www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ћирилица, latinica или оба/ili oba
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~
::  

Ћирилица, latinica или оба писма/ili oba pisma?
ћирилица
28%
 28%  [ 21 ]
latinica
20%
 20%  [ 15 ]
и ћирилица i latinica
52%
 52%  [ 39 ]
Ukupno glasova : 75

Autor Poruka
keva2
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Datum registracije: 13 Jan 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 23, 2009 2:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koristim uvek latinicu.

nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>

Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 30, 2009 9:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Latinica rules Mr. Green

dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 43

Datum registracije: 19 Dec 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 28, 2009 9:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

koristim latinicu, evo bas sam skoro nesto pisala cirilicom pa sve brkam iz navike, pomesam latinicom posle

nekako meni lepse, jednostavnije, a i ceo svet moze da te shvati...uglavnom Mr. Green

" I know the way to fuck them all...."

PFC4ever!
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 04 Mar 2009

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 06, 2009 11:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pišem obično ćirilicom,ali na forumima gde ima članova mnogih nacionalnosti (kao ovaj),i koji ne znaju ćirilicu,pišem latinicom...

ОВДЕ СУ НАВЕДЕНЕ И РАЗОБЛИЧЕНЕ НАЈЧЕШЋЕ ПРЕДРАСУДЕ ВЕЗАНЕ ЗА НАШУ ЋИРИЛИЦУ.

Сви пишу латиницом

Нетачно. Латинично писмо је писмо скоро свих западно и централно европских народа, као и многих других који црпе свој идентитет из западно европске културне баштине (латинска и северна Америка, делови Африке, делови Азије...). Међутим, већина народа у свету не пишу латиницом (од земаља које су припадале Византијском и исламском културном кругу, па све до Кине и Јапана). Тако данас, становништво којем латиница није матично писмо, износи преко 60% светске популације.

Странци не разумеју ћирилицу

Нетачно. Странци, у највећем броју случајева, не разумеју српски језик. Текст на српском језику исписан латиницом једнако је неразумљив странцу који не зна српски језик, као исти тај текст исписан ћирилицом.
Размислите који би текст странцу био највише разумљив: под а, б или в?

а) Добродошли б) Dobrodošli в) Welcome

Да је ово тачно, имамо и пример Грчке која сваке године угости милионе иностраних туриста, па опет нико од Грка нема потребу да пише грчки језик латиничним писмом.

Ћирилица се не може користити на рачунарима

Нетачно. Сваком рачунару који има Виндовс (Windows) уграђена је подршка за све европске језике и писма, укључујући и српски језик и српску ћирилицу. Под подршком се подразумева унос и приказивање текста на ћирилици, писање и читање електронске поште на ћирилици, прегледавање интернет локација са ћириличним садржајима... Оно што још увек није урађено је тотална локализација Виндовса и Офиса (MS Office) на српски језик.

Са ћирилицом не можемо у Европу

Нетачно. Ћирилица је последња ствар која ће спречити наш улазак у Европску заједницу. Да подсетимо да је Грчка члан ЕЗ-а, а да се није одрекла ни свог језика, нити свог писма. Штавише, грчко писмо се налази на новчаницама нове европске валуте Евро. Такође, ЕЗ је 1996. године донела "Програм за промоцију језичке различитости ", по којем сви народи Европе имају право да са својим језиком и писмом улазе у актуелне процесе економске, политичке, привредне и културне интеграције.Уласком Бугарске у ЕУ, ћирилица је постала треће званично писмо ЕУ.

Латиница је технички савршеније писмо

Углавном нетачно. Једина предност латинице што заузима мање простора (и до 20%) што је нарочито важно код прелома часописа, мада се и овај проблем може решити. Са друге стране, ћирилични принцип „један глас – један знак”, знатно олакшава писање као и читање текстова написаних на ћирилици. Насупрот тога, неке, доста честе, комбинације латиничних слова знатно отежавају читкост. Например, комбинација латиничног „рн„ - rn личи на „м” - m. Безсерифна латинична слова "И" и "л" су идентична, тако на пример: „Или” - Ili, „Илић” - Ilić.

Нашем народу је потребна латиница да би били ближи европи и свету

Тачно, ако се под латиницом подразумева нпр. енглеска, немачка, француска латиница. Онда је ова латиница неопходно као саставни део опште културе наших суграђана који би требало да знају неке од наведених светских језика. Познавање нпр. енглеског језика (а самим тим и енглеске латинице) пружа нам нормално широке могућности на пословном, културном, научном и сваком другом плану.
Нетачно, ако се под латиницом мисли на "српскохрватску" односно хрватску латиницу. Онда је инсистирање на латиници непотребно, јер свака реч у нашем језику може да се напише ћириличним писмом. С друге стране, све битне стране речи у оригиналу (нпр. енглеске, француске, немачке...) не можемо писати српскохрватском латиницом (нарочито не словима "š", "ć", "č", "đ", "dž", "ž"), него само латиницом која припада датим језицима (нпр. енглеска, француска, немачка латиница...).
Тако ову тезу треба преформулисати да би она била тачна: "Нашем народу је потребно знање страних језика да би били ближи Европи".

Морамо писати латиницом због интернационалних симбола, мерних јединица и слично
Нетачно. Интернационалне ознаке и симболе доносе одговарајуће међународне организације. Највећи део симбола, из свих области људске делатности, користе термине, скраћенице или слова из енглеског, латинског и грчког језика. Тако да поред латиничних слова и ознака, имамо и употребу скоро свих слова грчке азбуке, као на пример: "α", "β", "γ", "δ", "φ", "ψ", "π", "Δ", "Ω" итд... И поред тога, ником нормалном не пада на памет да нас тера да пишемо грчким писмом.

Инсистирање на службеној употреби ћирилице, угрожава права наших суграђана који су других националности.
Нетачно. Наши суграђани који су других националности своја права по овом питању остварују употребом свог језика и писма (нпр. мађарског, румунског ...), а никако не, употребом српског језика писаног "српскохрватском" односно хрватском латиницом.

Ако сте све ово прочитали, надам се да сте схватили да ћирилица није нешто што је страно европској цивилизацији и саврееменом тренутку,него баш напротив,нешто што је саставни њихов део, а уз свце то и један од наших знакова препознавања пред целим светом

Plavusica73
Banovan!

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 48

Datum registracije: 27 Apr 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 27, 2009 6:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koristim podjednako oba pisma,uopšte ne pravim razliku niti mi je to bitno. Mislim čak da smo mi koji se koristimo sa dva pisma podjednako u prednosti u odnosu na one koji znaju samo jedno.

škorpijica
~ noćna mora mnogih ~
<font color='blue'><b>~ noćna mora mnogih ~</b></font>

Datum registracije: 07 Sep 2004
Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 27, 2009 6:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koristim oba pisma. Cirilica je prvo pismo koje sam naucila, kod mene u kuci uvek se pisala cirilica, a latinica po potrebi, tako da i ja danas svojim prvim pismom smatram cirilicu. Poslednjih nekoliko godina fakultet me dosta okrenuo latinici, ipak postoje stvari koje se ne mogu prebaciti na cirilicu, ali sve sto ne zahteva odredjeno pismo - kod mene je na cirilici Very Happy tako da je za mene to jedino zvanicno pismo. Samo mi je ime uvek "univerzalno", tj. isto na cirilici i latinici Mr. Green

"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."

nemanja446
unique and unrepeatable
unique and unrepeatable

Godine: 33

Datum registracije: 19 Apr 2009
Mesto: Trebinje, Republika Srpska

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 28, 2009 8:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ћирилицу користим кад год је могуће.

Sabados
Mafijaš
<b>Mafijaš</b>

Datum registracije: 25 Jun 2009
Mesto: Sky

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 14, 2009 10:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ovako.
Latinica
To koristim ovde na kompu i u nekom slucaju kad nesto pisem koje se nemoze napisati cirilicom
Cirilica nju koristim kad pisem u svesku, znaci kad pisem rucnu sa hemiskom a ne na tastaturi, jer mi je lakse, mada za citanje mi je bolje latinica ali pisanje ... Very Happy

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 29, 2010 11:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Надам се да се нико неће увриједити на моју изјаву да сам поносна што оба писма подједнако знам и користим и сматрам да је то исправно и да требамо знати оба. У послу ми је службено писмо ћирилица, и тако је и користим, али када је у питању приватна прписка мимо посла и у питању особа за коју знам да му читење ћирилице представља проблем, не вријеђам се, не пребацијем нити придикујем већ користим латиницу да бих тој особи олакшала.. Они који су слаби у једном или другом писму, могли би мало да се потруде, ако већ није проблем учити стране језике, зашто би наш био толико компликован за научити, тек мало стрпљења, мало без предрасуда и све глатко иде и то са поносом, вјерујте ми. Требамо знати есперанто, слажем се, али не и наша два писма, е то већ није у реду? Мислим да многи мисле овако. Чему се стидити знати и ћирилицу и латиницу, шта смо гори од других народа? Свеједно је да ли смо Срби, Хрвати или Босанци, то је још боље показати да смо универзални и полиглоте.

TheRanchCowboy
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 05 Jul 2010

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 07, 2010 10:56 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Све време користим ћирилицу, било на рачунару или док пишем.
Латиницу једино кад сам приморан.

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 44

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 07, 2010 10:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PFC4ever! je napisao/la sledeće:
Латиница је технички савршеније писмо

Углавном нетачно. Једина предност латинице што заузима мање простора (и до 20%) што је нарочито важно код прелома часописа, мада се и овај проблем може решити. Са друге стране, ћирилични принцип „један глас – један знак”, знатно олакшава писање као и читање текстова написаних на ћирилици.

Da dodam još nešto: kao zli čarobnjak-lingvista specijalnost su mi strana pisma (pisani sistemi) i mogu da kažem da je latinično pismo toliko, jadno, izmrcvareno kroz jezike sveta da nema ni jednog slova koje se isto čita u svim jezicima koji ga koriste.
Kod ćirilice, kad vidiš slova: Ж, З, М, П, С, Ф, Х, Ц, Ч i Ш - znaš da se tako čitaju i tačka (ovo sam nabrojao iz glave).

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

barkos 77
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 17 Avg 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 20, 2010 6:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Пишем искључиво ћирилицом, латиницу користим само кад пишем на енглеском или неком другом страном језику.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~ -> Ћирилица, latinica или оба/ili oba Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strana 9 od 9

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon