www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Doberman
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~
::  
Autor Poruka
qzma1981
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 17 Maj 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 10, 2006 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Veoma su graciozni po meni...lepi.. ali i opasni ako se ne vaspitaju a budu maze!!!!!!!

qzma1981
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 17 Maj 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 10, 2006 3:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Veoma su graciozni po meni...lepi.. ali i opasni ako se ne vaspitaju a budu maze!!!!!!!

Babily
Veciti optimista
Veciti optimista

Datum registracije: 28 Avg 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 16, 2006 4:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imala sam 4 dobermana, u razlicito vreme naravno, dva po dva.
Jedan je bio evropski sampion i moram da kazem da su pomalo glupavi bez obzira na dresuru. A sto se tice izgleda, meni su licno prelepi.
Jedna od mojih omiljenih rasa. Jako su graciozni i elegantni... Nisu toliko agresivni...bar moji nisu bili...
Prva dva dobermana su mi pobegla prilikom setnje a druga dva su stradala na jako zalostan nacin....U roku od nedelju dana i jednog i drugog su udarila kola...Prvi je ostao mrtav na mestu a drugi Sad Crying or Very sad je preziveo ali uzalud.
Dali smo sve da ga spasimo ali nije vredelo jer mu je zadnji kraj ostao nepokretan. Drzali smo ga tako dva meseca, jer je veterinar rekao da postoji mogucnost da prohoda i dolazio je redovno da mu daje neke terapije ali nista na kraju.
Morao je biti uspavan. Ljudi nemate pojma kako je to bilo tuzno. Crying or Very sad Kako je cvileo jer nije mogao da ustane.....uhhh...necu da vise da se secam! Crying or Very sad

LaNa83
rizmalovo srculence
rizmalovo srculence

Godine: 41

Datum registracije: 20 Jun 2006
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 17, 2006 2:28 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja se njih pomalo plasim.... Confused jedine kuce od kojih zadirem pomalo...

....tvoja i u dobru i u zlu....

carlito87
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 27 Apr 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 20, 2006 3:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

mnogo su dobri psi, ortak je skoro uzeo dobermana i doushevio sam se

rizmal
Lanin Sicilijanac
Lanin Sicilijanac

Godine: 40

Datum registracije: 27 Maj 2005

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 21, 2006 3:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne volim ih ne znam nisu mi nesto....lepsi su mi kad im se ne krete usi i rep,....nekako su bas simpaticni tada mada i ovako kad se skrati sve to imaju neki smek...al ne volem ih nesto narocito.....

....tvoj i u dobru i u zlu....

šamar
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 115

Datum registracije: 29 Dec 2008
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 05, 2009 4:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pa jedna jako pametna životinja.odana i verna gospodaru.te priče o napadanju gospodara to je živa istina.ali možda je tako sa svim starijim psima što neko objasni lepo.jer kad stare gube vid i njuh a i sluh.pa možda je to razlog. ja imam dva dresirana psa rase doberman.i nedaj bože kad bi neko slučajno ušao u kapiju kada nisu u boxu.nebi ga napali ali sigurno nebi izašo iz kapije dok se ja ne pojavim.neko reče glupavi.pa sigurno jedna od rijetkih vrsta koja završava obuku u rekordnom roku. i pamti je jako dugo.vole da se igraju ,nevole druge pse ,tako ni druge životinje.ali ako su umaženi onda su kao bebice i možeš snjima da radiš šta god hoćeš.
ja nisam htjeo da imam nikakve maze nego prave školovane pse i zato su opasni,neće nikoga napasti bez komande ili dok im gospodar nebude napadnut.inače iz istog su legla i mužijaci su.teški su obadvojica zajedno 95kg.jedan je malo krupniji tj višlji neznam tačno ali je preko 70 cm .
zdravi su i teško oboljevaju,za divno čudo vole snjeg.ali više vole vodu .
jako zahtjevni psi kojima treba posvetiti dosta pažnje.ako jednom ujedu nekoga to će da se dešava stalno.mislim da će stalno da napadaju ljude .
ja po nekim saznanjima sam načuo da doberman znači lovac na čoveka.
znam da ih nije preporučljivo držati posle 7g.kao ni pitove posle 5g.
ali svakako u daljem životu i posle njih namjeravam držati dobermane.
definitivno mi je to najdraža rasa .hranim ih samo ja ,tako su dresirani da neće da uzmu hranu od nikog drugog.pa čak ni od moje supruge,
što sam ja insistirao na dresuri zato što su mi otrovali psa,kojeg sam imao pre ova dva dobermana.
Mad

rema10
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 03 Jul 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 25, 2009 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

imao sam jednog uginuo je od starosti inace nikad me nije napao kao sto svi pricaju kad ostari napada vlasnika itd nikad nije napadao ljude i one koje je najmanje poznavao bio je veoma opasan za druge pse koji su pokusavali da pridju kuci ili da predju preko ograde imao je par sukoba sa vucijakom,rotvajler i bokserom posto su ti psi usli u njegovo dvoriste izvukli su deblji kraj ali svi su kasnije bili zivi i zdravi sto mi je veoma drago jer su to psi mojih dobrih komsija...morate znati kad trebate biti cvrste ruke prema njima kad ne retko kad je prema drugima pokazivao neznost ali se nije ni bunio kad ga maze i gnjave najvise je pokazivao osecanja kad bi se ja naljutio na njega ili kad bi poceo da se igram sa njim sve u svemu odlican pas Wink

Lane86
~The last lady~
<b>~The last lady~</b>

Datum registracije: 02 Okt 2006
Mesto: Nedostižno...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 25, 2009 3:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Doberman ili doberman pinčer je pas nastao mešanjem više rasa pasa. Doberman se obično koristi kao pas čuvar ili policijski pas, i ima reputaciju psa odanog porodici i gospodaru, i nezgodnog ako se sa njim ne postupa kako dolikuje. Pošto se doberman najčešće koristi kao pas čuvar, i zbog nekih njegovih uloga na filmskom platnu, mnogi ljudi se plaše dobermana; mnogi ne razumeju kakav je on u stvari. U suštini, doberman je inteligentana i pažljiva rasa koja napada ljude samo kad oseti da je sam ili njegovo vlasništvo i porodica u opasnosti...

Izgled

Ženka dobermana je do grebena visoka oko 64-68 centimetara i teška 34 do 36 kilograma, dok je za mužjake standard visina do grebena leđa 68 do 72 cm (tolerancija +2 cm) a težina 41 kg....

Boja

Većina ljudi poznaje dobermana kao crnog psa sa braon paležom. Međutim, postojanje dva različita gena za boju uzrokuju četiri različita fenotipa boje kod dobermana. Tradicionalna boja se javlja kada su oba gena dominantna, i takav doberman se obično naziva crnim, dok je, zbog toga što je jedan od gena recesivan, najčešći takozvani crveni doberman, koji je crveno-smeđ sa bronzanim mrljama.

Kada je prvi gen dominantan a drugi recesivan, dobija se takozvani plavi (sivi) doberman, dok se kod najmanje verovatne kombinacije gena (oba recesivna) dobija doberman srneće (svetlosmeđe) boje (ponegde poznat i kao čokoladni).

U novije vreme se proširio uzgoj i prodaja pete sorta dobermana, nazvane beli doberman. Dobermani ove boje imaju genetsku mutaciju, koja, nezavisno od genotipa bilo kojeg od dva gena za boju, sprečava stvaranje proiteina pigmenta, tj. životinja je albino. Mada mnogi potencijalni vlasnici dobermana nalaze da je boja dopadljiva, albino doberman kao i svaki drugi albino, ima mnogo veću verovatnoću dobijanja raka i drugih bolesti i treba što manje da se izlaže suncu. Popularnost belog domermana je znatno opala nakon što su rizici postali široko poznati, te mnogi pozivaju na prestanak uzgoja i prodaje belog dobermana, jer se to može shvatiti i kao surovost prema životinji. U nekim zemljama je nameran uzgoj belog dobermana nezakonit mada, kao i sa ljudima, nasumične genetske mutacije i dalje dovode, u potpuno nepredvidljivim i veoma retkim slučajevima, do albinizma kod dobermana...

Rep

Mnoge ljude, koji su videli da dobermani imaju repove samo desetak centimetara dugačke, može iznenaditi podatak da se doberman zapravo rađa sa repom koji je duži nego kod većine drugih rasa. Doberman pinčer obično nekoliko dana posle rođenja biva podvrgnut kupiranju, postupku u kome mu se odseca veći deo repa. Objašnjenje za ovo je „izgled“ koji bi pas trebao da ima, onako kako je Luis Doberman prvobitno zamislio psa. To takođe psa čini neustrašivim i čvrstim na izgled.

Sem ovih plitkih razloga za tretiranje životinje na takav, mnogi bi rekli nehuman, način, postoji i praktičan razlog — to uklanja zgodnu „ručku“ za koju bi kriminalac ili napadač mogao da zgrabi životinju dok obavlja čuvarsku ili policijsku dužnost. Još jedan razlog jeste da se psima koji imaju tip repa kao doberman (dugačak sa vrlo malo dlaka ili mesa koje ga pokriva) veoma često dešava „slomljeni rep“. Slomljeni rep može biti sve od stvarnog loma repnih pršljenova pa do mnogo češće povrede kože, koje je veoma teško zalečiti zbog nemogućnosti zavijanja i zaštite repa.

Šta god ljudi mislili o tome, malo kupaca dobermana ima izbor što se tiče dužine repa; kupiranje se mora odraditi ubrzo posle rođenja psa, što znači da odluku skoro uvek donosi odgajivač pre nego što pas bude ponuđen na prodaju...

Uši

Ovo međutim ne važi za podrezivanje ušiju, koje treba odraditi između 7. i 9. nedelje, mada se može odraditi i 6 meseci pa čak i jednu godinu po rođenju psa, te se obično prepušta na volju vlasniku. Podrezivanje odrađeno posle 12. nedelje u velikom broju slučajeva ne uspeva tj. uši ne postaju uspravne. Vlasnici dobermana u sve većem broju biraju da ljubimcu ne podrežu uši, pošto je postupak izuzetno bolan za životinju. Postupak uključuje odsecanje dela ušiju životinje i uspravljanje ostatka uz pomoć podupirača, trake ili zavoja, što dozvoljava hrkavici da se razvije u upravan položaj kako štene raste. Štene će i dalje imati sposobnost da spusti uši nazad ili dole. Postupak traje od par nedelja do par meseci. Ako se traka previše zategne može doći do problema u protoku krvi. Zbog toga to mora da uradi veterinar ili iskusan odgajivač.

Iako nije sprovedeno istraživanje koje bi upoređivalo dobermane podrezanih i nepodrezanih ušiju, veruje se da podrezivanje značajno smanjuje pojavu ušnih infekcija i podliva (krvavih žuljeva nastalih oštećenjem uha, najčešće zbog snažnog trešenja glave).

Mada se postupci podrezivanja ušiju i kupiranja repa mnogina čine nehumanim, tradicionalni doberman je uvek imao i jedno i drugo. U nekim zemljama su danas ti postupci nezakoniti, ali na nekim izložbama, naročito u Sjedinjenim Državama, dobermani mogu da se takmiče jedino ako imaju tradicionalni izgled...

Zdravlje

Očekivani životni vek zdravog dobermana je oko 12 godina, s tim da većina dobermana umire između 11. i 13. godine. Uobičajeni zdravstveni problemi su proširena kardiomiopatija (Dialated Cardiomyopathy), Von Vilebrandova bolest (von Willebrands Disease; poremećaj u krvarenju koji se može testirati genetski), hipotiroidnost (hypothyroidism), rak a kod plavih i srnećih i alopecija (alopecia — opadanje dlake)...

Istorija

Dobermana je prvi odgojio Luis Doberman u Nemačkoj oko 1890. godine. Kao porezniku, trebao mu je pas za zaštitu, pa je odlučio da odgaji novu rasu, koja bi po njegovom mišljenju bila idealna kombinacija snage, odanosti, inteligencije, i neustrašivosti. Razvoj i usavršavanje rase su nastavili Oto Goler (Otto Goeller) i Filip Gruning (Philip Gruening).

Veruje se da je doberman nastao ukrštanjem više rasa koje su imale osobine koje su tražene u dobermanu, uključujući pinčera, rotvajlera, turinškog ovčara (Thuringian Shepherd Dog), crnog hrta, nemačku dogu, vajmarovog trkača (Weimaraner), nemačkog kratkodlakog ptičara i nemačkog ovčara. Tačan odnos mešavine krvi, pa čak i rase, ostali su nepoznati do današnjeg dana, mada mnogi stručnjaci veruju da je doberman kombinacija najmanje četiri od pomenutih rasa. Jedini izuzetak je dokumentovano ukrštanje sa hrtom. Takođe je rasprostranjeno mišljenje da je nemački ovčar dao najviše gena u uzgoju ove rase...

s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare... Razz
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... Wink

Cute Blondie
* Belphegor's bitch *
* Belphegor's bitch *

Godine: 43

Datum registracije: 03 Jan 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 25, 2010 1:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najbolja i najlepsa rasa na svetu Very Happy Naravno nisam objektivna jer moja prva dva psa bila su dobermani Aris i Baster. Aris je uginuo davne '96 godine, a Baster 2006 na zalost. To je bila zalost u kuci opsta. sad imam pse druge rase no nije bitno doberman je najdivniji pas na svetu. Tvrdoglav, karakteran, sa stavom, ima samo jednog vlasnika. Gine za svoje ukucane i iskren i odan pratilac u svakoj situaciji.

A evo su moji andjeli

Aris

( na zalost nemam bolju sliku u kompu jer davno je bilo kad je uginuo pre skenera i sl.)
I Buster from the house of crazy baker

na zalost ova poslednja slika je od pre 3 dana pre nego sto je uginuo.

To su psi za sva vremena i uvek u mom srcu

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~ -> Doberman Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon