:: |
Autor |
Poruka |
mcse Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 45
Datum registracije: 19 Mar 2006 Poruke: 25 Mesto: Beograd

|
|
sve bolesti koje covek zaradi u toku zivota su nasledne
geni su cudo ma koliko se borili protiv toga
moramo uzeti u obzir da smo pokupili i od oca i majke i dobre i lose strane
tako da neko lakse a neko teze podnosi alergije!
|
_________________ MCSE |
|
|
|
 |
mujcin_18 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 25 Nov 2005 Poruke: 18 Mesto: visoko

|
|
alergija na polen je najgora jojjj tesko onom ko je ima hmmm
|
|
|
|
|
 |
schatzibaby23 Upućeni član

|
Godine: 36
Datum registracije: 25 Dec 2005 Poruke: 250

|
|
Mene oci pecu ponekad, uradila sam alergicni test i nisu nista nasli...neznam sta bi moglo da bude
|
|
|
|
|
 |
randi Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 15 Jan 2006 Poruke: 128

|
|
najteze je ustanoviti na sto je covijek alergican. A kad se to ustanovi, lako je naci lijeka. U savremenoj medicini ima lijeka za sve pa i za alergiju
|
|
|
|
|
 |
milojko22 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 12 Avg 2007 Poruke: 29

|
|
Ja sam saznala da imam alergije sa 11 godina. Uradila sam alergo test i otkrila sam da sam alergična na: polen, grinje, spoljnu prašinu, mačju dlaku, korov,... Već 4 godine imam terapiju: sprej za nos uz tablete 20 dana i posle još neke tablete 30 dana. Terapije sam počinjala početkom proleća. Prošle godine nisam imala mnogo problema ni sa kijanjem ni sa svrabom očiju i mislila sam da je to skoro gotovo kao što mi je doktorka i rekla, ali mi se nažalost ovog proleća stanje opet pogoršalo. Pijem propolis od jeseni do kasnog proleća i za to vreme sam savršeno zdrava. Pokušala sam da čuvam macu u stanu ali kad god sam se mazila sa njom počinjala sam da kijam... Doktori su mi rekli da će to proći sa pubertetom i u to još uvek verujem... :(
|
|
|
|
|
 |
filicka *hoppípolla*

|
Godine: 33
Datum registracije: 28 Jan 2006 Poruke: 10884

|
|
Imam alergiju na polen koju jednostavno ne diram,samo pustim da sama prodje,na srecu,nije toliko jaka.
A i alergicna sam na peniclin.
|
_________________ DROP IT LIKE IT'S HOT |
|
|
|
 |
meeee Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 34
Datum registracije: 25 Dec 2007 Poruke: 221

|
|
evo,moj tata i ja (mama nema)imamo neku alergiju vec vise od godinu dana i doktori jos ne znaju od cega je!A uzs je,sve zive kreme-lekove smo probali i nista ne pomaze.Ponekad je tu,ponekad nije,meni se evo opet pojavila...najvise je ima po rukama,ali svuda je!smeta mi, 1)zato sto svrbi,2)zato sto mi puca koza i ljusti se,3)ispusta neku tecnost,pa moram da perem ruke na svako 5minuta!,4)jednostavno se gadim na alergije!!!,5)kad pukne,jako boli!
evo kako izgleda;
ako neko od vas zna sta je ovo/kako se leci,molim vas recite.ja sam vise prestala da idem kod dr,jer su mi prvo rekli da su boginje,al onda su shvatili da nisu boginje.onda su mi rekli da mozda imam neku jaku bolest(neki su govorili"neka vrsta raka ),al nije ni to.pa su onda rekli da je ekcem,al nije ni to.pa onda da je alergija,pa nije ni to..sve dok se ja nisam jednom iznervirala i pocela da se derem na onu dr ,samo sto je nisam pitala "ko ovde koga za*ebava?! onda je ona priznala "ne znam" i poslala me kod dermatologa,koja je bila jos gora od prethodne doktorke!!!!ona je uzela biopsiju i vratila se sa recima "ne znam,valjda ce proci",a da ne pricam koliko su nam novca uzeli za sve ovo...i zato vise ne idem kod dr,samo perem ruke i stavljam pola kutice pudera i trpim!
|
|
|
|
|
 |
cupakabra *the dancing girl*

|
Datum registracije: 30 Sep 2006 Poruke: 1763 Mesto: taaaaamo daleeeeko

|
|
ja imam alergiju na polen trava i ovo je doba njihovog cvetanja. naravno pijem lekove koji mi iskreno pomazu. stavljam i kapi u oci i naravno sprej u nos. simptomi ove alergije su svrab u ocima sto dovodi do jaceg ili slabijeg crvenila u ocima, naravno kijanje koje je za redom! naravno tu je i neprestano curenje slina iz nosa u vidu providne tecnosti koje nikako ne mozes da se oslobodis. ako ste na vreme poceli sa svojom terapijom, onda vam se sve to lepo smiri u ovo doba godine. ja sam pila lentizen dve nedelje, stavljala rhinocort ili tako nesto sprej za nos i vividrin kapi za oci. zaista pomaze, ali lekovi su dosta skupi
|
|
|
 |
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦

|
Godine: 42
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL

|
|
Ovih dana sam izgleda dobila neku alergiju....Mazala sam ranije neku kremu ili se dvoumim da nije od nekog jela?!!
Imam svrab kod vrata(ko da sam se osula).Oko ociju malo mi suvo ko da se ljusti sitno takodje kod vrata.....
Jel je neko od vas imao taj problem i kako ste ga izlecili??????
Ja sam uzela od juce neki lek za Alergiju pa cu videti....
|
|
|
|
|
 |
scheky Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 19 Nov 2005 Poruke: 1

|
|
Veoma zanimljiv članak, dugo tragam za tom temom....
Teško je izdvojiti čoveka koji tokom svog života nije imao bar neke alergijske tegobe, ali su one u najvećem broju slučajeva bile izuzetno blage i kratkotrajne.
Međutim mali broj osoba izrazito sklonih alergijama su doživele po život opasnu reakciju poznatu kao anafilaksija. Anafilaksija je izuzetno retka pojava ali je nešto češće prisutna u ljudi koji boluju od astme, ekcema, polenske kijavice itd....
Koji su simptomi?
Simptomi anafilakse se pojavljuju naglo, nakon svega nekoliko sekundi ili minuta, nakon izlaganja alergenu (substancija koja izaziva alergijsku reakciju). Ponekad se pojavljuje nakon 2 do 4 časa, a izuzetno retko i posle 12 časova nakon izlaganja supstanci koja je izaziva. Bolesnik oseća oticanje, svrab ili primećuje osip po koži. Neki ljudi počinju da otežano dišu, da se guše ili postaju nesigurni. Ponekad se oseća strah od bliske smrti. Izvesna grupa ljudi primećuje grčeve u trbuhu, mučninu ili proliv. Izvesni ljudi gube i svest.
Šta izaziva anafilaksiju?
Mnogo stvari može uzrkovati ovakvu reakciju. Među najčešće uzroke spadaju:
-Lekovi i to pre svega antibiotici ?penicilin, aspirin i mnogi lekovi protiv bolova, zatim kontrastna sredstva za snimanja u radiologiji.
-Hrana prvenstveno riblji proizvodi, školjke zatim orasi, kikiriki jaja i voće.
-Ujed insekata naročito osa, pčela i stršljena
-Guma odnosno latex koji se nalazi u hiruškim rukavicama ili rukavicama u domaćinstvu
Kod koga je rizik za pojavu anafilaksije najveći?
Svako ko je već jednom preživeo anafilaktički šok je potencijalni kandidat da mu se takva reakcija ponovi. Osobe alergične na hranu (naročito na školjke, kikiriki i orahe) i astmatičari su sa povećanim rizikom za pojavu po život opasne anafilaksije. Ove osobe su posebno ugrožene jer je poznato da nemaju svakodnevnu potrebu da uzimaju anti-alergijske lekove i često ne prepoznaju najranije simptome.
Koje su karakteristike anafilaktičke reakcije?
Alergijska reakcija počinje na mestu kontakta organizma sa uzročnikom-alergenom. Tako hrana koja je alergen izaziva peckanje, svrab ili metalni ukus u ustima kao i otok usana, jezika i ždrela. Ukoliko je reč o ujedu insekta, pojavljuje se svrab i otok na mestu ujeda. Generalizovana reakcija se može razvijati kao osip i crvenilo sa urtikama po celom telu koje svrbe. Lice i meka tkiva otiču, a disanje postaje otežano. Moguće je povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja. Osoba postaje uznemirena, zvuci koje čuje dobijaju metalni prizvuk i oseća kao da tone. Njen krvni pritisak počinje da pada. U tom momentu žrtva kolabira i gubi svest. Ovi simptomi se javljaju već nakon 5-15 minuta od konatakta sa alergenom, ali i nakon 2 sata. Razvoj i produbljivanje tegoba se može razvijati i satima nakon početka. Pojedine osobe nakon blage početne reakcije osete spontano poboljšanje, ali se nakon 3-4 časa tegobe ponovo jave. Ovo se zove bifazična reakcija.
Kako sprečiti pojavu anafilaktične reakcije?
Ukoliko ste nekada imali ovakvu reakciju ili alergiju uopšte obavezno to napomenite svom lekaru ili stomatologu. Ukoliko znate i na šte se bili alergični to je informacija od velikog značaja. Izbegavajte obradu ili konzumiranje hrane koja vam izaziva alergiju. Čak i male količine ovih supstanci mogu uzrokovati probleme. Uvek pročitajte sadržaj na pakovanju hrane koju kupujete. Insistirajte da vam se u zdravstvenu knjižicu upiše podatak o alergiji Konsultujte se sa svojim lekarom o rizicima za alergiju prema suspstancama koje su slične ili srodne onoj koja kod vas izaziva alergiju. Potrudite se da vaši najbliži ukućani i prijatelji znaju na šta ste alergični i da znaju gde su smešteni lekovi u kući ili na poslu koje treba da vam daju i šta treba da rade tom prilikom. Ne zaboravite da uvek sa sobom nostite neki od takvih lekova kome nije prošao rok. O lekovima koji bi vam koristili preporučujemo da se posavetujete sa vašim lekarom.
Šta preduzeti u slučaju reakcije?
Anafilaksija se mora urgentno lečiti jer se respiratorne tegobe i šok razvijaju veoma brzo. Ukoliko osoba primećuje poremećaj svesti, nestabilnost, pritisak pada, ono što se može uraditi na ulici, u restoranu ili bilo gde van bolnice je postaviti obolelog u ležeći položaj, podići mu donje ekstremitete iznad nivoa glave kako bi se poboljšalo vraćanje krvi u srce. To će za trenutak usporiti pad pritiska. Takvim pacijentima treba glavu okrenuti u stranu i što pre pozvati hitnu pomoć-ali napomenuti da mislite da je osoba možda sa znacima anafilaksije. Ukoliko je osoba bez svesti, treba proveriti da li su usta i nos prohodni i ukoliko nisu izvaditi strana tela (veštačke vilice, zalogaje hrane itd...) Nakon toga ih stavit na bok sa glavom takođe okrenutom u stranu. Izuzetak čine osobe koje su svesne i imaju jak osećaj gušenja. Njima treba pomoći da sede. U najvećem broju slučajeva dalje lečenje može obaviti samo stručna ekipa koja dalje daje adrenalin, pronalazi i stavlja iglu u venu i transportuje obolelog do bolnice.
(Lepo i zdravo)
|
_________________ HEJ, zivote,tesko ovo JEBOTE.
Mani me se zivote,oca ti BiiiiP.
Mani me se zivote, TI ga nabijem.
Azra |
|
|
|
 |
Lane86 ~The last lady~

|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...

|
|
Preterana higijena izaziva alergije
Alergije i netolerancija na hranu sve su rašireniji poremećaji, posebno u bogatijim zemljama... Njihova se incidencija sa deset posto od '50-ih godina prošlog veka do danas, povećala na 30 posto... Kako se čini, krivac za to je i preterana higijena...
Prvi uzrok povećanja alergija u poslednjih nekoliko decenija "leži" u smanjivanju ambijentalnih mikroba... To znači da su prostori u kojima živimo često aseptični i zato čovek ima manje prilike da se sa bakterijama sretne...
A one imaju važnu funkciju u inhibiranju alergijskih reakcija... Primećeno je značajno povećanje alergija u bogatim zemljama, dok su one, na primer u Africi, zanemarljiv problem upravo zbog veće izloženosti mikrobima...
Faktori poput zagađenja mogu pogoršati alergijsku situaciju, ali oni nisu primarni uzrok... Upravo zato što prirodan kontakt sa mikrobima i bakterijama služi kao način osnaživanja imunološkog sistema dece, preterana je higijena loša...
Naš sistem imunološke memorije beleži bakterije sa kojima smo bili u kontaktu, pa tako sprečava ponovno inficiranje... Zato nije dobro preterivati ni sa higijenom...
|
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane...  |
|
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Zašto dolazi do alergije na sunce?
Alergija na sunce predstavlja sve češću pošast koja napada ljudsku kožu. Najčešće se pojavljuje iznenada, čak i kod ljudi koji uopšte nisu skloni alergijama.
Međutim, postoje jasni uzroci zbog kojih se javlja reakcija na direktnu izloženost sunčevim zracima, a kojih ljudi najčešće nisu svesni. Reč je o kombinaciji preparata, hrane i odeće, ali o kojem god da se “krivcu” radi, treba odmah da se javite lekaru ili odete do obližnje apoteke kako biste ublažili osip i neprijatan svrab.
Naravno, morate i da izbegavate jako sunce jer će vam se u suprotnom slučaju osip pogoršati, a svrab postati nepodnošljiv. Ali pre toga, evo na koje načine možete preventivno da delujete protiv ove nezgodne alergije.
Kozmetički preparati
Kada govorimo o okidačima za pojavu alergijske reakcije na sunce tu su kozmetički preparati na bazi eteričnih ulja, kao i sredstva za negu koja sadrže AHA i BHA kiseline, salicilnu kiselinu i retinole. Šamponi protiv peruti, farbe za kosu, ali i obični sapuni takođe mogu sadržati materije koje uzrokuju pojavu reakcija na sunce.
Kozmetički tretmani
Pre nego što krenete na odmor ne planirajte nikakve tretmane kože. Izbegavajte primenu hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije i sličnih tretmana pre izlaganja UV zracima. Sve navedeno čini kožu osetljivijom na sunce i izazva alergijsku reakciju u obliku laganog crvenila i svraba, kao i pojavu različitih osipa.
Sintetička odeća
Tokom leta ne nosite ništa osim prirodnih materijala poput pamuka ili lana. Kada na sebi imate sintetički komad odeće dolazi do pojačanog znojenja, koža ne može adekvatno da diše, a sve to u kombinaciji sa štetnim sunčevim zračenjem znači samo jedno – osip i alergiju.
Antibiotici i kontraceptivne pilule
Ukoliko ste pod terapijom antibioticima ili pak pijete kontraceptivne pilule pogledajte na samom upustvu za korišćenje leka da li postoji rizik od pojave fotodermatoze, koja je najčešći tip alergije na sunce. Ukoliko ne smete da prekidate terapiju posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom o eventualnoj zameni antibiotika ili antibebi pilula koje koristite.
Citrusno voće
Ne koristite pilinge za kožu ili kreme napravljene na bazi citrusnog voća pre izlaska na sunce jer često dolazi do alergijskih reakcija. Takođe, ne mažite se limunom, limetom, pomorandžama i sličnim voćem na plaži jer će reakcija kože takođe biti burna.
Parfemi
Hemijski sastojci koji se nalaze u sastavu parfema ne slažu se baš najbolje sa sunčevim zracima pa se nemojte čuditi ako vam se ospe područje vrata na koje ste naneli miris. Jednostavno, preko leta ne stavljajte parfem u toku dana, već samo uveče, kada sunca više nema.
Ostali faktori
Ukoliko neko iz vaše porodice ima alergiju na sunce, nije isključeno da je i vi nećete imati jer je u pitanju nasledna sklonost. Vodite računa kuda se šetate i sa kakvim biljkama dolazite u kontakt. Polen nekih biljaka je otrovan i ostaje na vašoj koži, a u kombinaciji sa velikom toplotom i zračenjem takođe dovodi do pojave alergije.
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|