:: |
Autor |
Poruka |
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Evo vam malo istorijata BUREKA
Burek (turski börek albanski byrek, grčki μπουρέκι ili μπουρεκάκι, hebrejski בורקס) je predjelo ili slatka pita ili pecivo koje se može pronaći u mnogim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva. Pravi se od lisnatog testa ili kiselog testa, i uglavnom se puni sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem (najčešće spanać)
Börek verovatno potiče iz turske kuhinje. Börek je turska reč za ovo slojevito jelo od testa, ali takođe i za ostala jela od testa. Samo u turskom jeziku reč burek ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena, reč se odnosi samo na neke vrste peciva.
Ime može dolaziti od turske reči bur (savijati); slično kao i u srpskom, gde reči savijača (od savijati) i gibanica (po jednoj teoriji nastalo od gibati, iako drugi smatraju da je koren reč iz egipatskog arapskog ’giban’, što znači sir) takođe opisuju određeno slojevito jelo od testa, ili možda od persijske reči būrek.
Borek (Turska)
U Turskoj su böreği ("vodeni burek") je više testastog tipa, obično sa feta sirom. Kürt böreği ("kurdski burek") je burek bez punjenja, a često se jede sa posutim šećerom u prahu na vrhu.
Burek (bivša Jugoslavija)
U bivšoj Jugoslaviji reč burek nije nigde korišćena kao hiperonim (kao na primer pita, kolač), kao u turskom jeziku. Burek ima dve realizacije: jednu u Srbiji, a drugu u Bosni i Hercegovini (od strane sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata). Oba jela se takođe prave i u Hrvatskoj i Sloveniji, gde su ih uveli uglavnom albanski i bosanski pekari počevši od 1960ih.
Burek je u redovnoj ponudi svih pekara i obično se jede kao "brza hrana". Pošto je burek teška i masna hrana, često se konzumira sa jogurtom. Osim u pekarama, burek se prodaju u specijalizovanim prodavnicama zvanim buregdžinice (na srpskohrvatskom) ili burekdžilnicama (na makedonskom) koje prodaju isključivo burek (ili pite) i jogurt. Ove buregdžinice su zapravo samo vrsta pekara koje su postojale pre početka 18. veka. One su vrlo česte u Bosni i Hercegovini i poprilično česte u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. U Beogradu nije bilo buregdžinica do početka 1990-tih pošto je burek od početka prodavan u svakoj pekari u širem smislu.
Srpski (okrugli) burek
U Srbiji se reč burek odnosi na specijalno jelo od testa. Kore se prave od testa i bacaju se kroz vazduh, da bi se razvukle. Tradicionalne ispune su prženo mleveno meso ili sir. Prazan burek se takođe tradicionalno pravi. Dodatne varijante uključuju nadev od jabuka, višanja, pečurki i moderne varijante pica bureka.
Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istambula.
Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada). 2005. je napravljen burek od 100 kg , sa prečnikom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.
Bosanski (umotani) burek
U Bosni i Hercegovini reč burek se odnosi samo na drugu vrstu jela od testa i samo kada je napunjeno mesom. Tanke kore se napune i zatim se umotaju. Isto jelo sa sirom se naziva sirnica, jelo sa spanaćem i sirom je zeljanica, jelo sa krompirom je krompiruša, a sve one se nazivaju pite. Ova vrsta jela je vrlo popularna u Hrvatskoj, gde su je uveli Bosanski Hrvati. U srpske gradove bosansko jelo je uvedeno preko izbeglica iz građanskog rata tokom 1990ih i ono se često naziva sarajevska pita ili bosanska pita. Neka slična jela, iako su donekle šira i sa tanjim korama se nazivaju savijače ili prosto pita u Srbiji. Međutim, ova jela se uglavnom prave u domaćinstvima i tradicionalno se ne nude u pekarama.
U Bosni je burek jelo punjeno samo sa mesom. Postoji jezička težnja u Hrvatskoj da se koristi reč burek samo za jelo sa sirom. U Srbiji, uvek se mora reći burek + nadev (sa mesom, na primer).
Birek (Albanija)
U Albaniji, ovo jelo se naziva "byrek Shqiptar me perime" (albanska pita sa povrćem), ali se takođe često izgovara kao burek, posebno među Albancima u Sjedinjenim Državama, iseljenicima sa Kosova i Metohije. Oblik burek je pozajmljenica iz srpskog jezika koju su posuduli Albanci sa Kosmeta.
Većina od pita koje naprave albanski kuvari nisu slatke; u stvari, nadevi pita su skoro uvek slani. Zato parče takve pite može dobro da posluži kao glavno jelo u obroku.
Boureki (Grčka)
U Grčkoj, bureki ili burekaki je malo pecivo koje se pravi od lisnatog testa.
Burekas (Izrael)
Burekas se pravi od kiselog testa koje je napunjeno različitim nadevima. Među popularnijim nadevima su sir, pire krompir, spanać, plavi patlidžan, pica i pečurke.
Izraelski burekas dolazi u nekoliko oblika, koji pokazuju vrstu nadeva. Zakoni kašruta zahtevaju izbegavanje jedenja mlečnih peciva sa onima koje sadrže meso i zato postoji uobičajeni različiti oblici da ukažu na različite vrste nadeva bourekasa. Burekas sa sirom dolazi u obliku pravouglih i jednokrakih trouglova i ima dve različite veličine. Burekas sa sirom dolazi u obliku kvadra. Pica-burekas podseća na koncentrične valjke, dok burekas sa spanaćem podseća na mašnu od peciva. Postoje i takozvani “turski borekaci” koji imaju izgled zaobljenih jednakostraničnih trouglova i punjeni su različitim nadevima, čija se vrsta može odrediti po njihovoj spoljašnjosti.
Brik (Tunis)
Brik je tuniski burek koji se sastoji od jajeta u trougaonom pecivu sa seckanim lukom i peršunom.
izvor.Википедија
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Malo zanimljivih pricica
Historija Bureka
Prica o bureku pocinje davno negdje oko 4000 prije krista tadasnja prica bureka nije dobro istrazena tako da samo znamo da se jeo u svojoj najcistijoj formi(s mesom),jeo se svaki dan kad se imalo para i koristio se u raznim ceremonijama,kad se nije imalo love jeo se burek bez mesa to jest maslenica posto je to bila grozno negdje oko 3400 p.k. potice izreka to jest kletva "dabogda jeo burek bez mesa".Egipcani su dobili burek iz nepoznati izvora i poznato je da su se na dernecima odvaljivali suhim mesom kamile i friskim burekom(za burek je karakteristicno da moze sa svim mesom osim riba i ptica:D).Naravno egipcanima nije falilo ni rakije itd...Prva scena je bila oko 2954 godine kada se jedan egipatski faraon udavio zbog bureka narod se digao na noge:D pa sjeo zakljucivsi da je umro sto je jeo ko konj a osim toga smrt zbog bureka je rahat smrt...Egipcani su se iz nepoznatih razloga odlucili da sa nepoznatom civilizacijom naprave piramidu bureka oko visokog...
Europa zabranila srpski burek
Srbijanska tvrtka Hameum International iz Prokuplja prestala je izvoziti burek na strano tržište jer Srbija nema dozvolu za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa na tržište Europske unije. Ne samo da "Hameum International" ne smije izvoziti, već njihov burek ne smije čak ni prolaziti kroz EU u tranzitu za rusko ili neko drugo tržište, piše Press online.
Prošle godine burek iz Srbije počeo je osvajati europsko tržište, gdje je, zahvaljujući izuzetnoj potražnji, u Švicarsku, Njemačku i Švedsku isporučeno trideset tona bureka, no potom je zbog nedostatka potrebne zakonske podrške sve stalo, piše Press.
Vlasnici Hameum Internationala Dragiša Milovanović i njegov zet Dragan Ristić zbog nedostatka neophodnih dozvola, trenutačno izvoze samo prazan burek.
"Možemo izvoziti samo prazan burek ili onaj s nadjevom od voća. Iskreno, te vrste isporučujemo u manjoj mjeri jer se ne mogu usporediti s ukusom koji ima onaj sa sirom ili mesom", kaže Milovanović.
On otkriva da trenutačno spremaju burek s mesom za Nizozemsku zahvaljujući nedavno sklopljenom ugovoru o suradnji s tvrtkom Big bull iz Bačinaca kod Šida, koja ima dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina u EU.
Interes za burek iz Prokuplja postoji i u arapskim zemljama, s kojima se vode pregovori.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević kaže da je glavni problem to što Srbija nema zakon o sigurnosti hrane.
"Taj zakon je tek sada u javnoj raspravi i nadam se da ćemo ga imati u drugoj polovici decembra. Nedavno sam u Bruxellesu s Europskom komisijom pregovarao o tranzitnoj dozvoli naših mliječnih proizvoda kako bi se izvezli na tržište Rusije", kaže srbijanski ministar.
"Dobili smo obećanje da će početkom 2008. taj problem biti rješavan i ja vjerujem da ćemo realizirati ugovore koji su aktualni za izvoz naših mliječnih proizvoda, sireva i sladoleda na tržište Rusije. Dogovoreno je da Srbija bude stavljena na listu trećih zemalja kojima se dopušta tranzit mliječnih proizvoda kroz EU", objasnio je Milosavljević.
On je dodao da je problem nastao ulaskom Bugarske i Rumunjske u EU, čime je presječen tranzitni koridor za transport mliječnih proizvoda od Srbije do Rusije.
izvor.bhraja.ca
A najbolji burek je ispod sača(peke)....
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
Emilli Odomaćeni član
|
Godine: 45
Datum registracije: 06 Maj 2006 Poruke: 1322
|
|
SrebrnaTresnjica011 je napisao/la sledeće: | Koji burek vise preferirate, burek sa sirom ili sa mesom, ili mozda prazan? Da li postoji neko ko ne voli burek? |
Uglavnom sa sirom.
|
_________________ Kako da volim ono što imam,kad ne mogu da imam ono što volim... |
|
|
|
|
jasenka1 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Apr 2009 Poruke: 24
|
|
ma oba samo da se jede.........
|
|
|
|
|
|
° Jaca ° ~ zažmirim i putujem ~
|
Datum registracije: 28 Okt 2008 Poruke: 13324
|
|
Nekad sa sirom, danas samo s mesom jer slani sir ne volim!
Jedem ga hladnog.
Jedem samo onaj u obliku trokuta, motane ne volim.
I jedem samo tijesto, a meso vadim.
Dakle, volim burek s mesom, al' bez mesa.
|
|
|
|
|
|
°_Daniel_° Upućeni član
|
Godine: 42
Datum registracije: 01 Maj 2009 Poruke: 472 Mesto: München
|
|
Definitivno burek sa sirom, sa mesom jedino ako je domaci, ne volim one kupovne.
|
_________________
... k'o da ženu nikad nisam vidio, k'o da mi je sudnji čas
kao s lanca pušten pas, kao dječak igračku u izlogu
samo bih te gledao, samo bih te volio dok mogu ... |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Ja vam dodjem iz Bosne, tako da je burek sa mesom, a sve ostalo su pite
Pitu od zelja i pitu od sira volim, isto kao i burek, a moja mama pravi i od tikve i od krompira, te ne volim
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
nikos1105 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Okt 2012 Poruke: 4 Mesto: Zemun
|
|
Obavezno sa mesom , ima nekoliko proverenih pekara gde se krka
|
_________________ Silver Strong Line .
Odlican izbor |
|
|
|
|
stojankahelic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Apr 2013 Poruke: 6
|
|
I jedan i drugi su podjednako dobri, pogotovo kad se zazelis
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|