:: |
Autor |
Poruka |
afibamarih Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 105
Datum registracije: 29 Feb 2008 Poruke: 80 Mesto: Arcadia
|
|
Govori li neko ovde IDO? Znam puno esperantista u Srbiji, ali jedini covek za kojeg sam znao da zna IDO je bio slikar Tapi.
|
_________________ ET IN ARCADIA EGO!
Una salas victis, nullam sperare salutem! |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Za one koji ne znaju
Ido je logičan i jednostavan međunarodni umjetni jezik stvoren da bi olakšao komunikaciju među ljudima različitih govornih sredina i kultura.
Početni razlog za nastanak ovog jezičkog projekta jeste želja mnogih tadašnjih esperantista za „poboljšanje“ esperanta. Naime, mnogi su mislili da nedovoljna „perfekcija“ koči svetski napredak esperanta. Jezički projekt ido pojavljuje se kao rezultat rada Delegacije za izbor međunarodnog jezika. Kada je Komisija za predlog međunarodnog jezika (na čelu koje je stajao najznačajniji vođa esperantskog pokreta: Luis de Bofron),predložila izmene u esperanto-jeziku, popularnoo nazvane Esperantido (potomak esperanta). Nakon pojavljivanja projekta ido nastaje ozbiljna šizma u međunarodnom esperantskom pokretu. Novi jezički projekt privukao je pretežno lingviste. Tada nastaje izreka da je esperanto ostao jezik bez vođa, dok je ido postao jezik bez naroda; što je donekle preuveličavanje tadašnjeg stanja: Prema Enciklopediji esperanta prešlo je u ido-tabor oko 20% esperantsskog rukovodstva i smo oko 4% esperantista. Idisti su nastavili da prave „poboljšanja“. Reforme su dolazile jedna za drugom, zbog čega je jezik izgubio mnoštvo pobornika. Nakon Drugog svetskog rata ovaj jezik se stabilizuje, ali ne uspeva da spreči tihi odliv pristalica. Ipak, organizovani Ido-pokret postoji još uvek i on aktivno koristi ovaj jezik u međunarodnoj komunikaciji.
Izvor: Wikipedia
A evo i linka Ido Info-a, službe za internacionalni jezik Ido
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee je napisao/la sledeće: | Za one koji ne znaju
Ido je logičan i jednostavan međunarodni umjetni jezik stvoren da bi olakšao komunikaciju među ljudima različitih govornih sredina i kultura.
Početni razlog za nastanak ovog jezičkog projekta jeste želja mnogih tadašnjih esperantista za "poboljšanje" esperanta. Naime, mnogi su mislili da nedovoljna "perfekcija" koči svetski napredak esperanta. Jezički projekt ido pojavljuje se kao rezultat rada Delegacije za izbor međunarodnog jezika. Kada je Komisija za predlog međunarodnog jezika (na čelu koje je stajao najznačajniji vođa esperantskog pokreta: Luis de Bofron),predložila izmene u esperanto-jeziku, popularnoo nazvane Esperantido (potomak esperanta). Nakon pojavljivanja projekta ido nastaje ozbiljna šizma u međunarodnom esperantskom pokretu. Novi jezički projekt privukao je pretežno lingviste. Tada nastaje izreka da je esperanto ostao jezik bez vođa, dok je ido postao jezik bez naroda; što je donekle preuveličavanje tadašnjeg stanja: Prema Enciklopediji esperanta prešlo je u ido-tabor oko 20% esperantsskog rukovodstva i smo oko 4% esperantista. Idisti su nastavili da prave "poboljšanja". Reforme su dolazile jedna za drugom, zbog čega je jezik izgubio mnoštvo pobornika. Nakon Drugog svetskog rata ovaj jezik se stabilizuje, ali ne uspeva da spreči tihi odliv pristalica. Ipak, organizovani Ido-pokret postoji još uvek i on aktivno koristi ovaj jezik u međunarodnoj komunikaciji.
Izvor: Wikipedia
A evo i linka Ido Info-a, službe za internacionalni jezik Ido | Sve je ovo lepo i sve to pise na internetu, a i u vecini klasicnih enciklopedija, ali skoro nista od toga nije tacno. Gubitak interesovanja obicnih ljudi za Ido je bio smisljen i pripreman od samog pocetka, i to od strane ljudi koji su ga smislili. Planski je radjeno na tome da Ido postane jezik koji koristi jedna veoma mala i zatvorena grupa ljudi.
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Iskreno, ranije sam samo površno čula za ovaj jezik i sve što znam je ovo sa neta...tako da, plz, podeli sa nama svoja saznanja
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee je napisao/la sledeće: | Iskreno, ranije sam samo površno čula za ovaj jezik i sve što znam je ovo sa neta...tako da, plz, podeli sa nama svoja saznanja | Ah, ja sam zaboravan čovek, tako da nisam ni gledao ovu temu. Da podelim saznanja? O.K. Sedeo sam u Parizu u jednoj grupi ljudi. Svi su bili Francuzi, govorili su francuski, ali su na trenove prelazili na komunikaciju na esperantidu. Tada sam shvatio ko su oni.
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|