:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Ananas torta
Potrebno je:
- Biskvitno testo
- 1 konzerva ananasa
(6 - 8 kolutova)
- 1/4 litre soka od ananasa
- 1/4 litra vode
- 30 - 40 gr gustina
- 50 gr secera
- 1/2 litre slatke pavlake
- 70 - 100 gr secera u prahu
- 3 - 4 velike kasike ruma
- malo crvene mermelade
Kako se pravi biskvitno testo ?
(Ukoliko mozete da ga kupite gotovo - tim bolje).
Potrebno Vam je:
- 5 belanaca
- 140 gr secera
- 1 kesica vanilin secera
- 5 zumanaca
- 100 gr brasna
- 20 gr gustina
- na vrh noza praska za pecivo
Od belanaca umutite cvrst sneg, dodajte uz stalno mesanje
kasiku i po secera i vanilin secer.
Sneg treba da bude toliko cvrst da zarez nozem bude vidljiv.
Zumanca dodajte snegu jedno po jedno, neprestano muteci zicom za sne.
Na izmesanu kremu prosejte brasno pomesano sa praskom za pecivo i gustinom,
sve lagano promesajte. Testo pecite u plehu koje ste namazali
mascu i oblozili papirom, u rerni, 12 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Posto ste zavrsili sa testom,
ananas stavite na sito da se ocedi,
4 - 5 kolutova izrezite na sitne komadice,
a 3 koluta izrezite na 4 dela.
Od soka oduzmite jednu veliku kasiku
a dodajte 1/4 litra vode.
Gustin mesajte sa secerom i 4 velike kasike soka
a preostali sok stavite da provri.
Prokuvani sok skinite sa sporeta,
dodajte razmuceni gustin, stavite ponovo na sporet da jos zavri.
Gustin kremu stavite da se ohladi i dodati joj
izrezano voce.
Cvrsto umucenu pavlaku pomesajte sa secerom
i polovinu dodajte ohladjenoj kremi.
Biskvit prepolovite, donju polovinu natopite rumom,
namazite kremom i pokrijte drugom polovinom.
Strane i povrsinu torte namazite umucenom slatkom pavlakom
i oblozite cetvrtinama ananasa.
Ukrasite s preostalom umucenom pavlakom
i s malo crvene mermelade.
Umesto ananasa mozete upotrebiti i neko
drugo voce iz kompota, a sok iz kompota
pri kuvanju kreme s gustinom.
|
Poslednja prepravka: sanjica_021 datum Pon Jul 26, 2004 12:58 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Dobos torta
Testo:
- 200 gr maslaca (margarina)
- 200 gr secera
- 1 vanilin secer
- 4 zumanceta
- 1 - 2 kasicica ruma
- 200 gr brasna
- 2 kasike praska za pecivo
- 4 belanceta Fil:
- 1 puding ukusa cokolade
- 20 gr kakaoa
- 150 gr secera
- 1/2 litre mleka
- 250 gr maslaca (margarina)
Ukrasavanje:
- 300 gr secera
Testo:
Maslac mesajte dok se ne zapeni i dodajte postepeno secer,
vanilin secer, zumance i rum.
U tu smesu umesajte, kasiku po kasiku,
prosejano brasno s praskom za pecivo
i na kraju veoma oprezno i cvrsti sne.
Ispecite na srednjoj temperaturi (vreme pecenja 10 minuta)
pojedinacno 7 listova za tortu, stavljajuci na svaki list
na dno posude po 3 kasike pripremljenog testa.
Fil:
Prasak za puding, kako i secer pomesajte sa 6 kasika
mleka a ostalo mleko neka zavri.
Skinite ga sa sporeta, sipajte otopljeni prasak
za puding i stavite da jos jednom zavri.
Pustite da se puding ohladi ali ga cesto mesajte.
Ohladjenom pudingu dodajte kasiku po kasiku
penasto izmesani maslac (margarin), ali pazite da maslac
i puding ne budu prehladni, jer se onda zgrusaju.
Svaki od 7 listova testa namazite kremom i sastavite tortu.
Jedan list ostavite za gornji.
Ukrasavanje:
Secer rastopite u prozirnu zutu tecnost kojom se
naglo preliva gornji list torte.
Nozem obelezite 12 delova torte
(noz pre obelezavanja zasecite u limun).
|
|
|
|
|
|
niko_kao_Bane Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 3231 Mesto: tako blizu, a tako daleko
|
|
NAJLON TORTA
6 jaja, 2 margarina, 500g. šećera u prahu, 100g. čokolade za kuvanje, 1 litar mleka.
KORA - 6 belanaca pomešati sa 12 kašika šećera u prahu i dodati 1 kašiku sirćeta. Peći na 150 stepeni 1 sat.
FIL - 6 žumanaca pomešati sa 10 kašika šećera, 8 kašika brašna i 1 litar mleka. Kuvati na tihoj vatri da se napravi krem kao puding i to ohladiti. 2 margarina umutiti sa 250g. šećera u prahu i sve to pomešati sa prethodno napravljenim filom i podeliti na dva dela.
U jednu polovinu dodati istopljene 2 štangle čokolade za kuvanje i promešati.
Koru preliti kremom sa čokoladom, preko toga ide druga polovina krema i na kraju preliv od istopljene čokolade za kuvanje.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
HILANDAR TORTA
Potrebno je: 15 jaja,300 gr. čokolade za kuvanje,15 kašika šećera,125 gr. putera, 250 gr mlevenih oraha,2 kašike kakaoa, i nekoliko celih oraha za ukrašavanje.
Napraviti koru od 10 jaja,10 kašika šećera,10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike kakaoa.
Peći oko 30 minuta na 200 stepeni. Dobijenu koru podeliti na 3 dela.
Fil: 300 gr. čokolade istopiti sa 125 gr. putera na pari.
U drugoj posudi umutiti sneg od 5 belanaca i 5 kašika šećera.
U istopljenu i prohladjenu čokoladu i puter dodati 5 žumanaca i kašiku po kašiku sneg od belanaca. Filovati.Gotovu tortu ukrasiti sa polutkama oraha.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
KORNET TORTA
Kora: 12 belanaca umutiti sa 14 kašika šećera kristal dodati 3 kašike brašna
4 kašike mlevenih prženih lešnika 4 kašike rendane čokolade i 6 kašika seckanih oraha.
Peći na 180 stepeni.Koru preseći na pola
Fil: Na pari kuvati 12 žumanaca sa 250 grama šećera i 2 cela jaja,150 gr. čokolade
Ostaviti da se ohladi.Posebno skuvati 1 puding od vanile u 3 dl. mleka Da se ohladi.
500 gr. putera dobro umutiti dodati fil sa čokoladom i puding i sve dobro umutiti.
Dodati 4 kašike mlevenih pečenih lešnika.
Umutiti 4 kesice šlaga sa 3 dl.mleka da šlag bude čvrst.
Dodati 1 kašiku mlevene čokolade i 1 kašiku lešnika. sve izmešati.
Filovanje: kora, pa fil, pa šlag, pa kora pa fil i celu tortu obraditi sa filom.
Posuti sa lešnicima i rendanom čokoladom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
SRPSKA TORTA - ZASTAVA
300 gr.oljuštenih i samlevenih badema,
300 gr. prah šećera,1 belance,boje za kolače.
Zamesiti sve zajedno a zatim podeliti na 3 dela.
Prvi deo ostaviti beo.
Drugi deo obojiti sa plavom bojom za kolače ili sa plavim kirak likerom.
Treći deo obojiti sa nekoliko kapi ekstrata od maline ili jagode ili višnjevačom.
Prvi, beli deo razvući na dasku da bude 8 cm širine i 1 cm debljine
pa ga namazati sa malo umućenog belanca da se slojevi bolje vežu.
Onda staviti drugi plavi deo,pa belance, pa treći crveni deo.
Preliti sa čokoladnim prelivom. Ostaviti da se prosuši.
|
|
|
|
|
|
the_cica Prijatelj foruma
|
Godine: 42
Datum registracije: 30 Jul 2004 Poruke: 3520 Mesto: kragujevac
|
|
MOJA VOCNA TORTA
E ova torta mi je omiljena-vocna,osvezavajuca i sprema se za 20 minuta...
Dakle,potrebno je:
2 velika pakovanja piskota(ili 4 mala)
250gr secera u prahu
200gr krem slaga
3 pavlake
voce po izboru-stagod da stavite necete pogresiti
Priprema:
FIL
umutiti slag krem sa secerom
podeliti na 2 jednaka dela i u jedan dodati pavlake i dobro umutiti-
ide red piskota(po dve piskote u redu),fil,voce
pa opet piskote,fil, voce...
Drugim delom slaga premazati tortu na kraju!
|
_________________ ....otvorim nebo lako
kad pozelim to...... |
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
TORTA SA JAGODAMA
Torta se sastoji iz tri dela koji se posebno pripremaju. To su BISKVIT TESTO, KREM i JAGODE.
1. BISKVIT TESTO
Sastojci:
150 gr. secera
1 paketic vanilin secera
4 jaja
2 zumanca
150 gr. brasna
1 cajna kasicica praska za pecivo
50 gr. maslaca.
Na ploci stednjaka u vecoj posudi zagrejati vodu do temperature oko 60 st.C.(Na toj temperaturi moze se kratkotrajno uroniti prst a da se ne ozledi). U manju plasticnu posudu sa loptastim dnom ili u metalnu sa drskom staviti secer, vanilin secer, jaja i zumanca. Umutiti na kratko sa mikserom. Ovu posudu uroniti u sud sa zagrejaom vodom i mikserom umutiti cvrst krem. Zapremnina ove mesavine u toku ovog mucenja treba da se uveca za 3-4 puta. Izvaditi posudu sa umucenim jajima i ohladiti sadrzaj stavljanjem posude u kotao sudopere napunjen hladnom vodom uz stalno mesanje mikserom. Potom mesavinu brasna i praska za pecivo prosejati u umucena jaja i lagano pomocu kasike sve dobro izmesati da se dobije homogena masa. Paziti da ne ostanu delovi brasna koji nisu sjedinjeni sa ostalim sadrzajem. Zatim dodati rastopljeni maslac i umesati ga.
Deo pripreme testa koji se izvodi u kljucaloj vodi moze se uraditi i pomocu mikrotalasne peci, pri cemu posuda treba da bude od plasticne mase. Periodi zagrevanja moraju biti uzastopni i kratki (od jednog minuta na pocetku pa do deset sekundi na kraju), uz stalno vadjenje posude u pauzama da bi se sadrzaj miksereom izjednacio. Treba biti oprezan kod ovog nacina rada da se sadrzaj ne pregreje i stvrdne. Prednost je sto je postupak brzi.
Poloziti komad cvrstog namascenog papira preko dna posude precnika 24-26 cm sa opruznim mehanizmom, kojim se odvaja omotac od dna posude, ubaciti dno u cilindricni omotac i potom pritegnuti oprugu. Visak papira koji je ostao sa spoljnje strane odseci. Testo se moze peci i u obicnoj serpi pri cemu treba dno serpe obloziti namascenom hartijom
Usuti pripremljeno testo u posudu i peci u predhodno zagrejanoj pecnici 30 min na 175 st C. Po zavrsenom pecenju nozem odvojiti kolac od omotaca posude, otvoriti oprugu, izvaditi kolac sa dna i odstraniti papir. Ako se koristi obicna serpa, po zavrsenom pecenju nozem odvojiti testo od omotaca serpe, pazljivo izvaditi kolac i skinuti papir. Kolac preseci vodoravno na dva jednaka dela.
2. JAGODE
Jedan kilogram jagoda ocistiti od peteljki i poredjati ih gusto po presecenom testu i pokriti drugom polovinom . Sacuvati 12 polovina krupnijih komada jagoda kojima ce se torta na kraju ukrasiti.
3. KREM
Sastojci. 1/2 litra slatke pavlake (cream) 36% mlecne masti.
75 gr. secera u prahu.
Pavlaku koja treba da bude na temperaturi od +8 st.C umutiti mikserom da se dobije gust "slag" krem (Whipped cream). Pri kraju mucenja dodati secer. Mucenje traje 3 do 5 minuta. U nekim slucajevima moze se desiti da mucenje potraje i duze. U toku mucenja ne smeju se pojaviti grudvice koje su ustvari delovi maslaca pa bi se, ako se mucenje nastavi, dobio maslac. Umucenu pavlaku staviti u frizider i ohladiti je. Krem izraditi pre polaganja jagoda na testo.
Napomena. Pored slatke pavlake postoji i kisela pavlaka (sour cream) znatno manje masnoce od koje se ne moze umutiti krem koji je ovde opisan.
4. UKRASAVANJE TORTE
Umucenim kremom obloziti tortu sa svih strana. Dvanaest polovina jagoda poloziti po ivici torte na podjednakim rastojanjima. Tortu iseci na 12 parceta neposredno pred sluzenje.
5. KALORIJE
Torta donosi oko 310 kcal po svakom od 12 parceta.
8. NAPOMENA
Umesto jagoda torta se moze napraviti sa socnim breskvama ili takodje socnim kajsijama. Ovo voce treba pre polaganja iseci na manje kriske sa oljustenom korom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
ČOKOLADNA TORTA
1. kora:
5 žumanaca umutiti sa 5 kašika šećera, dodati 7 kašika oraha i
2 kašike brašna. Posebno umutiti 5 bjelanaca pa dodati smjesi.
Kad se dodaju bjelanca ne smiju se miksati već polagano miješati
drvenom kašikom i to pokretima odozdo prema gore.Smjesu ispeći.
2. kora:
Isto kao i prva.
Obadvije pečene kore prepoloviti da se dobiju 4 i prohladiti.
Krem:
1 puter, 200 gr.šećera - dobro ujednačiti mikserom.
Dodati 6 žumanaca jedno po jedno i dobro umutiti.
Kad se izjednači dodati 200 gr. čokolade za kuhanje prethodno otopljene
i snijeg od 6 bjelanaca.
Fil izjednačiti, staviti u frižider da se ohladi pa onda filovati tortu
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
TORTA S VISNJAMA
Za biskvitnu smesu:
- 4 jaja
- 1 belance
- 2 - 3 kasike vruce vode
(ako su jaja veca ide manje vode
a ako su manja - vise)
- 100 gr secera
- 1 kesica vanilin-secera
- 75 gr brasna
- 50 gr skroba
- 1 punu kasiku praska za pecivo
Za smesu od belanaca:
- 3 belanceta
- 150 gr secera
- 1 kesica vanilin secera
- 100 gr oljustenih mlevenih badema
Za fil od maslaca:
- 1 kesa pudinga od malina
- 100 gr secera
- 1/2 l mleka
- 250 gr maslaca
Za vlazenje biskvitnog lista:
- 6 kasika vode
- 60 gr secera
- 6 kasika visnjevace
- 50 gr oljustenih seckanih badema
- 25 gr secera u prahu
4 jaja, 1 belance i 2 - 3 kasike vruce vode penasto izmesamo
rucnom mesalicom, najvecom brzinom oko 1 minuta.
Pomesamo 100 gr secera i 1 kesicu vanilinog secera,
pa mesajuci 1 minut, postepeno dodajemo jajima,
a zatim mesamo jos oko dve minute.
Brasno, skrob i prasak za pecivo pomesamo pa polovinu
prosejemo u smesu, kratko mesajuci najmanjom brzinom,
a zatim prosejemo i umesamo i ostalu kolicinu.
Dobivenu smesu sipamo u modlu (precnika oko 28 cm),
predhodno oblozenu papirom i odmah ispecemo na
temperaturi od oko 180 stepeni, oko 30 minuta.
Za smesu od belanaca istucemo cvrst sneg
od 3 belanca, postepeno dodajuci 150 gr secera i 1 kesicu
vanilinog secera i na kraju pazljivo umesamo 100 gr oljustenih
mlevenih badema. Od te smese ispecemo dva lista testa
u namascenoj modli (precnika oko 28 cm) i oblozenoj s papirom
(koristi se "masan" ili "pergament" papir). Ova smesa se pece
na temperaturi od 100 stepeni, oko 1 i po sat.
Kada se listovi ispeku odmah se
uklanja papir, listovi se navlaze vodom i stavimo ih
u poklopljenu posudu da ne omeksaju.
Za krem od maslaca koristimo puding
od maline, prema uputstvu na omotu (ali dodavsi 100 gr secera)
i 1/2 litre mleka, pa kada se puding ohladi penasto
izmesamo 250 gr maslaca i u njega pomalo dodajemo puding
(obratite paznju da ni maslac a ni puding ne budu prehladni
da se smesa ne bi zgrusala).
Za vlazenje biskvitnog testa uvrimo 6 kasika vode
i 60 gr secera, a posto se ohladi dodamo 6 kasika visnjevace.
Jedan list testa od belanaca premazemo sa 1/4 fila
od maslaca, na njega stavimo navlazeni biskvitni list
i premazemo ga polovinom preostalog fila.
Povrh svega polozimo drugi list od belanaca, cvrsto ga
pritisnuvsi. Ivicu i povrsinu torte ravnomerno
premazemo preostalim filom.
U tepsiju sipamo 50 gr oljustenih iseckanih badema
i przimo ih dok ne postanu zlatno-rumene boje.
Posto se ohlade, bademima pospemo ivice torte.
Uranjajuci noz u vrelu vodu i zarezujuci povrsinu,
na torti oblikujemo ukrasnu resetku.
Pre nego sto je iznesemo na sto,
pospimo je malo sa secerom u prahu.
Torta ce se najbolje seci ako je pravljena dan ranije.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Torta od jabuka i lesnika
Potrebno je:
- 200 g brasna, 100 g mlevenih lesnika
- 120 g secera, 175 g maslaca, jaje
Za fil: 750 g nakiselih jabuka, 250 ml soka od jabuke, kasicica cimeta, 75 g suvog grozdja, 8 listova zelatina
- 500 ml mleka, 5 zumanaca, 90 g zumanaca, 90 g secera, 3 kese vanilin secera, 300 ml slaga
Zamesiti brasno, mlevene lesnike, secer, maslac i jaje. Zamotati u foliju i oko 30 minuta drzati u frizideru. Rernu zagrejati na 190 stepeni. Testo prepoloviti, pa svaku koru rastanjiti prema meri tepsije, vise puta izbosti viljuskom, staviti na masni papir i peci oko 20 minuta. Jabuke oljustiti, izvaditi kostice i iseci na tanke kriske. Zajedno sa sokom i cimetom dinstati oko 2 minuta. Dodati suvo grozdje, zelatin rastopiti, mleko skuvati, zumanca, secer i vanilin secer pomesati, mleko dodati. Vratiti u serpu, zagrejati, ali visak ne kuvati, usuti zelatin mesati sve zajedno nad cinijom hladne vode, dok se krem ne zgusne. Cvrsto umutiti 300 ml slatke pavlake. Prvo koru pricvrstiti prstenom za tortu, pola krema i voce sipati preko. Staviti drugu koru, preostali krem i voce raspodeliti. Od 250 ml jabukovog soka i praha za preliv za tortu napraviti krem, pa premazati preko voca. Cvrsto ulupati 200 ml slatke pavlake i njome u tankom mlazu ukrasiti obod torte
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Kampari torta
Potrebno je:
Za testo: 250 g brasna, 125 g maslaca, jaje
- 65 g secera, malo soli,
Za fil: 700 g jagoda, 3 kasike mlevenih badema
- 375 ml soka od jagoda, 125 ml kamparija
- 50 g secera, 2 pakovanja preliva za tortu, 2 kasike seckanog badema, nekoliko listica sveze nane
Mikserom umutiti brasno, iseckani maslac, jaje, secer i malo soli, dok se ne dobije glatka masa. Testo oblikovati u loptu, uviti u foliju i ostaviti u frizideru da stoji oko 30 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni, razviti testo na radnoj povrsini posutoj brasnom i obloziti njime nauljeni okrugli pleh za kolace (precnika oko 25 cm), oblozen peki papirom. Probosti vise puta viljuskom, peci 30 minuta i kada je peceno ostaviit da se ohladi. Oprati, ocisti jagode i ocediti ih. Testo vratiti u okvir za tortu, posuti mlevenim bademima i bogato poredjati jagode jedne pored drugih. Pomesati sok od jagoda secer i kampari, dodati preliv za tortu i preliti jagode. Kad se preliv stegne, izvaditi tortu iz okvira i po ivicama posuti seckanim bademom. Ukrasiti tortu svezim listicima nane, servirati uz caj, kafu ili mleko.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|