www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Suvo cvece
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~
::  
Autor Poruka
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 39

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 03, 2006 2:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

obožavam suho cvijeće, ne treba mijenjat vodu ni zalijevat ga, dugo traje a lijepo je za vidit! Što fali?

 
nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>





Datum registracije: 04 Mar 2005
Poruke: 34840
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 17, 2006 12:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pravilna berba i prepariranje bilja omogucavaju ocuvanje izgleda, arome i ukusa odabranih vrsta. Suseno bilje moze, osim estetske, imati i upotrebnu funkciju - u kulinarstvu (zacini), kozmetici (dodaci kupkama) i u pot-pourri mesavinama, npr.
Nisu, medjutim, sve biljke jednako dobre za susenje. Pogodne su one koje imaju drvenastu drsku i koje ne sadrze veliki procenat vode u sebi (da ne budu mesnate). To znaci da treba izbegavati vrste koje imaju meko i porozno stablo (lale, amarilisi i sl.).
BRANJE treba vrsiti ujutro, kada je vedro i suvo. Tada su biljke pune esencijalnih ulja i miomirisa. Treba brati sveze, ne sasvim otvorene cvetove.

SUSENJE

I
Najjednostavniji nacin susenja je na vazduhu. Od ubranih biljaka formirati manje bukete, ne preguste, vezati ih i okaciti da vise okrenuti naopako. Mesto susenja treba da je suvo, toplo, provetreno, udaljeno od suncevih zraka koji mogu ostetiti boju cveta. Treba izbegavati kuhinjski prostor gde, po pravilu, ima pare od kuvanja sto otezava proces susenja. Takodje, izbegavati garaze jer u njima moze biti prisutan miris benzina i budji. Okaceni buketi treba slobodno da vise, da imaju vazduha sa svih strana, tj. da ne budu smesteni uz zid.

II
Biljke se mogu susiti i u rerni.
Za one koji ne žele da cekaju danima, recept je - susenje za nekoliko sati u pecnici. Grancice treba rasiriti i rasporediti u rerni na papiru za kolace, a temperaturu podesiti na najslabije. Vrata treba odskrinuti. Posle 1 sat proveriti biljke. Po potrebi okrenuti svaku. Njihova boja treba da ostane zelena. Paziti da se ne presuse, jer ce pozuteti.

III
Isti, instant efekat se može dobiti susenjem u mikrotalasnoj rerni.
Grane razdvojiti i postaviti izmedju 2 lista kuhinjskog papira. Aparat ukljuciti na 1 minut na slabu temperaturu. Nakon toga proveriti jesu li suve i one koje jesu zameniti novim, svezim biljkama. Postupak ponoviti na 20 sekundi. Nastaviti sa procesom dok se ne osusi sve.

IV
Konzervacija uz pomoc glicerina
Velike, drvenaste biljke (lavanda, ruzmarin, eukaliptus, ruza, hortenzija, zalfija) mogu se preparirati u mesavini glicerina i vode. Vrhove grana staviti u veliku posudu napunjenu do visine od 5 cm sa 2 dela vruce vode i 1 delom glicerina. To smestiti na toplo, svetlo mesto i proveriti posle 24 sata. Dodati glicerin i vodu toliko da stabljike budu uronjene kao u pocetku. Ovo ponavljati sledece 3 nedelje. Nakon toga, iseci vrhove, obrisati visak ulja sa listova i biljke upotrebiti po zelji.

V
Susenje uz pomoc deksikanata
Mozda su najlepsi buketi nacinjeni od biljaka susenih na ovaj nacin. Tajna je u silikatnom gelu, vrsti soli nacinjenoj specijalno za ovu svrhu.
Postupak je sledeci: Svaki cvet se odseca, odvaja od drske i kaci floralnom zicom koja se postavlja kroz sredinu cveta. U kartonsku kutiju (npr. od cipela) stavi se sloj deksikanta, preko toga ide cvece umoceno u silikatni gel. Cvece se polozi ravno, bez dodirivanja latica, a preko toga se stavi opet sloj soli. Tako se redovi redjaju i na kraju se opet posipa gel. Sledi poklopac i smestanje na toplo i suvo mesto. Provera se vrsi posle 7 dana. Bilje je suvo tek kad je krto i susti pod prstima. Nakon toga svaki cvet treba dobro otresti od silikatnog gela.

VI
Prezervacija biljaka je moguca i pomocu boraksa ili soli. Postupak je isti kao kod upotrebe silikatnog gela, jedino što cvece gubi na intenzitetu boje.


preuzeto sa
http://www.garden.co.yu/magazin/mart/aranzmani.htm

_________________

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
 
nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>





Datum registracije: 04 Mar 2005
Poruke: 34840
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 17, 2006 1:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vlaga kvari trud

Cvet nikad ne smemo rezati kad je mokar, što znači da posle kiše ili zalivanja ukoliko zalvamo po biljci moramo čekati s rezom dok se cvet ne osuši. Mokar cvet kad ga stavimo u snopić počinje trunuti, pljesniviti i dolazi do propadanja, pa na kraju takav cvet moramo baciti.

Konzerviranje sumporom

Kako kod većine vrsta cvetova boja cvetova vremenom bledi, da bismo sačuvali boju možemo cvetove konzervirati sumporom i to na sledeći način:
– Osušeno i dobro pripremljeno cveće stavimo u zatvoreni maleni prostor, najčešće nekakvu kutiju obloženu papirom. Unutra zapalimo sumpornu traku, štapić ili tabletu, zatvorimo sandučić i tako ostavimo 24 sata. Danas je jednostavniji način čuvanja boje cveta bojanjem i sprejanjem željenom bojom.

Sunce krade boju

Ubrane cvjetove nikako ne smijemo sušiti na suncu. Kao prvo, naglo uvenu, potom izblede pa s takvom bojom više nemaju očekujući efekat. Osušene cvetove takođe čuvamo u prozračnom, suvom prostoru. Prašinu koja se tokom vremena nakupi na osušenim i spremljenim ili već složenim ili aranžiranim cvetovima uklanjamo prskanjem čistom vodom.

_________________

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
 
Destiny_
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 18 Dec 2006
Poruke: 28

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 18, 2006 2:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cvijece je prelijepo i trebamo se truditi da ga imamo sto vise u nasoj okolini, svih vrsta...
 
nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>





Datum registracije: 04 Mar 2005
Poruke: 34840
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 18, 2006 7:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja licno ne volim suseno cvece...Deluje mi mrtvo i nekako otuzno...

_________________

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
 
SalasAr
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 41

Datum registracije: 13 Mar 2006
Poruke: 22
Mesto: Lazarevac

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 12, 2007 9:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cuo sam da ko drzi suvo ili plasticno cvece da nema ukusa!Zato gajite samo zivo cvece!!!!!!!!!!
 
*kissy*
*zauvijek njegova*
<b>*zauvijek njegova*</b>





Datum registracije: 05 Sep 2006
Poruke: 10195
Mesto: između jave i sna,vrha i dna

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 17, 2008 10:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

imam mnogo suhoh cvijeća,buket pošpricam lakom za kosu i latice ne otpadaju

_________________

**hell&granger neka vam je sa srećom**
 
Nena3110
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 66

Datum registracije: 21 Nov 2008
Poruke: 3
Mesto: Zemun

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 21, 2008 12:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Buketi su lepi! ali ako neko veruje u principe feng sui(da li sam pravilno napisal), onda suvo cveće ne bi trebalo držati u stanu, jer je mrtvo, pa siri negativnu energiju, dok eto vestačko može, jer je delo ljudskih ruku. To se odnosi i na sve ono što se od biljaka napravi kao novi proizvod, na primer sada popularno cveće od kukuruzovine, ili ruže od opalog lišća, sada ga ima puno, i pravila sam to, lepo je. Dakle ručni rad može, ali samo osušeno ne.
To samo ko veruje u tu ideologiju, naravno.

_________________
Volim cveće i čuvam ga presovanjem i izradom lepih stvari
 
Vrbašanka
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 50

Datum registracije: 04 Dec 2008
Poruke: 35
Mesto: Vrbas

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 09, 2008 2:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nisam ljubitelj cveca, ali suvo cvece mi sasvim odgovara, jer se moze naci u raznim bojama i ne zahteva nikakvu negu.

_________________
zelene oči
 
nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>



Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007
Poruke: 43483

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 08, 2009 4:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne volim baš suvo cveće iako ih imam par u sobi Mr. Green
Neka cveća izgledaju lepo kad se osuše Smile
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Biljni svet ~ -> Suvo cvece Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon