:: |
Autor |
Poruka |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 41
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
genius25 je napisao/la sledeće: | Prvo trteba provjeriti jeli ima sta za zadacu i sjest s njom i raditi i nepopustai jer sta se mora mora se a v smije gledati kad sve bude nauceno i napisano | ma stvar je resena ja se u to vise ne mesam tako da svima sada lepo 8)
|
|
 |
foryou10 Iskusni član

|
Godine: 64
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903

|
|
Imao sam slican slucaj sa jednom kcerkom dok je bila malena.Nisam dozvoljavao da pise domaci zadatak u kasne sate kada se sjeti.Normalno da je za nerad u skoli dva puta dobila jedinicu zbog nenapisane zadace,ali i kaznu kod kuce:zabranu gledanja TV-a,izlazak vani da se igra.Nakon toga vise nikada nismo imali takve probleme.Svoje obaveze je izvrsavala bez da je neko drugi mora podsjecati na njih.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 41
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
foryou10 je napisao/la sledeće: | Imao sam slican slucaj sa jednom kcerkom dok je bila malena.Nisam dozvoljavao da pise domaci zadatak u kasne sate kada se sjeti.Normalno da je za nerad u skoli dva puta dobila jedinicu zbog nenapisane zadace,ali i kaznu kod kuce:zabranu gledanja TV-a,izlazak vani da se igra.Nakon toga vise nikada nismo imali takve probleme.Svoje obaveze je izvrsavala bez da je neko drugi mora podsjecati na njih. | sve to stoji al da cale ima cvrst stav i da nije slab na nju,evo do pre par dana je keva bila upeglala i sve je bilo ok a sad se uvatila za neku drugaricu i poccel;a je da laze kako nema nis za domaci,a keva jce slucajno otvori sveske (inace too ne radi jer nam veruje-sekama i meni-jer smo nauceni da nikad ne lazemo)a ona napisala prethodnih 5 dana uesto domaceg,na mestto gddde je trebala da ga napise:"Nisam stigla da uradim domaci"-originalno zar ne.Znaci keva kad srcku nije dobila kad je to videla,zato je juce za kaznu od 4 popodne do 11 uvece preblejala nad knjigom,al ja i dalje se ne mesam jer necu vise da se bakcem,jer imam i ja da ucim za sebe....
|
|
 |
bdrobjnak Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 12 Nov 2006 Poruke: 95

|
|
Ja imam dve cera,dva djaka,Starija je savesna,pedantna odgovorna,mladja sve je drugo interesuje samo ne ono sto treba.Ista majka,isti otac,isto vaspitanje a skroz razlicite
|
|
|
|
|
 |
Kezmanomania Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 37
Datum registracije: 28 Nov 2004 Poruke: 109 Mesto: IJmuiden

|
|
rizmal je napisao/la sledeće: | Ne znam dal ova tema vec postoji al evo da je postavim....
Sta raditi kad dete nece dda radi domaci zadatak???
Evo npr moja mladja sestrica od kad dodje iz skole do 10 uvece bleji u TV,i onda u zadnji cas kadd treba da ide na spavanje ona se seti da ima domaci.I onda svi na vrat na nos radimo po kuci njene zadatke da ne bi otisla bez domaceg u skolu...Jer jelte ona mora da ide na spavanje jer ujutu ide u skolu.To doduse malo podrzava moj ocuh jer joj mnogo popusta i jer je slab malo prema njoj a ona to i te kako koristi.... | uzmes daljinski i das joj tek kad uradi homework
|
|
|
|
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 48
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
Ja s tim nemam problema..naime od samoga polaska u prvi razred naucila sam dijete nekom redu..kada dodje iz skole prvo mu je da se presvuce , opere , jede a potom odmah da se radi domaci zadatak. Ako ne moze sam normalno je da mu pomognem. Ako ima da nauci neku pjesmicu ili da cita neko stivo obavezno to uradi.Potom je slobodan da se igra.
Od prvoga dana je tako navikao i dan danas je tako..
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
|
|
 |
please Odomaćeni član

|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava

|
|
i kod mene je disciplina
prvo skolski rad pa onda zabava.
navikla sam kceru na samostalnost,pomazem joj u radu samo kad stvarno zapne inace radi sve zadace sama.
pomagati decu u radu stalno je losa usluga,naviknu se na zabusavanje
|
_________________ www.ONE.org |
|
|
|
 |
mariolina Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 55
Datum registracije: 13 Jun 2004 Poruke: 84

|
|
U sustini probam na lep nacin da joj objasnim da uci za sebe a ne za mene.. Sve zavisi, nekad je pustim, nekad joj zabranim komp i tv, nekad se izvicem... zavisi od dana i od domaceg koliko i kakav ima...
A posto je ona moja cerka.. ... znam da ne vredi terati puno... tako sam i ja, kad se zainatim moze se svet rusiti ja ga necu raditi
|
|
|
|
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 48
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
Domaći zadatak nije za roditelje
Roditelji ne bi trebalo da biju sve "bitke" svoje dece, ma koliko to ponekad izgledalo primamljivo ili neophodno.
Postoji trenutak u kojem dete mora da nauči da se bori samo za sebe, a preterano zaštitnički stav može ugroziti njegovo buduće samopouzdanje.
"Ukoliko deca sama rešavaju izazove sa kojima se susreću, naučiće kako da se izbore kada budu odrasli", tvrdi profesor pedijatrije dr Ken Haler sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Sent Luisu.
"Preterano zaštitnički stav nije ništa novo, ali roditelji našeg doba sve su skloniji podrivanju autoriteta učitelja, vaspitača ili druge odrasle osobe, koja igra veliku ulogu u životu deteta", rekao je on.
Dr Haler dodaje da je "preispitivanje" postupaka autoriteta u redu, sve dok su roditelji spremni na razgovor i kompromis. Ukoliko roditelji imaju previše čvrst, a pogrešan stav, dečije samopouzdanje i zrelost biće u opasnosti.
Dete bi trebalo ohrabriti da razgovara o svojim problemima, ali i da pokuša samo da nađe rešenje. Ovakvo "mozganje" pomaže mališanu da se razvija i bolje shvata svet oko sebe.
Dr Haler insistira da se sa detetom ne bi trebalo svađati oko ocena, discipline, uspeha u sportu ili vanškolskim aktivnostima, već nuditi pomoć ukoliko negde zapne.
Najveći bauk za roditelje svakako je domaći zadatak. Detetu bi trebalo pojasniti uputstva za rešavanje, ili odgovoriti na precizno pitanje, ali nikako mu nemojte dati rešenje, čak iako deluje preteško za njegov uzrast.
Dete mora da nauči da poštuje autoritet učitelja ili vaspitača, i da odgovara za svoje postupke.
Ako verujete da niste preterali, i da je vaše dete zaista žrtva presije od strane učitelja ili drugova u školi, otvoreno porazgovarajte sa njim i pokušajte da mu pomognete. Najčešći korak koji roditelji preduzimaju - ljutiti odlazak u školu - nije uvek najbolje rešenje.
Zadatak svakog dobrog roditelja je da dete nauči da bude odgovorno i sposobno, tako što će ponekad i "spustiti loptu", i pustiti mališana da živi svoj život.
(MONDO)
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
|
|
 |
jasenka1 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 26 Apr 2009 Poruke: 24

|
|
imam i ja dijete koje nije htjelo pisati zadace...ni samostalno niti s nekim od odraslih pa sam to rjesila na jednostavan nacin...
rekla sam uciteljici za to pa kad ga prozove da pokaze zadacu onda se crveni i doma dolazi placuci kako mu se svi rugaju.. shvatio je da mu je bolje da potrosi tih pola sata i napise zadacu...
sad je glavni u razredu i"sef" kako on to kaze jer jedini uvijek ima svojevoljno i samostalno napisanu zadacu
ja samo prekontroliram, ukazem na eventualne pogreske i poslije nagradim s izlaskom iz kuce ili necim drugim sto ga veseli
(naravno da mu ne kupujem stvarcice koje bi htio za rjesenu zadacu)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|