www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Mr.Cajic
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~
::  
Autor Poruka
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 08, 2004 5:07 pm    Naslov poruke: Mr.Cajic Na vrh strane Na dno strane

Legenda o čaju

Priča o čaju započela je u drevnoj Kini pre 5.000 godina. Legenda o Šen Nungu, sposobnom vladaru, živi i danas. Jedna od modernih uredbi koje je on uveo bio je zahtev da se voda za piće obavezno prokuvava iz zdravstvenih i higijenskih razloga.

Jednog letnjeg dana, za vreme posete udaljenim delovima kraljevstva, on i njegova pratnja zaustavili su se da se malo odmore. Poštujući kraljev proglas, sluga je stavio vodu da provri. Suvo lišće sa obližnjeg žbuna slučajno je upalo u prokuvanu vodu i obojilo je u braon. Kralja je ta pojava zainteresovala i osmelio se da proba čudnu tečnost. Ocenio je da je vrlo osvežavajuća. Tako je, prema legendi, otkriven čaj. S vremenom je ovaj napitak postao popularan i prihvaćen u svim slojevima kineskog društva.

Prvo seme čaja u Japan je doneo jedan budistički monah. Samim tim upamćen je kao "otac čaja". Novi napitak je odmah stekao carevu naklonost. Dok su u 16. veku Japanci i Kinezi već uveliko uživali u čaju, Evropljani su ga tek upoznavali. Portugal je tada imao izuzetno naprednu mornaricu i dobio je dozvolu da trguje sa Kinom.

Prvi Evropljanin koji je probao čaj bio je Portugalac - Jasper de Kruz, i to 1560. godine. Portugalci su razvili trgovačku rutu kojom su prevozili čaj u Lisabon, a onda su ga Holanđani brodovima transportovali u Francusku, Holandiju i baltičke zemlje. Tako je ovaj napitak počeo da osvaja i Stari kontinent.

Zanimljivo je da je Velika Britanija bila poslednja među tri tada najznačajnije pomorske sile koja je razvila trgovačke veze sa Kinom i istočnom Indijom. Prvi uzorci čaja stigli su u Englesku između 1652. i 1654. godine. Ubrzo je ovaj napitak postao toliko popularan da je zamenio svetlo pivo, nacionalno englesko piće.

Kralj Čarls II, koji je odrastao u holandskoj prestonici, a potom se i oženio portugalskom princezom, doneo je po povratku u domovinu i tradiciju ispijanja čaja. Iz dvorskih krugova u 18. veku potekao je i čuveni engleski običaj poznat kao - čaj u pet.

Rusi su se zainteresovali za čaj 1618. godine, kada je kineski ambasador doneo nekoliko sanduka ove biljke caru Alekseju.



Zimi su cajevi bas dobro dosli,mada ima dosta ljudi koji cajeve ne vole..
Ja nisam bas neki ljubitelj cajeva,ali ni ne mrzim ih bas..
Sve zavisi od raspolozenja Smile!

Najvise volim vocne cajeve,posebno od jagodice,pa neizbezna nana,majcina dusica,pepermint..


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 02, 2004 6:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Legenda kaže da je pre nekih 5000 godina u Kini vladao Šen Nong.




Bio je vešt vladar, naučnik i poklonik umetnosti. Iz higijenskih razloga zahtevao je da sva voda za piće bude prvo prokuvana. Tako je jednom prilikom u ključalu vodu palo nekoliko suvih listova sa obližnjeg žbuna. Privučen mirisom, Šen Nong je ispitao dobijenu tečnost, probao je, dopala mu se i nastao je čaj!






Tri su osnovne vrste čaja: zeleni, crni i takozvani Oolang, mešavina prethodna dva koja se pije u Kini.

Crni čaj se pije pretežno u Americi i Engleskoj. On je potpuno oksidisan i fermentisan, zbog čega ima tamnu boju.U ovu grupu spadaju čuveni English breakfast, Darjeeling (sa Himalaja) i Orange Pekoe (cejlonski).

Zeleni čaj nije oksidisan, preskočena je ta faza proizvodnje, on ima delikatniji ukus i zlatno-zelene je boje. Pije se mahom u Aziji, ali se sve češce upotrebljava u zapadnom svetu jer je, van svake sumnje, izuzetno koristan po zdravlje.

Objašnjenje za njegovo blagotvorno dejstvo je sledeće: u brojnim procesima u čovečjem telu dešava se veliki broj reakcija oksidacije. U ovim reakcijama kao sporedni produkti nastaju takozvani slobodni radikali. Oni su jedan od glavnih krivaca za starenje, bore, razne teške bolesti. E, a zeleni čaj se protiv ovih čestica bori pomoću supstanci koje se zovu polifenoli. To su jedinjenja koja deluju kao antioksidansi. Ono što čine antioksidansi je da idu i love slobodne radikale, neutrališu ih i tako pomažu našem telu.

Oolang je delimično oksidisan, a i ukus mu je mešavina crnog i zelenog čaja





Čaj je stigao u Evropu 1560. godine, u Portugaliju. Postao je jako popularan, naročito u Holandiji, koja je tada bila politički povezana sa Portugalijom. 1860. se prvi put pominje dodavanje mleka u čaj.

Engleski "čaj u pet", koji je više istorija nego stvarnost u Velikoj Britaniji, pojavio se iz prostog razloga sto bi Englezi u neko doba dana ogladneli. Tada su se služila dva glavna obroka - doručak i večera. Onda se Ana, Vojvotkinja od Bedforda dosetila da organizuje čajanke na kojima bi se služili i sendviči i slatkiši. To je bilo negde početkom devetnaestog veka.

Rusi takođe imaju dugu tradiciju pijenja čaja. 1618. godine u kineskoj ambasadi u Moskvi, caru Alekseju je poslužen ovaj napitak. U početku je bio skup, specijalni karavani su ga dovozili iz Kine, ali do kraja osamnaestog veka svaka ruska kuća je imala samovar, recimo da je to neka vrsta velikog čajnika iz koga se ceo dan pio čaj. Samovar nije običan čajnik, on je vrlo pažljivo oslikan, često sjajan i jako je veliki. Može se reći da su neki primerci prava umetnička dela. Rusi su uvek pili jak čaj, zaslađen šećerom, medom ili džemom. Posle votke, čaj je drugo nacionalno piće Rusa.

Onda su došli na red Amerikanci. Svuda kasne, ali posle sve preteknu! E, da nam je samo deo njihovog smisla za organizaciju i poslovanje! 1904. je u Sent Luisu održana Svetska izložba. Ričard Blehinden, plantažer čaja je pokušao da posluži čaj. Međutim, nastupio je talas vrućina i niko nije bio zainteresovan za topao napitak. Blehinden ga je rashladio i napravio ledeni čaj! Samo se treba snaći.

Četiri godine kasnije, Tomas Salivan iz Njujorka je spakovao čaj u kesice, da bi se lakše upotrebljavao.

Danas veliki broj ljudi u svetu uživa u čaju, kod nas je malo zapostavljen. Mi više volimo voćne čajeve, ili smo prosto naviknuti na njih, pošto smo naučeni da pijemo čaj samo kad smo bolesni. Ovi čajevi su lekoviti i pomažu organizmu, što se ne bi moglo reći za čaj od čaja. Pravi čaj služi samo za uživanje, za prave zaljubljenike ili one koji jednostavno žele da se razlikuju.


_________________
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 14, 2004 6:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jeste li za čaj?

Čaj je zdraviji od kafe, to ste sigurno već sto puta čuli - ali ne izgleda da će tako skoro doći dan kada će se u našim krajevima umesto jutarnje kafe (pravi mali ovisnički ritual) ispijati jutarnji čaj. Ne bi to bila tako loša ideja - i crni čaj i kafa sadrže kofein neophodan da vas razbudi, samo ga crni čaj ima manje, pa je samim tim i zdraviji. Kod nas čaj još uvek nije dovoljno popularan, pre svega zato što asocira na prehladu i bolest. Premda vam neki čajevi mogu ublažiti simptome prehlade, ima i mnogih drugih, koji se piju čisto uživanja radi, ili imaju neka druga veoma značajna dejstva na naš organizam, potpuno nezavisno od sezonskih bolesti. Zato, recimo malo više o njegovom veličanstvu čaju.

U principu, samo napitak koji se pravi od biljke čaj trebalo bi da se naziva čajem; ostalo su biljni napici. Čaja ima tri vrste: crni čaj (potpuno oksidisan i fermentisan, zbog čega ima tamnu boju), zeleni čaj (ista biljna vrsta, samo nije oksidisan, zbog čega je zadržao boju; takođe, ima vitamine C, B1 i B2 i odličan je antioksidans), i Oolang, mešavina crnog i zelenog čaja, po ukusu i svojstvima negde između.

Čaj nema skoro nikakvu energetsku vrednost a prijatnog je ukusa i zato se preporučuje u dijetama. Razume se, čaj će dobiti popriličnu energetsku vrednost onog trenutka kad ga zasladite šećerom ili medom. Mali trik ako želite da smršate: uzmite čaj u koji je dodano malo vanile (to može biti baš čaj od vanile, a može biti i sasvim mali dodatak) - miris vanile će vam smanjiti želju za šećerom. Postoje neka pravila kada (u koje doba dana) je najbolje piti koju vrstu čaja (ovde termin "čaj" upotrebljavamo u širem, kod nas odomaćenom smislu): ujutro je najbolji cejlonski, ili neki drugi crni čaj, koji će vas razbuditi kofeinom; uz obrok će dobro doći neki od kineskih čajeva, a uveče će vas prijatno opustiti neki lagani voćni čaj.

Čaj može imati dejstvo i na vaš seksualni život (odjednom svi pažljivo čitaju Wink ): smatra se da čaj od hibiskusa (vrlo dostupan i vrlo jeftin) ima afrodizijačko dejstvo, a sa druge strane, verovatno vam je poznat i "specijalitet" Vojske Jugoslavije - čaj sa dodatkom broma, koji je služio tome da smanji seksualni nagon vojnika na odsluženju (nije nam poznato da li je ovaj čaj i dalje u upotrebi). Hibiskus ima još jedno pozitivno dejstvo - jača imunološki sistem. Iskombinujte to sa afrodizijačkim dejstvom i... Dalje je sve prepušteno vama..... Laughing

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 24, 2004 11:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj od kamilice

Kamilicu već od najstarijih vremena poznaju Germani, a poznavali su je još i stari Grci i Rimljani.Upotrebljavali su je kao piće za ublažavanje grčeva i upalnih stanja te u obliku obloga kod epilepsije, tegoba sa matericom, bubrezima i bešikom, bolestima pluća, za tretiranje kamenaca, gnojnih rana te kao sredstvo za jetru i slezinu.
Čaj od kamilice priprema se od cveta biljke, a smatra se čajem sa najviše terapijskih svojstava koja uključuju: analgetsko, protivupalno, antimikrobno i antispazmatičko delovanje.Čaj od kamilice deluje smirujuće i često se koristi kao lek protiv nesanice.Takođe se može koristiti u saunama ili dodavati kupkama.

Priprema čaja je jednostavna, 1 kašičicu čaja(3 g), odnosno cvetova kamilice prelijte kipućom vodom, prekrijte i ostavite da odstoji do 5 minuta.
Za ublažavanje simptoma umora i nesanice dodajte cvetove kamilice (otprilike 50 g) u kadu i napravite kupku u kojoj ćete se opuštati 20-tak minuta.
Simptome prehlade i gripa može ublažiti inhalacija čajem od kamilice.Pare kamilice imaju baktericidno i germicidno delovanje te tako uništavaju uzročnike prehlade i povišene temperature.Prelijte cvetove kamilice vrelom vodom, nagnite se tako da do vas dopire para podnošljive temperature, nikako prevruća, te prekrijte glavu peškirom tako da udišete samo paru sa aromom.Čaj od kamilice je pogodan i za decu i za odrasle te vrlo retko deluje kao alergen.

Ostala delovanja:
- smiruje želudačnu nervozu
- smiruje menstrualne grčeve
- ublažava simptome loše probave: grčeve, nadutost, proliv, zatvor, refluks želučane kiseline, gastritis
- odojčadi može pomoći u ublažavanju grčeva i smanjenju bolova koje uzrokuje rast zuba

Žveli i prijatno uz kamilicu!

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 24, 2004 11:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj od metvice - nane

Metvica je jedna od onih biljaka koje imaju sve poželjne karakteristike. Raste kao «korov», posve je sigurna za upotrebu i jako dobro je sredstvo za ublažavanje raznih zdravstenih tegoba, a uz sve to, izvanrednog je ukusa!
U prošlosti, čaj od metvice koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, boli u uhu te krvavih ispljuvaka.
Danas se čaj od listova metvice upotrebljava kao pomoćno sredstvo u tretiranju simptoma loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora.Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem delu dsajnih puteva, a neretko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.
Metvica se može koristiti i za poboljšanje apetita.Nakon konzumacije čaja od metvice, osećaj gladi je suprimovan kratko vreme, no posle se jako pojača.Stoga se onima koji žele dobiti pokoji kilogram, preporuča da pola sata pre jela popiju šoljicu čaja od nane.
Čaj se priprema tako da listove (1,5 g) prelijemo kipućom vodom i pustimo da odstoji pokriven, nekoliko minuta.

Ostala delovanja:

- ublažava bolove uzrokovane migrenom
- ima smirujuće delovanje
- ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan

Prijatno uz nanu!

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 24, 2004 11:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj od šipka

Šipak je plod ruže, i iako različite vrste ovog prekrasnog grma mogu stvarati šipak, napoznatiji i najčešći je plod divlje ruže (Rosa rugosa).Unutar malog narančastog ploda nalaze se semenke ruže.
Šipak je izuzetno bogat vitaminom C.U 100 grama sušenog šipka ima otprilike 1700 mg vitamina C.Američki domorodci su šipak koristili hiljadama godina, a plodove iz kojih su pripremali čaj kasnije bi dodavali u jela od mesa i u supe jer su plod smatrali previše dragocenim da ga ne bi u potpunosti iskoristili.
Šipak se često dodaje u mešane čajeve (na primer mešavina šipka i hibiskusa), no može se koristiti i sam.Čaj od šipka ima kiselkast i opor ukus, i oštar miris. Ružičaste je boje.

Zdravstvene vrednosti šipka:
- izvanredan je izvor vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E
- sadrži voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide
- ublažava i sprečava infekciju mokraćne bešike
- smanjuje glavobolju i vrtoglavicu

Sem u vazi, ruže valjaju u u vreloj vodi!

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:07 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Napitak s "pedigreom"

U medicinskoj knjizi iz sedmog stoljeća čaj se definira kao napitak koji ublažava žeđ, smanjuje želju za snom i «zadovoljava i uveseljava srce».Također mu se pripisuje djelovanje na smanjenje rasta tumora, osjećaja zbunjenosti, ublažavanje tegoba sa mokraćnim mjehurom, upale pluća i smanjenje temperature.
U knjizi «Klasici čaja», koju je u devetom stoljeću napisao kineski učenjak Lu Yu čak se nalaze i recepti te preporuke za korištenje čaja.Tako se primjerice za djecu koja su «uplašena i nespretna bez razloga» preporuča čaj sa korijenjem bijelog luka.
Iako ove tvrdnje nemaju veću znanstvenu potvrdu u 21. stoljeću, nedavne studije koje su se bavile proučavanje čaja i njegovog djelovanja na zdravlje ljudi donijele su dokaze da polifenoli - fitokemikalije u čaju, koje imaju izrazito antioksidativno djelovanje i ostala biokemijska svojstva - mogu imati važnu ulogu u zaštiti od određenih potencijalno vrlo opasnih bolesti.
S obzirom na različite uvjete proizvodnje, crni i zeleni čaj imaju i različit kemijski sastav.Ipak, obje vrste sadrže polifenole i objema vrstama su laboratorijskim pokusima dokazana određena pozitivna svojstva.
Prema rezultatima nekih studija, miševima hranjenim zelenim čajem smanjio se ili zaustavio rast tumora kože, raka jednjaka, gastriontestinalnog trakta te raka jetre, pluća i gušterače. Crni čaj pokazao je zaštitno djelovanje na razvoj raka kože, pluća, jetre i jednjaka.
Rezultati epidemioloških studija su pak različiti.Dok rezultati nekih studija potvrđuju tezu da čaj utječe na smanjenje rizika od razvoja određenih oblika raka, rezultati drugih ne pokazuju značajnu vezu između konzumacije čaja i rizika od spomenutih bolesti.
Polifenoli iz čaja proučavaju se i kao potencijalno sredstvo za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Neke studije su pokazale da čaj utječe na smanjenje procesa oksidacije LDL kolesterola, procesa koji prethodi povećanju razine kolesterola u krvi, začepljenju krvnih žila, aterosklerozi, srčanom i moždanom udaru.
Novije studije pokazale su pozitivne rezultate konzumacije nezaslađenog čaja na spriječavanje razvoja karijesa.
Ima li čaj značajnu ulogu u borbi protiv karijesa, karcinogenih, i srčanih bolesti ili ne, pokazati će vrijeme, do tada, skuhajte si šalicu čaja.Najbolji način je da u šalicu stavite 1-2 žličice čaja, ili čaj u vrerćici te ga prelijete prokuhanom vodom te prekrijete šalicu.Ostavite da stoji nekoliko minuta, ovisno kakovo djelovanje želite da čaj ima. Ukoliko želite da čaj djeluje kao stimulans, ostavite ga prekrivenog svega 3 minute, no ukoliko želite da vas smiri, ostavite ga pokrivenog 5 minuta.
Prokuhavanje čaju u vodi, ili njegovo natapanje u nepokrivenoj šalici uzrokovati će uništavanje vrijednih sastojaka čaja te gubitak prave arome i mirisa.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smanjite tlak šalicom čaja od hibiskusa


Svakodnevna konzumacija čaja od hibiskusa može pomoći u regulaciji krvnog tlaka kod osoba sa blagom i umjerenom hipertenzijom.
Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 70 osoba sa blagom i umjerenom hipertenzijom, pokazali su da tretman lijekovima i svakodnevnom konzumacijom pola litre čaja od hibiskusa ima otprilike jednak učinak.
Nakon četiri tjedna liječena hipertenzije, dijastolički tlak smanjen je za deset jedinica kod 79% osoba koje su svakodnevno konzumirale sok od hibiskusa i 84% osoba koje su uzimale lijekove protiv hipertenzije.
Rezultati studije sugeriraju da prirodni pripravak spravljen od standardiziranog ekstrakta cvijeta hibiskusa može biti od velike pomoći u tretiranju blage i umjerene hipertenzije.

Izvor: Phytomedicine

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:28 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj i antioksidativni kapacitet plazme

Pojedinačna doza crnog ili zelenog čaja inducira značajan porast antioksidativne aktivnosti plazme; dodatak mlijeka u čaj nema nikakvog utjecaja na ovaj efekt.
U 6 navrata s razmakom od najmanje 2 dana ispitanici su natašte popili crni ili zeleni čaj ili vodu, s ili bez mlijeka. Antiksidativni kapacitet plazme se značajno povećao nakon konzumiranja crnog čaja i dosegao je vrhunac nakon oko sat vremena; ovo povećanje je bilo izraženije nakon konzumiranja zelenog čaja.
Autori ovog rada ne mogu sa sigurnošću reći da li povećanje antioksidativnog kapaciteta plazme nakon jedne doze čaja sprječava oksidativna oštećenja.

Izvor: European Jornal of Clinical Nutrition

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeleni čaj pomaže održati zdravu hrskavicu

Prema in vitro istraživanjima provedenima na University of Sheffield Medical School u Velikoj Britaniji, katehini iz zelenog čaja pomažu oboljelima od artritisa smanjujući uništavanje hrskavice.
Najnovija istraživanja zasnivala su se na premisi da katehini (polifenolne komponente) pronađeni u zelenom čaju smanjuju upalu uzrokovanu artritisom.
David Buttle, jedan od autora studije izjavio je "Pokazano je da polifenolni sastojci iz zelenog čaja smanjuju upalu uzrokovanu artritisom, ali do sada nije ispitano kakvo djelovanje ti sastojci imaju na tkivo zglobova."
Istraživači su proučavali goveđu i ljudsku hrskavicu, uzgojenu sa i bez dodatka agensa za koji je poznato da uzrokuje uništavanje hrskavice, te su dodali katehin. Pronašli su da katehini efektivno smanjuju uništavanje hrskavice. Nikakvi toksični efekti nisu zamijećeni.
Istraživači su zaključili da određeni katehini zelenog čaja mogu imati zaštitnu ulogu na zdravlje hrskavice. Također su dodali da konzumiranje zelenog čaja može spriječiti štetu uzrokovanu artritisom i utjecati na smanjenje upale i uništavanja hrskavice.
Ipak, naglasili su, dodatne studije će trebati provesti da bi se vidio pravi utjecaj katehina na uništavanje hrskavice oboljelih od artritisa.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeleni čaj i zdravlje mišićnog tkiva

Ekstrakt zelenog čaja može poboljšati zdravlje mišićnog tkiva smanjujući ili odgađajući odumiranje tkiva.
Provedeno je istraživanje kojim se nastojalo utvrditi da li ekstrakt zelenog čaja može reducirati odumiranje mišićnog tkiva kod miševa sa mišićnom distrofijom. Prehrana mladih miševa obogaćena je suplementima zelenog čaja koji su sadržavali 0,01% do 0,05% ekstrakta čaja. Manja doza koja je testirana, odgovarala je otprilike količini od sedam šalica čaja dnevno kada bi se primjenila na čovjeka. Rezultati su pokazali da zeleni čaj može značajno smanjiti odumiranje stanica mišićnog tkiva.
Ovakvo djelovanja zelenoga čaja pripisuje se njegovoj snažnoj antioksidativnoj moći. Kao antioksidant, zeleni čaj spriječava smrt stanica mišićnog tkiva koja je indicirana slobodnim radikalima.

Izvor: American Journal Of Clinical Nutrition

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!


Poslednja prepravka: vecadok datum Čet Nov 25, 2004 12:39 am; ukupno izmenjena 1 put
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 25, 2004 12:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čaj smanjuje opasnost od ishemijske bolesti srca

Ispijanje čaja povezano je sa smanjenom opasnosti od ishemijske bolesti srca, sudeći po rezultatima longitudinalne analize objavljenim u svibanjskom izdanju American Journal of Clinical Nutrition.
Istraživači su promatrali vezu između unosa čaja i incidencije infarkta miokarda (IM).
Od 1990 do 1997, Rotterdamska studija pratila je 4807 Nizozemaca od 55-e godine života koji nisu imali IM. Tijekom 5,6 godina trajanja studije zabilježeno je 146 slučajeva IM od kojih 30 fatalnih. Pacijenti koji su konzumirali više od 375 ml čaja dnevno imali su 43 % smanjeni rizik od fatalnog IM.
Visoke razine specifičnih flavonoida pronađenih u crnom čaju smatraju se značajnim čimbenicima za smanjenje rizika od smrtonosnog, ali ne od nesmrtonosnog IM.
Struktura flavonoida slična je strukturi izoflavona iz soje, za koje je dokazano blagotvorno kardiovaskularno djelovanje. Potrebno je još istraživanja da bi se dokazala ova biološka aktivnost čaja.


Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~ -> Mr.Cajic Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 1 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon