:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Želatinirana hobotnica
Sastojci:
- oko 2,5kg krakova velike hobotnice
- 1 manji luk propečen na otvorenoj vatri
- 1 veća šangarepa
- 1 grančica celera
- 1 neprskani limun, prerezan
- so
- šaka bibera u zrnu
- 1-2 lovorova lista
Za dresing:
- nekoliko kašika kapra
- 1-2 češnja belog luka, sitno seckana
- 1 mali ljubičasti luk, sitno naseckan
- puno sitnog naseckanog peršuna
- so
- sveže mleveni crni biber prema ukusu
- dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja
- balzamično sirće dobrog kvaliteta prema ukusu
Hobotnicu staviti u lonac i dodati tek toliko vode da je prekrije. Dodati ostale sastojke i kuvati na laganoj vatri oko 1 sat, tj. dok ne omekša.
Procediti je i sačekati malo da se ohladi. Na plastičnoj foliji poređati krakove jedan do drugog. Zaviti ih čvrsto u foliju i ostaviti je preko noći u hladnjaku kako bi se stvorio želatin. Sutra izvaditi hobotnicu iz folije i narezati na šnite te poslužiti sa dresingom.
Za dresing se svi sastojci dobro izmešaju te posluže uz hobotnicu.
Salata od hobotnice
- 1,5kg hobotnice
- 3 čena belog luka
- 1 vezica peršuna
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 0,5 dl vinskog sirćeta
- so i biber po želji
Hobotnicu dobro oprati, izvrnuti joj telo i iz njega izvaditi unutrašnjost. Tučkom dobro istučemo deblje krakove, pa je ponovo dobro oprati. Kuvamo je u dosta vode, poklopljenu na najjačoj temperaturi. Kad prokuva, temperaturu smanjimo na pola i nastavimo sa kuvanjem dok hobotnica ne omekša (oko 60 minuta). S kuvane hobotnice skinuti sluzavu kožicu, pa iseći na lepe komade. Začiniti belim lukom isečenim na kriškice i sitno naseckanim peršunom i preliti uljem i sirćetom. Posoliti pažljivo jer je sveža hobotnica slana; poparimo i dobro izmešamo. Salatu od hobotnice možemo čuvati u frižideru i nekoliko dana.
Pečena hobotnica sa krompirima
- 1,5 kg hobotnice
- so i biber po želji
- 1 dl maslinovog ulja
- 800g krompira
- 1 vezica peršuna
- 3 čena belog luka
Hobotnici iz tela izvaditi iznutrice, istisnuti kljun, odstraniti oči. Oprati je pod mlazom hladne vode. Natući je drvenim tučkom. Ako je hobotnica bila zaleđena, nije je potrebno istući. Osušiti je čistom kuhinjskom krpom, popariti i nauljuiti. Peći je u pećnici na temperaturi od 180°C. Zavisno od veličine hobotnice, dodamo krompire, ako je hobotnica veća dodamo cele krompire, ako je manja onda krompire naseći na pola. Kad omekša hobotnica, a krompir dobije žutu boju, jelo je pri kraju. Dodamo naseckani peršun i beli luk. Ako pogrešite u proceni, izvaditi pečeni deo (hobotnicu ili krompir), a ostalo još peći. Kad je gotovo, sve zajedno začiniti.
|
_________________
ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|