:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Namaz od karfiola
SASTOJCI
1 manji karfiol
200 grama margarina
4 kašike jogurta
1 kašika kečapa
2 tvrdo jajeta
2 kašike izrendanog tvrdog sira
1 kašika seckanog peršunovog lista
so
NAČIN PRIPREME
Karfiol očistiti, oprati i bariti u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kada se dobro ocedi, karfiol podeliti na cvetove, iseckati i odložiti na hladno. U posebnoj činiji dobro izmešati jogurt, margarin, kečap i izgnječena žumanca tvrdo kuvanih jaja. Zatim dodati obareni karfiol, izrendani tvrdi sir i sve promešati. Odložiti u frižider na najmanje 30 minuta. Namaz služiti na tostu ili u urolanim režnjevima šunke. Ukrasiti sitno seckanim svežim listom peršuna
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Predjelo od rakova
SASTOJCI
10-20 manjih rakova
50 grama majoneza
3 jajeta
malo očišćenih maslinki
so i biber
NAČIN PRIPREME
Oprati rakove i spustiti ih u ključalu slanu vodu, pa kuvati dok ne pocrvene. Kada se ohlade, izvući pažljivo meso, najviše iz krakova i repnog dela. Skuvati jaja. Meso rakova pomešati s majonezom, peršunom, posoliti i pobiberiti. Ukrasiti kolutovima jaja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Valjušci s kajmakom
SASTOJCI (za 6 osoba)
250 grama kajmaka
250 grama brašna
6 jaja
1 litar mleka
1 litar vode
50 grama putera
6 kašika prezli
NAČIN PRIPREME
Od kajmaka, jaja i brašna napraviti testo. Mleko pomešati sa vodom i zagrevati dok ne počne da ključa. Supenom kašikom uzimati testo, praviti male valjuške i stavljati ih u kipuće mleko. Kuvati 15 minuta. Valjuške pažljivo vaditi i ređati u pleh ili vatrostalnu posudu, posuti ih rastopljenim puterom i posuti prezlom. Peći ih u rerni na 200 stepeni 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Volovani punjeni sirom i šunkom
SASTOJCI
1 pakovanje lisnatog testa
250 grama sremskog sira
150 grama praške šunke
crvena paprika iz turšije
peršun
NAČIN PRIPREME
Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini. Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo. Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Žu-žu
SASTOJCI
250 grama margarina
1/2 kg brašna
1/4 vode
1 kašika sirćeta
1 kašičica soli
1 kašika zejtina
1 jaje
1 žumance
susam
kim
NAČIN PRIPREME
Prosejati brašno, dodati jaje, zejtin i so. Sirće sipati u vodu i zamesiti testo. Zamesiti i razviti četvrtastu koru debljine 1 cm. Narendati ravnomerno 1/4 margarina ili premazati koru sa 1/4 rastopljenog margarina.
Testo treba saviti na sledeći način: leva strana prebaci se preko srednje trećine kore, zatim se preko nje prebaci desna trećina, pa isto tako gornja i donja strana. Ostaviti testo da stoji 20 minuta i ponoviti postupak još tri puta.
Staviti testo u kesu i ostaviti da prenoći u frižideru. Sutradan rastanjiti testo, seći na kockice, premazati umućenim žumancetom sa malo mleka, posuti susamom ili kimom i peći.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjene masline
SASTOJCI (za 6 osoba)
2 jaja
1,5 dl mleka
16 velikih zelenih maslina
3 kašike prezli
50 grama parmezana
1 jaje
20 grama putera
20 grama brašna
NAČIN PRIPREME
Jaja skuvajte da budu tvrda. Izvadite žumanca i izdrobite ih kašikom. Od brašna i putera napravite svetlu zapršku, zalijte je mlekom i kuvajte dok se ne zgusne. Začinite po ukusu i dodajte žumanca. U provrelu vodu stavite na 2 minuta masline bez koščica i odmah ih rashladite pod mlazom hladne vode. Napunite ih pripremljenim nadevom. U jednom tanjiru pomešajte prezle sa parmezanom, a u drugom umutite jaje. Masline uvaljajte u malo brašna, jaje i na kraju u prezle. Pržite ih 3-4 minuta na maslinovom ulju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pihtije
SASTOJCI
1 sveža svinjska kolenica (1 kg)
so
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
biber u zrnu
lovorov list
biozačin
2 čena belog luka
sirće
sitno iseckan list peršuna
NAČIN PRIPREME
Očišćenu svežu svinjsku kolenicu staviti u litar i po hladne vode. Pustiti da proključa, dodati očišćenu šargarepu, crni luk, nekoliko zrna bibera, lovorov list i kuvati na tihoj vatri 3-4 sata. Kolenicu zatim izvaditi, odvojiti od kostiju, iseći i razdeliti na manje činije zajedno sa isečenom šargarepom. Supu (odvar) začiniti biozačinom, tucanim belim lukom, ocediti i staviti u pripremljeno meso u činijama. Sadržaj ostaviti na hladnom mestu da se stegne, izvrnuti na tanjire, poprskati sirćetom i služiti s presnim povrćem po sopstvenom izboru.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Paprike punjene sirom
SASTOJCI
250 grama sirnog namaza
50 grama putera
2 kašike jogurta
1/2 kašičice senfa
so i mleveni biber
3 sveže paprike
vlašac
svež peršunov list
NAČIN PRIPREME
U posudu staviti sirni namaz, puter, jogurt, senf i so po potrebi. Sve sjediniti i napraviti namaz koji se servira na napola rasečenim svežim paprikama, ukrašenim valšcem, peršunovim listom i sitno iseckanim komadićima sveže paprike
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
"Gnezda" iz friteze
SASTOJCI (za 4 osobe)
2 bajate zemičke
2 glavice crnog luka
1 veza peršuna
2 jaja
750 grama mlevene govedine
2 kašike senfa
so, mleveni biber
1 litar ulja za fritezu
8 tvrdo kuvanih jaja
3 kašike brašna
2 šolje kuvanog paradajza
2 kašike kapra
1-2 kašike sirćeta
šećer, biber u zrnu
beli luk u prahu
NAČIN PRIPREME
Zemičke natopiti hladnom vodom. Očistiti luk i sitno iseckati. Peršun očistiti, oprati, ostaviti da se osuši, otkinuti listiće, pa ih iseckati.
Zemičke izgnječiti, pa ih umesiti sa svežim jajima, mlevenim mesom, peršunom, lukom i senfom. Začiniti solju i biberom. Ulje sipati u lonac ili u fritezu i zagrejati na 175 stepeni.
Testo sa mlevenim mesom razdeliti na 8 jufki i od svake napraviti "pljeskavicu". Oljuštiti tvrdo kuvana jaja i uvaljati ih u brašno. Svako jaje obmotati "pljeskavicom" i urolati kao gnezdo. Gnezda pržiti u vrelom ulju ili u fritezi 5-6 minuta. Posle toga ih izvaditi iz ulja i ostaviti na salveti da se ocede.
Za sos ukuvati paradajz sok, dodati malo brašna da se zgusne, pa dodati mleveni i biber u zrnu, so, sirće i šećer.
Pržena gnezda rasporediti na 4 tanjira, zajedno sa sosom od paradajza i prilogom, pa ukrasiti po želji. Rezanci ili špagete su odličan prilog uz ovo jelo, a sve će biti još lepše ako se uzme testo u boji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Viršle u testu od krompira
SASTOJCI
250 grama krompira
250 grama brašna
200 grama margarina
1 jaje
so
viršle
sir
NAČIN PRIPREME
Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat. Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi. U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
BUREK S PILETINOM
POTREBNO JE :
- 1-2 pileta
- ulje
- 6 jaja
- glavica crnog luka
- kore za pitu
- biber
- so
Ocistiti 1-2 pileta, iseci na parcad i posoljene
prziti na ulju, dok meso ne bude mekano.
Odvojiti meso od kostiju, samleti ga na masini,
proprziti sa glavicom iseckanog crnog luka,
dodati malo bibera, 6 celih jaja, promesati i filovati pitu.
U podmazan pleh staviti jednu preko druge
3 kore poprskane uljem, prekriti filom, zatim redjati
red kora-red fila, dok se ne utrosi materijal.
Poprskati gornju koru uljem i vodom i peci u zagrejanoj pecnici
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
LIPTAUER
POTREBNO JE :
- 1/2 kg mladog domaceg belog sira
- 1/4 kg kajmaka
- 150 gr maslaca
- 4 zumanceta od obarenih jaja
- 2 kasike seckanog crnog luka
- 1 kasicica mlevenog kima
- biber i so po ukusu
- senf
- paprika
- rotkvice
Sir, kajmak, maslac, zumanca i luk propasirati.
Zatim sve staviti u jednu posudu, dodati kima,
senfa, paprike i soli i sve zajedno promesati.
Od sira napraviti na staklenom tanjiru
lepu kupu. Ostaviti je na hladnom mestu, ukrasiti
iseckanim belancima i mladim rotkvicama.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|