:: |
Autor |
Poruka |
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Ciganski gulaš
potrebno je :
1. 50 dag luka,
2. po 2 zelene i crvene paprike,
3. 10 dag mesnate dimljene slanine,
4. 2 dag masti,
5. 35 dag govedine za gulaš,
6. 2 režnja češnjaka,
7. 2-3 žlice slatke mljevene crvene paprike,
8. 2-3 žlice juhe,
9. 35 dag svinjetine,
10. 5 lijepih malih rajčica, sol,
11. 1 žličica brašna.
Oljuštite luk i narežite na kriškice. Paprike operite, prorežite, očistite i narežite na rezance. Slaninu narežite na kockice i propržite na masti. Umiješajte meso narezano na kocke i popržite. Dodajte luk i papriku te usitnjeni češnjak. Pirjajte. Mljevenu papriku otopite u juhi kojom ćete podlijevati gulaš dok se pirja. Posolite. Stavite rajčice u kipuću vodu, ogulite i narežite na kriškice. Umiješajte u gulaš i pirjajte još 15 minuta. Otopite škrobno brašno u malo vode pa primiješajte gulašu. Prokuhajte. Ako je još prerijedak, dodajte još škrobnog brašna. Dotjerajte uk
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
ann02 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 12 Sep 2005 Poruke: 9019
|
|
Ćufte od povrće
Potrebno:5 kuvanih krompira, 5 kašika mešanog povrća,4 kašike šampinjona,3 jaja, 100 gr. dimljenog sira, 100 gr. šunke,prezle,so biber
Priprema:Ohladite kuvane krompire,oljuštite i izrendajte.Dodajte jaja,izrendan sir,šampinjone,skuvano povrće i šunku isečenu na listiće.Sve to promešati,posoliti i pobiberiti.Od smese napraviti manje kolutiće,uvaljati u prezlu i ispržiti.Servirati sa celim krompirom ili sa pireom.
|
|
|
|
|
|
Nastassia *Szépség*
|
Datum registracije: 27 Sep 2005 Poruke: 2415 Mesto: Budapest
|
|
Gljive i parmezan
Sastojci:
50 dag gljiva
2 žlice nasjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
3 žlice parmezana
1 žličica origana
1/2 šalice krušnih mrvica
1/2 šalice maslinovog ulja
sol, papar
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Gljive očistite i skinite im stapke.
Nasjeckajte stapke i češnjak, pa ih pomiješajte s peršinom, origanom, krušnim mrvicama, parmezanom, solju i paprom.
Dobivenom smjesom napunite klobuke gljiva, pa ih složite u vatrostalnu posudu.
Nalijte 1 cm vode. Gljive poškropite uljem i pecite oko 30 minuta.
|
|
|
|
|
|
redstars Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 18 Mesto: beograd
|
|
SARMICE OD ZELENE SALATE SA JAJIMA
Krupnija glavica salate se očisti od uvelih listova, opere i cela kuva desetak minuta u osoljenoj vodi. Zatim se pažljivo izvadi iz vode i procedi kroz đevđir ili sito. Iseče se potom na rezanca glavica crnog luka i stavi na dno vatrostalne posude. Prelije sa uljem i malo propirjani. Zatim se zdela skloni sa vatre, a od prokuvane salate sada se odvajaju listovi. Najbolje je da glavicu isečete na pola i odvajate te isečene polutke. U listove stavljate po jedan tanko izrezan komad ementalera i krug tvrdo kuvanog jajeta. Jaje i sir pospu se mrvicama, ali salata se preklopi tako da se uvije u neku vrstu sarmice. Sarmice se slažu preko luka, dok se ne popuni zdela. Zatim se odozgo posoli i pobiberi, dolije jedna kafena šolja vode, prekrije se alumi- nijumskom folijom i desetak minuta se peče na laganoj vatri dok sok ne ispari. Na malo maslaca isprži se 4 jajeta na oko pa se jaja raspodele preko sarmica. Služi se sveže.
|
|
|
|
|
|
keva2 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 13 Jan 2009 Poruke: 502
|
|
Pljeskavice od kopriva
Očistiti i dobro oprati mlade koprive. Obariti ih u slanoj vodi, ocediti i sitno iseckati. Napraviti smešu od 4 jaja, 2-3 kašike brašna i u nju dodati koprive, izmešati dobro, posoliti i pobiberiti. Vaditi kašikom pljeskavice i pržiti ih na zagrejanom ulju.
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Mrzite povrće? Predstavljamo vam 10 trikova kojima omražene namirnice možete pretvoriti u prave poslastice!
Vjerujemo kako vas je mama već uvjerila da je puuuno povrća dobro za vaše zdravlje. Stoga, pretpostavljamo kako vas ne trebamo i mi dodatno uvjeravati u ovu činjenicu. Naime, za konzumaciju povrća (i voća) postoji nekoliko stotina zdravstvenih razloga.
Međutim, neke osobe jednostavno ne vole povrće i točka. Kako bismo vam ipak olakšali konzumaciju iznimno hranjivih vege namirnica, predstavljamo vam trikove koji će vam olakšati započinjanje "ljubavne veze" s ovom skupinom hrane. Predstavljamo vam 10 ideja kojima omražene namirnice možete pretvoriti u prave poslastice, počevši već od danas!
1. Kupujte baby povrće
kKako određene vrste povrća sazrijevaju, tako njihov okus postaje sve intenzivniji. Stoga predlažemo da se okrenete tzv. baby verzijama. Ovo umanjeno povrće ima bogatiji okus, ali sve zdravstvene beneficije poput povrća normalne veličine. Eksperimentirajte s baby artičokama, repom, tikvicama i mrkvom. Baby povrće nudi više okusa, manje gorčine i izraženiju teksturu. Osim toga, mlađe povrće zahtijeva i manje kuhanja.
2. Začinite ga maslinovim uljem
Iako nas kardiolozi svakodnevno upozoravaju da smanjimo unos loših masti kad god je to moguće, upotreba maslinovog ulja može nam osigurati zdravstvenu korist! Uz to, ova će vam blagotvorna tekućina pomoći da zavolite povrće! Kad se ulje poveže sa sezonskim povrćem i začinima, dobit ćete slasnu poslasticu. A veza između izbjegavanja povrća i određenih vrsta karcinoma je dovoljno jak da opravda dodatne kalorije koje ćete unijeti u organizam konzumirajući preporučenih pet do devet obroka voća i povrća svaki dan.
Isprobajte: Brokulu namažite mješavinom maslinovog ulja, soli i papra pa pecite u pećnici na 190° C oko 40 minuta.
3. Koristite umake
Sirovo povrće vjerojatno nije prva stvar koju ćete uzeti "pod zub" kad vas uhvati potreba za nekom grickalicom. Vjerojatno ćete prije pasti u iskušenje pojesti neku nezdravu sitnicu. Ipak, probajte se suzdržati od slanih štapića i ćipseva. Radije uzmite sirovo povrće pa ga, za vrijeme grickanja, umačite u neki bezmasni umak ili preljev za salatu.
4. Recite "da" siru
Umjerena količina umaka od topljenog sira može značajno popraviti i obogatiti okus brokule ili cvjetače. Ako spremate varivo od mahuna, špinata ili kelja, u lonac jednostavno ubacite nekoliko komadića omiljenih sireva (uključujući malo krem sira ili fete).
5. Počnite blanširati
Jeste li se ikad zapitali zašto Kinezi konzumiraju puno više povrća nego Amerikanci ili Europljani, uključujući i ono jakog okusa poput brokule? Prava tajna se krije u pripremanju povrća tj. blanširanju. Ovu je tehniku moguće "odraditi" kipućom vodom ili parom. Stručnjaci tvrde da ova potonja metoda bolje čuva nutrijente u namirnicama.
6. Prokulicama godi brzo kuhanje
Ako je okus prokulica za vas ukus jednostavno prejak, evo jednostavnog načina da i ovo povrće pretvorite u deliciju: prerežite prokulice dijagonalno i podijelite ih na kolutiće. Smjestite ih u vatrostalnu zdjelicu, zalijte s malo vode, pa dodajte maslac i dosta sjemenki kima. Ubacite ih u mikrovalnu i kuhajte dok ne omekšaju.
7. Kupujte samo zrele rajčice
Iako se rajčica čvrsto drži na popisu omiljenog nam povrća, mnogi se ljudi žale na njihov ponekad čudan okus, kašasti ili preblagi osjećaj u ustima. Kako odabrati najbolje primjerke? Stručnjaci tvrde: kupujte samo potpuno zrele rajčice, čime ćete izbjeći gorak okus.
8. Povrće pohranjujte dalje od voća
Evo i konkretnog primjera: ako pastrnjak (koji sam po sebi ima snažan okus) pohranite s jabukama i ostalim voćem, ova dvogodišnja povrtna kultura može postati gorka. U prisutnosti voća će i mrkva, tikvice te određeno bilje promijeniti okus, dok se kupusnjače poput brokule, prokulice i kupusa mogu opustiti i požutjeti.
Najbolji način za pohranu pastrnjka: pohranite ga u papirnatu vrećicu, zajedno s marelicama, avokadom, breskvama, dinjama, paprikama i rajčicama. Sve ove namirnice proizvode etilen. Papirnate vrećice s voćem i povrćem pospremite u odvojene pretince frižidera.
9. Izbjegavajte gorke patlidžane
Svi ljubitelji povrća znaju da su prezreli patlidžani gorki. Međutim, ako ste uvjereni da ćete njihov okus moći otkriti prema veličini ovog vlaknastog i kalijem bogatog povrća, varate se. Stoga vam otkrivamo trik kojim ćete "uhvatiti" gorkog uljeza: ako nakon pritiska patlidžana vaš palac ostavlja trag u povrću koji se ne vraća, patlidžan će biti spužvast i lošeg okusa bez obzira na veličinu.
Kako biste dodatno smanjili gorki okus patlidžana, nakon što ga narežete, malo ga posolite, a zatim čekajte pola sata, isperite i nastavite sa svojim receptom. Sol izvlači vodu, koja sadrži tvari koje daju gorki okus. Znajte da se oko patlidžana zaista vrijedi potruditi: unutrašnjost ovog povrća obiluje antikancerogenim polifenolima.
10. Spretno "zamaskirajte" povrće
Ako vam se ne sviđa okus povrća, juha može biti najbolje rješenje za vas: većina juha se mora kuhati toliko dugo dok povrće ne omekša, pa će i njegov okus oslabiti, a začini postati izraženiji.
Također možete prokrijumčariti naribanu mrkvu ili tikvice u muffine i kruh - pa čak i u mesnu štrucu. Sljedeći put kad ju napravite, nakon što ste dodali uobičajene krušne mrvice i jaja, ubacite i 1 šalicu naribanog povrća: luk, tikvice, šampinjone, mahune.
Izvor: zena.hr
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Mladi krumpir sa ružmarinom i češnjakom
Za 6 osoba
Sastojci:
1 kg mladog crvenog krumpira
2 žlice maslinovog ulja
4 zgnječena režnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
2 žlice maslaca
sol
papar
Priprema:
Dobro operite i nožem malo ostružite mladi krumpir. Kuhajte krumpir u većem loncu u zasoljenoj kipućoj vodi oko 20 minuta dok malo ne omekša. Dobro ocijedite i vratite u lonac. Stavite lonac na srednju vatru te dodajte maslinovo ulje, češnjak i ružmarin. Pecite ga tako uz stalno miješanje, sve dok krumpir ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripazite da ne prepečete ili zagorite češnjak. Dodajte maslac i začinite solju i paprom. Poslužite vruće.
Mlada mrkva sa mentom
za 6 osoba
Sastojci:
500 g mlade mrkve
1 šalice maslaca ili margarina
3 žlice svježe nasjeckanog lišća mente
Priprema:
Skuhajte u slanoj vodi ili pripremite na pari mrkve dok ne omekšaju, ali pripazite da se ne raskuhaju. Ocijedite ih i stavite u srednje veliku dublju tavu. Dodajte maslac i mentu i pecite uz povremeno miješanje na srednjoj vatri 5 minuta ili dok se maslac ne otopi. Poslužite toplo.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Šparoge zapečene s parmezanom i aioli umakom
SASTOJCI:
pola kg oćišenih šparoga
maslinovo ulje
svježe ribani parmezan
sol
Za umak:
2 režnja češnjaka sitno nasjeckana
1 žutanjak
2 žličicesoka od limuna
pola žličice senfa
7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Pripremite lim ili posudu za pečenje, stavite u nju masni papir za pečenje. Složite na njega šparoge, poprskajte ih maslinovim uljem i posolite te promiješajte i stavite peći. Pecite ih 15 minuta na 200 stupnjeva, za kraj posipajte parmezanom te još zapecite.
Pomiješajte češnjak, žutanjak, sok od limuna i senf. Stavite u stroj za pasiranje povrća (možete i “štapićem” za pasiranje) miksajte i veoma polako dodajte maslinovo ulje.
Šparoge poslužite uz umak.
Jednostavna i ukusna pita od rabarbare
KORA:
6 žlica ledene vode (nekoliko kockica leda u hladnoj vodi)
2 šalice brašna
pola žličice soli
2 žličice šećera
100 grama margarina za kolače
PUNJENJE:
5 šalica svježe rabarbare nasjeckane na sitne kockice
1 i 1/4 šalice šećera
5 žlica brašna
1 žličice cimeta
1 i 1 žlice maslaca u komadićima
Priprema jela:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Prosite brašno jer će tako zrak ući među čestice brašna, što će smjesu učiniti rahlijom. Vilicom izmješajte brašno, sol i šećer u velikoj posudi. Dodajte i margarin te izmješajte vilicom ili mikserom. Dobit ćete komadiće tijesta, tada dodajte žlicu po žlicu hladne vode i umijesite rukama tijesto. Ako se tijesto mrvi, potrebno je još vode, no pripazite da ne dodate previše. Tijesto podijelite u dvije kugle i izvaljajte ih u obliku lima za pečenje (najbolje okrugli) i ne deblje od 3 centimetra. Dio tijesta stavite u lim za pečenje. Tijesto mora biti prhko i trebat će vam veliki nož da ga prebacite u lim, a da se ne raspadne.
Izmiješajte rabarbaru s šećerom, brašnom i cimetom te je rasporedite po tijestu. Natrgajte komadiće maslaca povrh file od rabarbare. Prekrijete je s drugim dijelom tijesta. Prstima učvrstite rubove gornjeg i donjeg dijela tijesta pomoću vode. Vilicom probušite rupice u gornjem tijestu ili oštrim nožem zarežite tijesto.
Pecite 15 minuta na 220 stupnjeva, pa temperaturu smanjite na 175 stupnjeva i pecite još 25 do 30 minuta. Ohladite prije posluživanja. Poslužiti možete sa sladoledom od vanilije.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Najukusniji recepti od povrća: 3 brza jela puna vitamina
Odmorite se malo od teške hrane i u ovim letnjim danima u jelovnik uvrstite više povrća. Uz malo mašte i spremnosti da eksperimentišete od povrća možete da pravite neverovatno ukusna jela. Mi va predlažemo tri recepta.
MUSAKA OD POVRĆA
POREBNO JE
500 g krompira, veći patlidžan, 2 manje tikvice, 3 paradajza, maslinovo ulje, suvi biljni začin, so, ruzmarin
PRIPREMA
Sve povrće isecite na kolutove i propržite ga s obe strane na gril tiganju. Povrće poređajte u pleh, naizmenično slažući krompir, patlidžan, tikvice i paradajz. Prelijte maslinovim uljem, seckanim bosiljkom i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
ULJEVAK SA SPANAĆEM
POTREBNO
500 g spanaća, 4 jaja, 250 g mladog sira, 2 dl kisele pavlake, 4 kašike sojinog brašna, kašičica soli, pola kašičice praška za pecivo, 1 dl mleka
PRIPREMA
Spanać operite i iseckajte ga što sitnije. U većoj činiji umutite jaja, sir, pavlaku, so, dodajte spanać i sve dobro promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sipajte u podmazanu tepsiju i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Pečeni uljevak izvadite iz rerne, pa ga prelijte zagrejanim mlekom. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
PUNJENI KROMPIR
POTREBNO JE
1,5 kg krompira, 2 šargarepe, 200 g boranije, glavica brokolija, tikvica, 4 kašike bundevinog ulja, so
PRIPREMA
Krompir dobro operite, obrišite, umotajte u aluminijumsku foliju i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Povrće obarite u slanoj vodi, procedite i začinite bundevinim uljem. Krompir izvadite iz folije, izdubite mu sredinu, nju pomešajte s barenim povrćem i time napunite krompir.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Novi specijaliteti od patlidžana: 3 recepta za sočan ručak
Ako su vam dosadili recepti po kojima ste do sada spremali patlidžan, odlučite za jedan od predloženih specijaliteta i imaćete poseban ručak za celu porodicu.
PUNJENI PATLIDŽAN
POTREBNO JE
2 patlidžana, 350 g mlevenog mesa, 200 g paradajza, 3 kašike prezli, nastrugani kačkavalj, čen belog luka, peršun, maslinovo ulje, so, biber
PRIPREMA
Patlidžane zasecite po dužini i izdubite ih, pa sredinu isecite na kocke, posolite i ostavite da odstoje. Paradajz prelijte vrelom, pa hladnom vodom, pa ih oljuštite. Svaki paradajz prepolovite, očistite od semenki i isecite na kocke. Sitno seckani luk propržite na zagrejanom ulju, dodajte meso i opran i oceđen patlidžan. Kad povrće i meso omekšaju, sastavite sa prezlama i seckanim peršunom, posolite i pobiberite. Smesom punite izdubljene polutke i odozgo poređajte seckani paradajz. Punjene patlidžane stavite u podmazan pleh, prelite ih sa malo ulja i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Pre služenja pospite nastruganim patlidžanom.
MUSAKA OD PATLIDŽANA
POTREBNO JE
2 veća patlidžana, 4 krompira, 5 jaja, 2 glavice crnog luka, 500 g mlevenog mesa, kašika suvog biljnog začina, biber, so, 5 dl mleka, 1 dl ulja, 200 g brašna
PRIPREMA
Ogulite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
ĐUVEČ S PATLIDŽANOM
POTREBNO JE
3 veća patlidžana, 4 veća zrela paradajza, 400 g mocarele, veza origana, so
PRIPREMA
Oprane patlidžane isecite sa korom na kolutove, posolite ih, sačekajte desetak minuta da puste vodu, pa ih osušite i ispecite na teflonu. Paradajz poparite vrućom vodom, oljuštite ga i isecite na kolutove. Mocarelu isecite na kriške, a sveže listove origana operite i sitno iseckajte. U duguljasti pleh u slojevima ređajte patlidžan, paradajz i sir. Svaki sloj pospite seckanim origanom, ponavljajte dok ne utrošite sastojke, a završite sirom. Pecite oko pola sata u rerni koju ste zagrejali na 150 stepeni.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Ukusna večera za tili čas: 3 jednostavna i brza jela od paprika
Kraj leta je pravo vreme da uživate u paprikama. Pecite ih, seckajte, krčkajte i pohujte. Kombinujte s čim god želite, a sav trud će se isplatiti bogatim ukusima.
PIKANTNA MUSAKA
POTREBNO JE
12 crvenih mesnatih paprika, 3 jajeta, malo vode, 3 kašike brašna, 3 kašike prezli, 0,5 kg mlevenog mešanog mesa, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, malo peršunovog lista, 2 dl kisele pavlake, so, biber, začini po ukusu
PRIPREMA
U rerni ispecite paprike, vruće stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u umućena i posoljena dva jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list. Odvojite dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo stavite ostale paprike. Prelijte pavlakom pomešanom s jajetom i stavite u rernu da se zapeče oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite na rezance isečene dve pohovane paprike.
TORTA ZA GURMANE
POTREBNO JE
ZA TESTO 400 g brašna, 40 g margarina, jaje, 10 g kvasca, so
ZA NADEV 300 g crnog luka, 300 g patlidžana, 0,5 kg očišćene paprike, 300 g tikvica, 300 g paradajza, 4 kuvana jaja, 150 g ementalera, kašika seckanog peršuna, 2 kašike ulja, biber, so
PRIPREMA
Od brašna, omekšanog margarina, kvasca, soli, jaja i malo vode umesite tvrdo ali rastegljivo testo i ostavite da naraste. Povrće operite i očistite. Patlidžan isecite na kriške, papriku na rezance, a tikvicu na kolutiće. Na ulju propržite seckan luk, pa dodajte patlidžan, tikvice i paprike, oljušten i isečen paradajz. Kuvajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Testo razvijte u koru debljine 3 mm i njime obložite dno i ivice podmazanog kalupa. Uspite polovinu povrća, preko složite isečena jaja, sir i odgore preostalo povrće. Pecite oko pola sata na srednjoj temperaturi.
KREM SATARAŠ
POTREBNO JE
10 mesnatih crvenih i zelenih paprika, 3 glavice luka, 1 šargarepa, 2 manje tikvice, ulje, so, biber, konzerva pelata, so, biber, suvi biljni začin, peršun, kesica krem supe od pečuraka
PRIPREMA
Crni luk i šargarepu narendajte i propržite na zagrejanom ulju. Papriku očistite od semenki, isecite je na trake i dodajte u šerpu. Tikvice oljuštite i isecite na tanke kolutove, pa i njih dodajte masi. Začinite solju, biberom i suvim biljnim začinom, pa sve dinstajte oko pola sata. Dodajte oljušten, oceđen i na kockice iseckan paradajz. Dinstajte još pola sata, a pred kraj sipajte prah krem supe i sve sjedinite da se zgusne. Pospite seckanim peršunom i poslužite
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Jesenja trpeza: 3 ukusna i brza jela od povrća
Kada na pijaci povrća ima u izobilju, ne morate da razmišljate mnogo šta ćete spremati ukućanima. Iseckajte omiljeno povrće, skuvajte ga ili zapecite, i poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz nekom meso.
ĆUŠPAJZ SA SOJOM
POTREBNO JE
300 g rendanog kupusa, 150 ml soka od paradajza, 200 g komadića soje, 3 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, praziluk, 30 ml ulja, 2 kašike suvog biljnog začina, čen belog luka, lovorov list, biber u zrnu, kašičica crvene začinske paprike
PRIPREMA
Komadiće soje potopite u vodu dan ranije, a pre pripreme je ispirajte nekoliko minuta pod mlazom vode stiskajući komadiće kao sunđer. Potom ih stavite u ključalu vodu u kojoj ste prethodno prokuvali glavicu crnog luka, čen belog luka, lovorov list, biber u zrnu, suvi biljni začin i začine po vašem ukusu. Kuvajte soju pet minuta, ocedite i ostavite..
Sitno iseckajte luk i praziluk, propržite ih na ulju, dodajte papriku seckanu na trake i rendani kupus, pa dinstajte dok povrće ne omekša. Po potrebi nalijte malo vode. Dodajte komadiće soje, sok od paradajza, suvi biljni začin. Krčkajte ćušpajz dok višak vode ne ispari, a povremeno promešajte.
FANTASTIČNO POVRĆE
POTREBNO JE
200 g šargarepe (3–4), 100 g celera, 2 zelene paprike, 1 crvena paprika, 2 velike glavice crnog luka, 300 g tikvica (2 tikvice), 200 g sitnih šampinjona, 2 velika paradajza, 200 g špageta, ulje, so, biber, belo vino, soja-sos, suvi biljni začin, majčina dušica, mirođija, kašičica brašna
PRIPREMA
Ovo jelo ćete začas napraviti u pica-pekaču. Šargarepu, celer, paprike i tikvice nasecite na što duže štapiće i ne mešajte pripremljeno povrće. Luk nasecite na deblje kolutove, pa razdvojte na prstenove. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Špagete skuvajte, ocedite i ostavite po strani. Na malo ulja pržite šargarepu 3–5 minuta, začinite po ukusu i izvadite. Stavite pečurke, začinite i izvadite čim im sva voda usahne. Stavite zatim papriku i celer, dodajte malo ulja, začinite po ukusu, pržite dva minuta, pa izvadite. Stavite tikvice i luk, začinite, pržite dva minuta, pa vratite sve povrće. Dolijte malo belog vina i kašiku soja-sosa, promešajte, dodajte brašno, promešajte, pa paradajz i špagete, promešajte i kuvajte uz okretanje još minut-dva.
JESENJA PAPAZJANIJA
POTREBNO JE
1,5 kg praziluka, 4–5 kašika ulja, 2 glavice crnog luka, kašika paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, so, biber, začinska paprika, lovor
PRIPREMA
Praziluk očistite, operite i isecite na kolutove široke 3–4 cm. Seckani crni luk izdinstajte u šerpi sa zagrejanim uljem, ubacite praziluk i nastavite s dinstanjem dok ne omekša. Dodajte paradajz pire i malo začinske paprike, lagano promešajte i sipajte vode da pokrije sastojke do polovine. Zatim dodajte so, biber, listove lovora, malo sirćeta, poklopite i kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta. Poslužite uz pire krompir.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|