:: |
Autor |
Poruka |
Riki Tiki Tumba Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Okt 2008 Poruke: 6
|
|
Ako sam dobro razumeo, pomračenje Meseca se zove onda kada pun Mesec uđe u Zemljinu senku. Ja nisam stručnjak i nemam pojma o tome, ali me zanima zar nije pomračenje Meseca i onda kada je on u Zemljinoj senci dok kruži oko Zemlje.
Večeras je bio jako blizu Zemlji i po svojoj boji i osvetlenosti pomislio sam da je pomračenje, ali kada sam video zvanični kalendar njega nije bilo.
Baš mi nije jasno.
|
|
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Pa, Mesec mora biti pun da bi se desilo pomračenje.
Помрачење Месеца се догађа приликом уласка месеца у Земљину сенку што се може десити само када је месец пун, у опозицији, односно онда када се Месец, Земља и Сунце налазе на једној прави, тако да је Земља између Сунца и Месеца. Неопходан услов да би се макар и делимично помрачење Месеца одиграло је да се Месец налази на максимално 11.5° од чворова своје путање са Еклиптиком, будући да Месечева путања око Земље јесте под одређеним нагибом у односу на Земљину путању око Сунца. Захваљујући помрачењу Месеца, још у 3. веку пне је Аристарх, видевши облик Земљине сенке на Месецу, закључио да је Земља округла. Помрачење Месеца траје много дуже од помрачења сунца јер је Земљина сенка вишеструко већа од Месечеве. Најдуже досадашње помрачење Месеца трајало је 6 часова и 30 минута. Последње помрачење месеца одиграло се током ноћи између 03.03. и 04.03.2007. године и сматра се да је било једно од најбољих у последње време [1]. Следеће ће се одиграти 28.08.2007. године. У току једне године се може догодити 0 до 3 помрачења Месеца.
Evo ti par slika pomračenja. Uporedi sa onim što si video.
Ovo je delimično pomračenje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_eclipse
|
|
|
Sabados Mafijaš
|
Datum registracije: 25 Jun 2009 Poruke: 6142 Mesto: Sky
|
|
Hvala na ovome ovo nisam znao bas u detalje, nego jel se zna kad bi trebalo ponovo to da bude bas me zanima kako to izgleda posto sam zaboravio vec.
|
_________________ oʞɐdoɐu oʇsǝu ʞǝʌn ' sǝuǝɹʞo poƃ oʞɐʞ |
|
|
|
|
Riki Tiki Tumba Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Okt 2008 Poruke: 6
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|