:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Krajem XV veka, posle Kolumbovog otkrića Srednje Amerike, Đovani Kaboto, pomorac iz Đenove u službi engleske kraljice otkrio je i ispitao istočnu obalu Severne Amerike. Početkom XVI veka pojavili su se na tom kopnu prvi evropski kolonisti: Englezi, Francuzi, Holanđani, Šveđani i Španci. Stalno ratujući sa Indijancima došljaci iz Evrope naseljavaju istočnu obalu i osnivaju veći broj kolonija. Indijanci se povlače na zapad. Uporedo sa naseljavanjem Englezi, Francuzi i Holanđani uvode i svoju vlast. Kako su kolonisti raznih nacionalnosti stvarali nove države tako je i mešavinom raznih uticaja stvorena – američka kuhinja. Pored već isprobanih i proverenih recepata kolonisti su prihvatili i neke recepte starosedelaca. Od Indijanaca su naučili da upotrebljavaju razne nove začine za koje u staroj domovini nisu znali. Jedna supa od školjki što su je spravljale žene iz plemena Hjuroni vremenom je postala nacionalni specijalitet severnih saveznih država SAD.
Po izvornom receptu koji potiče još iz doba prvih kolonista, ovu supu od školjki danas bi malo ko jeo, ali se vremenom način spremanja izmenio tako da gurmani koji su imali priliku da je probaju, zbog pikantnosti svrstavaju je u sâm vrh kulinarske umetnosti. Supa se po pravilu priprema od svežih školjki, ali se mogu koristiti i one iz konzervi. U izboru začina dozvoljene su razne kombinacije: biber, so i majčina dušica, ili timijan, biber, lorber i so. U restoranu "Obala" u Bostonu pripremaju ovu supu od školjki na sledeći način:
- 100g grama suve slanine,
- 2 glavice luka
- 1 zelena paprika
- 1 veza zeleni
- 250g krompira
- 250g paradajza
- 100g celera
- 1 veza peršuna
- 250g dagnji (može i konzerva
- biber
- lorberov list
- majčina dušica i bosiljak
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 žumanceta
- 4 kašike kisele pavlake
Slaninu narežemo na kocke, a luk na rebarca, papriku očistimo od semena i izrežemo na trake, zelen očistimo i izrežemo na kolutiće pa sve zajedno kratko propržimo na ulju. Krompir oljuštimo i isečemo na kocke, kao i paradajz kome smo prethodno ogulili kožicu, celer izrežemo u trake, a peršunov list iseckamo najsitnije što možemo. Sve to stavimo u lonac, dodamo oko ¾ vode i kuvamo 30 minuta na tihoj vatri. Dodamo mesto očišćenih dagnji i kuvamo još desetak minuta. Skinemo s vatre, začinimo i dodamo žumance i kiselu pavlaku da bi supa bila gušća.
[iz "Politikinog zabavnika" #1590/1982]
|
_________________
ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|