:: |
Autor |
Poruka |
Boky ¤ The King of Kolo ¤
|
Godine: 39
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
|
|
Danas sam slušao radio i baš sam hteo da popričamo malo o ovome ..
Sve više i više glagol ' gugl ', ako ga tako i možemo nazvati počinje da se koristi u svetu radi već poznatog pretraživača pa bih želeo da vas pitam da il se vi slažete sa tim da bih možda trebao taj glagol da se uvede ili da je to samo neki žargon koji će se koristiti pošto dosta puta kad pričaju i to na raio stanicama .. znači ne samo ovako međusobno .. nego i na radio stanicama .. dosta ljudi kaže npr. ' I will google it '
Isto tako sam pretražio i našao da prema američkoj dijalektnoj zajednici, glagol ' to google ' je bio najkorisnija reč u 2002oj godini .. ali šta me je najviše iznenadilo je to da je od 2006 ovaj glagol i zvanični glagol u Oksfordskom rečniku.
Dakle .. šta vi mislite o tome .. da li ovaj glagol treba da se uopšte i koristi .. ili možda bih trebalo da se koristi glagol ' pretraživati ' jer to je ustvati šta mi radimo na tom sajtu.
Samo da vas podsetim da ne tako davno yahoo je bio toliko popularan što se tiče pretraživanja ( i dan danas je ) pa nisu napravili glagol yahooing ( Bože me sačuvaj )
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
nekad ga i ja koristim al retko, ali se ne slazem da treba da se uvrsti u glagol
to je vise zargonski a ne vidim da su sve reci u zargonu prihvacene kao glagol, pridev itd
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
milka cokolada ***тиха вода***
|
Godine: 35
Datum registracije: 23 Jul 2008 Poruke: 1239 Mesto: С р б и ј а, бре!!!
|
|
Ja sam ovaj izraz prvi put čula na fakultetu, od profesora, pa sam ga pomalo počela koristiti!Mislim da ga mlađe generacije obično koriste žargonski, iz nekog fazona!Međutim, ne slažem se da se uvodi u rečnik, niti da našu reč zamenimo stranom.Mislim da je toga previše!
|
_________________ НИЈЕ БИТНО КАКО ИЗГЛЕДАШ.БИТНО ЈЕ ОНО ШТО ГОВОРИШ!
Бити ИСТА
...ПОСЕБНА
...СЛОБОДНА
бити само СВОЈА!!!
|
|
|
|
|
Jejaorka ~Angel azul~
|
Datum registracije: 03 Apr 2008 Poruke: 39404
|
|
Žargon i treba da ostane to što i jeste,žargon. Dakle, bez promena.
|
U svijetu tajni mi nismo sami...
|
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Pa, žargoni i nisu posebne vrste reči. To mogu biti i imenice i pridevi i glagoli, ali odudaraju od normalnog govora. Ponekad se desi da se "usade" u jezik kojem pripadaju, ponekad nestanu tokom generacija (npr. retko danas možete čuti za nekog da je "laf" - više kažu za tog istog da je "faca").
A dve generacije nikad ne pričaju na isti način. Zbog toga što se jezik razvija tokom godina.
"Guglati" - u značenju "pretraživati nešto preko interneta" može da postane i obična reč koja bi bila određenija od "pretraživati", bez obzira da li ćemo koristiti sajt "Google", "Yahoo", "Pretragu", "Monitor", "Krstaricu"... itd.
Ne bi mi bilo neobično da mi neko kaže "Izguglao sam to preko Yahoo-a".
Najzad, reč "Gugl" označava broj 10¹ºº, tj. jedinica i 100 nula iza nje.
10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Po mom skromnom mišljenju, korišćenje glagola 'daunloudovati' nimalo ne zaostaje za 'guglati'
Jezik je živa tvorevina
Doduše, nisam pristalica toga da pored već postojeće srpske reči koriste tuđice, pa makar bile i ovakve
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|