:: |
Autor |
Poruka |
Dejan71 Upućeni član
|
Godine: 53
Datum registracije: 17 Feb 2006 Poruke: 305 Mesto: NBGD
|
|
Vvise volim crno, onako malo sladunjavo... mada nisam nikakav poznavalac .....
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Volim vino ali pazi:
Prvo Covjek pije vino. Onda vinol pije vino. Na kraju vino pije covjeka!
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
magla 68 ~Sremački bećarac~
|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 4150 Mesto: Sremački BIRCUZ
|
|
Mislim da si malko promašio gde da staviš tu temu ali nema veze evo da ti pomognem stručno
-
Najveće površine pod lozom zauzima tek oko četrdeset vinskih sorti, a u Francuskoj oko 20 sorti pokriva 87% vinogradskih rejona. Približno tridesetak stonih sorti, uključujući i besemene rasprostranjeno je širom sveta. Naša sortna lista je takođe brojna, dominira tek desetak sorti.
Svedoci smo povećanja zahteva za utvrđivanje porekla poljoprivrednih proizvoda. Ni za vino to nije izuzetak, već pravilo. Za većinu poljoiprivrednih proizvoda, npr. jestivog ulja biljnog porekla dovoljno je utvrditi vrstu kao izvor sirovine. Zahvaljujući novim tehnologijama u genetici, istraživači u Istraživačkom centru i Nacionalnoj poljoprivrednoj školi u Monpeljeu mogu da sastave identifikacionu kartu za svaku sortu vinove loze. Moguće je čak identifikovati sortu bez prethodnog sagledavanja njenih morfoloških karakteristika (oblik, veličina, podeljenost liske, grozd, bobica). Eksperti intenzivno rade na utvrđivanju identiteta sorte vinove loze od koje je proizvedeno vino. To znači da u svakom momentu, u postupku prerade do finalnog proizvoda na tržištu, može da se utvrdi verodostojnost sortne pripadnosti.
Rana pojava prapretka vinove loze, još iz vremena postojanja jedinstvenog kopna-doba mezozoika, dovela je do nastanka brojnih vrsta rasprostranjenih u svim delovima sveta. Danas je evidentirano između 5000 i 6000 sorti rasprostranjenih u pojasu umerene i umerenokontinentalne klime. Na jugu Francuske u Monteljeu, nalazi se najveća kolekcija sorti u svetu. Identifikovano je oko 2300 sorti i oko hiljadu je u postupku identifikacije.
Međutim, širom sveta broj sorti koji se gaji je mnogo manji. Navodi se podatak od oko 1100 sorti. Najveće površine pod lozom zauzima tek oko četrdeset vinskih sorti, a u Francuskoj oko 20 sorti pokriva 87% vinogradskih rejona. Približno tridesetak stonih sorti, uključujući i besemene rasprostranjeno je širom sveta. Naša sortan lista je takođe brojna, dominira tek desetk sorti.
Ampelografi su kreirali metodu identifikacije sorte na osnovu bilo kog dela biljke ili lista. Zašto ističemo lista?. Kao prenosilac energije i izvor hrane list je kod vinove loze najadaptabilniji deo koji joj omogućava da se prilagodi različim uslovima sredine. Nauka opisa sorti bazira se na morfološkim karakteristikama lista u različitim fazama razvoja u toku vegetacije, grozda, bobice, mladog i zrelog lastara. Međutim, to je samo pomoć u identifikacionom procesu proizvoda od grožđa (sokova-šire, vina) ili upotrebom nekih naznačenih-izabranih organa (reznica, kalema-u rasadničarskoj proizvodnji) i nije uvek u mogućnosti da identifikuje i razdvoji vrlo bliske sorte (npr. Burgundac beli, Burgundac sivi, Burgundac crni). Tehnike na bazi provere strukture dela molekula DNK omogućavaju da se ispita bilo koji organ biljke ili njen deo.
Analize genetičkog diverziteta zasnovane na primeni molekularnih markera je zbog toga postala značajna i pouzdana metoda. Prednost je i u tome što se može primeniti u bilo koje doba godine, nezavisno od vegetacije i mirovanja i koristi se bilo koji organ biljke. Ove analize imaju za cilj utvrđivanje karakterizacije sorte i očuvanje genetičkih resursa loze. Primenjuju se u identifikaciji loznih podloga, sorti i klonova.To su različite metode, što zavisi od konkretnog materjala. Jasna razgraničenja postižu se brzo pri upoređivanju npr. lozne podloge i sorte, postupno se ide kada se uporedjuju genetski bliske sorte a još teže klonovi u okviru iste sorte. U Monpeljeu identifikacija se u poslednjih nekoliko godina primenjuje kod stonih sorti u međuregionalnoj laboratoriji, u cilju sigurne sortne pripadnosti grožđa u prometu. Provera se sprovodi i u postupku prerade prvo šire a kasnije vina.
Ovo ti je analiza iz najboljeg vinograda u Fancuskoj
- Auu već ima ta tema Yasmin ju je otvorio ako neko od moderatora može da prebaci ova tema stoji na pogrešnom mestu
|
|
|
|
|
|
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
Tema je, nemam pojma iz kog razloga, postavljena na psihologiju(!)
Posto joj NARAVNO, nije tu mesto, selim je tamo gde treba da bude!
|
_________________
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Tutkutis je napisao/la sledeće: | Mislim da recenica koju mnogo ljudi upotrebljava a odnosi se na vino
"Najbolje je staro vino" nije na mjestu!
Istina je da je neko staro vino ljepse od novije generacije, ali potpuno pogresno! Po meni najljepse je vino od dobre berbe pa staro ono godinu 2 3 ili 100 !
Od lose berbe ne moze biti dobro staro vino! |
Samo crna vina postaju bolja s godinama. Bijela su bolja cim su novija...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Strankinja Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Dec 2007 Poruke: 14
|
|
estremusmexus je napisao/la sledeće: | Kako se kuva tkz. kuvano vino? Meni se cini da je neki jako jednostavan recept tj. samo treba dodati secer, ali u kom trenutku? |
Ja stavim crno vino u šerpicu, dodam šećera po ukusu i par karanfilića (začin kao mala grančica). Kad prokuva sipam u čaše i pijem.
|
|
|
|
|
|
ljubo085 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Nov 2007 Poruke: 344 Mesto: bar
|
|
Sta znam ja sam se odusevio kad sam u jednom lokalnom supermarketu nasao 'Sangre dell Torro' inace Chileansko crno vino vrhunskog kvaliteta. Boca 0,7 l kostala je oko 8 eura extra
|
_________________ kokos |
|
|
|
|
Vinovdan Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 04 Mar 2008 Poruke: 2
|
|
Informacija za sve one koji vole vino:
6. i 7. juna ove godine u Kruševcu će biti održan Festival srpskih vina nazvan VINOVDAN. Ideja Festivala je promocija najboljih srpskih vina i vinske kulture Srbije na način koji dolikuje njihovom visokom kvalitetu, i na mestu koje nosi sa sobom težinu tradicionalnih vrednosti. Ekspanzija vinarstva u Srbiji je poslednjih godina evidentna, ali je potrebno prikazati dostignuća domaćih proizvodjača i na ovaj način.
Festival srpskih vina VINOVDAN će se odvijati u BID zoni u Kruševcu (u ulici Majke Jugovića), i u najvećem kruševačkom hotelu RUBIN.
Broj izlagača je ograničen, jer će VINOVDAN pokušati da, ovom prilikom, predstavi samo najbolja srpska vina.
|
_________________ Festival srpskih vina - VINOVDAN |
|
|
|
|
Killaz ***Don Brate***
|
Godine: 34
Datum registracije: 08 Nov 2006 Poruke: 4662 Mesto: Somewhere in the universe...
|
|
Ahhh vino moj dusevni napitak
|
_________________ Vozim auto sa zvezdom na haubi,sedmica bembara S8 audi |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|