:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Načelnik okruga topličkog uputio je 11. avgusta 1879. godine poverljiv akt №492 načelniku sreza jablaničkog u kome piše:
Ovim putem podnesite mi što pre izveštaj o ovome:
1. Kakve su uopšte higijenske i atmosferske prilike u srezu?
2. Da li se zemlja kultiviše na racionalan način i u kom stepenu?
3. Da li vlada kakav antagonizam između našeg življa i inoveraca i u kom obliku?
4. Kako se narod oseća prema današnjim prilikama?
5. Kakve su poglavite želje naroda?
6. Da li ima razornih elemenata i ako ih ima, jeste li kakve mere preduzimali protiv njih?
7. Da li se zapaža kakvo abnormalno stanje na granici?
8. Ima li prosvetnih ustanova i u kakvom se stanju nalaze?
Načelnik okruga
T. Petrović s. r.
U odgovoru na poverljivo naređenje od 11. avgusta t. g. pov. №492 čast imam odgovoriti:
1. O prilikama higijenskim i atmosferskim narod ništa ne zna. Pitao sam o tome i popa Stavru i kapetana Sajda iz Lebana, ali ni oni ništa ne znaju, a to su prvi ljudi u srezu.
2. Zemlja kao saka zemlja, ore se i kopa se kao i po drugim mestima. Tvrda je mnogo zbog suše.
3. U ovom srezu ne poznaje niko tog antagonizma niti se sećaju da je kadgod vladao. Oni samo znaju za vladavinu tursku i srpsku.
4. Narod je mnogo zadovoljan sa srpsku državu, samo se plaši da ne plaća porez.
5. Želja je naroda da ne plaća gospodarluk Turcima jer kaže da je dosta plaćao i da mu se turska zemlja dâ džabe.
6. Da li ima kakvih drugih razornih elemenata u šumi sem kurjaka, mečke i divlje svinje, narod ništa ne zna.
7. Od abnormalnog stanja na granici prema Turskoj ima nekoliko baraka od dasaka u kojima se krči piće.
8. Od prosvetnih ustanova ima svega četiri naša popa i dve hodže i razlupano zvono u Medveđi i ništa više.
Zastupa načelnika sreskog:
Jordan Zafirović, pisar
[iz "Politikinog zabavnika" #2245/1995]
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Eh, dobri i neprevaziđeni Nušić
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Nisam znao da je to napisao Nušić. Nije bilo nikakvih dodatnih informacija u članku.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|