:: |
Autor |
Poruka |
potrebna Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 45
Datum registracije: 19 Sep 2005 Poruke: 86 Mesto: Beograd
|
|
Krompir na tepsiju. Uzme se nekoliko krompira, pa se oljušte i na parčad iseku. Tako isečeni krompiri metnu se na tepsiju pa se još doda: dobra pregršt krupno isečenog crnog luka, dobra šaka pirinča, soli i na kraju se sve to prelije zaprškom od zejtina. To se sad metne pod vreo sač da se dobro ukrčka, i posle kratkog vremena jelo je gotovo. Dok se ispod sača kuva, često se nadgleda i doliva vrućom vodom da ne zagori. Ovo se jelo smatra kao zdrava i dobra hrana.
|
|
|
|
|
|
malaala987 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 07 Dec 2005 Poruke: 101
|
|
Posna ruska salata
Potrebno je :
1. osli od 500 g. do 1 kg.,
2. 3 osrednje šargarepe,
3. šolja graška,
4. manja glavica celera,
5. po koren peršuna i paškanata,
6. 3 krompira,kiseli krastavii.
Za majonez
1. 2-3 krompira,
2. 2 kašike sojinog brašna,
3. 3 dl ulja,
4. kašikica senfa,
5. 1 limun, 2 dl vode,
6. so,biber.
Ribu skuvati, odvojiti meso od kostiju, izmrviti. Dodati obareno i iseckano povre ( šargarepu,
krompir, celer, paškanat, peršun ), obaren grašak i iseckane kisele krastavie. Za majonez, staviti
vodu da provri, dodati sojino brašno i pire od kuvanih krompira, izmešati, dodavati kap po kap
ulja i stalno mutiti. Dodati senf, sok od limuna, so,biber. Izmešati majonez sa ribom i povrem,
služiti na podlozi od listova zelene salate.Ukrasiti kriškama limuna.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Pasulj na ulju
500 g pasulja,
250 g crnog luka,
150 g maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
peršunov list,
beli biber,
so.
Natopiti pasulj vodom uveče, pa ostaviti do ujutru. Sutradan ocediti od vode, obrisati ga da bude suv, pa izručiti na zagrejano ulje da se kratko proprži. Dodati sitno seckan crni i beli luk, seckan peršunov list, biber i so.
Naliti vodom da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri 4 sata, povremeno dolivajući po malo vode. Pasulj treba da se raskuva. Onda poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Krompir sa renom
1 kg krompira,
2 kašike brašna,
1 koren rena,
ulje,
sirće,
so.
Oprati krompir i skuvati. Oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Na vrelom ulju propržiti brašno, ali paziti da ostane belo. Naliti hladnom vodom. Mutiti da bi se razbile grudvice. Posoliti i kuvati da se sos zgusne. Pred samo služenje jela dodati istrugan koren rena i sipati sirće po ukusu.
U dublju posudu staviti krompir i preliti ga sosom od rena.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Posni đuveč
250 g graška,
250 g boranije,
500 g crnog luka,
3 krompira,
2 tikvice,
3 čena belog luka,
3 babure,
peršunov list,
1 čaša pirinča,
500 g paradajza,
aleva paprika,
ulje,
so.
Na vrelom ulju ispržiti očišćen i sitno seckan crni luk. Zrna graška obariti u slanoj vodi, ocediti i dodati luku. Boraniju takođe obariti u slanoj vodi, pa i nju ocediti i dodati luku. Iseckati beli luk, kao i peršunovo lišće i dodati povrću. Krompir oluštiti, oprati, iseći na kockice, a tikvice oljuštiti iseći na kockice pa i to sipati u propržen luk.
Dobro izmešati i dodati opran pirinač. Zatim sve to izručiti u nauljenu vatrostalnu posudu. Paradajz i papriku iseći i dodati ostalom povrću. Posoliti, pobiberiti i još jednom izmešati. Umešati alevu papriku. Zaliti sa dosta ulja i peći u pećnici.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Pilav sa šaranom
šolja pirinča,
1/2 kg šarana,
2 šargarepe,
1 glavica crnog luka,
4 čena belog luka,
veza peršuna,
5 kašika ulja,
biber,
so.
Na 2 kašike ulja izdinstati sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu. Umešati opran pirinač, pa naliti vodom. Prokuvati na tihoj vatri dok pirinač ne bude do pola kuvan, dodati seckan peršun, biber i so. Sipati masu u duboku podmazanu vetrostalnu posudu .
Očisiti šarana, pa ga zarezati popreko. Posoliti i u zarezano meso ubaciti kolutiće belog luka. Šarana staviti na pirinač, preliti uljem i peći u pećnici na 220 stepeni, dok ne dobije lepu rumenu boju.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Dinstane sardine
sardine,
mrvice hleba,
beli luk,
peršunov list,
ulje,
biber,
so.
U šerpu sipati ulje, onda staviti red očišćene (i bez glave) ribe, red seckanog peršuna i mešavinu: soli, bibera, mrvica hleba i malo tucanog belog luka. Ponovo staviti red ribe, preliti uljem i čašom vode.
Krčkati na laganoj vatri oko sat vremena, sve dok voda ne ispari. Mogu se služiti i tople i hladne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
Posna ruska salata (na moj nacin...isprobano )
Isto kao obicna ruska...samo bez sunke naravno
Znaci,na kockice seceni i bareni krompir i sargarepa,bareni grasak,sitno seceni kiseli krastavcici,sitno seceni posni kackavalj,po ukusu posoliti i dodati postan majonez.Kolicina je po potrebi naravno,a odnos sastojaka 1:1 (znaci ista kolicina svega...mada kackavalja moze biti i manje...)
Ne stavljam tunjevinu niti bilo koje riblje meso,jer po meni promeni ukus salate
|
|
|
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
Posna corba od sampinjona
500 gr svezih sampinjona
2-3 glavice crnog luka
2-3 srednje sargarepe
persunov list,so biber,zacin c...
Sitno iseckati luk i sargarepu i na ulju proprziti (na tihoj vatri)dok luk ne porumeni.Dodati sitno seckane sampinjone,naliti sa malo vode i dinstati 30-40 minuta,povremeno dodajuci vodu po potrebi.Kada pecurke budu dinstane,naliti vode(ja nemam meru..ali recimo oko 1,5-2 l ) ,u solju razmutiti 1-2 kasike brasna sa malo vode pa dodati u corbu i ostaviti da provri...posoliti,pobiberiti i dodati zacina c po ukusu,dodati sitno seckan persunov list....i to je to
Ne znam ima li negde slican recept...ja sam ovo spremala eksperimentalno za svoju dusu...mojima se svidelo i redovno je pravim..mada moram priznati da vise vole verziju ove corbe koja nije posna,gde umesto brasna u corbu stavim pavlaku umucenu sa dva jajeta
|
|
|
|
|
|
slatka83 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 06 Jun 2006 Poruke: 201
|
|
Riblji paprikas
- 1/2 do 1 kg ribe (šaran, som, štuka, smuđ) - najlepše je kad se stavi šaranova i somova glava i rep a ostalo da se ispeče, a štuku i smuđa možete da isečete na komade i da sve stavite.
- 2 glavice crnog luka
- smesa za riblju čorbu
- paradajz sok
- so
- paprika ljuta ako oćete da bude malo ljuće
Priprema
U šerpu ili još bolje kotlić nasuti jedno 3-4 prsta vode i iseckani luk staviti da se dinsta jedno sat vremena. U to da se doliva vode čim malo vode ispari. Smesu izmešati sa vodom da nema grudvica, usuti u šerpu i dodati vode. Kol´ko vode da dospete u šerpu zavisi od toga kol´ko ribe imate i za kolko ljudi spremate.
Pre nego što voda provri ubaciti ribu i ostaviti tako dok se riba ne skuva. Ni slučajno ne mešati da se riba nebi raspala. Dok čekate da se kuva, skuvajte i testeninu ako volite.
Kao što sam rekao na početku, ono što vam ostane od soma i šarana ispeći uz krompir salatu.
Ima i tanjir da poližete.
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Posni pasulj
Sastojci
* 1 kg belog pasulja
* 3 glavice crnog luka
* 1 glavica belog luka
* 1 kašika crvene paprike
* 4 lovorova lista
* so, biber, ulje
Način pripreme
Prokuvati pasulj sa dve vrećice čaja od kamilice, ocediti, izvaditi kamilicu. Podmazati šerpu uljem, nasuti red pasulja, posuti iseckanim crvenim lukom zajedno sa paprikom, pouljiti malo, dodati soli i bibera. Iseckati beli luk i dodati lovorov list. Drugi red isto tako, koliko ima materijala, toliko i redova. Posuti vodu da se smesa potopi. Ne mešati, samo prodrmati šerpu. Kad se skuva, zaprška se pravi samo od ulja i paprike. U posudu nasuti vruće ulje i papriku, pa onda pasulj i odozgo preliti uljem i paprikom.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|