:: |
Autor |
Poruka |
_GentlemaN_ ~~Real_ToxiC~~
|
Godine: 36
Datum registracije: 22 Jun 2005 Poruke: 12091 Mesto: jedno je Sarajevo, da se zna
|
|
Kuhinja: italijanska
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno
Vrlo jednostavan za napraviti, a ukusan. Recept je iz magazina Châtelaine.
Sastojci:
1 litar slatke pavlake (35 % masnoće)
12 supenih kašika šećera
2 supene kašike želatina u prahu
3 supene kašike vode
Priprema:
U šerpu istresti slatku pavlaku, dodati 5 kašika šećera i želatin prethodno rastopljen u malo hladne vode i sve izmiješati. Staviti na laganu vatru i pustiti da pavlaka bude samo mlaka i da se želatin i šećer istope (nikako da se pregrije ili provri). Skinuti sa šporeta i ostaviti na stranu.
U manju šerpu staviti 7 kašika šećera i 3 kašike vode. Na laganoj vatri pustiti da se šećer istopi i dobije tamno-zlatnu boju. Paziti da ne izgori. Ni slučajno ne miješati šećer kašikom, samo malo protresti šerpu. Istopljen šećer stavljati u male kalupe samo da prekrije dno posude i odmah preko istopljenog šećera sipati pripremljenu pavlaku.
Staviti u frižider na 2-3 sata. Pred samo serviranje, izvaditi kremu iz frižidera, pažljivo nožem okruziti između kreme i zidova posude, staviti tanjir na kalup, okrenuti i pažljivo izručiti kremu.
Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
handzic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 23 Maj 2007 Poruke: 11 Mesto: tuzla
|
|
L A Z A N J E
Sastojci:
1/2 paketa skuhanih lazanja
Za umak:
40 dg mljevene junetine (od plečke ili vrata), 2 glavice luka srednje veličine, 2 veće mrkve, 2 žlice pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, peršin, sol, papar, majcina dusica, origano Za bešamel:
2 velike zlice glatkog brašna, 1 l i 2 dl mlijeka, 10 dg sira, sol, papar, origano, 10 dg sira za posipanje
Na ulju ispirjati sitno sjeckani luk, nakon 5 minuta dodati naribanu mrkvu i pirjati poklopljeno na laganoj vatri dok ne omekša (po potrebi doliti malo vodei). Dodati meso i pirjati poklopljeno 15 min. Zatim dodati ostali sastojke, češnjak i peršin sitno sjeckani i pirjata jos 20 minuta uz podlijevanje. Za bešamel zagrijati ulje i dodati brasno te prziti uz miješanje da dobije svijetlosmedju boju. Doliti vruće mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Dodati sol i začine te kuhati na laganoj vatri 10-ak min dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre i dodati 10 dg ribanog sira. Nauljiti pleh i slagati red tijesta, zaliti bešamelom i gore rasprostrijeti umak itd. Pospe se ribanim sirom i zapeče 30 minuta na 180 C.
Bešamela mora biti obilatije za prvi red da ne zagori
|
_________________ ado |
|
|
|
|
handzic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 23 Maj 2007 Poruke: 11 Mesto: tuzla
|
|
PILEĆE LAZANJE
Sastojci:
250 g tijesta za lazanje, 2 dl pileće krem juhe, 2 žlice nasjeckanog luka, 220 g mljevenog pilećeg mesa, 7 dl pirea od rajčica, 250 g mekog svježeg sira, 120 g naribane mozzarelle (sir), 70 g naribanog parmezana, ulje
Skuhajte lazanje prema uputama na pakovanju, ocijedite. Isplahnite ih u hladnoj vodi pa ponovo pustite da se dobro ocijede. Sjedinite pileću krem juhu s mekim svježim sirom tako da dobijete glatku ravnu masu. Na ulju, u tavi propržite nasjeckani luk, dodajte mljeveno pileće meso i lagano pirjajte. Dodajte zatim pire od rajčica, dobro izmiješajte i pustite da kuha na laganoj vatri. Kad pire ukuha, razvucite dobivenu smjesu na dno nauljene vatrostalne posude, prelijte masom od mekog sira i pileće krem juhe i pokrijte lazanjama. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke, završite sa lazanjama. Po svemu pospite ribanu mozzarellu i parmezan i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C stupnjeva da dobije lijepu zlatno žutu boju..
|
_________________ ado |
|
|
|
|
handzic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 23 Maj 2007 Poruke: 11 Mesto: tuzla
|
|
Očistite brokule, operite ih i podelite na manje delove. Zakuvajte 1/2 litra vode, dodajte kocku supe i u tome kuvajte cvetiće brokula 4-5 minuta. Ocedite ih i sačuvajte supu. Očistite šampinjone i narežite ih na kriške. Luk oljuštite i naseckajte. Zagrejte 10 grama masnoće, pa najpre propržite luk tako da postane staklast, a potom dodajte šampinjone. Začinite solju i biberom. Izvadite sastojke iz posude i ostavite ih sa strane. Narendajte sir. Zagrejte 40 ml masnoće, dolijte supu od brokula i mleko. Dodajte pola količine sira. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Dodajte šampinjone i brokule. Ostavite da se ohladi.
U veću posudu stavite vodu da proključa. Dodajte malo ulja, pa listove lazanja (jedan po jedan) prokuvajte 3-4 minuta i ostavite ih da se na čistoj krpi ohlade. Na svaki list testa stavite slaninu ili šunku, potom mešavinu povrća, pa urolajte. Slažite rolnice u namašćen vatrostalni sud.
Ostatak ragua (mešavine povrća) prelijte preko lazanja, posipajte ostatkom sira i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45-50 minuta.
Sastojci:
500 grama brokula
1 kocka instant supe
500 grama šampinjona
1 glavica luka
50 grama putera ili margarina
so,biber
150 grama gauda sira
3 kašike brašna
2,5 dl mleka
malo narendanog muskatnog oraščića
16 listova testa za lazanje
1 kašika ulja
16 režnjeva slanine
masnoca
_________________
San je ono što se želi a život je buđenje...
|
_________________ ado |
|
|
|
|
handzic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 23 Maj 2007 Poruke: 11 Mesto: tuzla
|
|
Ovo su najlepse lazanje na svetu!!!
sastav:
500g kackavalja
500g mlevenog mesa (ili pecuraka)
500g crnog luka
750 g tomatina (tetra pak)
origano
zacin C
3 kasike brasna
1/2 l mleka
2 pakovanja kora za lazanje (Natura Vita)
sad krecemo:
Crveni sos:
Uprziti crni luk na malo ulja dok ne porumeni,
dodati mleveno meso i zajedno proprziti,
zatim dodati "tomatino", origano i zacin C.
Kada prokrcka, skloniti...
Besamel sos:
U serpu staviti 3-4 kasike ulja, i kada se
zagreje dodati brasno.
Kada brasno blago porumeni, dolivati mlako
mleko uz neprestano mesanje, mislim sosa..
Ovo raditi na tihoj vatri, dok se ne postigne
gustina redjeg jogurta.
Slaganje:
Uzeti cetvrtast "djuvec"posudu, i u nju prvo
staviti jednu kutlacu "crvenog sosa",
zatim poredjati po dnu kore za lazanje,
(kore ne kuvati nikako)
preko sipati deo "crvenog sosa" da prekrije
kore,a onda preliti preko "besamel sos"
i preko narendati dosta kackavalja.
Sledece redjati kore,crveni sos,besamel sos,
pa rendani kackavalj...i tako 3-4 reda.
Zavrsiti sa korama i preliti vodom da lazanje
ogreznu u njoj i posuti rendanim kackavalje.
Peci u rerni na 220 C do 45 min.
|
_________________ ado |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Špageti ili ravioli "karbonara"
Sastojci
* 250 grama slanine
* 250 grama rendanog kačkavalja (mocarela)
* 2 kisele pavlake
* 2 žumanceta
Način pripreme
Slaninu sitno iseckati i dobro je propržiti. Dodati kačkavalj, promešati i odmah skloniti sa vatre. Umutiti pavlaku i žumanca i sjediniti sa slaninom i kačkavaljem. Služiti sa špagetima ili sa raviolima.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Italijanska kuhinja: Cannelloni
Iz susjedne nam Italije, zemlje vrsnih kuhara i vrhunske hrane, iz kulinarskog showa sličnog našim popularnim 'Kruškama i jabukama', stiže odličan recept, jednostavan i zaista ukusan.
Sastojci za Cannellone:
1 mozzarella sir
200 g ovčjeg ricotta sira
250 g umaka bechamel (francuski umak od maslaca, brašna i mlijeka)
200 g mljevenog mesa, pomiješati svinjetinu i teletinu
200 g mješavine nekoliko vrsta talijanskih sireva (npr. provolone, provola, itd.)
parmezan
maslac, nasjeckani crveni luk, bosiljak, sol, papar
nekoliko kapi vina
Sastojci za umak od rajčice:
500 g rajčica, pasirati
nasjeckani crveni luk
ulje, maslac, bosiljak po želji
žličica koncentrata od rajčice
Sastojci za tijesto:
250 g brašna tip O
250 g oštrog brašna
4 cijela jaja
2 žumanjca
U tavi, na srednjem plamenu, zagrijte maslac, nasjeckani crveni luk i bosiljak, a zatim dodajte mljeveno meso i sve zajedno dobro ispržite. Poškropite s malo vina, posolite i popaprite. Bešamel umak pomiješajte s nakomadanom ricottom, mozzarellom i naribanom mješavinom sireva. Dodajte prženo mljeveno meso i pomiješajte. Posolite i popaprite po želji.
Umijesite i razvaljajte tijesto. U vreloj, posoljenoj, vodi nekoliko minuta kuhajte kvadratiće tijesta, a kad je tijesto skuhano, zgotovite cannellone na taj način da na svaki kvadratić skuhanog tijesta žlicom nanesete malo mješavine mesa, bešamel umaka i sireva, pa zarolajte. U tavu stavite malo umaka od rajčice, položite cannellone i prelijte s ostatkom umaka od rajčica. Mangia bene!
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Piletina Alfredo sa gljivama i šparogama
Vrijeme pripreme (min.): 35 min
Broj kalorija: 645 cal
Masnoće: 20 g
Ugljikohidrati: 74 g
Bjelančevine: 41 g
Sastojci za 4 osobe
2 žlice maslinovog ulja
250 g gljiva, narezanih na ploške
2 luka, sitno nasjeckana
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckanog
mažuran
timijan
papar
500 g kuhane piletine, narezane na male komadiće
50 ml bijelog vina
250 g smrznutih vrhova šparoga
400 g tjestenine po želji
Alfredo umak:
1/4 šalice maslaca
200 ml vrhnja
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckanog
50 g naribanog parmezana
malo peršina
Priprema jela
1. Pripremite umak: u tavi otopite maslac, dodajte vrhnje i pirjajte 4-5 minuta. Dodajte češnjak, sir i peršin te kratko promiješajte.
2. U tavi zagrijte ulje. Dodajte gljive, luk, češnjak, mažuran, timijan i papar te držite na vatri 5 minuta uz često miješanje.
3. Dodajte piletinu, alfredo umak i vino. Pirjajte 4-5 minuta.
4. Dodajte šparoge te držite na vatri 2-3 minute.
5. Poslužite preko tjestenine koju ste u međuvremenu skuhali te po želji posipajte parmezanom
Juha sa tortellinima i grahom
Vrijeme pripreme (min.): 45 min
Broj kalorija: 440 cal
Masnoće: 19 g
Ugljikohidrati: 49 g
Bjelančevine: 19 g
Sastojci za 4 osobe
2 žlice maslaca
1 sitno nasjeckani luk
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani
1 mrkva, narezana na trakice
1 celer, sitno narezan
4 šalice vode
1 povrtna ili kokošja kocka
350 g crvenog graha iz limenke, opranog i ocijeđenog
200 g tortellina sa sirom
peršin
papar
4 žlice pesta sa bosiljkom
50 g naribanog parmezana
Priprema jela
1. U loncu za juhu otopite maslac. Prepržite luk, češnjak, mrkvu i celer.
2. Nalijte vodu te dodajte povrtnu ili kokošju kocku. Pojačajte vatru tako da voda zavrije, a zatim je smanjite.
3. U lonac dodajte grah i tortelline. Prekrijte lonac i držite na laganoj vatri 20 minuta uz povremeno miješanje.
4. Na kraju dodajte peršin i papar, a kod posluživanja u svaki tanjur žlicu pesta i malo parmezana.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Zapečeni makaroni sa sirom
Vrijeme pripreme (min.): 50 min
Broj kalorija: 240 cal
Masnoće: 7 g
Ugljikohidrati: 34 g
Bjelančevine: 15 g
Sastojci za 4 osobe
200 g makarona
2 žlice margarina
30 g brašna
sol i papar
žličica senfa
1/2 žličice Worcestershire umaka
2 šalice mlijeka sa malo masti
150 g cheddar sira
Priprema jela
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
3. U međuvremenu u tavi rastopite margarin. Dodajte brašno, sol, papar, senf i worcestershire umak. Držite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne.
4. Maknite sa vatre te dodajte mlijeko. Vratite na vatru tako da umak zavrije uz stalno miješanje. Nakon 1 minute vrenja dodajte sir. Držite na vatri dok se seir ne rastopi uz povremeno miješanje.
5. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte sa umakom te ulijte u keramičku posudu za pećnicu i pecite 20-25 minuta.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
LAZANJE
POTREBNO JE
1/2 kg lukatoni testenine, litar mleka, 3 kašike brašna, 125 g maslaca, malo muskatnog oraha, 300 g mlevenog mesa, glavica luka, 2 šargarepe, so, biber, origano, šolja kečapa
PRIPREMA
Meso propržite s lukom, dodajte šargarepu iseckanu na kockice i kečap, začinite i dinstajte još malo. Skuvanu testeninu sipajte u vatrostalnu činiju, dodajte nadev od mesa i izmešajte. Napravite bešamel sos, prelijte preko testenine i kratko zapecite u rerni.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Pasta trikolori
POTREBNO JE
500 g testenine u tri boje, 200 ml majoneza, 200 ml kisele pavlake, kašičica senfa, par viršli, 100 g ementalera ili gaude, zelene masline punjene paprikom, sveža crvena paprika, 100 g čeri paradajza, so, biber
PRIPREMA
Testeninu skuvajte, prelijte je sa malo ulja i ostavite da se ohladi. U međuvremenu napravite preliv od majoneza, kisele pavlake i malo senfa. Krastavce, papriku, skuvane viršle i masline naseckajte, posolite i pobiberite, pa pomešajte sa prelivom. Sve sjedinite sa testeninom i stavite u vatrostalnu posudu. Odozgo stavite polovine čeri paradajza i pospite bosiljkom, a zatim kratko zapecite u rerni. Umesto viršli možete da koristite pileći file.
Izvor: zena.rs
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Letnje paste: Probajte 3 popularna mediteranska jela
Testenine su uvek rado viđene na svakoj trpezi. Predlažemo vam 3 ukusna i jednostavna recepta koja vam mogu biti nas meniju i za ručak, ali i za osvežavajuću večeru.
ŠPAGETE SA ŠAMPINJONIMA
POTREBNO JE
500 g špageta, 250 g šampinjona, 4 čena belog luka, pola crvene paprike, 4 kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, biber, so, peršun
PRIPREMA
Šampinjone, luk i papriku iseckajte i ispržite na ugrejanom ulju. U tiganj dodajte začine, limunov sok i seckani peršun. Špagete skuvajte po uputstvu na pakovanju i prelijte ih pripremljenim prelivom.
TALJATELE S POVRĆEM
POTREBNO JE
500 g taljatela, patlidžan, tikvica, 2 paradajza, maslinovo ulje, svež peršun, so
PRIPREMA
Skuvajte taljatele u slanoj vodi. Povrće isecite na kockice, posolite, propržite na maslinovom ulju i pomešajte sa taljatelama. Ukrasite seckanim peršunom.
FUZILI SA PRŠUTOM
POTREBNO JE
300 g spiralne testenine, manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 200 g fete, 50 g pršute, 50 g praške šunke, 100 ml slatke pavlake, muskatni orah, so, biber, 40 g maslaca, kašika maslinovog ulja, 100 ml belog vina
PRIPREMA
Testeninu skuvajte u dosta posoljene vode i ocedite je. Otopite maslac i na njemu propržite sitno iseckan luk i propasiran beli luk. Dodajte na listiće isečenu pršutu i samlevenu ili jako usitnjenu prašku šunku, pa pržite još malo. Pavlaku začinite solju, biberom i muskatnim orahom i u nju narendajte polovinu fete. Masu pomešajte sa isprženom pršutom i sve zajedno kratko prokuvajte. Dodajte skuvanu testeninu, dobro promešajte i servirajte s preostalom fetom isečenom na sitnije kocke.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|