:: |
Autor |
Poruka |
andrejko Dobro upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 24 Maj 2004 Poruke: 748 Mesto: Nis
|
|
kapljica je napisao/la sledeće: | Ja nikad svojevoljno ne bih otisla da studiram u inostranstvo. Prvi razlog je sto provereno ZNAM da tamo necu nauciti nista bolje, vise i korisnije nego i ovde na domacem fakultetu, kad je rec o mojoj struci (matematika i informatika). Imam par prijatelja koji su se rasuli po slicnim fakultetima u svetu, i garantujem da nisu time dobili nista vise nego bilo koji domaci student (oni ambiciozniji su se cak vratili u Bg da nastave ovde studiranje).
|
Nebih se bas u potpunosti slozio. Ja se matematikom i nformatikom bavim od svoje 7 godine, tako da sam u tim vodama otisao dosta duboko (od sestog razreda sam isao na savezna takm iz oba predmeta, a ove godine osvoio bronzanu na olimpijadi iz inf). Imao sam dosta ponuda iz inostranstva, ali sam odlucio ipak, da upisem PMF u Nisu. Medjutim, dosta sam se pokajao. Juce sam bas bio u kafanu sa nekim momcima, jedan je iz Prinstona, jedan iz Toronta i jedan je na studijama u Irskoj. I kad sam ja video koje oni stvari uce mene je bilo prosto sramota. A sto je najgore, ajde, mozda nas faks i nebi bio toliko los kad bi bilo kadra ali ovo je katastrofa. A jos kad cujem da tamo njima obicne pocetne kurseve predaju nobelovci, sve mi je jasno...
|
_________________ Bolje biti malo lud, nego malo pametan.
Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika.
Da mi neko da 3 dana da cepam drva, 2 dana bih ostrio sekiru. |
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Mislim da je više u pitanju snobizam.Ima jedna narodna poslovica koja kaze"Napni se uši makar puka".Mislim da naš obrazovni sistem daje još uvijek daleko više opšte kulture i stručnog znanja.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
frogman Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 16 Dec 2006 Poruke: 2
|
|
Pitanje je sta uraditi kad se studije zavrse, da li ce ti doktori, inzinjeri i sl. ostati tamo ili se vratiti ovamo.
|
|
|
|
|
|
kapljica ULT_RAS-ov Anđelak
|
Godine: 41
Datum registracije: 17 Avg 2005 Poruke: 1985 Mesto: Beograd
|
|
andrejko je napisao/la sledeće: | kapljica je napisao/la sledeće: | Ja nikad svojevoljno ne bih otisla da studiram u inostranstvo. Prvi razlog je sto provereno ZNAM da tamo necu nauciti nista bolje, vise i korisnije nego i ovde na domacem fakultetu, kad je rec o mojoj struci (matematika i informatika). Imam par prijatelja koji su se rasuli po slicnim fakultetima u svetu, i garantujem da nisu time dobili nista vise nego bilo koji domaci student (oni ambiciozniji su se cak vratili u Bg da nastave ovde studiranje).
|
Nebih se bas u potpunosti slozio. Ja se matematikom i nformatikom bavim od svoje 7 godine, tako da sam u tim vodama otisao dosta duboko (od sestog razreda sam isao na savezna takm iz oba predmeta, a ove godine osvoio bronzanu na olimpijadi iz inf). Imao sam dosta ponuda iz inostranstva, ali sam odlucio ipak, da upisem PMF u Nisu. Medjutim, dosta sam se pokajao. Juce sam bas bio u kafanu sa nekim momcima, jedan je iz Prinstona, jedan iz Toronta i jedan je na studijama u Irskoj. I kad sam ja video koje oni stvari uce mene je bilo prosto sramota. A sto je najgore, ajde, mozda nas faks i nebi bio toliko los kad bi bilo kadra ali ovo je katastrofa. A jos kad cujem da tamo njima obicne pocetne kurseve predaju nobelovci, sve mi je jasno... |
Ok, svako ima pravo na svoje misljenje, a ja cvrsto stojim iza svog. Cilj mog posta nije bio da istice nas fax kao the best in universe. Naravno da postoje i drugi i te kako dobri fakulteti u svetu! Imala sam i ja neke kombinacije za inostranstvo pa kad sam sela i uporedila sta dobijam jednim, a sta drugim i dobro razmislila ipak sam ostala ovde. Ko zeli biti informaticar treba na fakultetu da nauci taj nacin razmisljanja, a ne sto vise razlicitih programskih jezika. Ko je naucio da zna i sam da dodje do nekog SVOG resenja problema (a ne samo resenja kojim je ucen na fakultetu) najlakse ce mu biti da se prilagodi nekom novom jeziku. Nas fax bas na taj nacin funkcionise - uci te da razmisljas. Takodje matematika je vrlo bitna osnova za taj posao. Ono sto sam ja videla od svojih prijatelja po svetu, matematika im nije ukljucuna u studiranje nista vise od onoga sto smo mi ucili u gimnaziji, a da ne spominjem matematiku koja se uci na PMF-u.
Ako kurs drzi nobelovac, time nije pod obavezno ukljuceno da je on i dobar predavac i prenosilac znanja. I da se ne lazemo, najvise zavisi od nas samih i koliko cemo mi zagrejati stolicu, a ne od toga koga slusamo na predavanjima. Pa koliko puta se desilo da nam neke stvari mnogo bolje objasni kolega iz grupe (student), a ne sam profesor...
Da ne bezim daleko od teme, imam druga u Nemackoj, Engleskoj, Spaniji i Americi koji su otisli na slicne fakultete. Uce oni korisne stvari, ali svo troje priznaju da vise sebe podsecaju na programirane masine koje ce bez mnogo ukljucivanja mozga raditi za masinom na nacin na koji su to ucili, dok ja sebe ipak vidim kao nekog ko ce na mnogo vise nacina od tog jednog isprogramiranog umeti da sagleda problem i pokusa da ga resi...
|
Al' sto si mene - to ne mogu! |
|
|
|
|
vladadu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 06 Feb 2006 Poruke: 133 Mesto: MuNzE kOnZa
|
|
zato sto ovde nema perspektive....
|
_________________ ja sam gospodar sudbine...rodjen sam da bih uspeo,a ne da bih propao... SNAGA I CAST |
|
|
|
|
Equity Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 45
Datum registracije: 28 Mar 2008 Poruke: 19 Mesto: Stuttgart, Njemacka
|
|
kapljica je napisao/la sledeće: | andrejko je napisao/la sledeće: | kapljica je napisao/la sledeće: | Ja nikad svojevoljno ne bih otisla da studiram u inostranstvo. Prvi razlog je sto provereno ZNAM da tamo necu nauciti nista bolje, vise i korisnije nego i ovde na domacem fakultetu, kad je rec o mojoj struci (matematika i informatika). Imam par prijatelja koji su se rasuli po slicnim fakultetima u svetu, i garantujem da nisu time dobili nista vise nego bilo koji domaci student (oni ambiciozniji su se cak vratili u Bg da nastave ovde studiranje).
|
Nebih se bas u potpunosti slozio. Ja se matematikom i nformatikom bavim od svoje 7 godine, tako da sam u tim vodama otisao dosta duboko (od sestog razreda sam isao na savezna takm iz oba predmeta, a ove godine osvoio bronzanu na olimpijadi iz inf). Imao sam dosta ponuda iz inostranstva, ali sam odlucio ipak, da upisem PMF u Nisu. Medjutim, dosta sam se pokajao. Juce sam bas bio u kafanu sa nekim momcima, jedan je iz Prinstona, jedan iz Toronta i jedan je na studijama u Irskoj. I kad sam ja video koje oni stvari uce mene je bilo prosto sramota. A sto je najgore, ajde, mozda nas faks i nebi bio toliko los kad bi bilo kadra ali ovo je katastrofa. A jos kad cujem da tamo njima obicne pocetne kurseve predaju nobelovci, sve mi je jasno... |
Ok, svako ima pravo na svoje misljenje, a ja cvrsto stojim iza svog. Cilj mog posta nije bio da istice nas fax kao the best in universe. Naravno da postoje i drugi i te kako dobri fakulteti u svetu! Imala sam i ja neke kombinacije za inostranstvo pa kad sam sela i uporedila sta dobijam jednim, a sta drugim i dobro razmislila ipak sam ostala ovde. Ko zeli biti informaticar treba na fakultetu da nauci taj nacin razmisljanja, a ne sto vise razlicitih programskih jezika. Ko je naucio da zna i sam da dodje do nekog SVOG resenja problema (a ne samo resenja kojim je ucen na fakultetu) najlakse ce mu biti da se prilagodi nekom novom jeziku. Nas fax bas na taj nacin funkcionise - uci te da razmisljas. Takodje matematika je vrlo bitna osnova za taj posao. Ono sto sam ja videla od svojih prijatelja po svetu, matematika im nije ukljucuna u studiranje nista vise od onoga sto smo mi ucili u gimnaziji, a da ne spominjem matematiku koja se uci na PMF-u.
Ako kurs drzi nobelovac, time nije pod obavezno ukljuceno da je on i dobar predavac i prenosilac znanja. I da se ne lazemo, najvise zavisi od nas samih i koliko cemo mi zagrejati stolicu, a ne od toga koga slusamo na predavanjima. Pa koliko puta se desilo da nam neke stvari mnogo bolje objasni kolega iz grupe (student), a ne sam profesor...
Da ne bezim daleko od teme, imam druga u Nemackoj, Engleskoj, Spaniji i Americi koji su otisli na slicne fakultete. Uce oni korisne stvari, ali svo troje priznaju da vise sebe podsecaju na programirane masine koje ce bez mnogo ukljucivanja mozga raditi za masinom na nacin na koji su to ucili, dok ja sebe ipak vidim kao nekog ko ce na mnogo vise nacina od tog jednog isprogramiranog umeti da sagleda problem i pokusa da ga resi... |
Ne vjerujem da ja studiram da budem masina, bar kod nas tu je prva stvar koju smo dobili da kritiziramo sve sto ucimo. Imamo malo drugaciji sistem nego drugi, ali kad se uporedim s mojim ujakom koji je pedagoski studirao u Osijeku prije deset godina i dobio sad naknadno mastera za diplomu, mogu reci da ono sto je on tada studirao 90% jednostavno punjenje glave bilo nego razmisljanje. A punjenje glave brzo ishlapi ako nista ne drzi... to znamo svi
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|