:: |
Autor |
Poruka |
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
Škampi u ljutom sosu
SASTOJCI
300 grama repova škampa
2 kašike gustina
1 belance
1 glavica luka
1 crvena slatka paprika
3 kašike slatke pavlake
2 kašike soja-sosa
2 kašike rakije
1 kašičica kari praha
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice tabasco sosa
NAČIN PRIPREME
Repove škampa pomešajte sa belancetom, pospite gustinom, posolite i ostavite da odstoje sat vremena u frižideru. Ispržite ih komad po komad u dubokom ulju, pa ih vadite da bi se ocedili od masnoće. Kratko propržite sitno naseckan luk, kari, šećer, tabasco sos i papriku iseckanu na tanke rezance. Dodajte soja-sos i slatku pavlaku, pa čim proključa, ubacite škampe i mešajte još minut. Isključite ringlu, rakiju malo zagrejte, prelijte preko škampa i zapalite.
|
_________________ Ta tvoja oka dva,dva mala badema
sto mi ih posla Bog protiv vradzbina.
Umesto ordena na mojim grudima,
nocas su zaspala! |
|
|
|
|
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
Oslić u soja sosu
SASTOJCI (za 4 osobe)
1 oslić
1 struk mladog luka
2 kriške đumbira
4 kašike soja sosa
4 kašike belog vina
1 kašika šećera
1/2 kašičice anisa
ulje
so
NAČIN PRIPREME
Očistiti celu ribu i propržiti je na vrelom ulju 5 minuta. Ostaviti je da se ocedi od masnoće. Pripremiti sos: sjediniti kašiku ulja i 2 kašike vode sa anisom, soja sosom, vinom, šećerom i solju. Luk iseći na kratke štapiće i staviti ga da se krčka na ulju sa đumbirom, sosom i ribom sve dok riba ne omekša, vodeći pri tom računa o tome da se meso ne odvoji od kostiju
|
_________________ Ta tvoja oka dva,dva mala badema
sto mi ih posla Bog protiv vradzbina.
Umesto ordena na mojim grudima,
nocas su zaspala! |
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
Mešano povrće s bademima
Sastojci:
250 grama tikvica
250 grama pečuraka
1 paprika
60 grama prženih listića badema
1 kašika limunovog soka
so, biber
Tikvice, papriku i pečurke isecite na tanke režnjeve. Tikvice propržite na maslinovom ulju. Kada počnu da menjaju boju, dodajte papriku i pečurke i prelijte limunovim sokom. Posolite i pobiberite. Ostavite još malo na vatri da se krčka, sve vreme mešajući. Pospite bademima i poslužite dok je toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Boranija na kineski način
Sastojci
* 400 grama zelene boranije
* 200 grama tofua
* 1 čen belog luka
* 1 kašika susamovog ulja
* 2 kašike soja sosa
* 150 grama crvene paprike narezane na štapiće
* mladi luk narezan na štapiće
* 150 grama kukuruza šećerca
* 200 grama šargarepe narezane na štapiće
* 3 kašike maslinovog ulja
* 2 kašike belog vina
Način pripreme
1. Boraniju očistite, narežite, operite i kuvajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta.
2. Na maslinovom ulju propržite luk, šargarepu i papriku. Povrće izvadite na toplo mesto.
3. Na zagrejanom ulju pržite tofu, dodajte beli luk, vino, soja sos, susamovo ulje i na kraju umešajte proprženo povrće, boraniju i oceđeni kukuruz.
Vreme pripreme: 50 minuta
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Piletina na kineski način
Sastojci
* 500 g belog pilećeg mesa
* 3 kašike soja sosa
* 1 kašika soka od limina
* 1 kašika aleve paprike
* 2-3 kašike ulja
* 3 kašike susama
* 1 kašičica senfa
* 1 kašičica vegete
* 1 kašika meda
Način pripreme
Sve sastojke izmešati. Belo pileće meso iseći na rezance. Umakati u smesu i ređati u vatrostalnu posudu. Ostatak smese preliti odozgo. Peći u poklopljenoj posudi na 220 stepeni. Pred kraj pečenja, posudu otvoriti i dopeći. Služiti uz pirinač ili prilog po želji.
Vreme pripreme: 60 minuta
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Kineski ručak
Sjeckanje namirnica na veličinu zalogaja tijekom pripreme jedna je od karakteristika kineske kuhinje. Mnogo pažnje pridaje se izboru boja namirnica koje moraju biti žive. Sama priprema uglavnom je kratka jer se hrana priprema na visokim temperaturama u woku ili prži u dubokom ulju.
Od mnogih začina, važno je spomenuti đumbir koji ljekovito djeluje na želudac. Za pripremu se većinom koriste nezasićena ulja i vrlo malo životinjskih masnoća uz obilje voća i povrća. Najčešći prilog je riža koja se poslužuje kao kruh u našoj kuhinji, a koristi se i prozirna rižina tjestenina koju možete poslužiti kao prilog mesnim jelima.
KINESKE PROLJETNE ROLICE
Sastojci: Za umak: žlica smeđeg šećera, sol, glutaminat, sojin umak, žlica pileće juhe, žlice ulja od kikirikija, žlica rižinog vina.
Pripremite tekuće tijesto od brašna, vode i soli. Ispecite tanke palačinke. U wok ulijte ulje kikirikija i propržite jednu minutu meso pomiješano s kukuruznim brašnom, bambusovim mladicama i gljivama. Dodajte sve začine za umak i pustite da ispari. Na svaku palačinku stavite nadjev, smotajte i zatvorite vodom i brašnom. Savitke pržite u mnogo ulja dok ne postanu hrskavi.
SLATKO-KISELI UMAK
Sastojci: rižin ili jabučni ocat, kečap, umak Worchester, tamni sojin umak, svijetli sojin umak. Pomiješajte žličicu i pol rižina octa (ili ga zamijenite jabučnim), dvije i pol žličice kečapa, žlicu umaka Worchester, pet žlica šećera, žličicu tamnog sojina umaka, žličicu svijetlog sojina umaka i pola žličice glutaminata. Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha. Zatim dodajte žličicu i pol gustina rastopljenog u malo hladne vode za zgušnjavanje.
KUHANA PATKA S ANANASOM I PROSOM
Sastojci: 1,5 kg patke, 250 g ananasa iz limenke, 200 g oguljenog prosa, 30 g brašna, šafran.
Narežite patku na komadiće. Kuhajte dok ne provri, smanjite vatru i kuhajte dva sata. Meso očistite od kostiju i usitnite. Juhu procijedite i sačuvajte. Meso usitnite i propirjajte. Dodajte usitnjeni ananas, papriku, šafran i dvije žlice juhe te pirjajte 20 minuta. Skuhajte proso. Rastopite žlicu brašna u soku od ananasa na slaboj vatri. Dodajte dvije žlice sojina umaka i malo juhe. Patku i proso prelijte umakom i poslužite.
ŠPAGETI OD RIŽE NA SEČUANSKI
Sastojci: 200 g rižinih špageta, 200 g svinjetine, đumbir, 0,5 l juhe od povrća, rižino vino, sojin umak.
Meso kuhajte pet minuta i narežite na komadiće. U woku zagrijte dvije žličice šećera i pustite da se karamelizira. Dodajte meso i propirjajte. Podlijte žlicom vina i sojina umaka. Dodajte češnjak i đumbir, podlijte juhom, dodajte glutaminat. Kuhajte 1 sat. Skuhajte špagete i prelijte juhom. Poslužite u zdjelicama na čije dno stavite sitno narezan mladi luk, sojin umak i malo glutaminata.
KINESKI KOLAČIĆI SA SEZAMOM
Sastojci: 300 g brašna, 2 jaja, 80 g šećera, 3 g suhoga kvasca, 80 g zrna bijelog sezama, 60 g maslaca.
Mikserom izmiješajte brašno, šećer, kvasac, umućeno jaje i maslac u tijesto.Ostavite ga da stoji sat vremena. Tijesto podijelite u kuglice. Umutite jaje i u njega uronite jednu polovicu svake kuglice. Namočenu polovicu stavite na foliju sa sezamovim sjemenkama i lagano pritisnite da se sjemenke bolje zalijepe. Pecite u limu za pečenje 20 minuta u pećnici na 18 stupnjeva.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Slatko - kisela piletina
Ovo klasično jelo iz Hongkonga popularno je u kineskim restoranima širom sveta.
Za 4 osobe
* * * Potrebno je: * * *
- friteza ili veliki duboki tiganj dopola napunjen uljem, vok
- biljno ulje, za prženje u dubokom ulju i za prženje mešajući
- 4 pileća bela mesa, bez kože i kostiju, isečena na komadiće od 2,5 cm
- brašno, za posipanje
- 2 supene kašike nesoljenog indijskog oraha ili celih poparenih badema
- ½ crvene paprike, bez semena i iseckane
- 8 strukova mladog luka, isečenih na komadiće od 2,5 cm
- 1 kolut ananasa, isečen na komadiće
* * * Za žitko testo * * *
- 115 g brašna sa sredstvom za narastanje
- prstohvat soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 240 ml piva
* * * Za sos * * *
- 120 ml bistre pileće supe
- 3 supene kašike svetlog soja-sosa
- 1 supena kašika bistrog meda
- 3 supene kašike pirinčanog sirćeta
- 2 supene kašike kečapa
- komad od 2 cm svežeg korena đumbira, oljuštenog i narendanog
- 1 kašičica kukuruznog brašna
* * * Za žitko testo * * *
- 115 g brašna sa sredstvom za narastanje
- prstohvat soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 240 ml piva
* * * Za sos * * *
- 120 ml bistre pileće supe
- 3 supene kašike svetlog soja-sosa
- 1 supena kašika bistrog meda
- 3 supene kašike pirinčanog sirćeta
- 2 supene kašike kečapa
- komad od 2 cm svežeg korena đumbira, oljuštenog i narendanog
- 1 kašičica kukuruznog brašna
Za žitko testo prosejte brašno, so i prašak za pecivo u veliku činiju.
U sredini napravite udubljenje pa sipajte polovinu piva.
Postepeno sve pomešajte pa umutite žicom ostatak piva da dobijete glatko žitko testo.
Odložite na 30 minuta.
Za sos stavite u tiganj sve sastojke osim kukuruznog brašna pa mešajte nad tihom vatrom dok se med ne istopi.
Pomešajte brašno s malo hladne vode da dobijete glatku pastu pa je sipajte u tiganj i mešajte dok se sve ne zgusne.
Kuvajte minut pa odložite. Zagrejte pećnicu na 130˚ C (plin ½).
Zagrejte ulje za prženje u dubokom ulju na 180˚ C.
Pospite brašnom komade piletine, umočite ga u žitko testo pa pržite u turama po 3-4 min. ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrksavi.
Ocedite ih i držite nepoklopljene u toploj pećnici.
Zagrejte dve kašike ulja u voku, sipajte indijski orah pa mešajući pržite 30 sekundi ili dok se ne zazlate.
Izvadite ih i stavite da se cede na kuhinjskom ubrusu.
Sipajte crvenu papriku pa je mešajući pržite tri minuta, zatim dodajte mladi luk i ananas pa mešajući pržite minut.
* * * Sipajte sos u vok, dodajte piletinu pa je uvaljajte u sos i krčkajte dva minuta.
Odmah služite posutu indijskim orahom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|