:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Kisele paprike II
Sastojci
Za 5 kg žute paprike:
1 l sirćeta
20 dkg šećera
10 dkg soli
1 vinobran
Priprema
Paprike očistiti i oprati. Sirće, šećer, so i vinobran dobro izmiješati. Paprike staviti u veću plastičnu posudu i zaliti sa smjesom sirćeta. Ostaviti da stoji 24 sata i desetak puta rukama dobro izmiješati. Stavljati u tegle i dodati par zrna bibera. Zaliti sa tekućinom u kojoj je paprika stajala. Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Kisele paprike punjene sirom
Sastojci za više od 10 porcija
paprike babure
sir
kajmak
presolac
Priprema
Paprike očistiti od semena, oprati i dobro ocediti. Svaku papriku posoliti iznutra i puniti izmešanim mladim sirom i kajmakom. Napunjene paprike redati u teglu i preliti blagim presolcem, povezati i ostaviti na hladno mesto.
Šta je presolac?
Kuvana slana voda u koju je dodata esencija i vinobra.
Na 10 litara vode ide 250 g esencije, 300 g soli, 10 g konzervansa i 10 g vinobrana.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Paprike u senfu
Sastojci
30 crvenih paprika
2.5 dl alkoholnog sirćeta
2.5 dl vode
2 kašike šećera
1 kašika soli
biber, lovorov list
500 g senfa
2.5 dl ulja
Priprema
Crvene paprike narežite na kolutove (1 cm) i kuvajte 10-15 min (dok ne omekšaju) u razređenom sirćetu kojem ste dodali šećer, sol, biber i lovor. Zatim papriku ocedite i ohladite.
U senf dobro umešajte ulje, zatim pripremljenu papriku i sve stavite u staklenke. Zavežite celofanom i spremite na hladno mesto.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Zeleni paradajz
Sastojci
Zeleni paradajz
Za presolac (za 1 l tečnosti) :
1 l vode
9 kašika šećera
2 kašike soli (ravne)
250 ml sirćeta
Ostali materijal:
1 vinobran
biber u zrnu (po želji)
3-4 lista lorbera
nekoliko listića svežeg celera
šargarepa ili koren rena
Priprema
Paradajz oprati, dobro obrisati i ostaviti još 15 min. da se sasuši (sobna temperatura).
U jednu šerpu naliti vodu, dodati šećer, so, promešati i staviti da provri tj. kuvati dok se šećer i so ne rastope (3-4 min.). Pomeriti sa ringle, dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran. Paradajz naređati u jednu šerpu, preliti ga ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 h da stoji.
Ređati ga u čiste, sterilisane, hladne tegle. Staviti nekoliko listića svežeg celera, zrna bibera, lorber i do vrha tegle naliti pripremljenim hladnim rastvorom.
Očistiti šargarepu (ren), iseći po dužini i u obliku krsta staviti preko paradajza tj. time pritisnuti paradajz. Poklopiti i ostaviti najmanje 6 nedelja do upotrebe da na tamno i hladno mesto stoji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Džem od jagoda
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
3 kg jagoda
1,5 kg šećera
Priprema
Jagode očistiti od peteljki i dobro oprati. Staviti u veću šerpu i posuti šećerom. Ukoliko ste u stisci s vremenom, možete ih ostaviti da prenoće u frižideru pa kuvati sutradan, a možete kuvati i odmah.
Džem treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i skinuti penu koja se nakupi. Tegle i poklopce dobro oprati i staviti u rernu da se sterilišu najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Džem kuvati 1 do 1,5 sat.
Za probu, staviti malo džema na tacnu da se ohladi. Ako se ne razliva, znači da je kuvan.
Vreo džem sipati u vrele tegle i odmah zatvarati originalnim poklopcima ili povezati celofanom navlaženim alkoholom. Ušuškati ih dobro u vuneno ćebe ili perjani jastuk, a može i oboje, i ostaviti da se lagano hladi.
Ukoliko se pridržavate uputstva, konzervans ne treba dodavati, džem se sigurno neće pokvariti.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Džem od jagoda i ribizli
Sastojci
2 kg jagoda
500 g crvenih ribizli
1,5 kg šećera
Priprema
Jagode očistiti od peteljki oprati i ocediti. Oprati ribizle, pa izmešati sa jagodama i ostaviti preko noći na hladnom mestu (može u frižideru).
Sledećeg dana staviti na šporet da prokuva, pa nastaviti sa kuvanjem još 30-40 minuta uz često mešanje varjačom.
Džem je gotov kada se kapljica stavljena na tacnu posle hlađenja ne razliva, već ostane čvrsta.
Džem sipati u oprane i zagrejane tegle (zagrejte ih u rerni) pa ove tegle sa džemom staviti u rernu i zagrevati na 100 %C oko 10 minuta tj. dok se površina džema ne želatira. Tegle dobro zatvoriti, uviti u ćebe i ostaviti preko noći da se ohladi.
Odviti iz ćebeta i poređati na hladno mesto.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Džem od kajsija
Sastojci
kajsije
šećer
Priprema
Zdrave i zrele kajsije oprati, prepoloviti i kuvati bez kapi vode na jačoj vatri uz neprestalno mešanje. Pri kraju kuvanja staviti šećer. Na 1 kg kajsija stavlja se 600 g šećera.
Još topao džem sipati u tegle, omotati debljom tkaninom i sutradan povezati celofanom.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
CVEKLA SA RENOM
Potrebno je:
*2,5kg cvekle
*1l sirćeta
*2l vode
*350gr šećera
*100gr soli
*3 kašike rendanog rena
*kim po ukusu
Ppriprema:
*Cveklu skuvati, ohladiti, oljuštiti i naseći na kolutove. Sastojke za preliv skuvati i ohladiti. Zaliti cveklu i zatvoriti tegle.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Sačuvajte najbolje za zimu
Osim proverenih domaćih recepata za zimnicu, nudimo vam i recepte iz italijanske, grče i nemačke kuhinje, čiji će vas ukus i izgled sigurno oduševiti.
Kiseli krastavci
POTREBNO JE:
5 kg krastavaca; za preliv: 4 l jabukovog sirćeta, 1 l vode, 300 g šećera, 150 g soli, 5 g konzervansa (natrijum benzoat)
PRIPREMA:
Krastavce dobro operite, trljajući svaki rapavom stranom novog sunđera za sudove. Stavite ih u cediljke i ostavite da se osuše. Ređajte ih u sterilisane, hladne tegle. Sipajte kašičicu slačice i stavite jednu grančicu mirođije i jednu grančicu svežeg bosiljka, jedno na dno, drugo na vrh. Odgore pritisnite okruglim plastičnim pritiskivačem ili letvicama. Sipajte hladan preliv. Tegle povežite celofanom, prethodno umočenim u alkohol, i gumicama. Ostavite na hladno tamno mesto. Bolje je i sigurnije ako zimnicu pripremate s kupovnom, flaširanom vodom.
Italijansko mešano povrće
POTREBNO JE:
750 g sitnog crnog luka, 1 kg mladih tikvica, 300 g karfiola, 500 g sitnih šampinjona, 3 crvene paprike; za sok: 3/4 l supe od kockice, 1/4 l suvog belog vina, sok od 2 limuna, 2 čena belog luka, grančica ruzmarina, 10 zrna bibera, list lovora, 1,5 kašičica soli
PRIPREMA:
Sve sastojke za sok kuvajte 45 minuta na umerenoj vatri. Povrće očistite, operite i krupnije isecite. Spustite ga u sok i skinite sa šporeta. Kad se prohladi, izvadite, ređajte u tegle, a odozgo sipajte proceđen sok. Sterilišite 20 minuta u rerni.
Barene paprike
POTREBNO JE:
6 kg mesnatih paprika, 1 l sirćeta, 1 dl esencije, 4 l vode, 150 g soli, 150 g šećera, 200 g ulja, biber u zrnu
PRIPREMA"
Sve sastojke osim paprike stavite u veći sud da provre. Paprike dobro operite, odsecite im drške, svaku malo izbušite viljuškom i spuštajte u provreli presolac. Kratko obarite i ređajte u tegle. Kada su sve paprike gotove, pustite da presolac još jedan minut vri, a zatim prelijte preko paprika. Kada se tegle ohlade, povežite celofanom.
Grčka boranija
POTREBNO JE:
750 g zelene špargla boranije, 500 g crnog luka, so, 6 čenova belog luka, kašičica bibera u zrnu, 1 l maslinovog ulja, grančica majorana
PRIPREMA:
Boraniju operite i očistite, pa kuvajte 10 minuta u osoljenoj vodi. Očišćen crni luk isecite na polovine i kratko blanširajte. Sa svim ostalim sastojcima ređajte u tegle i prelijte uljem da ogrezne. Drvenom kašikom promešajte da izađe sav vazduh. Poklopite i ostavite na hladnom mestu, nikako u frižideru. Ukoliko je potrebno, dodajte ulje. Posle 15 dana boranija je spremna za upotrebu.
Nemačka salata
POTREBNO JE:
3 kg a, 3 kg krastavaca, 3 kg zelenog paradajza, 3 kg paprike, 200 g šećera, 200 g soli, 5 dl sirćeta, 1 vinobran
PRIPREMA:
Sve iseckajte, dodajte sirće, šećer, so i malo vinobrana. Izmešajte i ostavite da odstoji 24 časa. Stavite u tegle i prelijte oceđenim sokom.
Branka Gajić, Blic
|
|
|
|
|
|
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Djuvec od raznog povrca
Sastojci:
1 kilogram ociscenog crnog luka, kilogram mlade boranije, 1/2 kilograma krompira, 1 kilogram paradajza i 1 kilogram svinjskog mesa od rebara.
Priprema:
U serpu staviti 1 veliku kasiku masti, dodati sitno isecen crni luk, pa u poluuprzen luk staviti ociscenu i uzduz isecenu boraniju.
U proprzenu boraniju metnuti i ociscen i na koturove isecen krompir, malo persunovog lisca, 1 kilogram opranog i isecenog paradajza, sve proprati, pa onda dodati 1 kilogram svinjskog mesa, isecenog na manje komade.
Svu zelen posoliti, obiberiti i sipati u zemljani ili obican djuvec. Meso staviti preko uprzene zeleni, sipati vrlo malo vode i masti, peci dok meso ne bude mekano, a sluziti sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom.
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Kiseli krastavci
* * * Potrebni sastojci:* * *
5 kg malih krastavaca
3 litre vode
1,5 l alkoholnog sirćeta
125 gr. belog šećera
125 gr. soli
1 kašičica gorušice
malo bibera u zrnu
malo svežeg kopra
4-5 bobica nezrelog groždja na svaku staklenku krastavaca
* * * Pripremanje:* * *
Vodu, sieće, so i šećer prokuvajte. Krastavce dobro operite, ocedite i stavite u tegle.
U svaku teglu stavite malo gorušice, nekoliko zrna bibera, malo svežeg, naseckanog kopra i 4-5 bobica nezrelog groždja koje će dati poseban okus zimnici.
Krastavce u teglama prelite vrućom tekućinom.
Odmah zatvorite staklenke.
Pasterizirajte u zagrejanoj rerni 45 minuta na temperaturi od 75 – 90 stepeni C.
* * * Ostavite na hladno i tamno mesto. * * *
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Sušeni paradajz
Vrelo letnje vreme ima i svojih dobrih strana, a jedna od njih je svakako slasni paradajz. Ako želite da u njima uživate i zimi počnite sa sušenjem.
* * * Suv paradajz izvrstan je dodatak jelima * * *
* * * A evo i kako.* * *
Prvi i osnovni sastojak za delikates zvani sušeni paradajz jesu sunčani dani i to njih tri do četiri za redom.
Dakle, proverite šta kaže vremenska prognoza i tek se onda upustite u ovaj poduhvat.
Najbolje je sušiti mesnate vrste, ali ako do njih ne možete doći poslužiće i bilo koja druga vrsta.
Paradajzima uklonite peteljke, operite ih, obrišite i iseckajte (ako su manji dovoljno je na polovine, a ako je reč o većim primercima, isecite ih na više komada).
Složite paradajz na plitke tacne ili plehove, tako da se ne dodiruju međusobno.
Posolite ih i ostavite na sunčanom mestu dok god se potpuno ne osuše.
Koliko im vremena treba da se osuše zavisi od količine i jačine sunca.
Ako nemate gde da ih sušite na otvorenom, možete to uraditi u rerni na 100 stepeni Celzijusa, otprilike pet i po do šest sati.
Pošto je paradajz osušen složite ga u čiste tegle i prelijte maslinovim uljem.
Ako želite, možete im dodati začine poput bosiljka, origana, ruzmarina ili čilija.
A ko ne voli maslinovo ulje može čuvati suv paradajz u teglama. Na zimu ćete se im obradovati.
* * * Satojci:* * *
5 kg paradaiza
2 kašike soli
2 kašike šećera
2 ljute feferone
ko voli ljuto 1 veza peršuna
* * * Priprema * * *
Paradaiz preliti vrućom vodom, malo da stane da bi se kora bolje ogulila.
Paradaiz oguliti, samleti na mlinu za meso.
Mleveni paradaiz staviti u posudu dodati so, šećer,
sitno seckan peršun i 2 feferone na vrhu malo narezane( ko ne voli ljuto nek ne stavlja feferone).
Staviti da se kuva, kad provri kuvati 15 minuta i toplo pakovati u flašice.
Flašice dobro zatvoriti i ušuškati krpama da stoji tako dok se ne ohladi.
Pre pakovanja feferone izvaditi (pojesti ko voli ljuto).* * *
Ovu količinu mlevena paradaiza kuvam iz dva puta, zbog toga što boja ostaje lepša a kad je manja količina pri kuvanju manje se kuva i ostaje više vitamina.
* * * Za pakovanje su podesne i boce od 7dcl sa širokim zatvaračem. * * *
Zimnica koju se isplati spremati
Paradajz i paprike uvek možete da ostavite za zimu. Možda ne u velikim količinama, ali će se neponovljivi domaći ukus osetiti u svakoj tegli koju otvorite.
Jednostavni ajvar
* * * Potrebno je * * *
8 kg paprika,
0,4 dl ulja, so
Paprike ispecite, oljuštite, očistite od semena i peteljki, pa ostavite da se preko noći ocede.
Sutradan ih sameljite, posolite i stavite da se prže na zagrejanom ulju.
Ajvar neprestano mešajte dok sva tečnost ne uvri. Potom ga razlijte u vrele tegle, stavite u toplu rernu na desetak minuta, a onda rernu isključite i ostavite tegle da u njoj prenoće.
* * * Sutra zalijte svaku teglu s nekoliko kašika vrelog ulja i čvrsto zatvorite. * * *
Zeleni ajvar od paradajza
* * * Potrebno je * * *
5 kg zelenog paradajza,
0,5 kg rena,
0,75 kg senfa,
1 l ulja, so
* * * Priprema * * *
Sameljite paradajz u multipraktiku, pa kašu stavite u gazu i ostavite da se cedi 24 sata.
Sutradan u masu dodajte naribani ren, senf i so, pa polako mešajući, kao majonez, dodajte ulje.
* * * Kada dobijete homogenu masu, preručite je u manje tegle i povežite. * * *
Paprike u senfu
* * * Potrebno je * * *
30 gr. crvenih mesnatih babura,
2,5 dl alkoholnog sirćeta,
2,5 dl vode,
2,5 dl ulja,
2 kašike šećera,
kašika soli,
biber,
lovorov list,
500 gr. senfa
* * * Priprema * * *
Paprike očistite i isecite na deblje trake.
U široj šerpi prokuvajte sirće, šećer, so, biber u zrnu i lovorov list i, dok je još vrelo, dodajte toliko isečenih paprika da prekriju dno posude.
Svaku turu paprika kuvajte po 10 minuta povremeno mešajući.
Paprike vadite rešetkastom varjačom, stavite da se ocede i ohlade.
Mikserom umutite senf i ulje, dodajući ulje kao kada pravite majonez.
* * * U dobro umućen senf dodajte ohlađene paprike, lagano izmešajte, pa složite u tegle.
* * *
PINĐUR
* * * Potrebno je * * *
10 kg što debljih i mesnatijih crvenih paprika,
5 kg paradajza,
3 kg plavog patlidžana,
400 ml ulja,
2 kašike esencije,
100 gr. šećera,
4 pune kašičice soli,
list celera,
peršun
* * * Priprema * * *
Paprike ispecite, poređajte u lonac i poklopite da se potpare.
Oljuštite ih, kratko ocedite i sameljite na mašini za meso.
U međuvremenu stavite plavi patlidžan da se peče 20 minuta u vreloj rerni.
Ohlađen patlidžan oljuštite i sameljite kao papriku.
Paradajz isecite na kriške, kuvajte ga bar dvadesetak minuta, potom propasirajte i dodajte u lonac s paprikom i patlidžanom.
Sve kuvajte najmanje dva i po sata, a onda posolite i dodajte ulje.
Dobro ukuvan pinđur sklonite s vatre i dodajte dve kašike esencije.
Promešajte i vrelo sipajte u prethodno dobro zagrejane tegle.
* * * Zatvorite tegle, pokrijte ćebetom i ostavite da se dobro ohlade. * * *
LJUTENICA
* * * Potrebno je * * *
4 kg patlidžana,
4 kg crvenih mesnatih paprika,
6 ljutih feferona,
0,5 l ulja,
120 gr. šećera,
300 ml voćnog sirćeta,
8 čenova belog luka,
so
* * * Priprema * * *
Oljuštite patlidžane i stavite ih u vrelu vodu da se kratko blanširaju.
Ocedite ih, isecite na štapiće, a paprike i feferone operite i dobro obrišite.
Na rešetki rerne zagrejane na 220 stepeni ispecite paprike i feferone povremeno ih okrećući.
Pečene paprike ostavite da se potpare, pa ih oljuštite, očistite od semena i isecite na trake.
U šerpi zagrejte polovinu ulja i na njemu pržite patlidžane dok ne omekšaju, a onda dodajte paprike.
Pržite uz mešanje, pa dodajte šećer, sirće, naseckan beli luk i so.
Kuvajte na tihoj vatri još pola sata, vruće razlijte u tegle i stavite na pola sata u rernu zagrejanu na 80 stepeni.
* * * Kada ih izvadite, prelijte ljutenicu preostalim uljem, dobro zatvorite i ohladite. * * *
Slagane paprike
* * * Potrebno je * * *
3 kg mesnatih babura,
3 kg kupusa,
kesica bibera u zrnu,
100 gr. soli,
0,5 l vode,
0,5 l sirćeta
* * * Priprema * * *
Papriku operite i isecite na deblje rezance, a kupus iseckajte što sitnije.
U tegle naizmenično ređajte paprike i kupus, a između svakog reda stavite nekoliko zrna bibera.
Od vode, sirćeta i soli skuvajte presolac, ohladite ga i njime prelijte povrće.
Tegle zatvorite celofanom, a posle nekoliko dana proverite da povrće nije upilo presolac.
* * * Ako je potrebno, skuvajte novi i opet prelijte. * * *
Kisele paprike
* * * Potrebno je * * *
3 kg babura,
1 l alkoholnog sirćeta,
3 l vode,
2 dl ulja,
kašika soli,
kašika šećera,
biber u zrnu,
beli luk
* * * Priprema * * *
U velikoj šerpi pomešajte sve sastojke sem belog luka i bibera.
Kada tečnost provri, ubacujte po osam paprika koje su dobro očišćene od semenki i kuvajte do tri minuta.
Na dno tegle iseckajte dva čena belog luka i stavite nekoliko zrna bibera, pa na to ređajte barene paprike.
Kad teglu napunite do pola, opet stavite biber i beli luk, a isto pospite i kada napunite teglu.
* * * Prelijte vrućim presolcem i zatvorite tegle. * * *
Mleveni paradajz
* * * Potrebno je * * *
5 kg paradajza,
veza celera,
ljute papričice,
konzervans,
ulje, so
* * * Priprema * * *
Zreo, ali ne prezreo paradajz operite, dobro obrišite i ostavite da se prosuši.
Isecite ga na parčiće i sameljite na mašini za meso.
Dodajte konzervans, po ukusu posolite i dobro promešajte.
Listove celera operite, prosušite i sitno iseckajte, pa dodajte mlevenom paradajzu.
Promešajte i sipajte u čiste, sterilisane i ohlađene flaše.
Kada sipate paradajz, pazite da ne prepunite flaše, pa na vrh sipajte po pola kašičice ulja.
Zatvorene flaše čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
* * * Ako volite ljuto, u flašu stavite neku ljutu papričicu. * * *
Barene paprike
* * * Potrebno je * * *
5 kg žutih i crvenih babura,
1 l alkoholnog sirćeta,
1,5 l vode, 2 kašike soli,
3 kašike šećera,
biber u zrnu,
200 ml ulja
* * * Priprema * * *
Oprane i viljuškom izbockane paprike obarite u mešavini od sirćeta, vode, soli, šećera i ulja.
Ređajte ih u tegle i dodajte u svaku nekoliko zrna bibera.
* * * Paprike prelijte presolcem u kojoj su se barile i čvrsto zatvorite tegle. * * *
Feferoni u ulju
* * * Potrebno je * * *
feferoni,
ulje
* * * Priprema * * *
Izaberite feferone približno iste dužine.
Dobro ih obrišite i prepolovite im peteljke.
Poslažite ih u čistu teglu da budu stisnuti što gušće.
Zalijte hladnim uljem i ostavite na policu.
* * * Kad potrošite feferone, ulje koje ostane koristite kao ljuti začin. * * *
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|