski mesati (gnjeciti, na vec pomenuti nacin) da se dobije koherentna masa u koju na kraju treba usuti casicu konjaka, vinjaka, viskija ili obicne rakije i jos malo sve promesati. Zatim masu treba probati pa dodavanjem zacina popraviti-podesiti ukus. Uglavnom sa solju treba biti oprezan ( najvise 1 ravna kasika na pocetku, pa kasnije dodavati po ukusu) dok sa senfom , kecapom, uljem, zumancimai sl. ne moze preterati.U principu tatar-biftek se pravi pred sluzenje (ili nekoliko sati pre toga)i servira na vecem tanjiru ukrasen persunom, kiselim krastavcicima, maslinkamai sl. Sluzi se sa tostom(najbolje kupovnim)ili tankim kriskama hleba - prepecenim u rerni, uz puter : tost se premaze puterom, zatim slojem bifteka I sve zaliva dobrim crnim vinom (nehladjenim, oporim, nikako poluslatkim ili jos gore - slatkim!!!). Moze i belo vino (ohladjeno), pa za nevolju i pivo ali to nije ono pravo. Ovo jelo ne goji, veoma je izdasno a kazu da ima afrodizijacka svojstva. Prijatno svima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Seckano pecenje sa sunkom
Samleti na masini za meso 1/4 kilograma teleceg i 1/4 kilograma govedjeg mesa. U samleveno meso dodati 1 u mleku pokvasenu a zatim propasiranu zemicku, 1 belance, 1 kasiku pasirane sardine, 50 grama sitno secene suve slanine, 3 tvrdo kuvana jajeta, 2 kisela krastavca, 50 grama svinjskog kuvanog suvog jezika, sve sitno iseceno. Dobro zacine izmesati sa mesom, a zatim dodati malo najgevirca. Celu masu dobro izmesiti, pa od nje napraviti duguljast valjak koji zatim treba uvaljati u brasno. Staviti meso u djuvec, preliti ga vrelom mascu metnuti u pecnicu i peci. Gotovu veknu od mesa staviti na dugacak tanjir, iseci je na režnjeve, a sok od pecenja pomesati sa kiselom pavlakom i preliti preko vekne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rolat od samlevenog teleceg mesa
Oprati pa samleti na masini za meso komad teletine od 1/2 kilograma. Samleveno meso metnuti u zdelu, posoliti ga i obiberiti, dodati 2 cela jajeta i 2 kasike tucane zemicke. Meso promesati pa ga izruciti na brasnom posutu dasku za mesenje. Od mlevenog mesa oklagijom razviti jufku, pa je ostaviti do upotrebe. U medjuvremenu izlupati u sudu 4 jajeta, dodati 2 kasike mleka i 1 komad maslaca. Tiganj za palacinke zagrejati i staviti u njega malo masti. U usijan tiganj sipati izmucena jaja pa ih ispržiti kao svaki omlet s jedne strane. Zatim brzo nepecenu stranu omleta metnuti na razvucenu jufku od mlevenog mesa. Prethodno samleti na masini za meso 150 grama sunke pa je sad posuti po jajima. Zaliti sa 3 kasike kisele pavlake. Zatim od mesa zaviti rolnu. Namazati sud dobro maslacem, rolat metnuti u sud i staviti ga da se u pecnici pece. Kad je pecen, iseci rolat na tanke kriske, sastaviti ga u celinu i služiti sa raznim varivom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Medaljoni od teleceg mesa
Medaljoni od teleceg mesa prave se od mladog teleceg sola. Meso iseci na okrugle jednake komade, debljine 1 santimetra, u obliku medaljona. Osoliti medaljone, uvaljati ih u brasno i pržiti na vrelom maslacu dok im ne porumeni jedna i druga strana. Zatim medaljone poredjati na toplu zdelu i preliti sokom u kome su se pržili. Uz medaljone služiti razno sezonsko povrce koje domacica bude sama odabrala.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|