:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MADJARSKA MUCKALICA
Uz suve domace kobasice stavlja se na rostilj sveza svinjetina isecena na parcice. Suva slanina, u obliku kocke, stavlja se oko mesa i ukrasava sa svezim paradajzom.
DALMATINSKA MUCKALICA
Suvi dalmatinski prsut prepece se na rostilju a sa njom i skusa ili neka druga riba, iseckana na komade. Pomesa se beli luk, iseckan persun i maslinovo ulje i polije po prsuti i ribi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TURSKA MUCKALICA
Priprema se od kobasica bilo koje vrste, sa suvom slaninom i sunkom. Isecena na kriske pece se 3 - 4 minuta i stavi na tanjir, a u sredini se stave dva jajeta pecena na oko. Sa strane se slazu sveze paprike.
LOVACKA MUCKALICA
Meso od plecke ili buta dlakave zivotinje tanko se isece kao za raznjice. Pece se oko 5 minuta uz dodatak suve slanine. Dinsta se crni luk ili sveza paprika. Posle se doda 1 - 2 dcl kisele pavlake, prokuva i pasira sa biberom, iseckanim belim lukom, te prelije na meso.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PASTIRSKA MUCKALICA
Pecurke se iseku na tanje komade i peku oko 7 minuta, zajedno sa svinjskim mesom i jagnjetinom. Posebno se dinsta u maslacu sveza paprika, crni luk i paradajz, te pospe crvenom (alevom) paprikom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
RAZNJICI
Pod raznjicem se podrazumeva samo komadic mesa pecen
na stapicu (raznjicu). No, raznjici se mogu praviti i od drugih namernica,
kao sto su razne vrste pecuraka, povrca, puzeva itd.
Za raznjice od mesa uzima se meso od buta ili plecke.
Najcesce se peku od svinjetine, ali se mogu peci
i od teletine ili govedine. Ako se peku od govedine, meso se,
pre nego sto se natakne na raznjic, stavi u ulje
da odstoji najmanje 20 minuta.
KLASICAN RAZNJIC
Pri pripremanju raznjica od svih vrsta mesa postupak je sledeci: meso se izreze na male komadice, velicine oraha, posoli, i polozi u posudu da odstoji 10-tak minuta.Kada meso treba peci, natakne se po 5 komada mesa da drveni ili metalni razanj i stavi na dobro zagrejan i uljem (slaninom) premazan rostilj.
Za vreme pecenja raznjici se okrecu masicama da se podjednako ispeku sa obe strane. Na rostilju sa drvenim ugljem za dobro pecen raznjic potrebno je 8 - 12 minuta, na elektricnom rostilju - nesto manje vremena. Kada se ispeku stave se na tanjir i pobibere. Uz raznjic se obicno sluzi sitno seckani crni luk (200 - 300 grama).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
AMERICKI RAZNJIC
(Shish - kabots)
Jedan kilogram jagnjece plecke (dovoljno za 4 - 6 osoba), 1 glavica luka, 2 zelene paprike, 250 gr vrganja, 1 ananas, so, biber i kasika ulja.
Jagnjetina se izreze na kocke velicine 3 cm, meso se polozi u posodu, posoli, pobiberi i prelije uljem, pa se sve dobro izmesa i pusti da odstoji 1 - 2 sata. Zatim se meso natakne na stapice koji se ubodu u zemlju ili se stave u uspravni rostilj da se ispece do pola (oko 15 - 20 minuta). U medjuvremenu se ociste luk, vrganji, paprika, ananas, koji se sece na kocke velicine mesa.
Kada je meso polupeceno skida se sa stapica, a zatim se na stapice naslaze naizmenicno polupeceno meso, luk, paprika, kockice ananasa i vrganji, pa se sve zajedno ponovo pece jos oko 15 minuta, odnosno dok meso i ostale namernice ne budu mekani.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PASTIRSKI RAZNJIC
Na veci drveni stapic (razanj) nataknu se naizmenicno komadici mesa od govedine, teletine, svinjetine i ovcetine, zatim komad suve slanine i masne kobasice, paprike, luka i paradajza, posoli se, pospe crvenom paprikom i brzo ispece na rostilju.
CARSKI RAZNJICI
Nataknu se naizmenicno na zicu komadic guscije jetre, komadic mesa curke i komadic slanine. Ispeku se na zaru, sloze na kuvani pirinac i prelije sa ugrejanim maslacem.
Garnirung; cips ili dobro proprzen krompir. Prilog: zelena salata.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CEVAPCICI
Cevapcici se prave od jedne ili vise vrsta mesa,
a mogu se praviti i od mesa divljaci, zivine ili riba.
Cevapcici se prave ovako: meso se opere i rasece na
komadice 3 X 3 cm i samelje u masini za mlevenje mesa.
Mleveno meso se zatim mesa rukom 15 - 20 minuta uz dodavanje
zacina: so, aleva paprika, biber, beli luk, zeleni persun i ulje.
Beli luk se istuca tako da u njemu ne bude zilica.
Smesu treba ostaviti da odstoji nekoliko sati,
a zatim se prave valjcici (cevapcici) rukom
ili pomocu levka koji se natakne na masinu za mlevenje mesa,
pa se okretanjem rucice masine za meso potiskuje kroz levak
i oblikuju kobasice debljine oko 2 cm
a od kojih se rezu cevapi u duzini oko 5 cm.
Ako se cevapcici raspadaju smesi se dodaje malo
mlevene govedine (otprilike 200 gr na 1 kg).
Kao prilog najpre ide crni luk, zatim ljute papricice, paradajz,
zelena salata pa i senf (ko voli).
ZORANOVI CEVAPCICI
1/3 govedine, 1/3 svinjetine, 1/3 ovcetine. Meso se samelje u masini i zacini sa mnogo sitno iseckanog luka (na kilogram mesa oko 300 gr luka), 3 pune kasicice bibera, 1 kasicica mazurana, malo korice od limuna, so, malo ulja i jedno jaje. Smesa se ostavi da odstoji nekoliko sati. Zatom se prave cevapcici rukom, stave na rostilj i pre nego se skinu s rostilja namazu alevom paprikom i uljem. Alevu papriku mozete staviti u smesu jos dok je mesate.
Prilozi: crni luk, slacica, zelena paprika, feferoni, zelena salata (ako joj je sezona), paradajz.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CEVAPCICI OD RIBE
120 gr bilo kojeg ribljeg mesa ili mesane ribe, 400 grama teletine (vrat ili misici), 80 gr svinjetine (but), 40 gr luka, 10 gr belog luka, 12 gr soli, 2 gr bibera. Prave se kako je gore opisano.
Preliv od kuvanog belog vina.
CEVAPCICI OD GOVEDINE
600 gr govedine (ili jos bolje mlade junetine), 40 gr ulja, 12 gr soli, 2 gr bibera. Ko voli, moze dodati i malo mazurana. U mleveno meso se moze umesati i sitno seckani luk (40-50 gr) ili 10 - 15 gr istucanog belog luka. Prave se kako je gore opisano.
Ko voli, po skidanju sa rostilja ove cevapcice moze preliti kuvanim belim ili crnim vinom. Vino se kratko prokuva sa malo sitno naseckanog persuna i bibera.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
BOSANSKI CEVAPCICI
450 gr ovcetine, 150 gr govedine, 40 gr luka, 4 gr bibera, 12 gr soli. Prave se kako je gore navedeno. Bosanski cevapcici se sluze u somunu (lepinji) koji se predhodno umoci u sok od mesa koje ste ispekli.
BUGARSKI CEVAPCICI
400 gr govedine ili junetine, 20 gr ovcetine, 60 gr przenog luka, 10 gr belog luka, 2 gr bibera i 12 gr soli. Prave se nesto veci pa se posluzuju 5 komada po obroku.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
LESKOVACKI CEVAPCICI
600 gr govedine ili junetine, 12 gr soli, 30 gr sitno seckanog luka, ljuta paprika, seckani persun i 4 gr bibera. Prave se dugacki cevapcici i sluze 5 komada po obroku.
MADJARSKI CEVAPCICI
400 gr svinjetine (potrbusina), 150 gr govedine, 50 gr seckane slanine, 2 tucane ljute paprike, 40 gr luka,4 gr bibera, 12 gr soli. Sve se dobro promesa i ostavi da odlezi 48 sati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CEVAPCICI OD CURANA
200 gr mesa curana (batak), 200 gr govedine, 100 gr svinjetine, 100 gr teletine, 10 gr belog luka, 12 gr soli i 2 gr bibera.
HAJDUCKI CEVAP
(za 1 osobu)
Na zaru se ispece 10 komadica svinjetine (file) a u tiganju ili fritezi isprzi 10 kriski (kolutica) krompira i zatim peceno meso i przen krompir naizmenicno na zicu. Na donji kraj zice natakne se przena slanina. Sluzi se na dinstanom pirincu, a ukrasava salatom i przenim listovima krompira (moze i cipsom).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SIS CEVAP
(za 4 osobe)
Potrebno je:800 gr jagnjetine, 500 gr sitnog crnog luka, 120 gr sargarepe, so, biber u zrnu, aleva paprika, list celera i persuna, 8 drvenih stapica. Meso iseci na vece komade a luk na polovine, pa nanizati na stapice tako da svaki pocne i zavrsava sa mesom. Staviti u sud i dodati so, biber, list persuna i celera i narendanu sargarepu, tako da cevapi budu pokriveni. Doliti vode da ogrezne i kuvati na tiho dok meso ne bude meko. Pred kraj posuti alevom.
PAPAZ CEVAP
(za 4 osobe)
Sastojci: 600 gr krte i mekane junetine, 500 gr crnog luka, nekoliko cenova belog luka, nekoliko zrna karanfilica, biber, so, sirce, ulje Samleti crni i beli luk, dodati biber, karanfilic, malo sirceta i so.Slagati u sud red mesa, red luka sa zacinima, pa ostaviti da prenoci na hladnom mestu. Sutradan uliti ulje sa strane tako da padne ispod mesa i dinstati na laganoj vatri uz dodavanje malo vode dok meso ne omeksa.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|