:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Vojnički pasulj za 4 osobe:
U lonac sipati jedan litar hladne vode i jednu šolju od bele kafe pasulja. Kad voda provri, treba da ključa 10 minuta.
Zatim prospite tu vodu i onda pasulj nalijte s dve litre vruće vode (voda ne sme da bude hladna jer će se pasulj jako dugo kuvati).
Iseckajte jednu srednju glavicu crnog luka, dva češnja belog luka i oko 150gr slanine (može i više, pasulj će biti bogatiji) i sve to stavite u lonac sa pasuljom i kuvajte otprilike jedan i po sat (dužina kuvanja zavisi od sorte pasulja).
Kad je pasulj skuvan (zrno mora da bude mekano) napravite zapršku:
u tiganj rastopite veliku kašiku masti i stavite kašiku brašna, pa to mešajte dok brašno ne požuti. Onda u to dodajte kašičicu aleve paprike i na vrh kašike bibera u prahu i to onda sipajte u pasulj. Posolite po ukusu i promešajte – pasulj je gotov.
(što duže pasulj stoji to je slađi – tako se bar veruje)
[iz "Politikinog zabavnika" #1777/1986]
|
_________________
ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı |
|
|
|
|
šamar Iskusni član
|
Godine: 115
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend
|
|
Hm,ne mogu zamisliti kampovanje bez pasulja,
slično nešto ovako ali samo bez zaprške,i naravno mnogo više luka,slanine i ljutih papričica.
Te raznog suhog mesa,samo još da ja naučim to praviti i biće super...
Kako ko voli ,ali meni pasulj skinut sa vatre je neprikosnoven,
jer tada čili papričice daju svu svoju moć a da ne govorim o mirisima...
Zaboravih dodati još kakvu dobru rakiju od kruške...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Pasulj sa pecurkama
Sastojci
* 2 kašike maslinovog ulja
* 3 velika praziluka
* 1 čen belog luka
* 250 grama pečuraka isečenih na režnjeve
* 400 grama (limenka) azuki pasulja (oceđenog)
* 400 grama (limenka) pasulja maslenca (oceđenog)
* 400 grama (limenka) seckanog paradajza
* 3 kašike paradajz pirea
* 4 kašike naseckanog peršunovog lista
* so, biber
Sos od sira
# 30 grama putera
# 30 grama mekog brašna
# 300 ml mleka
# 1 jaje
# 125 grama narendanog tvrdog sira
Način pripreme
U posudi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte praziluk i lagano pržite, uz mešanje, nekoliko minuta, tj. dok ne omekša, ali pri tom ne promeni boju. Izvadite ga rupičastom kašikom i stavite na stranu. Dodajte izgnječeni beli luk i pečurke, pa kuvajte, povremeno mešajući, 5 minuta. Dodajte pasulj maslenac, azuki pasulj, paradajz, pire od paradajza, 3 kašike peršuna, so i biber. Pokrijte i vrlo lagano kuvajte oko 20 minuta.
U međuvremenu napravite sos od sira. Rastopite puter u manjoj posudi, dodajte brašno i pržite uz mešanje 1 minut. Sklonite s vatre i postepeno umešajte mleko. Ostavite ga da prokuva i mešajte dok se ne zgusne. Lagano kuvajte 2-3 minuta, a zatim pustite da se malo ohladi. Umešajte jaje i sir, pa dodajte so i biber.
Prebacite pasulj u vatrostalnu činiju i na vrh naslažite naseckani praziluk, pa pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni, tj. dok vrh ne poprimi zlatnu boju. Pospite ostatkom peršuna i poslužite odmah.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
Double Hearts Love Sucks
|
Godine: 35
Datum registracije: 12 Maj 2009 Poruke: 2618 Mesto: i'm an amazing guy who has the killer looks
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Bas ne volim pasulj. Do te mere, da mama kad pravi pasulj, pravi posebno jelo za mene, ili ja napravim sama. Nisam jela pasulj godinama
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Danas kuham grah sa suhim mesom! Jao, kako ce dobar biti...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Bobak_BL * Domaci Lazov *
|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...
|
|
ja sam se pasulja i rize i konzervirane hrane... najeo u vojsci...
dosta mi za citav zivot...
ja kad jedem taj pasulj, on mene naduva...mislim stomak mi naduva.
a sve ostalo je normalno...pa ja to ne zovem...naduvano.
sto se mene tice, taj suljpas, i kiseli kupus, i piletiinu,
nisu vala morali ni izmisljati...bezveze je to meni...bez svega toga ja mogu...
a i ne volim ujutru, kad dignem cebe sa sebe...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti.... |
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Pasulj prebranac
Sastojci
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
700 gcrnog luka
2-3 lorberova lista
so i biber po ukusu
1 dclulja
1 kasikamlevene crvene paprike
Priprema
Prebran i opran pasulj prokuvati u cistoj vodi, ocediti je i baciti, pasulj jos malo proprati. Sipati cistu vodu za otprilike 2 prsta iznad pasulja i staviti ga da se kuva. Kuvati ga dok ne omeksa (paziti da se ne prekuva, zrna trebaju da su cela a mekana). Paziti da pasulj ne zagori, treba da se krcka na tihoj vatri. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.
Luk iseci na sitne kockice i prziti ga na ulju dok ne omeksa, skloniti ga sa ringle i dodati zacine. Izmesati pasulj sa dinstanim lukom.
Ko voli ljuto, moze da doda jednu ljutu papricicu. Gotovu smesu sipati u serpu (velicine oko 2, 5 l) ili tepsiju u kojoj ce se zapeci.
Rernu zagrejati na 180 C i peci oko 1, 5 h. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda, da bude redak ali ni preterano gust i osusen.
Prijatno!
Posluživanje
Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog ili skoro kao salata uz neko dobro meso. Preporucuje se polu suvo vino.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kaubojski pasulj
Sastojci
300 gr belog pasulja
120 grdimljene slanine
150 grkukuruza iz konzerve
1 kašikaparadajz pirea
1 glavicacrnog luka
3 čenabelog luka
5-6feferona
50 mlbelog vina
4 krmenadle
ulje, so i biber
Pasulj skuvati, ohladiti i procediti.
Krmenadle posoliti, pobiberiti i ispržiti i ostaviti sa strane.
Na istoj masnoći propržiti sitno iseckan crni i beli luk.
Dodati slaninu, isečenu na kockice, iseckane feferone i kratko propržiti.
Umešati paradajz pire, kukuruz i zaliti vinom.
Na kraju umešati pasulj.
Pripremljenu smesu sipati u podmazan vatrostalni sud i odozgo rasporediti krmenadle.
Pokriti alu-folijom i peći na 200 stepeni 1 sat.
|
|
|
|
|
|
fijesta Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 25 Sep 2011 Poruke: 24
|
|
Musaka od pasulja
Potrebno:
400 gr bijelog pasulja
200 gr crvenog luka
50 gr mrkve
50 gr korijena od peršuna
lovorov list
400 gr faširanog mesa
40 gr masti
peršunov list
aleva paprika
2 jaja
300 ml kisele pavlake
kesica parmezana
Priprema:
Pasulj stavimo da se kuva i kada voda provri dodamo crveni luk u količini od 100 gr, zelen i lovorov list. Na srednjoj temperaturi kuvamo pasulj dok ne omekša. U dubljoj tavi stavimo 100 gr crvenog luka na masti da se prija dok ne dobije staklenastu boju. Onda ubacimo faširano meso i perđunov list i ostavimo na laganoj vatri da se pirja. Kada je meso gotovo stavimo alevu papriku. Pomastimo po dnu vatrostalnu posudu, pa stavimo sloj kuvanog i dobro projeđenog pasulja pa začinimo. Pa na njega stavimo red faširanoga mesa. I tako redamo sloj po sloj stim da na vrhu treba da bude pasulj. Dolijemo malo tečnosti u kojoj smo kuvali pasulj. Ramutimo jaja u kiseloj pavalci i prelijemo preko musake. Vatrostalnu posudu zatim stavimo u rernu koju smo zagrijali na 200 stepeni celzijusovih i šečemo dok ne porumeni.
Preuzeto sa: www.dobrajela.com
|
|
|
|
|
|
Kosovce.3 Upućeni član
|
Godine: 64
Datum registracije: 10 Nov 2010 Poruke: 269
|
|
Hilandarski pasulj
Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrijebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procijedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom. Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu.
U lonac sipajte krupno isječen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (ako je dan kada se, po Tipiku*, ulje koristi). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promješajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dvije do tri isjeckane, manje glavice crnog luka, malo bijelog luka i crvenu, mljevenu, slatku papriku.
Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten** i sitno isječen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.
- Tipik – manastirska pravila (u Hilandaru ga je ustanovio Sveti Sava).
Paradajz se ljušti ovako:
plod prelijte vrelom vodom te prstima oljuštite prozirnu pokožicu.
|
_________________ LJUBAV NEMA ALTERNATIVU! |
|
|
|
|
pejamachine Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 10 Dec 2009 Poruke: 13
|
|
Ivankamaza je napisao/la sledeće: | Pasulj prebranac
Sastojci
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
700 gcrnog luka
2-3 lorberova lista
so i biber po ukusu
1 dclulja
1 kasikamlevene crvene paprike
Priprema
Prebran i opran pasulj prokuvati u cistoj vodi, ocediti je i baciti, pasulj jos malo proprati. Sipati cistu vodu za otprilike 2 prsta iznad pasulja i staviti ga da se kuva. Kuvati ga dok ne omeksa (paziti da se ne prekuva, zrna trebaju da su cela a mekana). Paziti da pasulj ne zagori, treba da se krcka na tihoj vatri. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.
Luk iseci na sitne kockice i prziti ga na ulju dok ne omeksa, skloniti ga sa ringle i dodati zacine. Izmesati pasulj sa dinstanim lukom.
Ko voli ljuto, moze da doda jednu ljutu papricicu. Gotovu smesu sipati u serpu (velicine oko 2, 5 l) ili tepsiju u kojoj ce se zapeci.
Rernu zagrejati na 180 C i peci oko 1, 5 h. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda, da bude redak ali ni preterano gust i osusen.
Prijatno!
Posluživanje
Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog ili skoro kao salata uz neko dobro meso. Preporucuje se polu suvo vino. |
Sto dobro izgleda..hvala za recept...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|