:: |
Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 40
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Poverenje mnogih roditelja u proizvode koje svakodnevno koriste za negu beba i dece još jedanput je drastično poljuljano nakon nedavne vesti da u dečjim šamponima ima kancerogenih hemikalija kao što su formaldehid i dioksin.
Takve rezultate pokazalo je nezavisno istraživanje Kampanje za sigurnu kozmetiku, međunarodnog udruženja koje okuplja grupe za zaštitu okoline. Umesto da ti proizvodi budu nežni i "bez suza", kako se reklamiraju, postavlja se pitanje njihove štetnosti za decu, jer hemikalije koje su nađene u tragovima na popisu su potencijalnih karcinogenih materija Agencije za zaštitu okoline, piše "Blic".
Čitajte deklaraciju
Njačešća opasna hemikalija je formaldehid. Kancerogen je, nalazi se u raznim sintetičkim proizvodima za negu kose ali i lica i tela. Međutim, ova materija se ne navodi na deklaracijama kao formaldehid, već kao formalin, formalit itd. Nažalost, vrlo često nije deklarisan, a jedan je od sastojaka koji je nađen u ovim proizvodima.
Drugi opasan spoj je dioksin. On je stabilan aromatski spoj, u prirodi se u principu skoro uopšte ne razgrađuje. Osim što je sam po sebi štetan, problem je i što se taloži, kako u ljudskom telu tako i u prirodi. Često ga nazivaju i prikrivenim ubicom, ima dokazano kancerogeno delovanje, takođe deluje na reproduktivne funkcije i na imunitet, i to direktno jer smanjuje broj odbrambenih ćelija.
Skoro neizostavan sastojak dečje kozmetike su i mineralna ulja, takozvana bejbi ulja. To su proizvodi koji u manjoj meri prodiru u organizam i tada su povezani s taloženjem u limfnim čvorovima i u jetri i s problemima kao što su alergijske reakcije.
Zato je neophodno da pročitamo deklaraciju. Ono u šta možemo da se pouzdamo jesu sertifikati koji potvrđuju da se radi o proizvodima dobrog ili odličnog kvaliteta. Uobičajeni sertifikat za prirodnu kozmetiku je BDIH, to je minimum za prirodnu kozmetiku.
Još je bolji jedan novi sertifikat, to je Na True i označen je s jednom, dve ili tri zvezdice, zavisno od toga koliko proizvod sadrži organski uzgojenog materijala
Alternativna nega
Bazna ulja su odlična za negu beba i dece. Bazna ulja su, na primer, bademovo, sezamovo, makadamija, noćurak. Bademovo ulje je omiljeno za negu beba i dece, koristi se u prirodnim i klasičnim kozmetikama, sjajno je za negu kože i jako dobro za temenjaču.
Ako pripremate kupku, možete da dodate određenu količinu baznih ulja kako bi kupka bila što nežnija za posebno osetljivu dečju kožu.
Ulja treba da budu iz biljaka koje su organskog ili biodinamičkog porekla, važan je i način izdvajanja ulja, a to znači hladno ceđenje i samo pakovanje u adekvatnu ambalažu. Takva ulja mogu da se kupe u prodavnicama zdrave hrane i u svim bolje snabdevenim apotekama i biljnim apotekama.
Važno je da ulja nisu u plastičnim nego u staklenim bočicama tamno smeđe boje ili u nekoj drugoj boji ako imaju UV premaz kako bi se bazna ulja zaštitila od svetlosti.
Bazna ulja, kao i eterična, mogu da se čuvaju na hladnom i tamnom mestu, na primer, ormariću. Ako je vruće u stanu, onda bazna ulja čuvajte u frižideru.
Izvor: MTS-Mondo
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
|
|
 |
Makro Sudbina Pravi Greske

|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land

|
|
Ovo danas je da kazem, da prostite pre$3r@v@nj3.
Ko je nas ili nase roditelje mazo, licko, masiro...i sta nam hvali danas.
Mi nase dete samo po guzici mazemo kada se iskaki i to koristimo Pavlovicevu mast.
Kreme posle kupanja uopste nisu potrebna, a ako nece da se smiri, uzeo sam joj jednu prirodnu kremu sa blagim sastojcima etericnih ulja, i pred spavanje je malo namazes i gotova stvar. A i to ne pamtim kada smo zadnji put koristili.
Kompanije sa jakim imenima treba izbegavati. Nije njima do nege koze il' zdravlje deteta, nego im je samo do para.
A preko neta se mogu naci prirodne kreme, ulja i samponi za kosu. I moze da se vidi razlika.
Moja se zena bunila (i sada ponekad) sto ne peni, sto ne ovo, sto ne ono, al ja mom detetu uzimam koliko toliko prirodne sampone, i kosa joj je super.
Za bebe zbog njihove veoma osetljive koze treba razblaziti sva ulja.
Sto se tice etericnih ulja, treba ih ipak izbegavati dok su bebe, al kasnije isto koristiti razblazeno sa baznim uljem. Najsigurnija za decu su Lavendar i Roman Camomile.
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|