www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Kako lucidno sanjati?
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Filozofija ~
::  
Autor Poruka
Lilly lovedoll
*GiMmE mOrE*
<b>*GiMmE mOrE*</b>

Datum registracije: 26 Maj 2006

north_korea.gif
PorukaPostavljena: Čet Mar 15, 2007 4:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa mislim da neki mogu da kontrolisu san.Ja kad vidim da se pojavljuju neke nemoguce stvari u snu odmah znam da je san, ali jedino sto uspijem je da otklonim strah ali da kontrolisem san...Slabo...A san, usput da kazem, traje 3-7 sekundi pred budjenje.Mislim da ga je tesko kontrolisati.,,, Ali da je moguce

sjena23
~Shadow Lady In Love~
~Shadow Lady In Love~

Datum registracije: 10 Maj 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 17, 2007 6:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smiješno ali nekad mogu, jednostavno sanjam i sanjam neke ljude i počnem ih zamjenjivati ljudima koje ja želim i da rade što ja želim , no istina to traje jako kratko, kao da upravljaš maštarijom u snu. Ne mogu to uvijek, nekad uspije nekad ne, čak sam se jednom probuđena iz jednog sna uspijela i vratit u taj isti san...
Isto tako kao i Rizmal, imala sam ja malo previše snova koji su mi se ostvarili, a onda sam se počela bojat da će se tako svi počet ostvarivat... Užas pogotovo kad sanjaš da netko umre i on umre, a svi kažu neće se to tako dogodit to je samo san. Zbog toga ne volim sanjat snove koji su jako vezani uz stvarnost.

gagily
Banovan!

***UvEk U pOkReTu***
***UvEk U pOkReTu***

Datum registracije: 03 Feb 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Mar 19, 2007 10:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

lucidan san- mislim da je odlicno pitanje jer sam snove u zivotu uvek tumacio
i nikada mi nisu delovali jasno uvek je bilo nesto nedoreceno. potajno sam se
nadao da cu nekog sanjati ali mi se ta zelja nikad nije ispunila Exclamation
ne znam odgovor na postavljeno pitanje Crying or Very sad

ma11
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 05 Jun 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Mar 28, 2007 7:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nemozes kontrolisata san...to bi znacilo onda da imas neke natprirodne moci... Very Happy

Lilly lovedoll
*GiMmE mOrE*
<b>*GiMmE mOrE*</b>

Datum registracije: 26 Maj 2006

north_korea.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 31, 2007 12:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jaoj kad bi mi se to desilo tako bih slatko izvrijedjala neke osobe koje u ovom zivotu ne smem.... Very Happy Evil or Very Mad Twisted Evil Very Happy

ametist heart
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 08 Avg 2006
Mesto: **I Agapi Sou Me Den Menei Pia Edo**

bhutan.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 01, 2007 3:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma11 je napisao/la sledeće:
nemozes kontrolisata san...to bi znacilo onda da imas neke natprirodne moci... Very Happy

Pa mislim da su neki u prijasnjim postovima pojasnili da se to moze. Wink Ne mora da znaci da imas natprirodne moci, nego da jednostavno znas upravljati svojim "mozgom" i svijescu. Ipak je to dio nas....

I svaki dodir njegov nema cijenu, od tužne je stvorio sretnu ženu...
To je vrijedilo čekati...

Momir13
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 34

Datum registracije: 15 Okt 2008
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 02, 2009 9:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lucidni snovi su mogući...
Opšte je poznata činjenica da ljudi upotrebljavaju svoj mozak samo 10%
Ljudi širom sveta imaju neke moći... Ima mnogo varalica ali ima i "pravih ljudi"...
Kako biste onda objasnili telekinezu i ostalo... Izvinite ako sam prešao u drugu temu... Smile

Momir13
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 34

Datum registracije: 15 Okt 2008
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 02, 2009 10:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da li neko zna sve što treba da se zna o lucidnim snovima i sve vezano za njih... ???
Zamolio bih vas, naravno ako možete i hoćete, da mi napiše neko u PM kako pre spavanja da vežbam, o čemu da mislim i sve što je bitno da bi se ostvario lucidni san... Ja shvatam da se to ne može preko noći ostvariti ali bolje ikad nego nikad početi vežbati... Tako da, ako bilo ko može da mi sve to objasni bio bih mu neizmerno zahvalan... Očekujem odgovor... Smile Smile

Sabados
Mafijaš
<b>Mafijaš</b>

Datum registracije: 25 Jun 2009
Mesto: Sky

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 15, 2009 10:01 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja u ovo bas i neverujem, ali ako je tako kao sto vi kazete onda vam zelim srecu sa time Very Happy

° Jaca °
~ zažmirim i putujem ~
<b>~ zažmirim i putujem ~</b>

Datum registracije: 28 Okt 2008

usa.gif
PorukaPostavljena: Ned Jul 19, 2009 11:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

^^ Odgovore možete pronaći ovdje:

Citat:
Locidno sanjanje

Gotovo trećinu života provedemo spavajući. Nekima je to vrijeme ispunjeno živopisnim snovima, neki imaju noćne more, neki su uvjereni kako uopće ne sanjaju, a neki (ma koliko to čudno zvučalo) odlaze na spavanje kako bi se u snu - probudili. Ovi posljednji nazvaju se još i oneironautima (od grčkog “istraživači snova”) ili lucidnim sanjačima.
Jedan od najpoznatijih oneironauta je američki znanstvenik Steven LaBerge, osnivač Instituta za lucidno sanjanje u Californiji. “Lucidni sanjači mogu svjesno utjecati na događaje u snu”, objašnjava LaBerge, “Mogu stvarati i preoblikovati objekte, ljude, situacije, svjetove, čak i sami sebe. Prema standardima fizičke i društvene stvarnosti, mogu činiti nemoguće.”
No krenimo redom…

Što je to lucidan san?

Lucidan san je san u kojem je čovjek svjestan da sanja.
Većina ljudi je imala naznake lucidnosti u snu barem jednom u životu. Najčešće se to događa kada sanjamo da nam prijeti neka opasnost pa se shvativši “da je to samo san” brže bolje odlučimo probuditi. Ali, ako je to samo san, a mi smo ti koji sanjamo, zašto umjesto da se probudimo ne bismo odlučili nastaviti sanjati? Ovaj put - ono što želimo.

Znanstveni dokaz

Osim subjektivnih doživljaja, postoje i čvrsti znanstveni dokazi o postojanju ovog stanja svijesti. Naime, tijekom sanjanja, kao što znamo, tijelo miruje. Međutim, tijekom sanjanja pomičemo očne jabučice. Odatle potječe i naziv - REM faza spavanja (engl. rapid eye movement). U potrazi za dokazom o postojanju lucidnog sanjanja, Dr. LaBerge se sjetio upotrijebiti to kretanje očiju u svrhu signalizacije. Odlučio je prespavati u laboratoriju i sa svojim suradnicima se dogovorio da će, kada se u snu osvijesti, dati dogovoreni znak očima - npr. tri puta lijevo desno i dva puta gore dolje. Tijekom noći snimani su njegovi moždani valovi i pokreti očiju kako bi se utvrdilo u kojoj fazi spavanja će signal biti poslan. Rezultati ovog eksperimenta predstavljali su vrlo značajan pomak u istraživanju lucidnog sanjanja. Dogovoreni signal (što je potvrdio zapis poligrafa) je bio poslan iz REM faze spavanja. Dakle, iz faze u kojoj se događa sanjanje. To je bio čvrsti dokaz da je lucidno sanjanje stvarna pojava, a ne nešto što nam se pričinja.

Pokreti očima su, dakle, poveznica između svijeta budnosti i svijeta sna. Gledamo li u lucidnom snu tenisku utakmicu, naše oči će se iza zatvorenih kapaka ritmički kretati lijevo-desno. Promatramo li polijetanje rakete, baš kao i u stanju budnosti, pogled ćemo upirati prema gore. Pokreti očima korišteni su i kao signalizacija za ispitivanje percepcije protoka vremena u lucidnom snu. Sanjači bi poslali signal, zatim bi određeno vrijeme pričekali (npr. odbrojali bi deset sekundi), a zatim poslali sljedeći signal. Ovakvim i sličnim istraživanjima pokazalo se kako vrijeme u lucidnim snovima teče približno jednako kao i u budnosti. Međutim, je li to tako i u običnim snovima? Ponekad se tijekom jedne noći zna dogoditi da odsanjamo san za koji nam se čini kako traje godinama. “Vjerujem da se taj efekt u snovima postiže istim scenskim trikom koji izaziva iluziju prolaza vremena na filmu ili u kazalištu”, objašnjava LaBerg, “Ako, na platnu ili pozornici, vidimo nekoga kako isključuje svjetlo kada sat otkucava ponoć, a zatim nakon nekoliko trenutaka tame vidimo kako isključuje budilicu dok jutarnje sunce sja kroz prozor, mi ćemo prihvatiti da su prošli mnogi sati, iako znamo da je prošlo svega nekoliko sekundi.”

Tehnike i vježbe

Lucidno sanjanje nije urođeni talent koji imamo ili nemamo, već vještina koju možemo razviti ovisno o našoj želji i ustrajnosti. Prvi korak za one koji žele pokušati lucidno sanjati je poboljšati pamćenje snova. U našoj kulturi ne obraćamo puno pažnje na snove, pa ih nismo navikli pamtiti. Najbolji postupak za poboljšanje dosjećanja snova je početi ih zapisivati. Na taj način im pridajemo značaj, što rezultira boljim pamćenjem snova. Zatim, tu postoje različite tehnike kao što je npr. "traženje znakova sanjanja" tj. pojava kojih u budnom stanju nema. Npr. - sanjamo kako letimo ili razgovaramo s pokojnom bakom. Takve stvari nas upozoravaju da se radi o snu. Radeći spisak pojava ili situacija koje često sanjamo i koje nam govore - ovo je san, ovo nije moguće u stanju budnosti, stavljamo naglasak na njih. Naučivši opažati znakove sanjanja, možemo si sugerirati da ćemo, kad god se desi ta situacija, zapitati: “Sanjam li ili sam budan?” Sjetimo li se to zapitati u snu, na pragu smo da ga učinimo lucidnim.

Nakon toga, sljedeći korak je testiranje stanja svijesti. Jedan od načina testiranja jesmo li budni ili sanjamo je poskočiti u zrak. Ostanemo li u zraku malo duže nego što je prirodno – sanjamo! Zatim, moguće je probati nešto pročitati. Obično, ako u budnom stanju pročitamo nešto, okrenemo se pa za par sekundi opet probamo pročitati, tekst je tu. U snovima, kada pokušamo dva puta pročitati istu stvar, obično se pojavi nešto drugo - promijeni se tekst ili nikako ne možemo razaznati slova. "Jednom sam se probudio iz sna u kojem se moja kontaktna leća ispavši mi iz oka, unmožavala poput neke vrste super-protozoe", piše LaBerge, "Riješio sam da ću ubuduće u takvim snovima zapaziti tu mutantnu leću kao znak sanjanja. I stvarno, postao sam lucidan u dvanaestak snova prepoznavši tu naročitu neobičnost. Svatko od nas ima svoje vlastite osobne znakove sanjanja, iako su neki od njih opće poznati, kao što je slučaj kada idemo na posao u pidžami. Primjeri tuđih znakova sanjanja mogu vam pomoći pri prepoznavanju svojih vlastitih, ali upamtite da će vaši znakovi sanjanja biti isto toliko jedinstveni kao što ste i vi sami."

Blagodati lucidnog sanjanja

Nećemo li se osjećati umorni nakon što smo bili “budni” unutar sna? “Lucidno sanjanje je obično upravo isto tako odmarajuće kao i nelucidno sanjanje”, objašnjava LaBerge, “Budući da lucidni snovi imaju tendenciju da budu pozitivna iskustva, u stvari se nakon njih možete osjećati ojačani. Koliko umorni se osjećate nakon nekog sna ovisi o tome što ste u snu činili – ako ste se do iznemoglosti nelucidno borili sa frustrirajućim situacijama, vjerojatno ćete se osjećati umornijim nego ako ste u snu shvatili da je to san i da vaše svjetovne brige u snu nisu važne.”

“Vjerojatno jedini ljudi koji ne trebaju eksperimentirati s lucidnim sanjanjem su oni”, smatra LaBerge, “koji nisu sposobni razlikovati budnu stvarnost od konstrukta njihove vlastite imaginacije. Inače, učenje lucidnog sanjanja neće učiniti da izgubite sposobnost razlikovanja budnosti i sanjanja. Upravo obrnuto, prakticiranjem lucidnog sanjanja postajemo svjesniji.”

Bezgranične mogućnosti

Ljudi često svoje lucidne snove smatraju najčudesnijim iskustvima u životu. U lucidnim snovima možemo raditi gotovo sve što smo sposobni zamisliti. Možemo naći ispunjenje kako banalnih tako i uzvišenih želja. “Možete izabrati da bančite na orgijskim proslavama, da se uzdižete ka zvijezdama ili da putujete u misteriozne krajeve”, bilježi LaBerge, “Možete se pridružiti onima koji testiraju lucidno sanjanje kao oruđe za rješavanje problema, samoiscjeljivanje i osobni rast. Ili možete istraživati implikacije učenja iz drevnih tradicija i izvještaja modernih psihologa koji nagovještavaju da vam lucidni snovi mogu pomoći da pronađete svoj dublji identitet – tko ste vi stvarno.”

ZA ONE KOJI ODLUČE POKUŠATI LUCIDNO SANJATI:

Par korisnih savjeta…

- Koliko često se upitate: “Jeli ovo san?” Jeste li baš potpuno, sto posto uvjereni kako upravo sada ne sanjate ekran i retke koje čitate? Ako si nikada ne postavljate to pitanje dok ste budni, kako ćete ga se sjetiti postaviti dok sanjate? Naviknete li se barem pet do šest puta dnevno zapitati sanjate li, tu naviku ćete ponijeti i u svijet snova. Jednom ćete se možda zapitati i odgovor neće biti “ne”, već: “Ne mogu vjerovati… Zaista se dogodilo! Ja sanjam!”
- Prije spavanja, nakon što ste “izoštrili svoju želju” za lucidnim sanjanjem, duboko se opustite. Preporučljive su vježbe progresivne relaksacije i abdominalnog disanja.
- Kako biste poboljšali prisjećanje snova, namjestiti budilicu da vas probudi u vrijeme kada najvjerojatnije sanjate. Budući se REM periodi pojavljuju u približnim intervalima od devedeset minuta, prikladno vrijeme će biti umnošci od devedeset minuta od trenutka kad ste legli na spavanje. Usmjerite se na kasnije REM periode namještajući budilicu na četiri i pol, šest ili sedam i pol sati nakon što ste otišli na spavanje.
- Želite li se zaista potruditi, preuredite vrijeme vašeg spavanja. Ako obično spavate od ponoći do šest, ustanite u četiri i ostanite budni dva sata, a zatim se vratite se u krevet i nadoknadite to vrijeme spavajući od šest do osam. Tijekom dva sata odgođenog spavanja imat ćete mnogo više perioda REM-a nego što biste imali spavajući u uobičajeno vrijeme i imat ćete povećanu vjerojatnost lucidnog sanjanja.

Često se događa da ljudi, nakon što čuju ili pročitaju kako je moguće postati svjestan unutar sna, upravo naredne noći dožive svoj prvi lucidan san. Pa, eto, ako već niste, možda je noć koja slijedi upravo savršena za jedno putovanje na mjesec ili, recimo…
No, odaberite sami.

Izvor: Sveznar.com

*Sugar Lady*
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 32

Datum registracije: 17 Nov 2009
Mesto: Rijeka

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 28, 2009 3:06 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Eto mislim da je ovdje sve napisano!! Very Happy

najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš lako da šutiš! Very Happy

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Filozofija ~ -> Kako lucidno sanjati? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon