www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ћирилица, latinica или оба/ili oba
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~
::  

Ћирилица, latinica или оба писма/ili oba pisma?
ћирилица
28%
 28%  [ 21 ]
latinica
20%
 20%  [ 15 ]
и ћирилица i latinica
52%
 52%  [ 39 ]
Ukupno glasova : 75

Autor Poruka
erilla
~kuin lumihiutale~
<b>~kuin lumihiutale~</b>

Datum registracije: 24 Apr 2007

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 05, 2008 6:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pisem samo latinicu jer cirilicu ne znam (znam procitati ali da pisem nemam pojma Embarassed )

sexy seka
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 31

Datum registracije: 10 Avg 2008
Mesto: ....europa....

croatia.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 24, 2008 11:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

isuse, meni je ta čirilica ko oni arapski znakovi..
ja to uopće ne kužim.. komplicirano je...
ne bih to htjela imat u školi, jer ne bi nikad naučila...

jer joj ništa baš ne fali

Ona premija je prava
zgodna riba, boli glava
dugi nokti, kosa plava
nasminkana i kad spava

jbstapar
[Caliente con el fuego]
<b>[Caliente con el fuego]</b>

Godine: 33

Datum registracije: 17 Maj 2006
Mesto: Does it matter?

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 05, 2008 9:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Znam i jedno i drugo perfektno Wink

Wishe korpitim latinicu iz prostog razloga shto u Sloweniji nema cirilice Wink

world1111
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 01 Okt 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 05, 2008 3:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I jedno i drugo, mada koristim latinicu uglavnom

milka cokolada
***тиха вода***
<b>***тиха вода***</b>

Godine: 36

Datum registracije: 23 Jul 2008
Mesto: С р б и ј а, бре!!!

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 05, 2008 4:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

sexy seka je napisao/la sledeće:

Nije Čirilica, nego Ćirilica...

Ja koristim samo ćirilicu, a latinicu jedino u stranim jezicima i ako je baš nužno, kao ovde. Smatram da smo bogatiji od mnoštva drugih naroda, jer znamo da se koristimo sa oba pisma. Nažalost, u Srbiji je suviše mala svest o vrednosti ćirilice i zbog toga mi je veoma žao.Ne vidim razlog zbog koga su gotovo sva dokumenta štampana latinicom!Ispade ona zvanično pismo! Borac sam za prevlast ćiriličnog pisma.

Ћирилица из нот дед!!!

...СЛОБОДНА
бити само СВОЈА!!!

Jejaorka
~Angel azul~
<b>~Angel azul~</b>

Datum registracije: 03 Apr 2008

greece.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 05, 2008 11:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koristim oba, radije ćirilicu, mada mi u poslu ipak treba latinica Rolling Eyes

I ne znam kad i ne znam gdje
Ici cemo istom stranom ulice...
Vjeruj mi duso srest cemo se
U svijetu tajni mi nismo sami...

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 40

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 13, 2008 7:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

milka cokolada je napisao/la sledeće:
sexy seka je napisao/la sledeće:

Nije Čirilica, nego Ćirilica...

Ja koristim samo ćirilicu, a latinicu jedino u stranim jezicima i ako je baš nužno, kao ovde. Smatram da smo bogatiji od mnoštva drugih naroda, jer znamo da se koristimo sa oba pisma. Nažalost, u Srbiji je suviše mala svest o vrednosti ćirilice i zbog toga mi je veoma žao.Ne vidim razlog zbog koga su gotovo sva dokumenta štampana latinicom!Ispade ona zvanično pismo! Borac sam za prevlast ćiriličnog pisma.

Ћирилица из нот дед!!!

Milka .. a ko to tebi brani da pišeš ćirilicom ? Rolling Eyes

Elem .. čitao sam nešto pre neki dan pa sve tamo vamo .. i nikad da postavim .. našao sam nešto veoma interesantno u novinama .. e sad .. koliko je to tačno .. prosudite sami

Ćirilici preti nestanak

Jedan jezik ne trpi dva pisma i sam se oslobađa onog koje je bilo diskriminisano i progonjeno još od Austrougarske do danas. Od latiničkog pisma Srbi nemaju baš nikakve koristi, jer uz njega ne mogu znati nijedan drugi jezik

U srpskom jeziku i pismu događa se nešto što ne postoji nigde u svetu, pogotovo u Evropi i postoje ozbiljne pretnje da ostanemo bez svog ćiriličkog pisma! - upozorava u intervjuu za Glas javnosti profesor srpskog jezika i književnosti iz Novog Sada Dragoljub Zbiljić, koji je predsednik Udruženja za zaštitu ćirilice srpskog jezika „Ćirilica“.

Reagujući na neustavne članove 26. i 34. u Nacrta statuta AP Vojvodine o službenosti srpskog jezika i službenosti drugih jezika i pisama („primena latiničnog pisma srpskog jezika urediće se pokrajinskom skupštinskom odlukom“ i „Skupština Vojvodina uređuje primenu latiničnog pisma“), Zbiljić ističe da je upotreba latiničkog (a ne „latiničnog“!) pisma neustavna i da je na delu novo čerečenje srpskog jezika sada i u AP Vojvodini.

- Reč je o vrlo ozbiljnom koraku koji vodi u vidan jezički separatizam, što je praktičan i konkretan nagoveštaj da se nastavlja ranije spominjana ideja o ustoličenju i izdvajanju „vojvođanskog jezika“ iz srpskog jezika za Srbe u Vojvodini, jer niko drugi ne bi taj jezik prihvatio za svoj. Već su neki neodgovorni političari spominjali da postoji nekakav „vojvođanski jezik“. Mi se s tim ne bismo uopšte šalili, jer je nama do juče izgledalo šaljivo i pominjanje „crnogorskog jezika“.

Koliko je ćirilica ugrožena?
- Toliko je ugrožena da uskoro možemo ostati bez svog pisma! Pojedini, čak i lingvisti, ne razumeju da pismo ne razlikuje javnu od službene upotrebe jezika. Lingvistika ima nekoliko zakonitosti, a jedna od njih jeste da jezik, po svojoj prirodi, ne trpi ono što nije važno. Jedan jezik, po svojoj prirodi, ne trpi ni dva pisma, koja ne samo da mu nisu važna nego su i nemoguća! Pošto je to tako, naš jezik ne može da trpi dva pisma i sam se oslobađa jednog. A oslobađa se onog koje je decenijama bilo na udaru. To je ćirilica.

Koliko je naše pismo zastupljeno u svakodnevnom životu?
- Više od pedeset godina neverovatne zabune u vezi s dvama alternativnim pismima samo za Srbe dovela je do toga da se u našem narodu stvori neverovatna zbrka koje je to zaista naše pismo. Zato je danas u javnoj upotrebi ćirilica ređa nego ikad. Ima je, kako rekosmo, tek oko dva odsto u javnoj upotrebi. Sve drugo je preplavila hrvatska latinica. Naravno, nije ta pojava nestajanja ćirilice vezana samo za AP Vojvodinu. Ćirilice više nemamo ni u Beogradu, po selima i gradovima Šumadije, južne Srbije i širom cele Republike. Uzrok tome je višedecenijska naopaka praksa zamenjivanja srpskog pisma hrvatskom latinicom, i naročito - srpski lingvisti koji i danas zadržavaju dvoazbučje u Pravopisu srpskoga jezika i jezičkoj nauci četiri godine najavljujući novi pravopis, koji je, tako, već postao neki Skadar na Bojani, odnosno na Dunavu. Kod njih još nije prošla „žal“ za tim što su se Hrvati jezički otcepili, a naši stručnjaci nikako da shvate da Srbi više nemaju „srpskohrvatski jezik“, da nemaju dva „svoja“ pisma, nego im je ostao srpski jezik iz čije je varijante proistekao i „hrvatski jezik“, i „bošnjački jezik“ i „crnogorski jezik“ (čim se otcepila i Crna Gora) i ostalo im je njihovo pismo.

Šta bi trebalo uraditi da se spase naša ćirilica?
- Osim što bi se neizostavno morale poštovati i sprovoditi zakonske odredbe, neophodno je sačiniti novi pravopis srpskog jezika, u kome će rešenje pitanja pisma biti usklađeno s rešenjem u Ustavu i svetskom praksom u rešavanju pitanja po pravilu: jedno pismo za jedan narod i jedan jezik. Da bi do toga došlo, lingvisti bi morali imati u vidu da više nemaju prava da i dalje „bogatstvom dvoazbučja“ (koje ne postoji u jednom jeziku i narodu nigde drugde u Evropi i prestižnom svetu) osiromašuju srpski narod za njegovo jedino matično pismo - ćirilicu koja je već praktično izgubljena iz naše javnosti. Takođe, neophodno je da srpski lingvisti, ako im nešto s tom obavezom nije jasno, neizostavno organizuju ozbiljan lingvistički skup na kome bi se i oni, konačno, dogovorili da prihvate ono što je srpski narod već na referendumu potvrdio, a reč je o tome da se srpski narod, posle šezdesetak godina lutanja bez svog milenijumskog pisma ćirilice, na ustavnom referendumu u članu 10. vratio porodici svih evropskih i prestižnih svetskih naroda koji, razume se, svi imaju svoj (jedan) jezik i svoje (jedno, svakako) pismo. I na kraju, potrebno je da naša država konačno shvati da se ustavi ne donose da bi se čuvali u vitrinama i da bismo se njima hvalili pred svetom, nego da se konkretno sprovede u praksi.

Izvor:
Glas javnosti

Konjanik
Ludi Bosanac
<b>Ludi Bosanac</b>

Godine: 45

Datum registracije: 29 Avg 2006
Mesto: Na žalost, Velenje

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 29, 2008 11:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koristim samo latinicu, ipak u sloveniji sam... Ćirilicu znam da čitam i pišem... Doduše, malo slabije pišem nego čitam, ali može se...

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 29, 2008 11:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne videh ranije ali...

Po pitnaju jezika i pisma Vojvodina je ja mislim presedan u celom svetu, tako da se na neki nacin izuzima iz okvira "normalnog", tako da i ono sto se deshava u njoj nije ni priblizno onome iz ostalih delova Srbije. Zasto? 6 zvanicnih jezika (da, da, zvanicnih) i samo jedno "zvanicno" pismo - latinica. Ko da je druga republika a ne "autonomna pokrajina" sa, ako cemo realno prilicno malom autonomijom. PrimeR? Idite na sajt Vlade Srbije i izaberite srpski jezik, ako vec nije izabran. U ponudi vam je cirilica i latinica. Idite na sajt AP Vojvodine - samo latinica. Banalan ali realan primer. Videh i pre par meseci predlog da se uvede "bilingvalna nastava". Da li Nemci u skolama uce Turski? Ili Amerikanci meksicki/kineski? Drzava se ne prilagodjava pojedincu nego on drzavi, neki to ne mogu da shvate...No, ostavimo to po strani ko shto vec rekoh.

Cirilicu koristim u "slobodorucnom" pisanju i mnogo vishe volim da je koristim nego latinicu. Da ce "brzo" izumreti - nece, kao ni sam jezik no polako ce ne samo nashe nego i sva ostala biti prilagodjavana engleskom ili ko zna kom jeziku "buducnosti"...Smatram to uniformisanjem i nikako pozitivno.

The tears of a clown make the whole world laugh.

nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>

Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 15, 2008 6:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Znam i jedno i drugo naravno ali mi je draža latinica Wink

sirmium7
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 16 Jul 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 24, 2008 1:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ћирилицу најчешће... Латиницу за стручне изразе и енглески.............
Иначе Бугари баш чувају ћирилицу... чисто да знате

tangens
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 20 Jan 2009
Mesto: MESTO

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 21, 2009 2:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

znam i cirilicu i latinicu, ali koristim samo latinicu (djeluje mi nekako evropski xD) Cool

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~ -> Ћирилица, latinica или оба/ili oba Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 8 od 9

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon